• Damjana Kolar

    5. 7. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Na Letnem vrtu Gala Hale bo potekal tradicionalni Underground Pulse Piknik, na katerem bo kot posebni gost nastopil kolumbijski mojster deep drum'n'bassa Brain, v Cvetličarni festival elektronske glasbe Woodland, na katerem bodo med drugim nastopili Marnik, Frank Kvitta, Moe, Tricky Gullivan, Goncalo M, v K4 večer Roza + Pink. The Underground: United In Trance, v Jazz klubu Satchmo pa se bo predstavila avstrijska ekipa Predators Lab.

  • Lara Paukovič

    4. 7. 2019  |  Družba

    Ženske, ki je zaradi strela v trebuh izgubila zarodek, ne bodo obtožili

    V ZDA je v zadnjih tednih močno odmeval primer ženske iz Alabame, ki so jo maja obtožili zaradi smrti zarodka. Alabamčanka je splavila, potem ko jo je med prepirom neka druga ženska ustrelila v trebuh. Osemindvajsetletnico so prejšnji teden aretirali, pristojna tožilka pa se je v sredo na koncu odločila, da se obtožbe proti njej zavržejo.

  • Danes je nov dan

    4. 7. 2019  |  Družba

    Sovraštvo na Balkanu ne gre nikoli na počitnice

    Z juga v teh pasjih dneh spet prihajajo pasje novice.

  • Uredništvo

    4. 7. 2019  |  Družba

    Lep pozdrav iz Maribora!

    Jutri izide nova Mladina! To je njena naslovnica. Vabljeni k branju! >> #Mladina27 #Maribor

  • Lara Paukovič

    4. 7. 2019  |  Kultura

    "Če ti je dejansko boljše, ko nekaj vzameš, nekaj poješ, nekaj delaš, potem ja, naredi to"

    Sara Dirnbek je mlada igralka, ki je kljub temu, da je z eno nogo še na akademiji, že zdaj nase opozorila z vidnejšimi vlogami v predstavah, kot so Zborovanje ptic, Ohcet in Mazohistka, širša javnost pa jo je spoznala predvsem v uspešni seriji LP, Lena, ki se na lahkoten način dotika tegob in radosti mlade generacije, vseprisotnih milenijcev.

  • Damjana Kolar

    4. 7. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo retrospektivno razstavo kostumografa Alana Hranitelja ob 33. letnici njegovega umetniškega delovanja, plesno predstavo Maríe Pagés z naslovom Oda času, ki v ospredje postavlja minljivost časa, koncert malijske zasedbe Tinariwen, ene najbolj priznanih puščavskih blues rock skupin, razstavo ameriškega umetnika Brada Downeya, ki se pri svojem umetniškem delu poslužuje strategije preseganja mej, kršenja pravil, javnih potegavščin, koncert Nosil bom rdečo zvezdo, na katerem bo nastopila Svetlana Makarovič z gosti.

  • Uredništvo

    3. 7. 2019  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Koga motijo protifašistični spomeniki?

    Minula noč v Ljubljani je minila v luči najobsežnejšega vandalskega pohoda do zdaj. Vandali so se lotili spomenikov, ki so povezani z narodnoosvobodilnim bojem in predstavljajo pomemben del slovenske zgodovine. Poleg tega pa so številni od njih stvaritve priznanih slovenskih kiparjev.

  • Dominik Šik Vukovič

    3. 7. 2019  |  Svet

    Zakaj je ženski nogomet zapostavljen in diskriminiran

    Trenutno je v sklepni fazi letos najpomembnejši nogometni turnir. Ne, to ni Zlati pokal, srednje in severnoameriško prvenstvo, ki ga gostijo Združene države, Jamajka in Kostarika. In prav tako ne Afriški pokal narodov, ki poteka v Egiptu pod pokroviteljstvom francoske naftne multinacionalke, ali južnoameriška Copa, ki poteka v Braziliji. To je svetovno prvenstvu v Franciji, letos je namreč na sporedu ženski mundial.

  • Danes je nov dan

    3. 7. 2019  |  Družba

    Salvini se rima na Mussolini

    Salvini je junak našega časa. Je narodni heroj, neizmerno močan in neizprosen do šibkejših, neutrudni borec proti bruseljskemu establišmentu, kjer je 14 let zasedal poslanski stolček, in svetilnik nove normalnosti v Italiji.

  • Staš Zgonik

    3. 7. 2019  |  Družba

    "Ne glede na stereotipe s staranjem ne postajamo vedno bolj enaki, ampak vedno bolj različni"

    Zdravstvena oskrba starejših bo zaradi staranja prebivalstva postajala vse pomembnejši in obsežnejši del javnega zdravstva. Vse pomembnejše postaja ohranjanje samostojnosti v visoki starosti. Pomembno vlogo pri tem bo igrala geriatrija. Od leta 2013 v ljubljanski bolnici Petra Držaja deluje Center za geriatrično medicino. Vodi ga Gregor Veninšek. "K nam naj bi bili sprejeti posamezniki, ki so praviloma starejši od 75 let in multimorbidni, s prekarnim funkcionalnim stanjem in iz prekarne socialne situacije, pri katerih je treba storiti vse, da jih spet opolnomočimo in jih vrnemo v samostojno življenje."

  • Damjana Kolar

    3. 7. 2019  |  Kultura

    Prihodnost na Ptuju

    Med 5. in 12. julijem bo na Ptuju potekal 17. festival sodobne umetnosti Art Stays, največji slovenski dogodek sodobne umetnosti, ki je od leta 2003 gostil več kot 800 ustvarjalcev, med njimi tudi svetovno znana imena, kot so Ai Weiwei, Yoko Ono, Monira Al Qadiri, Gilbert in George,  Allora & Calzadilla. Tudi letos bodo predstavili presežke iz zelo širokega spektra umetniških izrazov – od kiparstva, fotografije, slikarstva, instalacij do videa, filma, performansov in glasbe. Tokratna izvedba z naslovom Prihodnost - vizija sveta bo predstavila več kot 80 umetnikov, ki svoja raziskovanja posvečajo prihodnosti in z njimi odgovarjajo na vprašanje kaj nas čaka?

  • Darja Kocbek

    2. 7. 2019  |  Svet

    Nevidno umiranje otrok

    Zgodaj zjutraj 1. septembra 2018 sta dva gumijasta čolna zapustila libijsko obalo in zaplula po Sredozemskem morju proti Evropi. Na krovu vsakega je bilo 160 ljudi. Eden od preživelih je povedal, kaj se je potem zgodilo. »Okoli 13. ure je našemu čolnu pošel zrak. Na krovu je bilo 165 odraslih in 20 otrok. Satelitski telefon je kazal, da nismo bili daleč od malteške obale. Italijansko obalno stražo smo prosili za pomoč, prvi ljudje so že popadali v vodo,« je razlagal. Ko je prišla pomoč, je čoln že zdavnaj potonil. Rešili so 55 ljudi, med njimi ni bilo nobenega otroka. To je le eden od številnih primerov nevidnega umiranja otrok, navaja die Zeit

  • Lara Paukovič

    2. 7. 2019  |  Kultura

    Janez Škof: Ena stvar je zaljubljenost, druga pa živeti z nekom v ljubezni

    Intervju za posebno Mladinino izdajo INTERVJU 2019 je igralec Janez Škof, lanskoletni Borštnikov nagrajenec, odprl s pripovedjo o tem, kako se pripravlja na predstavo Pogovori o ljubezni, ki bo del prihodnje Dramine gledališke sezone, naslovljene prav Ljubezen. Med vajami je med drugim razmišljal o tem, da je ena stvar zaljubljenost, druga pa živeti, oziroma vsaj poskušati živeti, z nekom v ljubezni. »Zaljubljenost se zgodi zelo hitro, vsaj meni, ker sem pač tak človek, pa še strelec po horoskopu,« pravi.

  • Danes je nov dan

    2. 7. 2019  |  Družba

    Optimizem kot alternativa resni spremembi

    Prepričanje, da nas bo pred okoljsko katastrofo rešila zelena tehnologija, spremlja debate o klimatskih spremembah že od samega začetka. Tehnologija, ki bi iz ozračja odstranila toplogredne pline, se zdi ključna za doseganje ciljev pariškega podnebnega sporazuma, dolgoročno pa nas bo prestrukturiranje v zeleno ekonomijo vodilo v nizkoogljično družbo.

  • Damjana Kolar

    2. 7. 2019  |  Kultura

    Prvi festival street arta v Sloveniji

    Od 2. do 6. julija bo v organizaciji Alternative Ljubljana/Inštitut za urbana vprašanja potekal prvi mednarodni Ljubljana Street Art Festival, ki bo združil mednarodno in domačo ulično, umetniško, aktivistično in akademsko sceno. Festival z bogatim programom dogodkov, od simpozija, diskusij, delavnic - do (brezplačnih) sprehodov in stenskih poslikav, spodbuja obiskovalke in obiskovalce k branju ulic in aktivni participaciji, hkrati pa podpira mlade, še neuveljavljene generacije uličnih umetnic in umetnikov. Prva edicija festivala je obenem posvečena praznovanju obletnice brezplačnega Ljubljana Graffiti Toura, ki že četrto leto zapored razkriva pisane strani ljubljanskih zidov in navdušuje številne domače in tuje obiskovalce.

  • IK, STA

    1. 7. 2019  |  Politika

    Policija zatrjuje, da mešane italijansko-slovenske patrulje ne vzpostavljajo ponovnega mejnega nadzora

    Na podlagi sporazuma o čezmejnem policijskem sodelovanju, sklenjenega med slovensko in italijansko vlado, so danes začele delovati mešane policijske patrulje. Mešane patrulje bodo predvidoma do 30. septembra delo opravljale na zeleni meji in na območjih nekdanjih mejnih prehodov, kar pa naj ne bi imelo vpliva na potnike. 

  • IK, STA

    1. 7. 2019  |  Svet

    Bo Salvini na meji s Slovenijo res postavil zid?

    Slovenija in Italija naj bi z današnjim dnem začeli s skupnim patruljiranjem na mejnem območju, kot se to že izvaja na francosko-italijanski meji, z namenom "zaustaviti nezakonite prehode meja". Tako je v Rimu v soboto napovedal italijanski notranji minister Matteo Salvini, danes pa bosta italijanska in slovenska stran o tem podpisali sporazum ter ga predstavili javnosti. O skupnih policijskih patruljah na meji med državama sta sicer že sredi maja v Rimu govorila tudi generalna direktorja slovenske in italijanske policije Tatjana Bobnar in Franco Gabrielli. Salvini pa se, v primeru, da skupne patrulje ne bi bile učinkovite, na slovensko-italijanski meji zavzema za postavitev zidu oziroma ograje. Kaj takšnega bi bilo v Evropi znotraj schengenskega območja sicer sila nenavadno, slovenski politični vrh pa o tej trumpovski provokaciji zaenkrat še molči. Na ministrstvu za notranje zadeve pa so v petkovem odzivu poudarili, da gre pri postavitvi tehničnih ovir za notranjepolitično odločitev posamezne države.

  • Darja Kocbek

    1. 7. 2019  |  Družba

    Protivohunski zakon ne ločuje med žvižgači in vohuni

    Obtožba ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assanga po protivohunskem zakonu (Espionage Act) je zaskrbela podpornike svobode medijev in tudi nekatere ostre kritike Assanga, ker je vlada ZDA ta zakon uporabila za obtožbo proti založniku.

  • Danes je nov dan

    1. 7. 2019  |  Družba

    Igre za moške, igrice za ženske

    Guardian poroča, da je na svetu več kot 9 milijonov ljudi, ki vsak dan igrajo Candy Crush več kot 3 in manj kot 6 ur, še 400 000 pa jih vsakodnevno igra več kot 6 ur. Ti dve skupini predstavljata približno 3,5 odstotka vseh igralcev te (predvsem) mobilne igre. Povprečen uporabnik, ki za virtualne želejčke in lizike porabi 38 minut dnevno, pa je – uporabnica.

  • Danes je nov dan

    1. 7. 2019  |  Družba

    Svete sile reda

    Zaupati državne pristojnosti verskemu telesu je sporno tudi, če ni v nasprotju z ustavo. A Alabama je all-in: z nedavno sprejetim zakonom bo lahko megacerkev Briarwood Presbyterian (s hudo rasistično preteklostjo) ustanovila svojo policijo. Zakaj cerkev ne more najeti varnostne službe, kot to počnejo vse ostale organizacije, ostaja odprto vprašanje. 

  • Damjana Kolar

    1. 7. 2019  |  Kultura

    Laboratorij zunaj urbanih središč

    Od 1. do 7. julija bo na sotočju Soče in Tolminke in v Kinogledališču Tolmin potekal 20. mednarodni glasbeni festival Kreativni tabor Sajeta, na katerem se bo zvrstilo dvajset koncertov ustvarjalcev iz 11 držav, pester pa bo tudi spremljevalni program s kreativnimi delavnicami, predavanji, debatami, performansi, razstavami, filmskimi projekcijami ter programom za otroke. Festival, ki že dve desetletji sledi ideji vzpostavitve kulturno-umetniškega laboratorija v naravnem okolju, vsako poletje za en teden ustvarja pogoje za prakticiranje sodobnih ustvarjalnih praks zunaj urbanih središč. 

  • Uredništvo

    1. 7. 2019  |  Kultura

    Prostor v prostoru

    V TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi v Ljubljani bodo 2. julija ob 17.00 v koprodukciji s Slovenskim gledališkim inštitutom odprli razstavo scenografinje Sanje Jurca Avci z naslovom Uršula, Prostor v prostoru. Na ogled bodo scenski osnutki, ki so nastali za uprizoritev Howarda Barkerja Uršula v SNG Drami Ljubljana in so del pregledne razstave Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991, ki je v Narodni galeriji na ogled do 8. septembra. 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    28. 6. 2019  |  Mladina 26  |  Uvodnik

    Pohlevnost in oholost

    Leta 2017 je izšla knjiga staroste slovenske ekonomije Jožeta Mencingerja Udba in bela tehnika. Gre za izbor njegovih člankov in predavanj od leta 1988 do izida, vsebinsko pa za enega najboljših učbenikov slovenske sodobne zgodovine, pri čemer je Mencinger seveda izreden pisec in je branje človeku tudi v užitek. No, a čeprav je ta knjiga zgodovina te države, naj vas to ne zavede: ob branju se človek ne počuti prav nič zaneseno in ponosno, ampak mu je na trenutke malo nerodno, pretežno pa kar zelo. Morda bi prav zato morala biti knjiga Udba in bela tehnika obvezno branje za vsakogar, ki bi rad bil javni uslužbenec, poslanec, minister ali premier. Zlasti slednji bi knjigo morali jemati kot brevir, kot žugajoči zgodovinski spomin, ki jih opozarja, da niso prvi na tem položaju in da niso prvi, ki delajo neumnosti, ki jih sicer znajo zlahka in energično utemeljevati, le neuki (ali pa zavedeni) narod je vedno znova nerazumevajoč.

  • Izak Košir

    28. 6. 2019  |  Družba

    Radio Mladina: Izpoved ženske, ki jo je v otroštvu zlorabil duhovnik

    Prisluhnite pogovoru, več pa v članku, ki si ga lahko preberete na tej povezavi >> #Mladina26 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/643334109&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Kako nas je politika iz svetovnih zmagovalcev prelevila v svetovne poražence

    Premier Šarec se je nedavno poklonil žrtvam fašizma in nacizma. Ne enkrat, temveč dvakrat. Zaporedoma. Najprej – 7. junija, na gradu Rajhenburg – se je poklonil vsem tistim, ki so jih nacisti izgnali, in odločno poudaril: »Slep je tisti, ki ne vidi, da se nacizem in fašizem spet rojevata tudi v naši soseščini. Spet se rišejo zemljevidi, spet se obujajo stare tradicije in spet se obujajo celo pozivi k popisom Slovencev v sosednji državi, da ja ne bodo imeli Slovenci preveč pravic.« Še odločneje je dodal: »Kdor sodeluje z okupatorjem, je zgolj orodje v rokah okupatorja. Okupator ga ne bo nikoli cenil, po uporabi ga bo vedno zavrgel. Kajti nikoli ne bo njegov.«

  • Peter Petrovčič

    28. 6. 2019  |  Mladina 26  |  Družba

    Izpoved ženske, ki jo je v otroštvu zlorabil duhovnik

    Žrtve spolnih zlorab povsem pričakovano nerade javno govorijo o svoji izkušnji. Žrtve spolnih zlorab duhovnikov še toliko težje, saj cerkev in posledično lokalno okolje še posebej močno pritiskata na žrtev. Molk pa koristi zgolj in samo cerkvi in duhovnikom, ki so zagrešili ena izmed najbolj zavržnih kaznivih dejanj. Zato razširjenost spolnih zlorab v cerkvi ostaja zavita v skrivnost in cerkvenim dostojanstvenikom omogoča minimiziranje problema. A vsaka zloraba je preveč, ne glede na to, v katerem okolju je do nje prišlo. To je zgodba, ki razkriva občutja ene od žrtev, ki jo je zlorabil duhovnik.

  • Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

    28. 6. 2019  |  Mladina 26  |  Politika

    V Levici grozijo z odhodom iz manjšinske vlade. V NSi pa si že manejo roke.

    Če bi šlo vse po načrtu, bi bili to leto priča revoluciji. Že čez nekaj dni bi moral parlament z novelo zakona ukiniti študentske servise in njihovo dejavnost prenesti na zavod za zaposlovanje. Prejšnji mesec bi parlament moral omejiti provizije pri nepremičninskem posredovanju. Julija bi moral parlament omejiti največji dovoljeni delež agencijsko posredovanih delavcev v nekem podjetju s 25 na 10 odstotkov. Temu bi moral slediti prenos nekaj sto zemljišč, primernih za gradnjo neprofitnih najemnih stanovanj iz slabe banke na republiški stanovanjski sklad. Jesen bi morala biti še bolj reformno obarvana.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    28. 6. 2019  |  Mladina 26  |  Politika

    Zoran Poznič, minister za kulturo: Kultura ni dodaten strošek, v resnici je dodana vrednost

    Prihod Zorana Pozniča na ministrstvo za kulturo je bil manjše presenečenje. Med razpravo o mobingu na ministrstvu, v času odstopanja prejšnjega ministra Dejana Prešička, se je, tedaj še direktor Delavskega doma v Trbovljah, oglasil pri stranki SD in se ponudil, da bi prevzel položaj. V intervjuju trdi, da je med Trbovljami in slovensko kulturno politiko veliko vzporednic, tako kot Trbovlje nekoč je zdaj zaspalo tudi ministrstvo za kulturo. To kani spremeniti. Je nenavaden politik, govori naravnost, je neposreden, ne olepšuje, je trmast. Vprašanje je, kakšen bo njegov mandat, kakšna je njegova resnična politična moč v primerjavi z, denimo, močjo ministra za finance in kako uspešen bo na ministrstvu pri omejevanju množice interesnih skupin.

  • Uredništvo

    28. 6. 2019  |  Družba

    Poletno branje: 16 novih poglobljenih Mladininih intervjujev

    Danes je (poleg redne edicije tedenske Mladine) izšla tudi nova vsakoletna številka Mladina INTERVJU 2019, ki ponuja 16 novih poglobljenih intervjujev. Letošnje osebnosti, ki so se za edicijo INTERVJU pogovarjale z našimi novinarji, so filozof Slavoj Žižek, človekoljubni aktivist Tomo Križnar, zgodovinar Božidar Jezernik, rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič, nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont, hrvaški zgodovinar Ivo Goldstein, hrvaški pisatelj Slobodan Šnajder, psihiatrinja Maja Rus Makovec, geriater Gregor Veninšek, ruska pisateljica Tatjana Tolstojeva, gledališki režiser Janez Pipan, direktorica Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova Zdenka Badovinac, pesnica in pisateljica Katja Perat, igralec Janez Škof, upokojena knjižna urednica Živa Vidmar in igralka Sara Dirnbek.