• Peter Petrovčič

    7. 12. 2018  |  Mladina 49  |  Družba

    Je Merc določil pravo mero?

    Upokojeni dolgoletni ravnatelj ljubljanske osnovne šole Prule Dušan Merc – za kontroverznega je veljal ves čas svojega ravnateljevanja, nekateri so prisegali na njegove metode, drugi pa jih izrecno črtili – se te dni zagovarja pred sodiščem. Dvema devetošolcema, ki sta domnevno spolno nadlegovala sošolki, je Merc samovoljno prepovedal obiskovati šolo, da bi zaščitil njuni žrtvi. Na tožilstvu menijo, da je s tem storil kaznivo dejanje nevestnega dela v službi, ker naj bi učencema kršil ustavno pravico do izobraževanja. Javnost Merca podpira, češ da je zelo vestno opravil svoje delo, kljub temu da je ravnal v nasprotju z zakonodajo. Ta mu ne dopušča tega, kar je storil.

  • N'toko

    N'toko

    7. 12. 2018  |  Mladina 49  |  Žive meje

    Sredinski populizem

    Novo obliko političnega komuniciranja sem prvič ozavestil leta 2012 med predsedniško kampanjo Boruta Pahorja. Čeprav sem politiko spremljal precej površno, sem težko spregledal, da Pahor v TV-soočenjih igra na najbolj otročje sentimente gledalcev. Bili so ga sami neumni buzzwordi, neznosno patriotsko petelinjenje in seveda značilno preoblačenje v »malega človeka«, ki je kasneje postalo njegov zaščitni znak. Pahor je na moje veliko začudenje zmagal, njegov stil nastopanja in instagram prezenca pa sta postali stalnici političnega komuniciranja. Poseganje po elementih iz sveta resničnostnih šovov seveda ni le Pahorjeva domena – ta medijska strategija, ki politično vsebino nadomešča s simbolnim dobrikanjem ljudstvu (»Jaz sem navaden človek kot vi!«), je danes povsod po svetu dominantna. Ko je na ameriških volitvah zmagoval pravi zvezdnik resničnostnih šovov, ki je igranje na otročje sentimente gledalcev pripeljal do ekstrema, smo začeli politični komentatorji to imenovati »populizem«.

  • Marcel Štefančič jr.

    7. 12. 2018  |  Mladina 49  |  Kultura  |  Film

    Fahrenheit 11/9

    Najprej vidimo serijo ameriških osebnosti, ki pred ameriškimi predsedniškimi volitvami v različnih oddajah in na različnih prizoriščih odločno ponavljajo: Donald Trump ne bo postal ameriški predsednik! Donald Trump nima nobenih možnosti! Donald Trump ne bo nikoli ameriški predsednik! Na dan volitev vidimo predvolilni štab Hillary Clinton – evforija! Hillary je že zmagala. In vidimo Trumpov predvolilni štab – pogreb! Trump je izgubil. Toda potem zmaga Trump. Zdaj zagledamo zgrožene, šokirane, zaprepadene obraze, ki kar ne morejo verjeti, da se je zgodilo to, kar se je zgodilo: Kako je to mogoče? “How the fuck did this happen?” In zaslišimo užaloščeni, jokajoči, patetični glas Michaela Moorea, ki prav tako ne more verjeti, da je zmagal Trump.

  • Damjana Kolar

    7. 12. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klub Monokel prihaja ameriški producent Kieran Loftus, varovanec newyorške založbe Purple Tape Pedigree in nekdanji član kolektiva Gang Fatale. V Dvorani Gustaf bo nastopil Joseph Bailey aka DJ Joe Joe iz New Yorka, eden izmed ustanovnih članov skupine Digital Konfusion Crew. Kot DJ deluje že od leta 1990, med drugim je vrtel v nekaterih legendarnih klubih (Shelter, Palladium, Limelight, Tunnel...).

  • Darja Kocbek

    6. 12. 2018  |  Družba

    Ime mi je Begunka

    Nekdo, ki mu nikoli ni bilo treba biti begunec, prišlek, migrant, si težko predstavlja, kako se počutijo ljudje, ki so to iz različnih razlogov prisiljeni postati. Leta 1943 je svoje občutke v eseju Mi begunci opisala politična teoretičarka Hannah Arendt , ki je kot Judinja iz Nemčije emigrirala v ZDA. Sirske pisateljice Rose Yassin Hassan ta esej ni zanimal dokler kot begunka ni prišla v Nemčijo, kjer od leta 2012 živi s sinom. Zdaj ga bere tako, kot da bi ga Hannah Arendt kot pismo napisala osebno njej. Vidi ga kot dokaz, kako aktualne so danes izkušnje beguncev iz preteklosti. Zato se je odločila, da na “to pismo” po 75 letih odgovori v časopisu die Zeit.

  • Uredništvo

    6. 12. 2018  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina! To je njena naslovnica. Stanovanje je za mladega človeka kot grad v oblakih. #Mladina49 

  • Damjana Kolar

    6. 12. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo mednarodno razstavo Five Ladies, na kateri se predstavlja pet slikark iz različnih evropskih držav, premiero drame V imenu matere pesnika in dramatika Iva Svetine, ki je hkrati tudi razstava novih umetniških del kolektiva IRWIN. Kapital 2018, nastop Markusa Poppa aka OVALA, enega od vidnejših protagonistov nemške elektronske glasbe, koncert kultne zagrebške zasedbe Šumski, ki je po petnajstih letih izdala nov album.

  • Uredništvo

    5. 12. 2018  |  Politika

    Delavci na današnjem shodu zahtevajo, da se spoštuje njihovo delo

    Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam in njihovi podporniki danes na javnem shodu na Dimičevi ulici v Ljubljani protestirajo za višje plače. "Predlog Zakona o minimalni plači, ki je bil vložen v Državni zbor, je odprl ne samo vprašanje ustrezne minimalne plače, temveč pokazal na vse razsežnosti prenizkih plač delavcev in delavk v zasebnem sektorju," so zapisali organizatorji.

  • Darja Kocbek

    5. 12. 2018  |  Družba

    Vse več ljudi spoznava, da brez odrekanja ne bo šlo

    Svet je močno skrenil s poti v boju proti podnebnim spremembam, je v nagovoru na mednarodnem srečanju voditeljev v okviru podnebne konference v poljskih Katovicah poudaril generalni sekretar OZN Antonio Guterres. Kljub številnim poročilom, ki kažejo, da moramo drastično zmanjšati izpuste toplogrednih plinov, ukrepi niso zadostni in dovolj hitri. »Čeprav vidimo, kakšne posledice imajo podnebne spremembe, ne delamo dovolj, da bi jih zaustavili, ne ukrepamo dovolj hitro, da bi preprečili nepopravljive posledice,« je po poročanju STA poudaril Guterres.

  • Damjana Kolar

    5. 12. 2018  |  Kultura

    Homokavst

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 8. decembra ob 20.00 premiera predstave Rožnati trikotnik (Bent), ameriškega dramatika in scenarista Martina Geralda Shermana, ki je nastala v koprodukciji Škuca, Cankarjevega doma in Zavoda Kolaž. Gre za eno najpomembnejših dramskih del LGBTQ+ kanona, ki ga je Sherman pisal v času, ko svet o nacističnem preganjanju homoseksualcev ni vedel skoraj ničesar. Ganljiva ljubezenska zgodba je postavljena v središče predvojne Nemčije, ko so oblast prevzeli nacionalsocialisti. Izpostavljena je zgodovina homokausta, v katerem je bilo tisoče LGBTQ+ oseb označenih z rožnatim trikotnikom in poslanih v taborišča smrti.

  • Darja Kocbek

    4. 12. 2018  |  Družba

    Kapitalizem ne more zagotoviti dostopnih stanovanj

    Bistvo stanovanjske krize 21. stoletja po vsem svetu je opozorilo, da so najemnine previsoke. Liberalni politiki in možganski trusti za ta problem ponujajo tehnokratske rešitve, ki nikoli ne bodo prinesle nižjih najemnin oziroma zaustavitve njihove strme rasti, na portalu Jacobin piše Robbie Nelson. Socialisti morajo zato glasno, javno in globalno povedati, da kapitalizem nikoli ne more zagotoviti visoko kakovostnih in dostopnih stanovanj. Temu je tako zato, ker je njegov edini cilj dobiček.

  • Damjana Kolar

    4. 12. 2018  |  Kultura

    Drugačen pogled na Irak

    V Galeriji Jakopič v Ljubljani bo od 4. decembra 2018 do 3. marca 2019 na ogled skupinska fotografska razstava z naslovom Na moje oči: Zgodbe iz Iraka, ki predstavlja drugačen pogled na Irak in sicer skozi oči mlajše generacije tamkajšnjih fotografov. Razstava je bila prvič predstavljena konec leta 2017 v centru sodobnih umetnosti DOX v Pragi, tokratna pa je nastala v sodelovanju z "nomadskim umetniškim studiem za dokumentarne projekte" DARST in Italijanskim kulturnim inštitutom, ki v svojih prostorih gosti spremljevalno razstavo Ženska, luna, kača. Sedemnajst mesecev v Iraku, v okviru katere se s svojimi podobami Iraka predstavlja Stefano Carini, fotograf, urednik fotografije in snovalec projekta Na moje oči.

  • Uredništvo

    3. 12. 2018  |  Politika

    Novi župan občine Koper je Bržan, ki je zmagal za pičlih sedem glasov

    Napeta tekma lokalnih volitev v občini Koper je pravkar dobila epilog, saj so prešteli tudi glasove, ki so prispeli po pošti. Teh je bilo 46. Po preštetih glasovih včeraj je bil za pičlih 12 glasov v vodstvu izzivalec Aleš Bržan. Slednji je dobil tudi več glasov po pošti, kjer je sedem glasovnic več kot Boris Popovič. 

  • Darja Kocbek

    3. 12. 2018  |  Družba

    Na podlagi glasu določajo, kdo je kriminalec

    Je mogoče za nekoga povedati, da je kriminalec, samo na podlagi potez na obrazu ali barve glasu? V AC Global Risk, zagonskem podjetju iz Kalifornije, ustanovljenem leta 2016, trdijo, da na podlagi tega, kako nekdo nekaj reče, ne kaj reče, lahko določijo, kakšno “tveganje” je za delodajalca, če gre za kandidata za zaposlitev, oziroma za državo, če gre za prosilca za azil.

  • Izak Košir

    3. 12. 2018  |  Družba

    Sebek, selfi ali avtoportret?

    Danes bodo v Atriju ZRC raziskovalke in raziskovalci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU ob 10. uri predstavili novosti na vseslovenskem jezikovnem portalu Fran. Med novostmi bodo tudi sinonimni slovar slovenskega jezika in vezljivostni slovar slovenskih glagolov. 

  • Uredništvo

    2. 12. 2018  |  Politika

    V Mariboru Arsenović premagal Kanglerja

    V 56 občinah po Sloveniji so volivke in volivci danes izbirali županske kandidate oziroma kandidatke, ki so se prebili v drugi krog. Še enkrat so morali na volišča tudi v šestih mestnih občinah: v Mariboru, Kopru, Kranju, na Ptuju, v Slovenj Gradcu in Novi Gorici.

  • Lara Paukovič

    3. 12. 2018  |  Kultura

    Nova reinterpretacija slovenske himne v dobi globalizacije in spajanja kultur

    Se spomnite Dobrodelne Zdravljice? O prvi akciji projekta Žive naj vsi narodi, katerega širši namen je spodbujanje medkulturnega dialoga in širjenje strpnosti, smo v Mladini pisali že pred enim letom, ko je izšla njihova predelava Prešernove Zdravljice v sodobnem glasbenem videospotu. V spotu so se jim poleg slovenskih in priseljenskih glasbenikov pridružili tudi nekateri znani obrazi, ki se zavzemajo za strpnost, npr. Boris Cavazza in Irena Yebuah Tiran, vse skupaj pa je spremljala še dobrodelna akcija, v kateri so s pomočjo Slovenske filantropije zbirali sredstva za pomoč otrokom beguncem pri vključevanju v družbo.

  • Damjana Kolar

    3. 12. 2018  |  Kultura

    Teden animiranih filmov v Ljubljani 

    Od 3. do 9. decembra bo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki potekal 15. mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki bo letos ponudil več kot 300 kratkih in 13 celovečernih filmov, med njimi tudi 24 filmov slovenskih avtorjev. Vrhunec jubilejne izdaje je intermedijska razstava VR/360°/IGRE@Animateka v MSUM Metelkova, ki združuje najboljše sodobne izkušnje virtualne resničnosti in 360-stopinjskega doživljanja animacije devetih mednarodno priznanih animatorjev in vizualnih umetnikov.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    30. 11. 2018  |  Mladina 48  |  Uvodnik

    Prvi korak 

    Z nekaterimi zadevami mediji ne želimo obremenjevati svojih bralcev, poslušalcev in gledalcev. V tem se ne razlikujemo od drugih podjetij. Vse panoge in podjetja imajo svoje vire težav in jih pač rešujejo. Kadar novinarji pišemo ali poročamo o sebi, za to obstajajo res tehtni razlogi, ki lahko vplivajo tudi na bralce, poslušalce in gledalce. Tudi zdravniki se ne odzovejo na vsako mazaštvo ali prodajanje različnih placebov pacientom. Ko pride do ravnanja, ki lahko ogrozi življenje in zdravje ljudi, pa se javno oglasijo. Tako je bilo na primer v primeru kampanje zoper cepljenje otrok. Brez javnega nastopanja zdravnikov bi se stvari slabo končale. Tudi v tem primeru ne gre za medije, gre za interes javnosti.

  • Izak Košir

    30. 11. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Zakaj ima Marjan Šarec prav, ko opozarja na oglaševanje v sovražnih medijih

    Spletna radijska oddaja je nastala na podlagi članka v novi Mladini >> Borec proti sovraštvu >> #Mladina48

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/537197961&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    30. 11. 2018  |  Mladina 48  |  Družba

    Popolna družina

    V zvezku za predmet Spoznavanje okolja je mama pri hčerki, ki obiskuje drugi razred osnovne šole, opazila nenavadno poimenovanje ene od treh vrst družin. Družine naj bi bile: popolna, enostarševska, razširjena.

  • Jure Trampuš

    30. 11. 2018  |  Mladina 48  |  Politika

    Borec proti sovraštvu

    Domen Savič je internetni medijski aktivist, ki se ukvarja z vprašanjem etike novinarstva in oglaševanja. Pred tremi leti je organiziral projekt »Dajmo medije v medije«, s katerim je poskušal oglaševalcem razložiti, da ni vseeno, komu in zakaj dajejo oglaševalski denar. Bil je to čas zgodbe o mariborskem ravnatelju, ki je po medijski zlorabi spolne afere storil samomor. Savičev tedanji pritisk je bil uspešen. Nekatera podjetja so (začasno) prekinila oglaševanje v Slovenskih novicah.

  • Staš Zgonik  |  Ilustracija: Tomaž Lavrič

    30. 11. 2018  |  Mladina 48  |  Družba

    Skoči, pet!

    Športna vzgoja je skupaj z likovno in glasbeno vzgojo nekoč sestavljala trojček tako imenovanih vzgojnih predmetov. Predmetov, ki v nasprotju z drugimi niso bili ocenjeni s številkami od 1 do 5, temveč s tristopenjsko besedno oceno: manj uspešno, uspešno in zelo uspešno. Veljali so za vsaj nekoliko manj »resne«, v primerjavi s siceršnjim poukom so ponujali nekakšno sprostitev. Tak sistem ocenjevanja je veljal vse od leta 1975 do uvedbe devetletke. »Ob uvedbi spremembe je stroka govorila o humanizaciji športne vzgoje, saj je bilo pri športni vzgoji kar nekaj negativnih ocen, a pretežno zato, ker so učitelji pogosto ocenjevali vedenje otrok, kot so prisotnost pri pouku, prinašanje opreme, ne pa njihovega znanja. Tudi materialne razmere za športno vzgojo so bile na veliko šolah precej slabe, zato so se učenci izogibali vadbi,« razlaga dr. Marjeta Kovač, profesorica na Fakulteti za šport.

  • Knjiga leta 2018

    V času, ko bujno cvetijo in svetijo filmski superjunaki (Batman, Superman, Spider-Man, Iron-Man, Thor, Hulk, Wolverine ipd.) in ko so na Slovenskem knjižnem sejmu za KNJIGO LETA razglasili strip Ivan Cankar: podobe iz življenja, ki ga je po scenariju Blaža Vurnika narisal Zoran Smiljanić, je prav, da se spomnimo, kako je Cankar v Mojem življenju videl slovenskega superjunaka št. 1 – Petra Klepca. »Zgodbo o Petru Klepcu nam je bil povedal v šoli učitelj; povedal pa jo je slabo, iz veselega junaka je napravil cmeravo mevžo. Ustanoviti in napisati je bilo treba vse drugo, vse mogočnejšo zgodbo. Učitelj je rekel, da je Peter Klepec izrval drevo, zato da bi razkazal svojo moč in svoje junaštvo.

  • Gregor Kocijančič  |  foto: Borut Krajnc

    30. 11. 2018  |  Mladina 48  |  Družba

    Kathleen Richardson: Če si žalosten, si raje kot robota omisli domačo žival

    Prejšnji teden je v Ljubljani že drugo leto zapored potekal festival Grounded. Festivalski program ni zajemal le predstavljanja najnovejših smernic v futurološki klubski elektroniki, o katerem lahko berete v rubriki Oder, z različnimi predavanji in pogovori se je osredotočal na družbeni aktivizem in kritično mišljenje. Sodelujoči so se ukvarjali s trenutno pomembnimi temami, povezanimi z etičnimi vprašanji, ki se porajajo ob razvoju umetne inteligence in robotike. Na odprtju festivala je v Moderni galeriji z uvodnim predavanjem Nujnost politike človečnosti v času robotov in umetne inteligence nastopila častna gostja, socialna antropologinja in strokovnjakinja za etična vprašanja, povezana z robotiko, prof. dr. Kathleen Richardson.

  • Damjana Kolar

    30. 11. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Channnel Zeru bo potekal promocijski dogodek ob izidu dvojne kompilacije Elektroliza: Electro City Ljubljana #2, na katerem se bodo predstavili: Kalson, Le Chocolat Noir, Alavux, Barion, Microslav + VJ RGB. V Gala hali bodo v okviru serialke Umešana jajca nastopili Jopa, Borka in Woo-D, v Rogu pa mariborska drum'n'bass ekipa Bass Fighters.

  • Lara Paukovič

    29. 11. 2018  |  Kultura

    Čas je 

    Pred parlamentarnimi volitvami so se kulturniki zbrali v kampanji Čas je za kulturo in umetnost, s katero so želeli politike, ki bodo izvoljeni v novo vlado, opozoriti na nekaj nujnih reform kulture, ki se morajo zgoditi v prihodnjem mandatu. Sestavili so seznam štirih ključnih zahtev, s katerimi naj bi se položaj kulture v prihodnjih letih izboljšal – to so (1) primerno mesto za kulturo v družbi, (2) povečanje proračuna za kulturo, (3) strokovni minister/ministrica in (4) nov kulturni model. Volitve so zdaj mimo, projekti, povezani s kulturnim poljem, pa še vedno ostajajo nekako ob strani. Podpisniki javnega pisma so zato medijem poslali nov dopis, s katerim želijo ponovno opozoriti, da je kultura eden ključnih resorjev za razvoj moderne družbe.

  • Uredništvo

    29. 11. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    O borcu proti sovraštvu lahko več preberete v jutrišnji Mladini >> #Mladina48 

  • Damjana Kolar

    29. 11. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero predstave Izumitelj na zemlji, ki obeležuje 120. obletnico rojstva Antona Podbevška, razstavo fotografij Davida Byrna, ustanovitelja in pevca kultne skupine Talking Heads, razstavo francoske umetnice Nathalie Du Pasquier, ene od ustanovnih članic ikoničnega italijanskega oblikovalskega kolektiva Memphis Group, IV. Decembrski sejem ilustracije in koncert nigerijskega glasbenika Keziaha Jonesa.