• Uredništvo

    18. 4. 2018  |  Družba

    Kdo je radikalni desničar, ki želi preprečiti koncert Nosil bom rdečo zvezdo?

    Bojan Mohar je ljubljanskega župana Zorana Jankovića pozval, naj odpove koncert Svetlane Makarovič z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo. Poziv je poslal v imenu Inštituta za domoljubne vrednote, kjer je tudi direktor. V okviru istega inštituta pa deluje tudi uporabnik, ki se na Twitterju predstavlja pod vzdevkom BesniUpokojenec (@penzionist12). Slednji je o sebi v opisu napisal, da je "Slovenec, domoljub, radikalni desničar" in "prostovoljec za rablja, ko se bo sodilo izdajalcem Slovenije". Svoje pravo ime na Twitterju skriva in tudi ni znano, ali je profilna fotografija njegova. A isto fotografijo na Facebooku uporablja tudi oseba z imenom Igor Golob, ki mu v opisu piše, da so "slovenski skrajni desničarji dobro pripravljeni na vojno z muslimani in levico". Delita si torej precej podobne vrednote.

  • Darja Kocbek

    18. 4. 2018  |  Družba

    Evropske vrednote bi morale veljati za vse enako

    V Nemčiji je bil za zapahi človek, s katerim se bo Evropa morala še nekaj časa ukvarjati. Predsednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta lahko obravnavamo kot borca za svobodo, žrtev španskega sodstva ali voditelja. Njegov primer je mogoče rešiti le politično, po pravni poti ni rešljiv. Vlada v Berlinu se kljub temu obnaša, kot da s primerom Puigdemont nima nič, odločitev o njegovi izročitvi Španiji prepušča sodiščem. Vodilna sila v Evropi ne vodi, ampak se temu izogiba. V klubu tistih, ki se izogibajo, namesto, da bi vodile, so vse članice EU in tudi bruseljska evropska komisija.

  • Damjana Kolar

    18. 4. 2018  |  Kultura

    Deset dni za pokojnega profesorja

    V Škofji Loki, Kranju in Cerknem bo od 2. do 11. maja potekala deseta edicija festivala In Memoriam prof. Peter Hafner, namenjenega počastitvi spomina na pokojnega profesorja matematike Petra Hafnerja, ki je bil znan tudi kot glasbeni entuziast, ljubitelj humanistične misli in dejaven aktivist na področju mladinskega kulturnega delovanja. Letošnji festival bo trajal kar deset dni in poleg pestrega glasbenega programa ponudil še obilico drugih dogodkov.

  • Uredništvo

    17. 4. 2018  |  Politika

    Ko župan Janković brani rdečo zvezdo

    Spoštovani gospod Mohar, v svojem pamfletu, temelječem na slabem poznavanju slovenske ustavne ureditve, zahtevate, da Mestna občina Ljubljana prepove koncert častne meščanke, ene največjih in prepoznavnih slovenskih umetnic, Svetlane Makarovič z naslovom: Nosil bom rdečo zvezdo.

  • Izak Košir

    17. 4. 2018  |  Politika

    Bodeča žica na meji, trupla v Kolpi in grafit

    Ponoči je neznani storilec na spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu v Ljubljani napisal grafit "Bodeča žica na meji -> trupla v Kolpi!". Primer že preiskuje tudi policija, rdeča barva pa je očitno zelo trdoživa, saj jim napisa kljub večkratnim poskusom še zdaj ni uspelo odstraniti. 

  • IZJAVA DSP

    17. 4. 2018  |  Politika

    Slovenska oblast je storila nekaj, česar nikdar ne bi smela

    Društvo slovenskih pisateljev z ogorčenjem zavrača izjave naših najvišjih predstavnikov v zvezi s »preventivnim« raketiranjem Damaska in Homa v Siriji. Trije mogočniki, samooklicani voditelji svobodnega sveta, izvozniki demokracije tja, ker so njihovi geostrateški interesi, so v imenu »človečnosti« raketirali objekte, v katerih naj bi sirski režim proizvajal kemično orožje in to še preden so mednarodni strokovnjaki začeli preiskavo, ali je bilo nad civilnim prebivalstvom res uporabljeno kemično orožje. Kot da bi ne bili priče ponavljanju zgodovine, ko so si ZDA izmislile orožje za množično uničevanje, da so razrušile Irak!

  • Darja Kocbek

    17. 4. 2018  |  Svet

    Pariz in Berlin nista več zaveznika

    Francosko-nemški medeni tedni so se končali. V začetku leta sta se nemška kanclerka in predsednica krščanskih demokratov (CDU) Angela Merkel in nekdanji predsednik nemške socialdemokratske stranke (SDP) dogovorila, da bo Nemčija sodelovala v pomembnem dialogu o reformi območja z evrom, ki jo predlaga francoski predsednik Emmanuel Macron. Kasneje se je izkazalo, da to ni bil načrt SPD, ampak Martina Schulza osebno. Odkar je februarja moral zapustiti položaj predsednika stranke, SPD ta projekt ne zanima več, v Financial Timesu piše Wolfgang Münchau.

  • IK, STA

    17. 4. 2018  |  Svet

    Zaradi poročanja o Orbanu bi odpustili tretjino dopisnikov 

    Poslanec avstrijskih skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ) Norbert Steger je zagrozil nacionalni televiziji ORF, da bi morala odpustiti tretjino svojih dopisnikov v tujini, ker da so pristransko poročali s parlamentarnih volitev na Madžarskem, na katerih je vnovič slavila stranka Fidesz premierja Viktorja Orbana, povzema Deutsche Welle.

  • Damjana Kolar

    17. 4. 2018  |  Kultura

    Razstava Nike Autor na Dunaju 

    Od 18. aprila do 30. maja bo v dunajski galeriji ARCC.art v sklopu razstave Novicam se ne odpovemo II. Nika Autor predstavila razširjen projekt, ki je bil lani prvič razstavljen na 57. mednarodni umetnostni razstavi (La Biennale di Venezia) v nacionalnem paviljonu leta 2017. Časnik The Guardian ga je uvrstil med pet najboljših paviljonov, sledila pa so tudi mnoga vabila na filmske festivale. Film je na rotterdamskem filmskem festivalu prejel prvo nagrado v kategoriji "found footage".

  • Damjana Kolar

    17. 4. 2018  |  Kultura

    Literatura in film

    V Ljubljani in 15-ih partnerskih mestih bo od 18. do 22. aprila potekal vseslovenski literarni festival 23. Slovenski dnevi knjige, ki bodo letos prepletli literaturo in film. Osrednja lokacija festivala in knjižnega sejma bo tokrat v Atriju Pošte Slovenije, kjer se bo zvrstila široka paleta dogodkov, okroglih miz in pogovorov. Filmske projekcije najodmevnejših domačih filmov, posnetih po literarnih predlogah, se bodo odvijale v kinu Komuna in Kinoteka.

  • Darja Kocbek

    16. 4. 2018  |  Politika

    Vrnili smo se v čase pred padcem berlinskega zidu

    Vrnili smo se v čase pred padcem berlinskega zidu, v čase hladne vojne. Predsednik ZDA Donald Trump je v sporu s Kitajsko zaradi trgovine in Rusijo zaradi Sirije. Ob tem se odnosi med Moskvo in Kitajsko krepijo, v Guardianu piše Larry Elliott.

  • IK, STA

    16. 4. 2018  |  Politika

    SD na prvem mestu, sledi ji Lista Marjana Šarca

    Če bi bile volitve v nedeljo, bi 12,2 odstotka vprašanih volilo SD. Na drugo mesto bi se z 11,9-odstotno podporo uvrstila Lista Marjana Šarca, sledita SDS z 11,6-odstotno podporo in SMC sedmimi odstotki podpore. Tako je pokazala zadnja anketa Vox populi. Med politiki je še vedno najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor.

  • Beti Trtorebro

    16. 4. 2018  |  Politika

    Janša: UP ali OBUP?

    Na Facebook strani stranke SDS so domiselno izdelali predvolilni plakat Janeza Janše kot plakat Baracka Obame, temnopoltega predsednika ZDA. Kar je malce nenavadno, ker je SDS vendarle podpornica velikega belega Donalda Trumpa in ne črnega Obame. Ali pa gre spet za fake news, lažno novico, dezinformacijo ali celo sovražno propagando. Morda sabotažo kake špijonske službe, Rusov ali Udbe. Ker sovražnik ne spi ...

  • Damjana Kolar

    16. 4. 2018  |  Kultura

    Kulti, klasike in žanrski odpadniki

    V Kinodvoru in Slovenski kinoteki bo med 18. in 22. aprilom potekal 5. Festival žanrskega filma Kurja polt, posvečen kultom, klasikam in žanrskim odpadnikom ter razmisleku o pomenu in definicijah filmske grozljivke. V središču bo tematska retrospektiva Ko narava podivja, ki jemlje v razmislek bogato zakladnico žanrskih filmov, ki jo zaobjema sintagma "nature gone wild." V svobodnem, subverzivnem duhu filmov in avtorjev, kakršnim je festival posvečen, bodo odkrivali vidike "podivjane narave" na manj pričakovanih in nenavadnih krajih, a kot vselej v čistokrvnih kultnih klasikah in po krivem prezrtih biserih filmske preteklosti. V sodelovanju z Univerzo Northumbria iz angleškega Newcastla že drugo leto zapored pripravljajo mednarodno strokovno Konferenco kultnega filma, potekali pa bosta tudi delavnica filmske kritike Naježimo dlako, ostrimo pogled in delavnica izdelave žanrskega fanzina Naredi si fanzin. 

  • Uredništvo

    16. 4. 2018  |  Družba

    Zmagovalna kampanja Pohujšanje, ki je krasila tudi naslovnico Mladine

    Z zaključno prireditvijo, na kateri so razglasili prejemnike najprestižnejših nagrad, se je v Portorožu končal 27. Slovenski oglaševalski festival (SOF). Oglaševalska osebnost leta 2017 je postal Enzo Smrekar, oglaševalec leta pa družba A1 Slovenija. Najuspešnejša znamka leta 2017 je Donat Mg, agencija leta pa agencija Pristop.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    13. 4. 2018  |  Mladina 15  |  Uvodnik

    Napačno vprašanje

    Kaj je naredil Fidesz s tem, ko je Madžarsko polepil s plakati, na katerih so Orbánovi nasprotniki rezali protibegunsko ograjo? Pač demotiviral volivce drugih strank. Ne sprašujmo se torej, kdo je še pripravljen voliti Janšo, ampak kdo bo na dan volitev pripravljen voliti koga drugega. To je pač središčna točka kampanje, ki se je začela že pred več kot letom in pol.

  • Boris Vezjak 

    13. 4. 2018  |  Družba

    Ko se nacionalka približa Nova24TV

    Včerajšni prispevek Gregorja Drnovška v osrednjem Dnevniku TV Slovenija bi se zlahka, s kakšnim dodatkom, znašel na Nova24TV: novinar nacionalke se je v prvem prispevku nocojšnje oddaje odpeljal do Velike Kladuše, da bi preveril »novo begunsko pot«, ki menda preko Hrvaške vodi do Bele krajine – pri tem je voditeljica Elena Batista Štader ob uvodu v prispevek navedla, da je bilo letos že dvakrat več nedovoljenih vstopov v Slovenijo kot lani, pa tudi, da sta pred dnevi v Kolpi utonila dva »mlajša moška«. 

  • Izak Košir

    13. 4. 2018  |  Družba

    Radio Mladina: Zakaj se v šolah vse manj učijo o resnicah 2. svetovne vojne?

    Novinar Mladine Vasja Jager v pogovoru, ki je nastal na podlagi članka Izbrisana zgodovina, pojasnjuje, kaj se dogaja v slovenskih šolah >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/428596764&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Izak Košir

    13. 4. 2018  |  Mladina 15  |  Družba

    Propagandne igre

    V zadnjem času se tudi zaradi bližajočih se volitev množijo objave na družabnih omrežjih, ki imajo nedvoumno politično sporočilo. Kdo je naročnik, na prvi pogled ni jasno, saj je vse, kar je pri teh »vsiljenih« objavah na Facebooku vidno, zgolj majhna oznaka, da je objava »sponzorirana«, z drugimi besedami »plačana«. Cena takšnih oglasov je v primerjavi s plačilom za oglasni prostor v klasičnih medijih nizka, doseg pa ogromen.

  • Vasja Jager

    13. 4. 2018  |  Mladina 15  |  Družba

    Izbrisana zgodovina

    Kaj se je zgodilo, da se izobraževalni sistem kljub trudu posameznih pedagogov vztrajno izmika soočenju z resnicami polpretekle zgodovine? O dogodkih, v katerih smo se Slovenci dokončno izoblikovali kot narod z vsemi svojimi pomanjkljivostmi in odlikami, se v šolah govori premalo ali pa sploh ne. In ko kritična masa mladih ne bo več ločila med rdečo zvezdo in kljukastim križem, se utegne naša skupnost znajti v resnih težavah. Kajti edine, ki lahko dosežejo spravo – ali, še bolje, dokončno presežejo bolestno potrebo po njej –, so generacije mladih ljudi, ki začenjajo zasedati svoja mesta v skupnosti.

  • David Lynch je Slovenec

    Ko so pri nas na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja vrteli Lynchevo serijo Twin Peaks, so jo gledali vsi, tudi tisti, ki takih – težkih, zamorjenih, morbidnih, nejasnih – reči ne gledajo ali pa sploh ne prenesejo. Toda serija Twin Peaks je vendarle izpraznila slovenske ulice – ko so jo zvečer vrteli, ni bilo nikjer nikogar. Vsaj tako se je tedaj reklo.

  • »Dva milijona smo jih pospravili!«

    Ko je septembra 1943 padel Mussolini, je severno Italijo prevzela nemška vojska. Tudi Trst s Primorjem, alias Operativno cono Jadransko primorje. Oktobra so že prijeli prve Jude. Prečesali so bolnišnice, domove za ostarele in psihiatrične ustanove v Trstu, Gorici, Opatiji in na Reki. Judom so zaplenili premoženje, stanovanja in hiše, delnice in vrednostne papirje, decembra pa je iz Trsta v Auschwitz že odpeljal prvi vlak z Judi.

  • Borut Mekina  |  foto: Dániel Németh

    13. 4. 2018  |  Mladina 15  |  Politika

    Krisztian Simon, madžarski politolog: Orbán je uresničil naša najhujša pričakovanja

    Krisztian Simon sodi v mlajšo generacijo madžarskih intelektualcev. Je nekdanji novinar, zdaj pa na Svobodni univerzi v Berlinu končuje doktorat o kršenju človekovih pravic – predvsem svobode govora – na Madžarskem in v drugih državah nekdanjega vzhodnega bloka. V zadnjih dveh letih se je o tem pogovarjal z vsemi pomembnimi uredniki na Madžarskem, tudi tistimi, ki širijo propagando v imenu vlade. Zato pozna medijsko sprego med Janezom Janšo in Viktorjem Orbánom. Z njim smo se pogovarjali v Budimpešti dan po volitvah na Madžarskem, na katerih je Orbán v tretje zmagal z rekordno podporo in po novem tudi ustavno večino. Številni, predvsem skrajno desni evropski politiki so mu takoj čestitali – tudi slovenska SDS –, opazovalci na volitvah pa so organizacijo OVSE opozorili na rasistično kampanjo in neenak položaj tekmecev.

  • Vanja Pirc

    13. 4. 2018  |  Mladina 15  |  Kultura

    Nina Mršnik: Moja metoda je sprejemanje napak

    Ker je Nina Mršnik predvsem oblikovalka, je morda malce krivično, da jo zadnja leta najbolj poznamo kot risarko portretov. A njeni portreti, sploh tisti, na katerih je upodobila znane osebnosti, so postali tako zelo priljubljeni, da krasijo številna stanovanja po Sloveniji in zunaj naših meja. Verjetno tudi zato, ker so njeni portretiranci, od filozofa Slavoja Žižka do papeža Frančiška, od nekdanjega jugoslovanskega voditelja Tita do izumitelja Nikole Tesle, vsi po vrsti takšni, da znajo iz opazovalca izvabiti vsaj droben nasmešek. Hecni so, humorni, kot nekakšne karikature, čeprav nenamerno.

  • Damjana Kolar

    13. 4. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bodo v okviru serialke Just A Dance nastopili domači nu-disco veteran Ichisan ter duet Elovetric in Den7el, v Božidarju Steven Julien aka FunkinEven, v Channel Zeru se bo predstavil nemški producent Southwild aka Jay, v Gala halo pa v okviru aprilske edicije Pod Pritiskom prihaja v Avstriji delujoči DJ in producent B. Visible.

  • Darja Kocbek

    12. 4. 2018  |  Družba

    Kako je demokracija postala sovražnik

    Madžarska je z izgubo ozemlja in svobode imela strašno 20. stoletje, a današnja Budimpešta kaže, da so se ji rane zacelile. Tramvaji vozijo po ulicah z elegantnimi kavarnami in avtomobili nemških proizvajalcev. Madžarska se je vrnila v družino Zahoda. Tako je videti, dokler ne naletimo na plakate, s katerih se smeji madžarsko-ameriški Jud, ki je upodobljen z opozicijskimi politiki, ki imajo v rokah klešče za rezanje mreže in so pravkar prišli skozi ograjo.

  • Uredništvo

    12. 4. 2018  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Podoba na naslovnici je plakat Partizanka v jurišu avtorja Nikolaja Pirnata iz 2. svetovne vojne, oblikovanje pa je zakrivil Ivian Mujezinović. Več si preberite jutri v novi številki Mladine ...

  • Uredništvo

    12. 4. 2018  |  Kultura

    Mencarija v Drama Kavarni

    V Drama Kavarni bo v petek, 13. aprila ob 20.00 nastopila zasedba Mencarija, ki igra avtorsko glasbo v stilu gypsy swinga. Njihove pesmi obravnavajo aktualne družbene in ljubezenske tematike. Na koncertu bodo premierno predstavili svoj prvi videospot za skladbo Če bi me imela rada.

  • Damjana Kolar

    12. 4. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo retrospektivno razstavo hrvaškega umetnika Tomislava Gotovca, premiero baletnega triptiha ob stoletnici ustanovitve ljubljanskega poklicnega baletnega ansambla, pregledno razstavo Slovenski animirani film 2006-2017, premiero filma Vztrajanje, filmskega kolaža različnih intimnih življenjskih zgodb v režiji Mihe Knifica, koncert skandinavskega power-jazz tria The Thing.