• Nina Korošec

    30. 7. 2016  |  Družba

    Francoski mediji proti objavljanju imen in podob teroristov

    Številni francoski mediji so v tem tednu oznanili, da več ne bodo objavljali podob in imen terorističnih morilcev in samomorilcev. Francoski mediji so se namreč pričeli zavedati, da teroristom s tem še po smrti izkazujejo čast in slavo, piše Guardian. ''Morda je nastopil čas, ko morajo mediji skleniti pakt, da ne bodo več objavljali imen in podob storilcev terorističnih dejanj, ker je tovrstna propaganda samo voda na mlin Isisu,'' je po terorističnem napadu v Nici francoski psihoanalitik Fethi Benslam opisal, kako zahodni mediji z dramatičnimi podobami delajo točno to, kar Isis od njih hoče – promocijo.

  • Izak Košir

    29. 7. 2016  |  Mladina 30  |  Družba

    Po seksizmu še homofobija

    Po seksizmu v društvu PEN imamo v literarnih krogih zdaj opraviti še s homofobijo. Del Škucove literarne založbe, ki se ukvarja z LGBT-tematiko, se je pred kratkim znašel v primežu Javne agencije za knjigo (JAK). Ta ni podprla sklopa festivala Živa književnost, v katerem naj bi prebirali literaturo z LGBT-vsebino. Škuc je zato na JAK poslal odziv na odločbo o sofinanciranju (prvopodpisani je pisatelj Brane Mozetič). V njem so podpisniki poudarili nenavadne trditve, ki jih je agencija zapisala v obrazložitvi. Te po Mozetičevem mnenju ne izražajo zgolj homofobije, temveč celo diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    29. 7. 2016  |  Mladina 30  |  Uvodnik

    Kdaj vržeš bombo?

    »Radi pozabljamo, da v trpljenju ni nič odrešilnega: če si žrtev na dnu družbene lestvice, še ne postaneš nekakšen vzvišeni glas moralnosti in pravičnosti.« 
    —Dr. Slavoj Žižek, 22. januarja 2016, po silvestrskih spolnih napadih v Kölnu

    Evropski pogled na begunce in priseljence je res svetopisemski. Pač, pričakujemo, da bodo svoje trpljenje in odnos naših družb do njih prenašali kot Jezus: da bodo odpuščali nam, ki moramo živeti svoja urejena življenja, da bodo razumeli nas, ki si ne moremo privoščiti pogleda na njih, da bodo razumeli naš strah, tudi rasizem, naše zavračanje, naš dogovor s Turčijo, naš naraščajoči nacionalizem in naše vse bolj eksplicitno sovraštvo. In če so enaki kot mi?

  • Anže Tomić

    29. 7. 2016  |  Politika

    Borut Mekina o tem, koliko Slovenijo stane članstvo v Natu

    Pogovor je nastal na podlagi članka Koliko nas stane Nato?>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/275873977&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • »Jaz sem vaš glas!«

    »Rodila sem se v Sloveniji, mali, lepi, tedaj komunistični deželi v srednji Evropi,« je na republikanski konvenciji v Clevelandu povedala Melania Trump. Obenem je tudi povedala: »Z Donaldom sva skupaj že osemnajst let.« Ko sem jo slišal, sem si rekel: je ta gospa v belem znak ali celo razlog, da bo Donald Trump postal ameriški predsednik? Še enkrat preberite, kaj je rekla – točno, rekla je tole: Prihajam iz komunistične dežele, zdaj pa sem Trumpova žena! Kar je bilo približno tako, kot da bi rekla: Vidite, Trump je komunistko spreobrnil v kapitalistko! Kar pomeni, da ima Trump nadnaravno, čudežno, karizmatično moč. Če je Slovenko spreobrnil v Američanko in komunistko v kapitalistko, potem bo tudi muslimane spreobrnil v kristjane.

  • Damjana Kolar

    29. 7. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Izbor elektronskih dogodkov za petek in soboto.

  • IK, DK

    28. 7. 2016  |  Kultura

    Bobana ni več, a njegov nasmeh ostaja

    Danes je po bitki s hudo boleznijo odšel Boban Bursać, legendarni tonski mojster, ki je sodeloval z domala vsemi priznanimi glasbenimi skupinami v zadnjih treh desetletjih. V četrtek bo v Kinu Šiška potekal benefit, ki se je zdaj prelevil v dobrodelni koncert v pomoč in podporo njegovi družini. Boban je v svoji dolgoletni in bogati karieri ozvočil več kot 4.000 različnih prireditev, glasbeni kolegi pa se ga večinoma spominjajo po njegovi zunajserijski prijaznosti in nasmehu, ki bo še dolgo ostal v njihovih spominih. Boban je bil med drugim nekdanji sodelavec Radia Študent, dolga leta je sodeloval z domačimi skupinami, kot so Laibach, Borghesia in Demolition Group, pohvali pa se lahko tudi z ozvočevanjem koncertov svetovno priznanih glasbenikov, kot so John McLaughlin, Paco de Lucia, Alvin Lee, Nick Cave in Uriah Heep.

  • Darja Kocbek

    28. 7. 2016  |  Politika

    Sedem resnic, ki vodijo do visokih političnih položajev, in zakaj bo Trump predsednik

    Boris Johnson in Donald Trump si nista samo fizično zelo podobna, oba sta prišla do sedanjih položajev zunanjega ministra Velike Britanije in kandidata za vodjo svobodnega sveta prek vrste čudnih stvari in ob veliko posmeha. V Guardianu so pogledali, kako sta prišla do današnjih položajev.

  • Igor Mekina

    28. 7. 2016  |  Svet

    Turško opravičilo za sestrelitev ruskega letala je učinkovalo

    Opravičilo turškega predsednika za sestrelitev ruskega letala naj bi bile očitno dovolj za ponovno popravljanje odnosov med Turčijo in Rusijo. Tako so prepričani iranski mediji in tudi ruski obveščevalci. Po navedbah prvih naj bi namreč Erdogan izvedel za prevrat zaradi informacij, ki so jih ruske tajne službe prestregle v Siriji. Prav zato naj bi organizatorji prevrata začeli nekaj ur pred predvidenim začetkom zvečer in ne šele zgodaj zjutraj ob tretji uri, ko je na ulicah le malo ljudi.

  • Damjana Kolar

    28. 7. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 28. do 31. julija.

  • Nina Korošec

    28. 7. 2016  |  Družba

    ''Želim, da me sprejemate kot osebo, ne kot moškega ali žensko''

    Jack Monroe je britanska aktivistka, ki je zaslovela s svojim kuharskim blogom. Potem je oznanila, da je transspolna in postala vzornica. Sedaj jemlje testosteron, počuti se fenomenalno, a ne razmišlja o operacijski menjavi spola. ''Ljudje mislijo, da želim imeti penis in točno določen spol. A to prepričanje je povsem zmotno. Mislijo, da ker sem transspolna, me privlačijo samo zelo feminilne ženske. Trenutno me pravzaprav zelo možat moški. Ne veste vsega,'' pravi Monroe. Za Guardian se je razgovorila predvsem, kako je kot transspolna oseba doživela živčni zlom.

  • Uredništvo

    28. 7. 2016  |  Kultura

    Ko lepe podobe celijo rane

    Lahko bi rekli, da s slikami beleži trenutno razpoloženje. V slikarskem jeziku namreč nastajajo njeni dnevniški zapisi. V podobo zapakiran vsakdan, pretkan s tančico dnevne emocije. Ker je vizualna umetnica Irena Kazazić kritična, tudi do sebe, je v njenih slikah pogosto zaznati primesi ironije in humorja. Prav zdaj nastaja intimna serija slik, s katero se ozira na lastno življenje. Pravzaprav obračunava z njim. Pod drobnogled namreč jemlje trenutke, ki so ji v življenju povzročili bolečino, denimo izguba bližnjega, in se obenem srečuje s svojo minljivostjo. Pravi, da gre pri tem za nekakšno prevajanje v »lepe« podobe in s tem vzpostavljanje distance in posledično celjenje ran. 

  • Izak Košir

    27. 7. 2016  |  Kultura

    Stopnice mestne občine bodo ob četrtkih koncertno prizorišče

    Pritličje, ki domuje poleg ljubljanske Mestne hiše, bo v četrtek, 28. julija, pričelo z brezplačnimi koncerti na prostem, ki so jih poimenovali Selekcija. Za prizorišče jim je Mestna občina Ljubljana odstopila stopnice pred rotovžem, kjer bodo postavili tudi oder. Glasba bo odmevala vsak četrtek do konca poletja, prva pa bo jutri nastopila glasbenica in producentka JUNEsHELEN. Selekcija bo tako mestnemu jedru slovenske prestolnice vidhnila kanček sodobne produkcije.

  • 27. 7. 2016  |  Kultura

    Nov videospot: Matter ~ Anakonda (feat. Napravi Mi Dete)

    Matter ~ Anakonda (feat. Napravi Mi Dete)

  • Darja Kocbek

    27. 7. 2016  |  Svet

    Trump ni dober, ko ne sme biti Trump

    Da je pred delegate republikanske stranke, ko je na konvenciji sprejel nominacijo za kandidata za predsednika ZDA, stopil drugačen Donald Trump, kot je bil na shodih strankarskih volitev, ugotavlja spletni Spiegel. Svoj govor je dobesedno prebral, ni nastopal kot zatohel demagog, odbijajoč mačo, kot brezsramni narcisist. Bil je predsedniški. Ni pa se spremenilo tisto, kar govori: laži, paranoidne napovedi, težko uresničljive obljube, ne prav prikriti apeli beli Ameriki.

  • IK, STA

    27. 7. 2016  |  Svet

    Erdogan: Smrtna kazen je želja turškega ljudstva

    Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v intervjuju za nemško javno televizijo ARD dejal, da je smrtna kazen želja turškega ljudstva, ki ga mora poslušati. Ob tem je evropske voditelje označil za neiskrene. 

  • Damjana Kolar

    27. 7. 2016  |  Kultura

    Koncert v podporo Bobanu Bursaću

    V ljubljanskem Kinu Šiška bo 4. avgusta ob 19.00 potekal benefit v podporo Bobanu Bursaću, ki se bori s hudo boleznijo. Boban velja za enega najbolj prepoznavnih tonskih mojstrov v Sloveniji, ki se je specializiral za koncerte ter oblikoval zvok za več kot 4.000 različnih prireditev.

  • Damjana Kolar

    27. 7. 2016  |  Kultura

    Prvi mednarodni filmski festival v Kranjski Gori 

    Od 28. julija do 6. avgusta bo Kranjska Gora prizorišče 1. mednarodnega filmskega festivala, na katerem bodo prikazali več kot 40 filmov. Festival je nastal z željo oživeti filmsko tradicijo, ki jo je imela Kranjska Gora že od leta 1951 dalje, ko je bil posnet prvi film Kekec. Sledil je film Srečno Kekec leta 1963, ki velja za prvi barvni film pri nas in leta 1968 še Kekčeve ukane. S tem se filmska scena v Kranjski Gori ni končala, saj je sledilo snemanje mednarodno uspešnega filma Heidi in vse do danes Kranjska Gora ostaja priljubljena destinacija za snemanje filmov.

  • IK, STA

    27. 7. 2016  |  Družba

    Kdo kupuje hostel Celica? Na mizi sta dve ponudbi.

    Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani je prejeli dve ponudbi za nakup ustanoviteljskega deleža v zavodu ŠOUhostel, ki upravlja z ljubljanskim hostlom Celica. Po poročanju časnika Delo niso hoteli razkriti, kdo je ponudbi oddal, več pa naj bi bilo znanega jutri. Takrat bodo namreč oba ponudnika povabili na predstavitev, tedaj naj bi se z dopusta vrnil tudi direktor ŠOU v Ljubljani Andrej Klasinc. V študentskem društvu Iskra so ocenili, da gre pri izstopu ŠOU v Ljubljani iz Celice le za "novo malverzacijo, ki bo služila ekonomskim interesom peščice".

  • Klemen Košak

    27. 7. 2016  |  Politika

    "CETA je v resnici trojanski konj in manjši brat sporazuma TTIP"

    »Gre za trajni spopad med kapitalom in človekom,«o prostotrgovinski sporazumih TTIP in CETA meni evropski poslanec Igor Šoltes. Slednji razume, da ljudje niso pripravljeni mirno sprejeti spreminjanja razmerij moči v korist velikih korporacij. Vse podrobnosti pogajanj o Čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu (TTIP) med Združenimi državami Amerike in Evropsko unijo niso znane, a jasno je, da gre za odpravljanje standardov, ki prispevajo k blaginji ljudi, v korist dobičkov podjetij. Sporazum sproža množično nasprotovanje, vendar premalo ljudi ve, da je Evropska unija že podpisala podoben sporazum s Kanado, le da ta nosi kratico CETA. Šoltes je prvega julija slovenski vladi in državnemu zboru poslal odprto pismo, naj si pri odločanju o sporazumih prizadevata za čim večjo demokratičnost.

  • Uredništvo

    27. 7. 2016  |  Svet

    ‘Nexit’ naj bi domovino zavaroval pred islamizacijo

    Nizozemski desni populist Geert Wilders načrtuje ‘nexit’, s katerim naj bi domovino zavaroval pred islamizacijo. 52-letni nizozemski politik in ustanovitelj Stranke za svobodo, je strogo varovan, odkar je zaradi sovražnega govora proti islamu postal tarča militantnih skrajnežev. Njegova frakcija v spodnjem domu parlamenta zaseda kar 12 sedežev (od skupno 150). V pisarni s protivlomnimi vrati, urejeni v angleškem kolonialnem slogu, nas je pričakal v tesno krojeni obleki in ročno izdelanih čevljih.

  • Igor Mekina

    26. 7. 2016  |  Svet

    Trump ne bi branil Slovenije?

    Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je znova izzval precej ostrih reakcij javnosti, ko je s svojo zadnjo zunanjepolitično izjavo bistveno odstopil od dosedanje ameriške zunanje politike. V pogovoru za New York Times je namreč dejal, da pod njegovim vodstvom ZDA ne bodo branile baltskih držav zoper »rusko agresijo«, v kolikor te države ne bodo najprej »izpolnile svojih obveznosti do nas.« Donald Trump je že večkrat doslej opozoril, da večina od 28 držav članic zveze NATO ne izpolnjuje svojih obveznosti in za obrambo ne plačuje predvidenih 2 odstotkov bruto družbenega proizvoda vsake posamezne države. Slovenija na primer za obrambne zadeve nameni približno en odstotek bruto družbenega proizvoda letno. Zato je Donald Trump že v preteklosti zahteval, da morajo biti takšne države »pripravljene na to, da se branijo same.«

  • Nina Korošec

    26. 7. 2016  |  Družba

    Je tvit avtorsko delo?

    Ko bo nekdo čez 50 let preučeval teroristični napad ali državni udar, mu pri tem tiskovine ne bodo dovolj. Brez preučevanja spletnih vsebin ne bo imel občutka, kaj se je zares dogajalo. V Narodni in univerzitetni knjižnici (Nuk) že od aprila 2013 arhivirajo izbrane tvite, da bo raziskovanje spleta v prihodnosti v čim večjem obsegu na voljo javnosti. Kako pa študenti v raziskovalni nalogi citirajo tvit drugega uporabnika omrežja? Je diplomska naloga plagiat, če zapis z družabnega omrežja prepišeš in ga ne citiraš?

  • Tea Wutte

    26. 7. 2016  |  Družba

    Torino kot prvo vegetarijansko mesto v Italiji

    Chiara Appendino, nova županja Torina, ki je zmagala na listi evroskeptične stranke »Petih zvezd« si je zadala ambiciozen načrt – da Torino spremeni v prvo vegetarijansko mesto v Italiji. Kljub temu, da se mesto nahaja v eni od italijanskih regij, ki je že stoletja svetovno znana po svojih salamah, zrezkih s tunino omako ter drugih dobrotah iz rdečega mesa, naj bi bila za novo administracijo v mestu promocija vegetarijanskega prehranjevanja »prioriteta.« To je v strankinem 62- strani dolgem manifestu tudi natančno opisano, vegetarijanski jedilniki na mizah številnih družin v tem mestu pa naj bi imeli številne blagodejne učinke za zdravje, pa tudi na okolje in živali. Komaj 31-letna Chiara Appendino, ki je junija letos presenetljivo premagala demokrata Piera Fassina, ima tako za svoj program tudi podporo večine.

  • NK

    26. 7. 2016  |  Družba

    Po pobojih v Münchnu

    München je bila nekoč metropola nazora ''tukaj se to že ne more zgoditi'', piše Lena Jakat v Guardianu. Kljub temu, da se je vedno znova uvrščalo med najvarnejša v Nemčiji, leta 2012 ga je župan, Christian Ude, celo oklical za "najvarnejše veliko mesto v Evropi". Stopnja nasilja, kriminala, revščine in brezposelnosti je sicer nizka, tamkajšnja policija in striktna zakonodaja pa uživata sloves učinkovite. Prebivalce Münchna je po javnomnenjskih anketah namreč bolj strah, da jih bo ustavila policija, ker so s kolesom prevozili rdečo luč, kot tega, da bi postali žrtve zločina.

  • Izak Košir, STA

    26. 7. 2016  |  Svet

    Predsednica demokratske stranke bo odstopila

    Na predvečer demokratske konvencije v Philadelphii je svoj odstop napovedala predsednica stranke Debbie Wasserman Schultz. Za odstop se je odločila, potem ko je WikiLeaks objavil elektronska sporočila, ki kažejo, da je vodstvo stranke v tekmi za demokratsko nominacijo med Hillary Clinton in Bernardom Sandersom vseskozi podpiralo Clintonovo. Predsednica demokratov je napovedala, da bo odstopila po štiridnevni konvenciji, ki se je začela včeraj in na kateri bo Clintonova uradno potrjena kot predsedniška kandidatka skupaj s podpredsedniškim kandidatom Timom Kainom.

  • Damjana Kolar

    26. 7. 2016  |  Kultura

    Preplet pesmi in podob, ki govorijo o čudežu ljubezni 

    V Steklenem atriju Mestne hiše Ljubljana bodo danes, 26. julija ob 19.00 odprli razstavo akvarelov Metke Krašovec, ki so nastali za pesniško zbirko Cirila Zlobca "Ljubezen - čudež duše in telesa." V jubilejni izdaji, ki jo je lani ob pesnikovem 90. rojstnem dnevu izdala Mladinska knjiga, se med 90 ljubezenskimi pesmimi tenkočutno prepletajo likovne podobe akademske slikarke Metke Krašovec.

  • NK

    26. 7. 2016  |  Kultura

    Kmalu izid še neizdanega albuma Davida Bowieja

    Očitno bo tudi David Bowie posthumno izdajal albume. Kmalu bo namreč na prodajne police prispela plošča z naslovom The Gouster, sicer v sklopu paketne izdaje Who Can I be Now? (1974-1976). Gre za skladbe, ki jih je Bowie posnel v svojem obdobju soula in funka, izšli pa niso nikoli oziroma je del njih v drugačni obliki pristal na ploščku Young Americans, ki je izšel leto kasneje. Razlog je bil interni zaplet med britanskim glasbenikom in producentom Tonyjem Viscontijem.

  • Darja Kocbek

    25. 7. 2016  |  Svet

    Evropsko politiko zanimajo le pravila, ne pa tudi posledice

    Britanci se najbrž ne bi odločili za izstop svoje države iz EU, če evroobmočje ne bi pred tem tako spektakularno zgrešilo. Prihodnost EU je zdaj, ko smo na začetku preobrata, odločilno odvisna od tega, ali bodo gospodarske in politične napake iz preteklosti odpravljene, v die Zeit piše nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis.