• Uredništvo

    5. 9. 2020  |  Družba

    »OF ne bi bilo, če ne bi bilo komunizma in če ne bi krščanski socialci sodelovali s komunisti«

    "Edvard Kocbek se je leta 1941 odločil, da se bo pridružil osvobodilnemu boju s komunisti in vanj pripeljal krščanske socialce. Ni se strinjal s stališčem papeža, da noben katoličan na noben način ne sme sodelovati s komunisti. V njegovem pogledu papež kot učitelj krščanstva ni imel pravice kaj takega prepovedati; in tudi če jaz sodelujem s komunisti, nimam, po Cerkvi, nobenega greha, je bilo Kocbekovo stališče. Cerkev o tem ne more odločati, saj je to politično vprašanje. V tem smislu imamo ta razkol še danes, Cerkev bi tudi morala pomagati, da bi prišlo do nekega sporazuma. OF torej ne bi bilo, če ne bi bilo komunizma in če ne bi krščanski socialci sodelovali s komunisti. OF je bila pluralistična organizacija."

  • Uredništvo

    5. 9. 2020  |  Družba

    »Madžarska bi morala razumeti lastno preteklost«

    "Najbolj me skrbi, kako nevaren je sovražni govor, kaj lahko spodbudijo te jezikovne agresije. Poglejmo samo besednjak madžarskega parlamenta. Ko jih poslušamo, dobimo čuden občutek, da na Madžarskem divja državljanska vojna. Uporabljajo vojaški besednjak, v tem vidim veliko nevarnost. Z izborom besed dajejo vtis alarmantnega stanja in vzbujajo strah, da bi bili lahko oni tisti, ki rešijo državo. To pa je seveda odličen način, kako preusmeriti pozornost z resničnih problemov."

  • DK, STA

    5. 9. 2020  |  Družba

    Telekom Slovenije prodaja tudi Siol

    Po četrtkovi seji nadzornega sveta so iz Telekoma Slovenije sporočili, da so začeli s postopki za izvedbo procesa prodaje odvisne družbe TS Media, ki ima v lasti portale Siol, Najdi.si in Bizi.si ter blagovne znamke Telefonski imenik Slovenije, Zunanji digitalni zasloni, 1188, Dajmedol in AdSolution. Družba TS Media je nastala leta 2011 iz družbe Najdi s ciljem postati eden vodilnih akterjev na področju digitalnih medijev, informacijskih središč ter razvoja digitalnih nosilcev v državi. V lasti ima nekaj priljubljenih digitalnih platform na čelu z enim od v zadnjih letih najbolj obiskanih informacijskih portalov v Sloveniji- Siol.

  • DK, STA

    5. 9. 2020  |  Družba

    Potomci žrtev nacizma lahko pridobijo državljanstvo

    Potomci žrtev nacističnega režima, ki so državo zaradi pregona zapustili, od torka v Avstriji z vložitvijo prošnje pridobijo avstrijsko državljanstvo. Podlaga za to je novela zakona o avstrijskem državljanstvu, ki je bila sprejeta septembra lani in omogoča pridobitev državljanstva otrokom, vnukom in pravnukom žrtev nacističnega režima, ki so do 15. maja 1955 zaradi pregona zapustili Avstrijo ali se tja niso mogli vrniti. Doslej so bili do državljanstva upravičeni zgolj preživeli v holokavstu.

  • DK, STA

    5. 9. 2020  |  Politika

    V Sloveniji trenutno aktivnih več kot 9000 karantenskih odločb

    Ministrstvo za zdravje je do četrtka skupno izdalo 62.650 karantenskih odločb, trenutno jih je aktivnih še okoli 9060, so za STA sporočili z ministrstva. Od uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam 22. avgusta so ob prestopu meje izdali okoli 8310 karantenskih odločb in okoli 750 odločb za visoko rizične tesne kontakte.

  • DK, STA

    5. 9. 2020  |  Politika

    Od danes ponovno odprt eden od mejhnih prehodov na slovensko-madžarski meji

    Mejni prehod Verica-Čepinci, pomemben za porabske Slovence, bo od danes spet odprt med 6. in 18. uro. Dvakrat dnevno bo dovoljeno tudi prehajanje meje staršem, ki otroke iz Madžarske vozijo v šolo v Prosenjakovce. Madžarska je namreč v torek zaprla meje za tujce in so sprva ostali s Slovenijo odprti le trije prehodi.

  • DK, STA

    5. 9. 2020  |  Družba

    Maraton Franja danes in jutri kot največji kolesarski dogodek v Sloveniji

    V soboto in nedeljo bo v Ljubljani in njeni okolici potekal 39. Maraton Franja, tokrat drugačni podobi kot v preteklih letih. Razlog je epidemija novega koronavirusa, ki je organizatorjem povzročila nemalo težav. A ob nadaljevanju kolesarske evforije vseeno upajo na uspešno izvedbo največjega kolesarskega dogodka v Sloveniji. Maraton bo tokrat močno okrnjen. Namesto treh dni, bosta tekmovalna le dva dneva, obenem pa ne bo kronometra, na katerem sta lani v okviru državnega prvenstva slavila Tadej Pogačar in Eugenia Bujak. Tudi udeležencev bo letos precej manj.

  • Uredništvo

    4. 9. 2020  |  Politika

    Protikorupcijska komisija uvedla preiskavo zoper ministrico Aleksandro Pivec 

    Komisija za preprečevanje korupcije je po opravljenem predhodnem preizkusu o gostovanjih ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec (predsednica DeSUS) na Krasu in v Izoli uvedla preiskavo zoper njo in izolskega župana Danila Markočiča. Komisija je že prejela potrdili, da sta obe obravnavani osebi prejeli obvestilo o uvedbi preiskave.

  • IK, STA

    4. 9. 2020  |  Družba

    Od danes globe za nenošenje mask v zaprtih javnih prostorih

    Zaradi slabšanja epidemiološke slike oz. večanja števila okužb z novim koronavirusom je vlada z odlokom začasno določila obvezno uporabo zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih ter obvezno razkuževanje rok. Od danes naprej bodo spoštovanje odloka na terenu preverjali tudi inšpektorji, ki lahko izrečejo globo za neupoštevanje.

  • Jure Trampuš

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Družba

    Anonymous za Mladino: »Aktivnosti bomo še stopnjevali«

    Po objavi prvega videosporočila smo zaznali dvome nekaterih o resničnosti naše objave. Ljudje so potrebovali dokaz, da je njihovo upanje upravičeno. In so ga dobili.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Uvodnik

    Droben premik

    Festival Grounded, ki je sredi avgusta spet potekal v Ljubljani in ki ga zaradi kombiniranja elektronske glasbe in sodobne misli zlahka uvrstimo med redke prireditve v državi, ki sledijo sodobnim svetovnim trendom (pripravlja ga ekipa kulturnega centra Pritličje), je bil tokrat posvečen resnici – njeni grozljivi usodi v sodobnih časih, ko zoper njo nastopajo tisti z močjo in tisti brez nje, ker jim to omogoča sodobna tehnologija. Med predavateljicami letošnjega Festivala Grounded je bila tudi dr. Vlasta Jalušič, ki sicer na ljubljanski Filozofski fakulteti predava o nacionalizmu, rasizmu in politikah spolov. Po izjemnem predavanju je v odgovoru na vprašanje iz občinstva resignirano opisala razmerje med resnico in lažjo. Če njene besede slikoviteje povzamemo, bi lahko zapisali nekako takole: resnica je taka, kot je, nespremenljiva, siva, kar je, to je, ni je mogoče popestriti, ji kaj dodati ali česa odvzeti.

  • Uredništvo

    4. 9. 2020  |  Družba

    Danes protivladni protesti ponovno na kolesih

    Tokratni protesti so že dvajseti po vrsti in protestniki se bodo po ljubljanskih ulicah ponovno odpravili na kolesih. Po besedah organizatorjev bodo preplavili celotno Ljubljano in ne bodo odnehali dokler ta "zločinska straho-vlada ne bo padla". "Vsak glas upora šteje, vsak kolesar šteje. Ne samo v Ljubljani, ampak po vsej Sloveniji," so dodali v zapisu na družabnih omrežjih in ocenili, da bo danes zgolj v prestolnici kolesarilo vsaj 10.000 ljudi. 

  • Jure Trampuš

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Politika

    Vdor v Janšev sekretariat za informiranje

    Internetni aktivisti iz skupine Anonymous – znani po tem, da govorijo v množini in nosijo masko Guya Fawkesa, angleškega zarotnika, ki je pred skoraj 500 leti poskušal razstreliti tedanjega angleškega kralja – so objavili kopijo podatkovne zbirke s strežnikov Nova24TV. Objavo so napovedali že nekaj dni prej, ko so v posnetem videu, »namenjenem dobrim ljudem Slovenije, Evrope in sveta«, razložili, da že od začetka epidemije opazujejo, kako so vlade vsega sveta začele izkoriščati svojo moč za omejevanje svobode ljudi, pandemija pa je po njihovem mnenju le izgovor »za pohabljanje temeljev demokracije, kar progresivno vodi v vse bolj fašistično družbo«.

  • Borut Mekina

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Politika  Za naročnike

    Desant na Bled

    Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na Blejskem strateškem forumu ta teden dejal, da je vedno dobro biti del kluba. Češ, če si sam, se v tem krutem svetu iz tebe še celo norčujejo – kot so se domnevno na zahodu Evrope iz njega, ko je menil, da EU na pandemijo covid-19 ni pripravljena, zdaj, ko ima za seboj zaveznike, pa se mu nihče več ne smeji. To je seveda res. Dobro je, če sklepamo zavezništva. Dobro je imeti prijatelje. Dobro je biti solidaren. Še pred leti je bila Slovenija sama. Ni hotela ne na Balkan, ne k tedanji Vzhodni Evropi, niti tedaj ne, ko so jo vodile zgodovinske osebnosti – od češkega predsednika Vaclava Havla do poljskega Lecha Wałęse, zaradi česar je bila tudi v mednarodnem okolju, recimo pri vključevanju v OECD, neuspešna. Načeloma je seveda prav pogledati prek plank.

  • Branje ustave na javni površini? Kazen 333 evrov!

    V petek, 19. junija, kmalu po sedemnajsti uri je policija z ljubljanskega Trga republike drugega za drugim odnašala protestnike. Šlo je za še ne viden izraz represivne moči, saj policija dotlej za takšno ravnanje na protivladnih protestih ni imela nikakršnega razloga. Kdo so bili razgrajači, ki jim je začasno odvzela prostost in jih zlepa ali zgrda odstranila s tradicionalnega mesta protioblastnih protestov? To so bili bralci ustave, ki so zdaj, nekaj mesecev kasneje, od policije začeli po pošti prejemati še kazni, plačilne naloge zaradi storitve prekrška.

  • Pia Nikolić  |  foto: Borut Krajnc

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Kultura

    »V revščino je čez noč pahnjenih več tisoč ljudi«

    Tjaša Pureber je samozaposlena v kulturi, producentka uprizoritvenih umetnosti. Sodeluje s številnimi, predvsem nevladnimi producenti v kulturi. Več let je delovala v okviru Društva Asociacija, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti, ter se ukvarjala z zagovorništvom in bila nekaj časa strokovna vodja mreže. Po izobrazbi je politologinja, po prepričanju aktivistka. Predvsem pa dobra poznavalka domače kulturne politike. Pogovor je tekel zlasti o tistih, ki so jih posledice pandemije in virusne vlade že dohitele.

  • Vasja Jager  |  foto: Uroš Abram

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Družba

    »Vsi so že utrujeni. Predvsem od žaljivega odnosa oblastnikov.«

    Prebivalstvo se stara, država pa že dolga leta ne naredi praktično nič, da bi vsem državljanom in državljankam zagotovila, da bodo varno in udobno preživeli zadnje življenjsko obdobje. Domov za starejše je premalo, gneča v sobah je vse večja, raven oskrbe ostaja dostojna zgolj po zaslugi zaposlenih, ki z nadčloveškimi napori skrbijo za stanovalce in stanovalke. Hišica iz kart se je že nevarno zamajala, ko je Slovenijo udaril prvi val koronavirusne bolezni in domove za starejše spremenil v najhujša žarišča krize. Sedaj prihaja jesen, ministrstvo za zdravje pa skuša popraviti zamujeno z reformo sistema dolgotrajne oskrbe. Toda pravnik Jaka Bizjak, nekdanji direktor zasebnega doma za starejše v Ribnici, ki že skoraj desetletje dela na področju socialnega varstva, meni, da bo predstavljena reforma le stežka zaživela v praksi – če pa že bo, bodo njeni učinki kvečjemu še poglobili krizo javne mreže domov za starejše. Kot nekdanji sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije je Bizjak iz prve roke spremljal ignoranco politike do starostnikov in njihovih potreb.

  • Monika Weiss

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Politika

    Voda z rakotvornim kromom

    Prebivalci naselja Anhovo, ki leži ob Soči 17 kilometrov od Nove Gorice, že od 24. julija letos dobivajo pitno vodo iz gasilske cisterne. Razlog je eno največjih onesnaženj pitne vode pri nas – vsebovala je tudi rakotvorni krom 6, ko je odpadna industrijska voda iz čistilne naprave podjetja Eternit vdrla v vodovodno omrežje. Le nekaj tednov prej je Agencija za okolje (Arso) sklenila, da Eternitu za podvojitev izpustov odpadne vode iz čistilne naprave v Sočo ni treba pridobiti ne novega okoljevarstvenega soglasja in ne izvesti presoje vplivov na okolje.

  • Zemlja je ploščata

    »Kje ste zdajle? Mislite, da ste na krogli, ki se vrti s hitrostjo tisoč milj na uro. Ta krogla se vrti okrog Sonca s hitrostjo 60 tisoč milj na uro. To osončje leti bočno skozi galaksijo s hitrostjo pol milijona milj na uro. Ta galaksija pa leti skozi preostalo vesolje s hitrostjo nekaj milijonov milj na uro. In ničesar ne čutite,« pravi moški. »V resnici ste v orjaškem planetariju, v terariju, na soundstageu, na holivudskem setu, ki je tako velik, da ga ni še nihče nikoli spregledal.« Moški, ki ga vidimo, je spregledal. Zdaj vidi to, česar drugi ne vidijo – Zemlja ni krogla. Še več: Zemlja sploh ni planet. Zemlja je ploščata. Tako trdi. Ni edini. Vzel je »rdečo tabletko« in ugledal resnico.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Dva leva

    Madžarska lokomotiva

    »Zima prihaja,« je na Blejskem strateškem forumu zlovešče napovedal premier Janez Janša.
    — (STA, 31. 8. 2020)

  • Borut Mekina

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Politika

    Začetek čistke na Fursu

    Zadnje mesece so imeli na finančni upravi (Furs) precej dela. Veliko je bilo novih projektov, pri katerih bi se lahko marsikaj zalomilo. Tako so morali uresničiti vladne interventne ukrepe na področju plač in prispevkov zaradi epidemije, kasneje je prišel na vrsto še projekt turističnih vavčerjev. Od zaposlenih na Fursu smo slišali, da je bilo to zanje izjemno težavno obdobje, a so ga uspešno preživeli.

  • Lara Paukovič

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Družba

    Spolno nadlegovanje na vlakih Slovenskih železnic je resna težava

    @zeleznicezlom je še eden izmed profilov, ki so se na družabnem omrežju Instagram pojavili po zgledu @srcozloma, kamor uporabniki pošiljajo zapise o svojih ljubezenskih tegobah. Železnicezlom naj bi bil profil, namenjen pritožbam o zamudah vlakov in poročanju o drugih prigodah med vožnjo, vendar je administratorka kmalu ugotovila, da vse več sporočil, ki jih dobiva, govori o spolnem nadlegovanju na vlakih. Med zapisi so denimo taki o opitih potnikih, ki poskušajo otipavati potnice, neprimernem ogovarjanju, javnem masturbiranju moških na vlakih in celo nedovoljenem fotografiranju potnic, ki so bile pogosto preveč šokirane, da bi se lahko odzvale, ali pa v bližini ni bilo nikogar, ki bi jim pomagal.

  • 4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Politika

    Električni paralizatorji so novo nesmrtonosno policijsko orožje, ki lahko povzroči smrt 

    Prvi september se navadno povezuje z vrnitvijo osnovnošolcev in srednješolcev v šole. Datum pa bo odslej zapisan tudi kot dan, ko so slovenski policisti za pasom začeli nositi električne paralizatorje, novo »nesmrtonosno« prisilno sredstvo, ki povzroča precejšnje bolečine, nemalokrat dolgotrajne posledice za zdravje ljudi in celo smrt.

  • Jure Trampuš

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Politika

    »Naj jedo potico«

    Franc Kangler je tisti državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, ki je bil nekoč župan Maribora, pa so ga odnesle ljudske vstaje. Je tisti politik, ki je bil nekoč policist. In je tudi tisti politik, zaradi katerega so v parlamentu ustanovili posebno preiskovalno komisijo, katere namen naj bi bil preveriti, ali je pravosodje s pravnimi postopki zoper njega prekoračilo pooblastila. V bistvu se dogaja nasprotno. Ravno zakonodajna veja oblasti, politika torej, posega na področja, na katera ne bi smela, saj je ustava jasno postavila meje in določila načelo delitve oblasti.

  • Vanja Pirc

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Svet

    Jahta za reševanje beguncev

    Verjetno se lahko le Banksyju, najslavnejšemu grafitarju na svetu, čigar poslikave so vedno deležne medijske pozornosti, zahvalimo, da se minuli konec tedna drama, ki se je dogajala na 31-metrski jahti Louise Michel, ni sprevrgla v tragedijo.

  • Pia Nikolič

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Družba

    Pravica do ljubezni

    Šestindvajsetega septembra bo v Ljubljani potekala že 20. Parada ponosa in tudi letos bo mesec pred njo mesec spremljevalnih prireditev. Čeprav je bil ponosni mesec kot vsako leto napovedan za junij, ga je bilo treba iz očitnih razlogov prestaviti na september.

  • Izak Košir

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Svet

    Gladovna stavka s tragičnim koncem

    Res redki so primeri, ko v državi, ki je članica Nata, človek umre zaradi gladovne stavke. A 27. avgusta se je zgodilo prav to. V Turčiji je po 238 dneh stradanja v istanbulskem zaporu ugasnilo življenje pravnice Ebru Timtik. Ko je umrla, je imela zgolj 30 kilogramov, štela je komaj 42 let. Pravičnega sojenja, zaradi katerega se je za gladovno stavko odločila, ni dočakala. Njena smrt je v Turčiji sprožila val novih množičnih demonstracij, med katerimi so protestnice in protestniki vzklikali, da je Ebru nesmrtna in da bo »morilska država« odgovarjala.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    4. 9. 2020  |  Mladina 36  |  Kolumna

    Trump, Janša

    Je mogoče kakorkoli primerjati Trumpa in Janšo? Razlike so seveda velikanske že zaradi različne velikosti, razvitosti, kulture … obeh držav. Amerika velja za imperij v zatonu, a je še vedno mogočna, vseprisotna in fascinantna. Trump je za svet večkratna grožnja: je nevarnost za svetovni mir in okolje, mentalno onesnažuje politično in družbeno sceno ter je potuha in zgled za male avtokrate po svetu. Janša, v našo smolo in tujo srečo, vpliva samo na dogajanje v Sloveniji. Ampak mi živimo tu in se nočemo izseliti.

  • Oštro.si

    3. 9. 2020  |  Družba

    Uporaba zaščitnih mask ne vodi v zastrupitev s CO2

    »Ni znanstvenih dokazov, ki bi podprli ukrep, da naj zdravi ljudje nosijo maske,« je v objavi na Facebooku 22. avgusta zatrdil Matic Holobar, motivacijski govorec in eden od administratorjev javne Facebook skupine Slovenci, poenotimo se, to je pot do naše zmage.