• Uredništvo

    13. 4. 2018  |  Družba

    Marketinška (r)evolucija

    Marketinški koncepti so danes delno ali povsem drugačni. Lahko bi govorili o marketinški revoluciji, pravijo organizatorji 23. Slovenske marketinške konference, ki bo od 29. do 30. maja potekala v Portorožu. Tam bodo številni predavatelji skušali odgovoriti na vprašanja, kateri koncepti že danes prinašajo rezultate in kaj deluje že danes in bo delovalo tudi jutri. Gre za največji slovenski marketinški dogodek, na katerem bodo med drugim nastopili tudi govorci James Hall (PARK), Lovro Gruden (Indigo Consulting), Črt Podlogar (Red Orbit), Nataša Ravnikar (Optiweb), Rok Hrastnik (Sensilab) in Jan Dobrilovič (Beeping).

  • IK, STA

    11. 4. 2018  |  Politika

    Janša od države terja skoraj milijon evrov

    Tožbo je Janša po podatkih Dela vložil zoper nekdanjo državno tožilko in zdaj odvetnico Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria, ter zoper okrajno sodnico Barbaro Klajnšek, ki je na prvi stopnji na zaporne kazni obsodila Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča.

  • Izak Košir

    11. 4. 2018  |  Družba

    Za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov

    Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije predstavlja pobudo, s katero želi pridobiti javno podporo za zakonsko ureditev naslednjih področij ... prepoved uporabe in javnega prikaza nacističnih in fašističnih simbolov ter simbolov družbenih, političnih in vojaških tvorb, ki so v času druge svetovne vojne kolaborirale s fašističnim in nacističnim okupatorjem,prepoved uporabe sovražnega govora v medijih in na političnem parketu, prepoved ustanavljanja, usposabljanja in urjenja ter financiranja, opremljanja in oboroževanja paravojaških enot na ozemlju republike Slovenije.

  • Darja Kocbek

    11. 4. 2018  |  Družba

    Mlade ekstremiste je treba obravnavati kot moške

    Ne glede na to, ali govorimo o aktivistih skrajne desnice, nasprotnikih priseljevanja, obritoglavcih, ki nasprotujejo Muslimanom, neonacistih ali mladih džihadistih, vedno naletimo na mlade moške, v knjigi Healing from Hate: How Young Men Get into – and Out of – Violent Extremism, iz katere odlomek objavlja Guardian piše Michael Kimmel.

  • Uredništvo

    11. 4. 2018  |  Politika

    Pisec Nova24TV kandidira za poslanca

    Pisec Nova24TV Franci Donko, znan po svojih procerkvenih člankih, nemalokrat nestrpnih do migrantov, LGBT skupnosti in partizanov, bo na prihajajočih državnozborskih volitvah kandidiral pri Združeni desnici, ki jo vodita Aleš Primc in Franc Kangler. Kaj ponuja in za kaj se Donko, ki rad novinarje drugih medijev opominja, da so pristranski in režimski, zavzema, pa si lahko ogledate v nazornem letaku, na katerem se med drugim predstavlja kot "borec za človekove pravice". Mimogrede, Donku, tako je zapisal v svojem zadnjem besedilu na prej omenjenem spletnem portalu, se zdi tudi 8. marec, sicer Dan žensk, praznik za "socialistične feministke".

  • Damjana Kolar

    11. 4. 2018  |  Kultura

    Prva predstavitev kultnega ameriškega umetnika Davida Lyncha v Ljubljani

    V Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani bodo 13. aprila ob 12.00 odprli razstavo ameriškega režiserja, scenarista, fotografa, glasbenika in grafika Davida Lyncha z naslovom Ogenj na odru, ki je nastala v sodelovanju s pariško založbo Item Éditions in Lynchevim studiem iz Los Angelesa. Lynch je svoj kultni status pridobil kot filmski ustvarjalec, a ga je pot do filma vodila prek slikarstva. Razstava, ki jo je pripravil kustos Božidar Zrinski, se osredotoča na njegovo likovno ustvarjanje s poudarkom na seriji litografij, ki so nastale v grafičnem ateljeju Idem v Parizu, dopolnjujejo pa jo akvareli in izbor eksperimentalnih filmov, ki izpostavljajo vsebinsko prepletenost njegovega umetniškega izražanja. 

  • Uredništvo

    10. 4. 2018  |  Politika

    France Cukjati in podobe zla

    Celjska Mohorjeva družba je včeraj predstavila novo knjigo Franceta Cukjatija z naslovom Slovenske podobe zla. V njej naj bi avtor, sicer eden vidnejših članov stranke SDS, skušal z različnih vidikov pojasniti izvor zla, značilnosti in posledice zla ter nakazoval pot osvoboditve izpod ujetosti v zlo. Ja, prav ste prebrali.

  • Darja Kocbek

    10. 4. 2018  |  Družba

    Prijateljstva, ki imajo svojo ceno

    Za družbo, ki je razburjena, je značilno več stvari, med katerimi ena posebej izstopa. Ta je njena neverjetna naivnost. Imamo Facebookov škandal, saj je družabno omrežje omogočilo uporabo podatkov svojih uporabnikov za politično propagando. Razburjenje zaradi tega je veliko. Toda kako lahkoveren mora nekdo biti, da verjame, da nek koncern, katerega poslovni model je izraba podatkov, varuje zasebnost svojih strank? Kako zaslepljeni moramo biti, da za Facebookovim modelom ne vidimo cinizma, ki obljublja prijateljstvo v zameno za pravico do uporabe, se v Neue Zürcher Zeitung sprašuje filozof in profesor Konrad Paul Liessmann.

  • Damjana Kolar

    10. 4. 2018  |  Kultura

    Nagrade in priznanja Riharda Jakopiča

    V Moderni galeriji bodo 12. aprila podelili nacionalne nagrade za likovno in vizualno umetnost. Dobitnik letošnje nagrade Riharda Jakopiča je Dušan Tršar, eden najpomembnejših predstavnikov modernega kiparstva v Sloveniji in na območju nekdanje Jugoslavije, ki je prostor kiparstva, skupaj z neokonstruktivisti, razširil tako miselno v smislu izgube specifičnosti medija kot tudi povsem konkretno z izbiro novih materialov oziroma pristopov. Prejemnika priznanj Riharda Jakopiča za dosežke na področju sodobne vizualne umetnosti sta akademska kiparka Polonca Lovšin in akademski slikar Viktor Bernik.

  • Damjana Kolar

    10. 4. 2018  |  Kultura

    En-Knapov jubilej

    Do 13. aprila bo v Ljubljani potekal EN-KNAP-ov jubilejni teden, saj letos mineva 25 let, odkar je Iztok Kovač, plesalec in koreograf, ustanovil Zavod EN-KNAP, nevladno organizacijo, ki je v času svojega delovanja neizbrisno zaznamovala slovensko in mednarodno plesno prizorišče. Mednarodna skupina EnKnapGroup, ki jo je ustanovil leta 2007, je v tem trenutku edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Od svoje ustanovitve je ansambel sodeloval z več kot 30 domačimi in tujimi koreografi ter gledališkimi režiserji, ter ustvaril 25 celovečernih predstav in plesni film. 

  • V postelji s sovražnikom

    Melania Trump je od 3. junija 2012 do 11. junija 2015 veliko tvitala – v glavnem fotografije, ki jih je sama posnela. Številne je posnela s Trumpovega stolpa ali iz Trumpovega zasebnega letala, nekatere je posnela v newyorškem Centralnem parku, Washingtonu in Barceloni, a vse iz avta, objavila je tudi nekaj avtoportretov in družinskih fotk, sama z možem, Donaldom Trumpom, pa je bila le na eni – a še na tisti je v ospredju Trump, ona je bolj ali manj skrita v senci, pod kapo, z odrezanim, izbrisanim obrazom, pravi Kate Imbach, ki je v članku Pravljična ujetnica po svoji volji: Fotografsko oko Melanie Trump (Fairytale Prisoner by Choice: The Photographic Eye of Melania Trump), objavljenem aprila lani na spletnem portalu Medium, vse te fotografije lucidno analizirala.

  • IK, STA

    9. 4. 2018  |  Svet

    Ponovna Orbanova zmaga in odstopi več voditeljev opozicijskih strank

    Madžarski premier Viktor Orban je včeraj pozno zvečer razglasil "zgodovinsko" zmago na parlamentarnih volitvah. Po preštetih skoraj vseh glasovih si je vladajoča stranka Fidesz v parlamentu zagotovila dvotretjinsko večino. Po objavi prvih izidov je odstopilo več voditeljev opozicijskih strank. "Zmagali smo," je Orban sporočil privržencem. "Dragi prijatelji, za nami je velika bitka, zagotovili smo si zgodovinsko zmago - dobili smo priložnost, ustvarili smo priložnost, da zaščitimo Madžarsko," je dodal.

  • IK, STA

    9. 4. 2018  |  Politika

    Šarec še vedno prvi, a mu podpora pada, Cerarju pa raste

    Vrstni red strank v aprilski anketi Dela se glede na prejšnji mesec ni spreminjal. Vodilna ostaja Lista Marjana Šarca, ki ji sledita SDS in SD. A so vse tri stranke prejele nižjo podporo kot pred mesecem dni. Po drugi strani se je okrepila SMC na četrtem mestu, višjo podporo kot prejšnji mesec beležita tudi NSi in DeSUS.

  • Darja Kocbek

    9. 4. 2018  |  Svet

    Poziv ekvadorskemu predsedniku: takoj odpravite izolacijo Juliana Assangea!

    Če prej ni bilo jasno, da pri ukrepih proti ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangu ne gre zgolj za pravo, ampak tudi za boj za varovanje temeljnih človekovih pravic, je to zdaj jasno. Ekvadorska vlada mu je potem, ko je na Twitterju objavil več kritičnih sporočil zaradi aretacije nekdanjega predsednika katalonske vlade Charlesa Puigdemonta v Nemčiji, odklopila internet in telefon ter mu onemogočila sprejem obiskovalcev.

  • Damjana Kolar

    9. 4. 2018  |  Kultura

    Moški se igrajo

    Od 10. aprila dalje bo v Kinodvoru na ogled film Playing Men v režiji Matjaža Ivanišina. Esejistični dokumentarec o moških in igri je na 20. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši dokumentarni film, na festivalu v Marseillu pa nagrado Georgesa de Beauregarda.

  • IK, STA

    8. 4. 2018  |  Kultura

    Grumova nagrada za besedilo Romeo in Julija sta bila begunca

    Nagrado Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo je ob nocojšnjem zaključku 48. Tedna slovenske drame v Prešernovem gledališču v Kranju prejel Vinko Möderndorfer za besedilo Romeo in Julija sta bila begunca, nagrado za mladega dramatika pa Maša Pelko. Šeligova nagrada je pripadla avtorskemu projektu Stenica.

  • Igor Jurekovič

    6. 4. 2018  |  Mladina 14  |  Politika

    Evropska skrajna desnica uživa v jastogih in penini

    Evroposlanci skrajno desnih strank so leta 2016 nepravilno porabili več kot 400 tisoč evrov. Člani parlamentarne skupine Evropa narodov in svobode so po mnenju odbora evropskega parlamenta za proračunski nadzor napravili več prekrškov – denar so med drugim namenili za velikodušna darila in razkošna kosila s šampanjcem. Več kot 338 tisoč evrov naj bi bilo nepravilno porabljenih, za 39 tisoč evrov izdatkov ni pravih dokazil.

  • Borut Mekina  |  foto: Urad za informiranje Republike Madžarske

    6. 4. 2018  |  Mladina 14  |  Politika

    Zoltán Kovács, tiskovni predstavnik madžarske vlade: Med Orbánom in Janšo je kemija

    Ne. Priljubljeni smo, ker predstavljamo nekaj, v kar ljudje verjamejo. Dejstvo, da smo dvakrat dobili ustavno večino, ne more biti plod mahinacij. Seveda lahko na nas gledate z vidika mahinacij in medijske propagande, a to je neumno. Z mediji ne moreš kamuflirati nečesa, kar ne deluje ali je napačno. Samo zato, ker imaš pod nadzorom medije, ljudje ne bodo glasovali zate. Pred letom 2010 je imela opozicija pod nadzorom večino medijev v državi, katerih lastniki so večinoma prihajali iz Zahodne Evrope, pa ji ni uspelo. Ne gre za vprašanje medijev, gre za vprašanje vsebine.

  • IK, STA

    8. 4. 2018  |  Družba

    Romi še vedno ne uživajo vseh koristi enake obravnave

    Romi po vsem svetu danes praznujejo svoj dan, ki je bil izbran na prvem svetovnem kongresu Romov leta 1971 v Londonu. Tudi pripadniki romske skupnosti v Sloveniji ga zaznamujejo s prireditvami, s katerimi želijo spomniti na ohranjanje svoje kulture in jezika. Osrednja prireditev v organizaciji Zveze Romov Slovenije je bila v soboto v Murski Soboti.

  • »Rapefugees«

    »Danes je Švedska svetovna prestolnica posilstev, ker so šli skozi desetletja uvažati, ne samo ilegalne, migrante s področja radikalnega islama, ki imajo popolnoma druge predstave. To so ljudje, ki so drugače vzgojeni, ki imajo druge vrednote, ki pač v Evropo ne sodijo. To je treba zelo jasno povedati,« je tako kot ničkolikokrat doslej v državnem zboru vpil poslanec SDS Branko Grims.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    6. 4. 2018  |  Mladina 14  |  Dva leva

    Prišlek

    »Takšno enostransko dejanje Slovenije lahko s strani Izraela sproži povračilne ukrepe. Ne pozabite, da je preteklo leto Slovenijo obiskalo kar 50 tisoč izraelskih turistov. Najverjetneje teh turistov v prihodnosti ne bo več.«
    — Matej Tonin, NSi, meni, da bi priznanje Palestine neizmerno škodovalo slovenskemu turizmu

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    6. 4. 2018  |  Mladina 14  |  Uvodnik

    Filipa Drugega meč

    Slovenijo novica o nastajajoči trši politiki stare Evrope do vzhodnoevropskih držav še ni prišla – a očitno je, da imajo vse bolj norih in skrajnih politikov z vzhoda v Bruslju, Berlinu in Parizu dovolj. Režimi na Poljskem, Madžarskem, Slovaškem in Češkem postajajo po dejanski zavezanosti demokraciji namreč vse bolj podobni tistemu, na katerega ves čas kažejo s prstom: ruskemu namreč. Oligarhične skupine, neokonservativnost, paranoičnost in odkrit rasizem, iskanje zunanjega sovražnika – kako se je lahko zgodilo, da so šli prav v smeri, od katere naj bi se po večdesetletnih sanjah o demokraciji (in, iskreno, kapitalizmu) oddaljili?

  • Izak Košir

    6. 4. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Borut Mekina o Orbánovem učencu Janezu Janši

    Pogovor je nastal na podlagi članka Orbánov Janša iz 14. številke Mladine >>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/425149566&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Orbánov Janša

    Leta 2015 sta Američan Arthur J. Finkelstein in Madžar Árpád Habony v Londonu ustanovila podjetje Danube Business Consulting (DBC). Habony je po anketah peti najvplivnejši mož na Madžarskem, osebni svetovalec madžarskega premiera Viktorja Orbána, Finkelstein pa je bil eden najpomembnejših političnih strategov, ki so zadnja desetletja v ZDA pomagali pomembnim republikanskim politikom. Podjetje sta ustanovila z namenom internacionalizacije uspehov, ki jih je imela njuna metoda, s katero sta po letu 2008 pomagala Orbánovi stranki. Najtesneje sta sodelovala z nekdanjim makedonskim premierom Nikolo Gruevskim (VMRO), hrvaško HDZ in slovensko SDS. Ta je po zgledu Madžarske po letu 2015 ustanovila množico propagandnih medijev, tudi televizijo Nova24, v katero je Habony lani vstopil z lastniškim deležem. Pomoč je očitna in po slovenski zakonodaji nezakonita.

  • Vasja Jager  |  foto: Marko Pigac

    6. 4. 2018  |  Mladina 14  |  Družba

    Boris Krabonja: Levičar je nekdo, ki aktivno spreminja svet na bolje

    Boris Krabonja, čistilec družbene umazanije. Kot učitelj zgodovine na mariborski Srednji ekonomski šoli dijake uči o velikih resnicah, ki ne smejo biti pozabljene. Tudi z vsakoletnimi izleti v Auschwitz. Kot prostovoljec je gibalo društva Up-ornik, ki vsak mesec plačuje položnice več kot šeststo revežem, ki jih je sistem zavrgel. Med njimi so predvsem obubožani upokojenci in samohranilke. Boris Krabonja se vsak dan srečuje s posledicami naraščajočega razslojevanja in poblagovljenja človeškega življenja. Pa vendar mu niti na misel ne pride, da bi odnehal. S svojim zgledom dokazuje, da je mogoče živeti solidarnost.

  • Staš Zgonik  |  foto: Uroš Abram

    6. 4. 2018  |  Mladina 14  |  Družba

    50 milijard črk

    Človeška ribica ima vse lastnosti, ki so potrebne za to, da bi bilo njen genski zapis, njena »notranja navodila za sestavo in uporabo«, zanimivo poznati. Gre za ogroženo vrsto, živečo na zelo omejenem območju, ki velja za enega nacionalnih simbolov naše države. Poleg tega pa ima kopico sposobnosti, po katerih hrepenimo tudi ljudje – doživi lahko izjemno visoko starost, tudi več kot sto let, ob tem pa tudi na stara leta ohranja vitalnost in sposobnost razmnoževanja.

  • Izak Košir  |  foto: Uroš Abram

    6. 4. 2018  |  Mladina 14  |  Družba

    Erika Schauer, aseksualka: Če nimaš želje po spolnosti, ne pomeni, da ne poznaš ljubezni

    Že kot srednješolka sem imela občutek, da sem na področju čustev in intimnosti drugačna od večine, vendar se nisem veliko ukvarjala s tem, ker sem bila prepričana, da bom nekoč že srečala pravega moškega, kot ga menda sreča vsaka ženska. Vsaj tako sem mislila in v to razmišljanje me je silila vsa moja okolica. Izraziteje pa je to zavedanje postalo v začetku študija, ko sem opazovala, kako moje kolegice ena za drugo začenjajo resne zveze, meni pa je bil kje kakšen moški všeč kvečjemu od daleč. Če se mi je preveč približal, sem se umaknila. To je bilo zame izjemno težko obdobje, saj sem se vse bolj zavedala temeljne drugačnosti v sebi, ki pa je nisem razumela. Partnerske zveze, ki sem jih videla okoli sebe, mi niso bile všeč. Čudne so mi bile stvari, ki so bile drugim samoumevne, in začela sem razmišljati o tem, da mora biti z mano nekaj hudo narobe. Zadeve so šle tako daleč, da sem pomislila celo na samomor.

  • Staš Zgonik  |  foto: Ilustracija: Tomaž Lavrič

    6. 4. 2018  |  Mladina 14  |  Družba

    Kdo sploh še odgovarja?

    Decembra letos bo minilo 30 let, odkar je bila v slovenskih medijih objavljena prva javnomnenjska raziskava o strankarskih političnih referencah. Strank takrat uradno sploh še ni bilo. Anketiranci so se opredeljevali po tipih strank, kakršne so takrat poznale zahodne demokracije. In ljudje so se, kljub drugačnim pričakovanjem raziskovalcev, množično opredeljevali.

  • Damjana Kolar

    6. 4. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bosta v okviru serialke kolektiva Just Us nastopila uveljavljena DJ-ja in producenta Gwenan in Isherwood. V Gala hali bo potekal Official Ljubljana Launch Party Outlook Festivala z DubDiggerz in Roots In Session Sound, v okviru aprilske edicije Wave Riders pa bo poleg Torulssona in Kobayashiija kot gost nastopil Alenia. V klubu Trainstation Subart se obeta večer Hippietalism: Xperimental Psychedelic Experience, na katerem bodo nastopili: Diesis, Gonzola, SkokniPaLokni, Desi Mir aka Zwook.