• Interesi elit znotraj Zveze društev diabetikov ne bi smeli presegati potreb članov 

    V četrtek, 22. marca, je Zveza društev diabetikov Slovenije sklicala redno sejo. Na njej so med drugim člani izglasovali tudi predsednika in podpredsednika zveze, saj sta osebi, ki sta do tedaj zasedali omenjeni funkciji, odstopili. Kot zanimivost velja omeniti, da še do danes na spletni strani ni moč zaslediti ne izida volitev, ne napovednika dogodka. Še preden se posvetimo dogodku in nekaterim vprašljivim praksam Zveze društev diabetikov Slovenije, pa je pomembno, da na hitro orišemo strukturo in delovanje Zveze ter naslovimo vprašanje sladkorne bolezni.

  • Uredništvo

    5. 4. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Več si preberite jutri v novi Mladini ... 

  • Damjana Kolar

    5. 4. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo koncert skupine Katalena, ki bo premierno predstavila album Človek ni zver, razstavo kanadskega umetnika Navida Navaba, ciklus filmov režiserja Wesa Andersona, razstavo Helene Tahir, ki tokrat v središče postavlja figure otrok v različnih situacijah, premiero gledališkega koncerta Prekleti kadilci po motivih satiričnega eseja Svetlane Makarovič, gostovanje avstralske plesne skupine Sydney Dance Company.

  • IK, STA

    4. 4. 2018  |  Politika

    Zaradi TEŠ 6 ovadeni Pahor, Lahovnik in Križanič

    Stranka Solidarnost je danes na vrhovno državno tožilstvo vložila kazenske ovadbe zoper Boruta Pahorja, Franceta Križaniča in Mateja Lahovnika. Utemeljeno sporna naj bi bila predvsem vloga, ki so jo omenjeni v zvezi z investicijo v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6) igrali kot člani skupščine Holdinga slovenske elektrarne (HSE). 

  • Darja Kocbek

    4. 4. 2018  |  Družba

    Kako je sodobno suženjstvo postalo del našega vsakdanjega življenja

    Britanska podjetja morajo na podlagi zakona o preprečevanju sodobnega suženjstva, ki je v veljavi od leta 2015, poročati o suženjstvu v njihovih dobavnih verigah. Pri Guardianu ugotavljajo, da so njihova poročila tako šokantna kot občudovanja vredna. Šokantna so zato, ker kažejo, da je suženjstvo spet postalo nekaj vsakdanjega, normalnega. To ne velja le za kriminalna dejanja, kot je ilegalna trgovina z drogami ali ljudmi za namene prostitucije, ampak tudi za gospodarstvo nasploh.

  • Uredništvo

    4. 4. 2018  |  Družba

    Bi morala biti pravica, ki prepoveduje revščino, vpisana v ustavo?

    Na spletnem portalu Solidarnik, s katerim upravlja zunajparlamentarna stranka oz. gibanje Solidarnost, so objavili peticijo, ki se zavzema za vpis pravice ne biti reven v slovensko ustavo. "Pred petimi leti smo šli na ulice in trge in zahtevali politično in socialno prenovo Slovenije. Vstajniške zahteve so ostale neizpolnjene, desettisoči na ulicah in trgih ter številni, ki so to gibanje podpirali, so ostali razočarani. Obstoječa politika nima ne strategije ne vizije, s katero bi razvijala človeške in naravne potenciale republike Slovenije," so zapisali v spremnem besedilu peticije, ki jo je podpisalo že skoraj tisoč ljudi, med njimi tudi nekateri vidnejši predstavniki slovenske družbe.

  • Damjana Kolar

    4. 4. 2018  |  Kultura

    Travmatične izkušnje vojnih veteranov iz nekdanjih jugoslovanskih držav

    V Kinodvoru je od 5. aprila dalje na ogled film Moški ne jočejo bosanskega režiserja Alena Drljevića, navdahnjenega z resničnimi dogodki, ki govori o tem, da moramo najprej oprostiti sebi, šele potem bomo lahko oprostili tudi drugim. Film predstavlja zgodbo vojnih veteranov iz različnih držav nekdanje Jugoslavije, ki jih poveže humanitarna mirovna organizacija, da bi delili svoje vojne izkušnje in med seboj vzpostavili zaupanje. 

  • Uredništvo

    3. 4. 2018  |  Politika

    Viliju Kovačiču očitajo, da zlorablja besedo davkoplačevalci

    Državljani in državljanke podpisniki spletne peticije nasprotujejo, da Vili Kovačič uporablja oziroma zlorablja besedo davkoplačevalci. Menijo, da je to "skrajno nepošteno", da govori v imenu vseh in kot del teh "davkoplačevalcev" nasprotujejo, da Kovačič daje vse v skupino ljudi, ki se z njim strinjajo - kot poudarjajo v opisu peticije jih to moti še posebej zdaj, v predvolilnem času. 

  • IK, STA

    3. 4. 2018  |  Družba

    Poziv k odpravi visokih cen čezmejnih klicev

    Forum za digitalno družbo je vlado pozval, naj njeni predstavniki v Svetu za promet, telekomunikacije in energijo, ki je del Sveta EU, podprejo prizadevanja za znižanje visokih cen čezmejnih klicev in sporočil znotraj unije. Vlado poziva tudi k pridružitvi prizadevanjem za postopno znižanje cen gostovanja v državah Zahodnega Balkana. Odprava visokih cen gostovanja je bila po besedah foruma "evropska zgodba o uspehu pri vzpostavljanju enotnega digitalnega trga v EU, ki pa na področju elektronskih komunikacijskih storitev ostaja nedokončan projekt".

  • Damjana Kolar

    3. 4. 2018  |  Kultura

    Podobnost med socialistično gradnjo in načrti idealnih mest je očitna

    V Kinu Šiška Ljubljana je na ogled razstava akademske slikarke Suzane Brborović z naslovom Centralizacija, v kateri plasti načrte idealnih mest. Njena dela temeljijo na urbanih krajinah in arhitekturnih utopijah. Nizanje načrtov zgradb, s katerimi se srečuje v bližnji okolici ali na potovanjih, ne privede zgolj do prekrivanja linij, ampak tudi do prepleta ideologij, ki stojijo za stavbami. Kuratorka razstave: Tia Čiček

  • Borut Mekina

    30. 3. 2018  |  Mladina 13  |  Politika

    Zasebni interesi pod krinko javnega

    V zadnjih treh letih so številne organizacije in društva v imenu boja za paciente izražali zelo ostra stališča. Zahteve po odstopu zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc so se kar vrstile, zaradi zakona o zdravstveni dejavnosti, s katerim je država omejila divji zahod na področju zdravstvenih koncesij, so državljani domnevno spontano začeli zbirati podpise za referendum. Še več je bilo raziskav, ki so jih financirale zasebne zdravstvene zavarovalnice, in tiskovnih konferenc, na katerih so te javnosti poskušale vsiliti svoj model zdravstvenega sistema po bolj ali manj tržnih načelih.

  • IK, STA

    3. 4. 2018  |  Politika

    Vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo Vilija Kovačiča

    Vrhovno sodišče je po poročanju TV Slovenija v petek zavrnilo pritožbo Vilija Kovačiča glede datuma ponovljenega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru. Roki za izvedbo referendumskih opravil bodo tako nemoteno začeli teči danes. Kovačič se je pritožil, ker si želi, da bi ponovljeno glasovanje izvedli skupaj z državnozborskimi ali jesenskimi lokalnimi volitvami, saj bi tako po njegovih besedah glasovalo več ljudi.

  • Ana Pavlič

    2. 4. 2018  |  Družba

    O svetu, ki je že toliko generacij neprizanesljiv do žensk

    Moja babica se je rodila v veliki družini z osmimi otroki, od rojstva naprej pa je bila prisiljena gledati v svet, ki so ga določali in razlagali moški. Kot majhna punčka je opazovala, kako je njen oče v omaro zaklepal hlebce kruha, ki jih je njena mama spekla za svoje otroke, in jih je nato pojedel sam. Opazovala je svojo mamo, ki je morala svojemu možu pokazati in v odobritev pred nos pomoliti vsak najmanjši kos mesa, ki ga je za svojo družino potem seveda pripravila sama. Poslušala je jok žensk, ki je sledil nasilju moških nad svojimi partnerkami in skupaj s svojimi brati in sestrami je jokala tudi sama.

  • Izak Košir

    30. 3. 2018  |  Mladina 13  |  Družba

    Pregon zaradi enega džojnta

    Tožilce in policijo poleg zahtevnih zadev zelo obremenjujejo ovadbe zaradi nepomembnih stvari. Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so se lani denimo ukvarjali s skoraj 8000 ovadbami, kar 65 odstotkov pa so jih zavrgli. Ogromno je ovadb za malenkosti, pri katerih je vrednost ukradenih stvari manjša od vrednosti papirja, na katerem je ovadba napisana. Zaradi majhne vrednosti jo zavržejo, a obravnavati jo morajo.

  • Vasja Jager

    30. 3. 2018  |  Mladina 13  |  Politika

    Zgodba o žalitvah in premajhnem nabiralniku

    Janez Janša je pravnomočno izgubil sodno bitko z novinarko Televizije Slovenija Evgenijo Carl, ki jo je bil na Twitterju skupaj s kolegico Mojco Pašek Šetinc označil za »odsluženo prostitutko«. Višje sodišče v Celju je zavrnilo njegovo pritožbo na odločitev velenjskega okrajnega sodišča. Sodba, na podlagi katere ji bo moral plačati 6000 evrov odškodnine, je torej pravnomočna.

  • Prodajmo banko, zaprimo državo in pojdimo pred Dunaj

    Dopolnitev ustavnega zakona o NLB pomeni nov brezupen korak slovenske politike pri reševanju tega meddržavnega gordijskega vozla. Sporne so tako njegova ustavnopravna vsebina kot tudi političnoekonomske, pravne in poslovne posledice. Ekonomska vojna in plenjenje premoženja na obeh straneh Slovenijo in Hrvaško samo oddaljujeta od končne možne rešitve, mednarodno pravni zapleti se povečujejo, oportunitetni in dejanski stroški možnih rešitev pa tudi. Ves sedanji zastavek in dolga zgodovina reševanja NLB od leta 1991 je seveda mednarodnopravno sporna, ekonomsko napačna in politično škodljiva. Dokazuje našo politično nezrelost in strokovno šibkost, zato bi zahtevala popolno revizijo in spremembo dosedanje strategije ukrepanja. Toda ne s političnimi krjavlji, ki so zaplete povzročili, ali novimi, ki bodo zaradi neukosti neumnosti samo poglabljali.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    30. 3. 2018  |  Mladina 13  |  Uvodnik

    Štiri leta kasneje

    Z vidika državljanov je ponudba, ki bi jo morale danes prebivalcem te države dajati politične stranke, zelo preprosta: osredotočili se bomo na težave, ki jih imajo različne kategorije prebivalcev. In osnovni aksiom je zelo preprost: zagotovitev varnejših zaposlitev za mlade in javna stanovanjska politika na eni strani, na drugi strani povečanje zmogljivosti za starejše v domovih upokojencev in sodobnejših bivanjskih skupnostih ter zvišanje standarda oskrbe starostnikov z nego na domu in dodatno pomočjo. S tema dvema ukrepoma pa se razbremeni tudi srednja generacija, ki na eni strani zaradi spremenjenega načina dela in bivanja ne more več tako aktivno skrbeti za svoje starejše in še več – ne more finančno pomagati svojim otrokom, ki delajo v prekarnih razmerah in si ne morejo urediti normalnih možnosti bivanja.

  • Izak Košir

    30. 3. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Vasja Jager o tem, kako Janša kopira Trumpov propagandni model

    Pogovor je nastal na podlagi članka Janšalytica >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/421795404&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • N'toko

    30. 3. 2018  |  Družba

    Ko vedo samo novinarji Nova24TV

    Vrhunsko bizaren dan. Zjutraj me zbudi klic novinarke STA, ki preverja, če naj bi danes res deportirali Ahmada Šamija. In ji povem, da nič ne vem o tem, ampak sigurno ne more bit res, ker so ravno en teden nazaj na upravnem sodišču povedal, da ga Ministrstvo za notranje zadeve ne more dirat, preden ne izdajo odločbe o diskreciji, ki bi jo moral že nekaj mesecev nazaj, pa da morajo tudi v zvezi s potekom šestmesečnega roka izdat odločbo in mu zagotovit pravno varstvo. Pa novinarka pove, da so o tem poročali Nova24 TV in da je Ministrstvo potrdilo! Grem jst panično spraševat Šamija, pa mu nihče ni povedal nič, in grem preverit še enkrat pošto, pa ni tud tm nobenega obvestila. Na Pravno informacijskem centru, ki ga zastopa, tudi ne vedo nič. Vedo samo novinarji Nova24TV! WTF?

  • Janšalytica

    Sedemnajsti november 2015 je bil za slovensko državo izstopajoč dan. Takrat je namreč Slovenija formalno vstopila v vojno, čeprav ni nihče od uradnih predstavnikov tako poimenoval tega dejanja. Tedanji francoski obrambni minister Jean-Yves Le Drian je namreč na ta dan, bil je torek, nekaj dni po velikem terorističnem napadu v Parizu, v Bruslju zaprosil članice Evropske unije za vojaško pomoč. Vse države EU so k pozivu pristopile in se obvezale, da bodo sodelovale v francoskih vojaških operacijah v tujini in v boju proti Islamski državi.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    30. 3. 2018  |  Mladina 13  |  Politika

    Luka Mesec, koordinator Levice: Bliže so mi superge in puloverji kot Chejeva čepica

    Stranke, pravzaprav skupine, ki so se nekoč poimenovale Združena levica, so na prejšnjih državnozborskih volitvah nepričakovano prišle v parlament. Združeno levico je obkrožilo skoraj 54.000 volivcev, dobila je šest poslancev. Potem so se začele težave, nekateri člani koalicije ali skupin znotraj nje so bili nezadovoljni. V neko gibanje, ki je izšlo iz vstajniških vrenj, so projicirali lastna pričakovanja, ki pa jih stranka, poslanska skupina nista zadovoljili. Zato je počilo, nekateri so odšli, drugi oblikovali novo stranko Levica. Zdaj stojijo pred novo preizkušnjo, realno so edini, ki v slovenskem političnem prostoru pomenijo alternativo, a v naslednjih tednih bodo o tem morali prepričati tudi volivce.

  • Vesna Teržan

    30. 3. 2018  |  Mladina 13  |  Kultura

    Mirko Ilić: Vsak, ki se danes »okiti« s svastiko, posredno izraža pripadnost nacizmu

    Prejšnji petek dopoldne je množica mladenk in mladeničev čakala pred Mini teatrom na Križevniški ulici v Ljubljani in upala na kakšen prost sedež v gledališki dvorani. Bil je zadnji dan Festivala Hiša strpnosti in mlado občinstvo je po dobrem tednu filmskega, gledališkega in koncertnega programa čakalo še na predavanje Simboli sovraštva svetovno znanega grafičnega oblikovalca Mirka Ilića, ki se je rodil leta 1956 v Bijeljini (BiH), živel v Mariboru in Zagrebu ter v sedemdesetih letih postal pomemben avtor jugoslovanskega stripa; zdaj že tri desetletja živi in dela v New Yorku. A žal jih je veliko ostalo pred vrati, saj so njihovi vrstniki dvoranico zapolnili do zadnjega kotička.

  • Izak Košir

    30. 3. 2018  |  Mladina 13  |  Politika

    Kako potujejo laži

    Kdor »proizvaja« lažne novice, ve, da morajo biti napisane tako, da jih bodo uporabniki socialnih omrežij delili v prepričanju, da gre za resnično novico in ne za manipulacijo z jasnim ciljem.

  • Damjana Kolar

    30. 3. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam čez vikend? V Gala hali bo gostoval detroitski mojster flipov Tall Black Guy, na odru pa se mu bodo pridružili še .čunfa, Symann in Felis Catus. V K4 se bo predstavil Britanec InsideInfo, ki se je uveljavil kot eden najbolj unikatnih producentov na svetovni drum & bass sceni, na Gospodarskem razstavišču pa bo na festivalu Electric Poppy nastopil Afrojack, osmi najboljši DJ na DJ MAG lestvici, pridružile pa se mu bodo še druge zvezde elektronske glasbe: Avadox, Felice, Galoski, Jimmy Clash, Sasha Mikac, Ravitez, Tricky Gullivan.

  • IK, STA

    29. 3. 2018  |  Svet

    Seznam držav, ki bodo izgnale ruske diplomate

    Po napadu z živčnim plinom na dvojnega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo 4. marca v Veliki Britaniji, za kar naj bi bila odgovorna Rusija, se je vlada v Londonu odločila za izgon 23 ruskih diplomatov. Veliki Britaniji se je ta teden pridružilo še več držav. Spodaj je objavljen seznam s številom diplomatov za izgon.

  • Uredništvo

    29. 3. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Več si preberite jutri v novi številki ... 

  • Damjana Kolar

    29. 3. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo Valovi: 50 let umetniškega delovanja Milenka Matanoviča, enega od ustanovnih članov skupine OHO, premiero predstave Gilgalovanje v režiji Tjaše Črnigoj, ki je nastala po motivih Epa o Gilgamešu, premiero avtorskega projekta 6 v režiji Žige Divjaka, ki je nastal po resničnih dogodkih, ki so se odvili februarja 2016 v Kranju, retrospektivno razstavo mariborske kiparke Vlaste Zorko, premiero restavriranih kratkih filmov Karpa Godine.

  • IK, STA

    28. 3. 2018  |  Družba

    Bo Ambasada Gavioli ponovno odprla svoja vrata?

    Kulturno in glasbeno društvo Katedrala luksuznih barv, ki ga predstavljata predsednik Gašper Ambrož ter podpredsednik Miha Markovič, si je postavilo velik izziv in zagnalo civilno iniciativo, s katero želi ponovno odpreti izolski klub Ambasada Gavioli, kjer se je zadnja, t.i. poslovilna zabava zgodila ob novem letu. Gavioli je od konca leta 2017 v lasti Elektro Turnšek nepremičnine, kjer bodo na entuziaste, ki so do zdaj zbrali dobrih 8000 evrov (za zagon pa jih potrebujejo vsaj 50.000) za sklep pogodbe čakali le do 1. aprila.

  • IK, STA

    28. 3. 2018  |  Svet

    Prvi obisk Kim Džong Una v tujini

    Kitajska je po skrivnostnem obisku visokega severnokorejskega predstavnika v Pekingu danes uradno potrdila, da je šlo za obisk severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Kot poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua, je bil Kim s soprogo Ri Sol-ju v Pekingu od nedelje do danes in je imel pogovore s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.