• Izak Košir

    27. 11. 2018  |  Družba

    Skupaj za višje plače

    Zveza svobodnih sindikatov Slovenije skupaj s Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam v sredo, 5. decembra, ob 11.uri organizira protestni shod z imenom Skupaj za višje plače!, ki bo potekal pred delodajalskimi organizacijami na Dimičevi ulici v Ljubljani. "Predlog Zakona o minimalni plači, ki je bil vložen v Državni zbor, je odprl ne samo vprašanje ustrezne minimalne plače, temveč pokazal na vse razsežnosti prenizkih plač delavcev in delavk v zasebnem sektorju," so zapisali organizatorji.

  • Dominik Šik Vukovič

    27. 11. 2018  |  Družba

    Nogometna tekma stoletja, ki je (še) ni bilo

    Spektakel, ki ga ponuja južnoameriški nogomet je izjemen, a ima dve plati. Prva finalna tekma pokala Libertadores, južnoameriške različice Lige prvakov, je pokazala ves blišč, ki ga to tekmovanje premore. Boca Juniors in River Plate, največja argentinska rivala sta se pomerila v epski tekmi, ki je bila polna emocij, huronskega navijanja in lepih nogometnih potez. Dvoboj se je končal brez zmagovalca. Povratna tekma je gledalce navdajala s podobnim optimizmom, a tega so skazili incidenti pred tekmo, ki so jo s sobote prestavili na nedeljo, nato pa odločitev o usodi tekme preložili na torkov sestanek med predsedniki klubov in organizatorjem tekmovanja. Napad huliganov, ki so s kamenjem napadli avtobus z nogometaši Boce je pokazal vso bedo, ki jo nogometno rivalstvo premore.

  • Damjana Kolar

    27. 11. 2018  |  Kultura

    Nam pogled nazaj lahko omogoči nov začetek?

    V Umetnostni galeriji Maribor bodo 30. novembra ob 19.00 odprli skupinsko razstavo z naslovom Ne glej nazaj, okej?, ki izhaja iz prepričanja," da preteklosti v obliki pisane zgodovine ali doživetih spominov, kulturne dediščine ali političnih simbolov ne doživljamo kot zaključene zgodbe, temveč kot polje možnih novih izkušenj, ki od nas vseh zahteva prispevek kreativne in kritične odgovornosti." Razstava v razmislek ponuja vprašanje, ali nam pogled nazaj lahko končno omogoči nov začetek? Avtorji na razstavi predstavljajo dela različnih žanrov: instalacije, video in projekcije, risbe, slike in performativne intervencije. Kustosinja: Simona Vidmar, asistent: Jure Kirbiš.

  • Uredništvo

    27. 11. 2018  |  Kultura

    Prihodnost visokega šolstva v Sloveniji: malo denarja, malo muzike

    Od 13.30 naprej si boste lahko jutri pred Filozofsko fakulteto v Ljubljani ogledali razstavo o prihodnosti šolstva v Sloveniji, ki je sestavljena iz proglasov z naslovom Univerza danes. Razstavljeni družbenokritični proglasi so rezultat kreativnega sodelovanja študentk in študentov Filozofske fakultete (Oddelka za filozofijo) in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (Oddelek za oblikovanje) ter revije Mladina. 

  • Darja Kocbek

    26. 11. 2018  |  Družba

    Gasilske storitve samo za tiste, ki plačajo

    Požar Camp na severu ameriške zvezne države Kalifornije je po zadnjih podatkih terjal 81 življenj, število pogrešanih se je povzpelo na 870. Med žrtvami požara ni zvezdnikov tudi zato, ker so si, kakor poroča Fortune, plačali zasebne gasilce.

  • Damjana Kolar

    26. 11. 2018  |  Kultura

    Festival filmov, ki so jih posneli otroci

    Od 27. novembra do 1. decembra bo v Mariboru bo na treh različnih prizoriščih (Vetrinjski dvor, GT22, Lutkovno gledališče) potekal 8. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation, na katerem se predstavljajo filmski ustvarjalci, stari do 19 let. Na festivalu v organizaciji Društva za razvoj filmske kulture ter v koprodukciji Narodnega doma Maribor, Vetrinjskega dvora, Fundacije Sonda in Lutkovnega gledališča Maribor, se bo petih dneh odvrtelo kar 135 animiranih, igranih, dokumentarnih in eksperimentalnih filmov z vsega sveta.

  • Borut Mekina

    23. 11. 2018  |  Politika

    Premier Šarec ostro zoper botre sovraštva

    Odziv predsednika vlade Marjana Šarca, kot je zapisal v javnem pismu, je posledica pozivov, ki jih je prejel v kabinet zaradi javne polemike o spornosti oglaševanja državnih podjetij v medijih, ki širijo sovražne vsebine. Eno od zadnjih akcij je na spletu objavil inštitut Danes je nov dan na tej povezavi, pred tem pa so mnogi uporabniki družabnih medijev, kot je recimo Domen Savič (@DržavljanD), javnost opozarjali na dvoličnost teh podjetij. Ta se namreč po eni strani zavezujejo k družbeni odgovornosti, po drugi pa podpirajo medije, kot sta Nova24TV in Demokracija, ki odkrito podpihujejo rasizem ter širijo ksenofobijo in homofobijo, širijo strah in nestrpnost.

  • Uredništvo

    23. 11. 2018  |  Politika

    Pogojna zaporna kazen za Janeza Janšo

    Celjsko sodišče je predsednika stranke SDS Janeza Janšo danes zaradi razžalitve novinark TV Slovenija Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl nepravnomočno obsodilo na tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Plačati mora tudi vse stroške tokratnega sodnega postopka v povezavi z žaljivim tvitom.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    23. 11. 2018  |  Mladina 47  |  Uvodnik

    Madžarska do Kopra

    »Ljubim izdajo, preziram izdajalce.«
    —Napoleon Bonaparte

  • Izak Košir

    23. 11. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Kdo je pravi Evropejec in kdo je pravi kristjan?

    Pogovor je nastal na podlagi članka Kdo je pravi Evropejec?, ki ga lahko preberete v novi Mladini >> #Mladina47

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/534322596&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Borut Mekina

    23. 11. 2018  |  Mladina 47  |  Politika

    Kdo je pravi Evropejec?

    Marakeška deklaracija ali Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki jo bodo države članice v OZN v začetku decembra podpisale v Maroku, je dokument, ki je nastajal več let. V preambuli deklaracije je recimo omenjen Dialog o mednarodnih migracijah in razvoju iz let 2006 in 2013 ali pa Svetovni forum o migracijah in razvoju, ki se je začel leta 2007. Če bi hoteli bistvo tega dogovora strniti v en sam stavek, bi si verjetno lahko pomagali z besedami Louise Arbour, nekdanje tožilke mednarodnega kazenskega sodišča za območje Jugoslavije, ki je pred leti obtožila Slobodana Miloševića genocida in so jo države članice OZN imenovale za posebno poročevalko pri tem projektu. Prisilno omejevanje migracij se je izkazalo za brezplodno, je dejala pred letom in pol, ekonomski vpliv migracij na zmanjšanje neenakosti med državami in na reševanje demografskih problemov pa naj bi bil splošno pripoznan. »To je nova realnost, ki jo je treba sprejeti.«

  • Jure Trampuš

    23. 11. 2018  |  Mladina 47  |  Politika

    Evolucija politike

    Lokalne volitve so bile v Sloveniji tudi pred natančno 20 leti. Takrat so na teh volitvah še zmagovali predstavniki parlamentarnih strank. Če pogledamo zgolj mestne občine, je že bilo tako: v Ljubljani je zmagala Viktorija Potočnik (LDS), v Mariboru Boris Sovič (ZLSD in Desus), v Celju Bojan Šrot (SLS), v Kranju Mohor Bogataj (LDS) … V prav vseh mestnih občinah so pred 20 leti župani postali kandidati, ki so jih predlagale in podprle parlamentarne stranke.

  • Marjan Horvat

    23. 11. 2018  |  Mladina 47  |  Družba

    Je Jordan Peterson pravi filozof za vas?

    Minuli konec tedna je Slovenijo obiskal Jordan Peterson. Zanimanje za predavanje 56-letnega kanadskega kliničnega psihologa in profesorja psihologije, ki se je s svojimi nastopi in intervjuji, objavljenimi na spletnih omrežjih, v minulih letih prelevil iz manj znanega profesorja z Univerze Toronto v »najbolj vplivnega intelektualca Zahoda«, je bilo tolikšno, da je organizatorica dogodka, Založba Družina, njegovo predavanje iz Cankarjevega doma prestavila v dvorano Gospodarskega razstavišča. Tam je Petersonu prisluhnilo 1800 poslušalcev. Večina med njimi je bila moških srednjih let, nekaj tudi žensk. Med javnimi osebnostmi smo v prvih vrstah opazili denimo Žigo Turka, nekdanjega (super)ministra v vladi Janeza Janše in avtorja spremne besede v slovenskem prevodu Petersonove uspešnice 12 pravil za življenje, novinarko RTV Vido Petrovčič, tudi sociologa Matevža Tomšiča. Med njimi pa je bilo tudi nekaj predstavnikov mlajše generacije; denimo nesojeni ljubljanski župan iz vrst SDS in nesojeni ustavni sodnik.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    23. 11. 2018  |  Mladina 47  |  Kolumna

    Srce Sonje Šmuc

    Takih reči ne gre prepuščati pozabi, ker so trenutki resnice. Generalna sekretarka GZS je na javni tv nedavno rekla: »Nekdo, ki sedaj prejema 700 evrov, bo sedaj ocenjen, kot da je na minimalni plači. Torej ustvarjamo deželo bogatih revežev.« Po valu medijskega ogorčenja je rekla, da je želela opozoriti na neprimernost zviševanja plač z vladnimi dekreti in na krčenje razlike med minimalno in povprečno plačo. Pogojno se je tudi opravičila. Vendar je, skupaj s svojo ustanovo, ostala razgaljena.

  • Borut Mekina

    23. 11. 2018  |  Mladina 47  |  Politika

    Ali Janša bere Breivika?

    Tik preden je norveški skrajnež Anders Breivik 22. julija 2011 na otoku Utøya ubil 77 pripadnikov norveške socialdemokratske mladine, je objavil manifest, v katerem je pisal o duhovnih težavah Evrope, ki domnevno ni sposobna »politične obrambe proti islamizaciji«. Najpomembnejši vzrok, zaradi katerega se Evropa islamizaciji ne more upreti, naj bi bil »kulturni marksizem«. O kulturnem marksizmu je Breivik v svojem manifestu pisal na več kot stotih mestih. Kulturni marksizem, je recimo zapisal, ima »vizijo brezrazredne družbe, ne le enakih možnosti, ampak enakih razmer«, v kateri smo vsi enaki, brez identitete, je zapisal. To je bil razlog, zaradi katerega je na njegovi uniformi pisalo »Marxist killer«. In zato si je Breivik za tarčo izbral mlade socialdemokrate.

  • Vasja Jager

    23. 11. 2018  |  Mladina 47  |  Politika

    Oče naroda s krvavimi rokami

    Ta petek smo praznovali dan Rudolfa Maistra, s katerim se Slovenija spominja generala, ki je 23. novembra pred natanko stotimi leti v Mariboru razorožil enote mariborskih Avstrijcev. To je samo eno v nizu prelomnih dejanj, s katerimi je Maister Sloveniji zagotovil pomemben del Štajerske, sebi pa častno mesto v slovenski zgodovini. A kot se v vojni pogosto dogaja, je njegova junaštva omadeževal incident, o katerem se v domači javnosti le malo govori, zato pa se ga s toliko večjo grenkobo spominjajo onkraj severne meje. Gre za krvavo mariborsko nedeljo 27. januarja 1919.

  • Damjana Kolar

    23. 11. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 se po štirih letih vrača italijanska DJ legenda Francesco Del Garda, v Klubu Monokel in Klubu Tiffany pa bo zaključek festivala Grounded z novim live actom futuristične rRoxymore, hibridnim setom Kablam, vzhajajočo članico kolektiva Discwoman Ariel Zetina, poliritmično Loft, milanskim lomilcem Rapala700 in domačimi DJ-ji.

  • Izak Košir

    22. 11. 2018  |  Politika

    Skoraj filmska zgodba lokalnega gibanja, ki mu je uspelo priti v drugi krog županskih volitev

    Kdor ne verjame, da se lahko na volitvah doseže vrhunski rezultat brez pomoči etabliranih političnih strank in zgolj s civilno iniciativo, mora pogledati volilne rezultate v občini Piran. Slednja ni tako majhna, kot se vam morda zdi, saj poleg Pirana združuje tudi kraje Portorož, Lucijo, Strunjan in druge. Skupni seštevek vseh volilnih upravičencev je 15.153. Zgodba lokalca Genia Zadkovića je zgodba o uspehu. Kot županskemu kandidatu Gibanja za občino Piran (GZOP) se mu je uspelo uvrstiti v drugi krog, saj je prejel dobrih 33,5 odstotka glasov oziroma skoraj toliko (dejansko gre za razliko glasov, ki jih lahko preštejemo na prste dveh rok) kot uveljavljeni politični obraz Tomaž Gantar, nekoč že župan Pirana in celo nekdanji minister. Zadković in Gantar se bosta v drugem krogu volitev pomerila čez nekaj tednov. Omenjeno gibanje GZOP zmagalo tudi v občinskem svetu, pa čeprav so mu na začetku kampanje očitali, da gre »zgolj za leglo čudakov«. 

  • Uredništvo

    23. 11. 2018  |  Družba

    Za nasilje nad ženskami ni opravičila

    Enajsti natečaj za oblikovanje mestnega plakata Plaktivat z naslovom »Ni opravičila« se je zaključil z rekordnim številom prijavljenih del in sodelujočih držav. Komunikacijsko akcijo, ki se je lotevala problematike nasilja nad ženskami, je TAM-TAM Inštitut zasnoval z nevladno organizacijo Društvom SOS telefon. Cilj je bil poiskati vizualno sporočilo, ki bo na področju nasilja nad ženskami preseglo vsakdanja sporočila, širšo javnost opozarjalo na družbeno nesprejemljivost do kakršne koli oblike nasilja nad ženskami, žrtvam partnerskega nasilja pa sporočalo, da je izhod iz nasilnega odnosa možen.

  • Izak Košir

    22. 11. 2018  |  Politika

    Človekove pravice niso rezervirane samo za nekatere

    Evropska desnica se odloča med politiko nemške kanclerke Angele Merkel in politiko madžarskega predsednika Viktorja Orbana. Slovenska desnica je ta teden očitno izbrala politiko slednjega, saj je enotno zavrnila Marakeško deklaracijo, ki jo poleg papeža Frančiška v Evropi podpirajo številne krščanske organizacije. Slovenska Karitas jo denimo celo že izvršuje. Če je še niste prebrali, prevod v celoti najdete na tej spletni povezavi. Marakeška deklaracija je globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah. Številni mediji in politiki pa z njim spretno manipulirajo in ga skušajo prikazati kot nekaj strašljivega, predvsem se ga bojijo populisti, saj migrante pogosto uporabljajo kot orodje za manipuliranje z množicami. O tem bomo podrobneje pisali v naslovni temi nove Mladine, ki izide jutri, torej v petek, 23. novembra.

  • IK, STA

    22. 11. 2018  |  Družba

    Decembra protestni shod za višje plače

    Zveza Svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam čez dva tedna v Ljubljani organizirata protestni shod. Na njem bodo od delodajalcev zahtevali višje plače za vse zaposlene v Sloveniji, zato se bodo članom sindikatov zasebnega sektorja pridružili tudi člani sindikatov javnega sektorja.

  • Darja Kocbek

    22. 11. 2018  |  Svet

    Proti kapitalistom, ki zaposlenim plačujejo mizerne plače

    Senator ameriške demokratske stranke Bernie Sanders ukrepa proti kapitalistom, ki zaposlenim plačujejo mizerne plače. Po spletnem trgovcu Amazonu, ki ga je ustanovil Jeff Bezos (ta je s premoženjem v vrednosti več kot 150 milijard dolarjev najbogatejši človek na svetu), je zdaj na vrsti klasični trgovec Walmart, ki je največji delodajalec v ZDA, poroča revija Jacobin.

  • Uredništvo

    22. 11. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Več v novi Mladini, ki izide v petek, 23. novembra >> #Mladina47 

  • Damjana Kolar

    22. 11. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo skupinsko razstavo Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat, na kateri je 8 umetnic in umetnikov upodobilo deset pripovedi žensk, ki so se zaradi nasilja umaknile v varno hišo Društva SOS telefon, premiero dokumentarnega filma Kustosova soba. Igor Zabel: Kako narediti umetnost vidno? v režiji Damjana Kozoleta, razstavo plakatov Miltona Glaserja, enega najpomembnejših grafičnih oblikovalcev na svetu, premiero avtorskega projekta Igorja Pisona Drugibutalci, ki odseva duh današnje družbe.

  • Uredništvo

    21. 11. 2018  |  Politika

    Marakeška deklaracija v slovenskem jeziku

    V celoti objavljamo delovni prevod Globalnega dogovora o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, bolje znanega pod imenom Marakeška deklaracija, ki ga je poslalo ministrstvo za zunanje zadeve. Številni mediji in politiki z Marakeško deklaracijo namreč spretno manipulirajo in jo skušajo prikazati kot nekaj strašljivega, v resnici pa omenjeni dogovor izrecno ločuje med migranti in begunci ter regulira nezakonite migracije, prav zato se je populisti tako bojijo, saj migrante uporabljajo za populistične pohode na oblast. Prepričajte se sami in preberite Marakeško deklaracijo v celoti, saj je zdaj na voljo tudi v slovenskem jeziku.

  • Darja Kocbek

    21. 11. 2018  |  Družba

    Prva komunistična trgovina, ki utegne postati veriga

    Majhna trgovina z živili v majhnem kraju v goratem predelu vzhodne Turčije je na poti, da bo postala nacionalna veriga. Po izdelkih, ki so na prodaj v trgovini, ki so jo lani odprli v kraju Ovacik v provinci Tunceli, je bilo povpraševanje tako veliko, da so letos v treh velikih mestih v Turčiji odprli še štiri. Mehmet Cetingulec v Al-Monitorju piše, da je zgodba trgovine iz Ovacika, kjer prodajajo lokalno pridelano in naravno hrano, več kot zgodba o zdravi hrani. To je zgodba o politiki.

  • Uredništvo

    21. 11. 2018  |  Kultura

    Intima v času umetne inteligence

    Od 21. do 23. novembra bo v Ljubljani potekal Grounded, festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma, ki naslavlja aktualna družbena vprašanja s povezovanjem  deinstitucionalizirane teoretske razprave, povsakdanjenja družbenega aktivizma ter progresivne klubske elektronske kulture. Prva izvedba festivala je bila leta 2015 na temo Avtonomija migracij, tema letošnjega festivala pa je Intima v času umetne inteligence. 

  • Damjana Kolar

    21. 11. 2018  |  Kultura

    Ljubljana bo za teden dni postala mednarodno središče sodobnega plesa

    Na različnih ljubljanskih prizoriščih bo od 23. do 29. novembra potekal mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, ki ga organizirata Center urbane kulture Kino Šiška in Nomad Dance Academy Slovenia. Letos bo posebna pozornost namenjena hrvaškemu umetniškemu kolektivu BADco, ki je trenutno najprepoznavnejši in mednarodno najmočneje uveljavljen umetniški kolektiv s področja scenskih umetnosti v naši regiji. Na festivalu se jim bodo posvetili s predstavo Spore, instalacijo Časovne bombe in diskurzivnim forumom o njihovem delu. 

  • Darja Kocbek

    20. 11. 2018  |  Družba

    Lažnivi Facebook

    Družba Facebook je po poročanju New York Timesa, potem, ko je bila zaradi afer vse bolj pod pritiski, najela podjetje, da bi diskreditirala kritike z lažnimi trditvami, da so agenti milijarderja Georga Sorosa. Podjetje, ki ga je najel Facebook, je svetovalno podjetje iz Washingtona Definers Public Affairs, ki so ustanovili člani republikanske stranke.