• Uredništvo

    3. 7. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / STE ME POGREŠALI?

    V petek izide nova Mladina! V 27. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 5. julija, opozarjamo, da se je vrnil evropski fašizem in se sprašujemo, zakaj ga ni nihče ustavil. Več o tem v naslovni temi, ki jo je napisal Marcel Štefančič, jr. Slednji v članku izpostavlja, da je fašizem postal sprejemljiv in dobil drugo priložnost, Evropska unija (EU) pa nima nobenih težav s fašističnimi vladami – le neoliberalizem morajo sprejeti. Naslovnico je ustvaril Ivian Kan Mujezinović.

  • Uredništvo

    3. 7. 2024  |  Politika

    »Janša lahko gre samo v smeri še večje nacifašizacije«

    "Ljubitelji 'uravnoteženosti' se pritožujejo, da pri nas ni prave konservativne stranke: upravičeno, saj je bilo v slovenski politični zgodovini kar nekaj nastavkov takšnih strank, ki so imele ideologijo, tekste in mislece. Po tridesetletnem uničevanju vsega in vsakogar, ki bi lahko ogrozil Janšo, ni v SDS niti ene osebe, ki bi imela moč in pogum kar koli spremeniti. Janša lahko gre samo v smeri še večje nacifašizacije. Ni daleč čas, ko bo država morala postaviti vprašanje skladnosti delovanja te stranke s parlamentarno demokracijo."

  • Uredništvo

    3. 7. 2024  |  Politika

    »S predsednico ne potujem veliko po svetu, letos sem bil le na eni od njenih osmih poti«

    Aleš Musar (1965) je vlogo soproga predsednice republike vzel z vso odgovornostjo. Ni tedna, ko ne bi sodeloval pri kakšnem dogodku. Čeprav je kemik po izobrazbi, ga zanima predvsem umetnost, arhitektura, in tudi drugi domači dosežki. Uradno je pri predsednici pristojen za promocijo slovenske kulturne dediščine. Pri tem je res s srcem, ko smo ga obiskali v predsedniški palači, nam je opisal ter razkazal umetnine in druge artefakte iz slovenske zgodovine, za katere skrbi. Lahko mu sicer očitamo, da si vse to lahko privošči, saj je kot bivši menedžer skladov s tveganimi naložbami postal milijonar. Ampak z milijonarji je tudi tako: so takšni, ki imajo svoje bogastvo le zase, nekje v Švici, in takšni, ki poskušajo nekaj od tega družbi vrniti. Slednjim je pol oproščeno.

  • Uredništvo

    3. 7. 2024  |  Politika

    »Ni bila moja želja sedeti na stolu, na katerem sedim danes – to lahko potrdi tudi Robert Golob«

    Urška Klakočar Zupančič, nekdanja sodnica, ki je v času prejšnje, Janševe vlade, Janeza Janšo označila za velikega diktatorja – in zato doživela politični pogrom –, danes prva predsednica Državnega zbora v zgodovini, je najmanj nekonvencionalna političarka. Vrti se po rdeči preprogi, kdaj okrega kakšnega poslanca, rada tudi zapoje. Ne boji se pokazati čustev, nosi jih na dlani. Kar gre kdaj komu, upravičeno ali ne, lahko v nos. A zase pravi, da je, če nič drugega, tudi kot političarka ostala zvesta sama sebi.

  • Uredništvo

    3. 7. 2024  |  Politika

    »Kadar se v Sloveniji volitev udeleži manj kot polovica volilnih upravičencev, težko govorimo o zmagi demokracije«

    "Kadar se v Sloveniji volitev udeleži manj kot polovica volilnih upravičencev, težko govorimo o prazniku in zmagi demokracije. Res je, da je odločitev o udeležbi na volitvah svobodna in da tudi s svojo neudeležbo izražamo svoja stališča, vendar je takšno odločitev težko zanesljivo interpretirati. Lahko pomeni, da nam za demokracijo, volitve in glasovanje enostavno ni mar. Lahko pomeni, da smo se vdali v usodo, ker smo prepričani, da s svojo udeležbo ne moremo ničesar spremeniti. Naša neudeležba ali neveljavna glasovnica je lahko izraz protesta in nezaupanja obstoječi politiki – na levi, desni in na sredini. Vsekakor je manj kot polovična udeležba na volitvah razlog za skrb vseh, ki nam je mar za demokracijo ter jo želimo (o)krepiti in izboljšati. Večina politikov o tem ne razmišlja. Zanimajo jih le glasovi tistih, ki na volišča pridejo in odločajo o njihovih stolčkih. Če presodijo, da tisti, ki se volitev ne udeležujejo, ne bi glasovali zanje, so zadovoljni, če jih ni na volišča."

  • Tomaž Lavrič

    2. 7. 2024  |  Politika

    Smo majhna država, a imamo velike vizije!

  • Tomaž Lavrič

    2. 7. 2024  |  Politika

    »Na obzorju so temni oblaki; grozi ujma, najhujša po drugi svetovni vojni«

  • STA

    2. 7. 2024  |  Politika

    Obravnava Janševe pritožbe na sodbo preložena

    Ne celjskem višjem sodišču bi danes morali izpeljati pritožbeno sejo zoper novembra lani izrečeno obsodilno sodbo prvaku SDS Janezu Janši, ki ga je okrožno sodišče zaradi obrekovanja nekdanjega direktorja STA Bojana Veselinoviča kaznovalo z denarno kaznijo. Narok je bil preklican zaradi zahteve obrambe za izločitev predsednika senata.

  • Uredništvo

    1. 7. 2024  |  Politika

    »Prodor skrajne desnice na oblast v Franciji je nevaren za vso Evropo«

    "Za Francijo in Evropo pravzaprav ni več posebej pomembno, kakšna bo usoda še pred kratkim priljubljenega politika Emmanuela Macrona), ki je v nekaj letih preplaval z leve sredine do skrajne meje, ki je odpirala pot Le Penovi in njeni fronti. Tak prodor, kakor se obeta v Franciji, je vsekakor nevaren za vso Unijo."

  • STA

    1. 7. 2024  |  Politika

    Ljubljanski mestni svetniki tudi o omejitvi prireditev v Tivoliju in na Rožniku

    Ljubljanski mestni svetniki bodo na današnji seji odločali o predlogu sprememb in dopolnitev odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki izvedbo prireditev v krajinskem parku omejuje na pet lokacij. Razpravljali bodo tudi o poimenovanju parka in ulic ter o predlogu strategije razvoja kulture v Mestni občini Ljubljana 2024-2027.

  • STA

    30. 6. 2024  |  Politika

    Nataša Pirc Musar / »Homofobija in neonacistični izpadi so sramotni in jih najostreje obsojam«

    Napadi na predstavnike LGBTIQ+ skupnosti so nedopustni in predstavljajo krut opomnik, da se ta skupnost še vedno sooča z diskriminacijo in nasiljem, je v izjavi ob zaključku meseca ponosa poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kritična je bila tudi do tistih, ki se na takšne napade ne odzovejo ustrezno in dovolj odločno.

  • Janšev superminister, zelo ponosen na domobranstvo

    Bivši minister in univerzitetni profesor dr. Žiga Turk udarno pravi, da moramo biti ponosni na domobranstvo in vaške straže, za kar je prejel skoraj tisoč všečkov na omrežju X: »Gledam @PlanetTV in povem, kar bom povedal tudi, če bo kdaj prepovedano: Vaški stražarji in Domobranci so bili pokončni in častni možje. To ni poveličevanje fašizma, ker niso bili fašisti. Bili so domoljubi. Pred komunističnim nasiljem so branili življenja Slovencev. Slava jim!«

  • Uredništvo

    28. 6. 2024  |  Politika

    »Če Slovenci ne bi imeli svoje države, ti posamezniki in posameznice ne bi bili del slovenske politične elite«

    "Zanimivo je, da se ne glede na siceršnje politične in interesne razlike vladajoči vedno strinjajo s svojimi predhodniki, da gre za ključni dan v slovenski zgodovini. Kar je iz njihove perspektive razumljivo. Če Slovenci ne bi imeli svoje, čisto svoje države, ti posamezniki in posameznice pač ne bi bili del slovenske politične elite. Del slovenskega vladajočega razreda. Bili bi čisto običajni in navadni Slovenci in Slovenke. Brez pomembnih položajev. In brez občutka, da so in še bodo usodno zaznamovali slovensko zgodovino."

  • Vanja Pirc

    28. 6. 2024  |  Mladina 26  |  Politika

    Izkoreniniti neplačevanje

    Izkoriščanje, nezadostno plačevanje in celo neplačevanje verjetno v nobeni drugi panogi niso tako zelo samoumevni kot v kulturi. Gre za razširjeno ravnanje, za katero se v odnosu do samostojnih kulturnih delavcev odločajo ne le javni zavodi, ampak tudi nevladne organizacije. Seveda ne vsi, številni pa. Ko so kulturnike v zadnji Poligonovi raziskavi o delavcu v kulturno-kreativnem sektorju v času kovida (2022) povprašali, zakaj teh nespodobnih povabil ne zavrnejo – oziroma zakaj z javnimi zavodi sodelujejo, četudi jim ti za opravljeno delo ne plačajo –, so navajali, da si ne želijo zapreti vrat za prihodnje, morda plačano sodelovanje. Mlajšim se je zdelo, da ob tem nemara pridobijo vsaj »izkušnje« in »poznanstva«. Ključni razlog pa so priporočila; te potrebujejo, da bi pridobili in ohranili status samozaposlenega v kulturi. Ali s tem lahko preživijo, je bilo doslej drugotnega pomena.

  • Monika Weiss

    28. 6. 2024  |  Mladina 26  |  Politika

    Za podatkovne centre?

    Konec maja je ministrstvo za digitalno preobrazbo obiskala delegacija predstavnikov družbe Equinix Italia in Gospodarske zbornice Slovenije, konkretneje tamkajšnjega Združenja za informatiko in telekomunikacije. Predstavnikom ministrstva so predstavili načrte Equinixa »za širitev podatkovnih centrov v regijo in prosili za podporo pri izvedbi postopkov«.

  • Peter Petrovčič

    28. 6. 2024  |  Mladina 26  |  Politika

    Ustavni sodnik v prekršku

    Po daljšem času se je v primeru ustavnega sodnika dr. Klemna Jakliča, ki je imel šest let med službovanjem na ustavnem sodišču odprt popoldanski s. p., oglasila protikorupcijska komisija. Zoper ustavnega sodnika Jakliča je uvedla prekrškovni postopek, ker ustavnega sodišča leta 2017 ni obvestil o odprtju s. p.-ja, letos marca pa tudi ne o zaprtju, čeprav bi to v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije moral storiti.

  • Borut Mekina

    28. 6. 2024  |  Mladina 26  |  Politika

    Vsi smo Glas ljudstva

    V državi mrgoli najrazličnejših zdravstvenih društev in združenj, a velika večina jih zastopa ozke, zasebne interese. Zdravniške organizacije, od zdravniške zbornice, zdravniškega društva do sindikata Fides, so večinoma stanovska združenja zdravnikov. Imamo tudi veliko društev bolnikov, a jih s takšnimi ali drugačnimi interesi financirajo ali podpirajo posamezna zdravstvena podjetja. V preteklosti so imeli o zdravstvu veliko povedati upokojenska društva in sindikati – in spet se je izkazalo, da so oboji imeli sklenjene sponzorske pogodbe z zasebnimi zdravstvenimi zavarovalnicami. V Sloveniji imamo tudi množico različnih »specialnih« društev, katerih glavni namen pa ni razvoj neke medicinske discipline, ampak pretakanje denarja. Takšno je bilo Društvo za razvoj ortopedije – leta 2022 obsojeni zdravniki ortopedi so naročali medicinske pripomočke pri nekaterih podjetjih, ta pa so v zameno »donirala« denar njihovemu društvu.

  • Peter Petrovčič  |  foto: Luka Dakskobler

    28. 6. 2024  |  Mladina 26  |  Politika

    »Zame so bili protivladni protesti zakoniti in policija je bila politično zlorabljena, da jih je preprečevala in razganjala«

    Za sedanjega notranjega ministra se zdi, kot da nekako ni človek, ki bi bil prva izbira vsakokratnega mandatarja za vodenje tega državotvornega resorja, in tokrat res ni bil. A ko enkrat zasede mesto v vladi, si je pravzaprav težko predstavljati, da bi ga odnesla kaka kaprica, politična naivnost, kaj šele resnejša afera. Še vedno vztraja, da se za notranjega ministra ne spodobi, da bi po nepotrebnem nastopal v javnosti, zato pa se nabere toliko več neprijetnih vprašanj, ko vendarle privoli v pogovor. Tokrat smo se pogovarjali o migracijah in razlogih zanje, varnosti in solidarnosti, (de)politizaciji policije, različnosti in podobnosti notranje politike prejšnje in sedanje vlade, rezilni žici in (ne)humani obravnavi tujcev.

  • Monika Weiss

    28. 6. 2024  |  Mladina 26  |  Politika

    Kdo dobiva »umazani« denar?

    Sredi maja je poslovnež in milijonar Mihael Strmljan – leta 2021 je bil na Managerjevi lestvici s 30 milijoni evrov premoženja razglašen za 85. najbogatejšega Slovenca – s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. S šestimi obtoženimi je namreč sodeloval pri večmilijonskem pranju denarja. V skladu s sporazumom je Strmljan ob poplačilu utajenih davkov, povrnitvi škode podjetju in plačilu kazni moral nakazati še 280.000 evrov v dobrodelne namene. Tolikšno nakazilo je predlagal državni tožilec Matija Hostnik. Katere javne ustanove in nevladne organizacije so prejele denar, na specializiranem državnem tožilstvu niso razkrili; izvedeli smo le, da je šlo za 17 različnih prejemnikov, ki jih je izbral Strmljan oziroma njegov zagovornik. Ta aktualni primer ponovno odpira vprašanje, aktualno že pred leti: Ali je način izbora organizacij, ki dobijo denar od storilcev kaznivih dejanj, ki se »poravnajo«, pravilen? Pogledali smo, kdo je dobival denar v zadnjih desetih letih.

  • STA

    26. 6. 2024  |  Politika

    Afera Litijska / »Ne vem, kaj lahko dodatna zunanja revizija sploh prinese«

    Ministrica za pravosodje Andreja Katič je ob prihodu na sejo vlade dejala, da bodo poročilo o notranji reviziji nakupa stavbe na Litijski posredovali tožilstvu in policiji. "Ne vem, kaj lahko dodatna zunanja revizija sploh prinese," pa je dejala na vprašanje, ali namerava odrediti zunanjo revizijo nakupa pravosodne stavbe.

  • Uredništvo

    26. 6. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / PUŠČENI NA CEDILU

    V petek izide nova Mladina! V 26. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 28. junija, izpostavljamo, kako blaginja in rast, katerih sadove uživajo nekateri v Sloveniji, siromašita druge. Naslovnico je ustvaril Ivian Kan Mujezinović.

  • Skrajna desnica in podpredsednik vlade 

    Golobov finančni minister Klemen Boštjančič, celo podpredsednik vlade, ga je pihnil mimo v intervjuju za vplivni bruseljski Politico. Kasneje se je sicer izvijal s cenenim izgovorom, da s strani medija ni prejel avtorizacije, pa da bo celotno besedilo šele objavljeno, zato naj počakamo. Vendar prepričljivih primerov kontekstomije, ki bi ga ubranili pred vtisom politične nezrelosti, ni navedel.

  • Tomaž Lavrič

    25. 6. 2024  |  Politika

    Logar na dolgi verigi

  • Lovro Matič

    25. 6. 2024  |  Politika

    Ljudstvo je vse bolj ubogo, a dajte mu kolo in žogo

  • Iskanje pozornosti na dan državnosti

    Temu bom rekel histrionizacija slovenske politike, vsaj njenega pomembnega dela. Nagovor Urške Klakočar Zupančič in njeno čestitko ob dnevu državnosti na Facebooku vladajoče stranke Gibanje Svoboda razumem natančno na takšen način: kot teatraličen baročen vložek, ki je rezultat pretirane želje po pozornosti in odobravanju. Z elementi hipertrofirane dramatizacije, živahnosti in manične radosti, kjer se predsednica parlamenta ekscesno posveča pogledu kamere:

  • Uredništvo

    25. 6. 2024  |  Politika

    »Delovanje žensk v politiki je še vedno velikokrat prezrto, ženske v politiki pa dojete kot moteče«

    "Do danes smo imeli ženske na vseh treh najvišjih položajih političnega odločanja, nismo pa še imeli predsednice državnega sveta. Ko ob tem pogledamo, kako se je spremenil odnos javnosti do žensk v politiki, kako ocenjujemo njihovo delo, po čem se jih v javnem diskurzu presoja, moramo žal ugotoviti, da do sprememb na tem področju prihaja počasi. Delovanje žensk v politiki je še vedno velikokrat prezrto, ženske v politiki pa dojete kot moteče, še posebej tiste uspešne, drugačne, tiste, ki v politiko vnašajo spremembe, ki se zavzemajo za človekove pravice in manjšine, tiste, ki imajo v priimku "eno črtico premalo", mlajše ženske še posebej. Čeprav je torej na področju uveljavljanja žensk v politiki še vedno treba veliko storiti, ne kaže pozabiti, da brez uzakonjenih spolnih kvot v politiki do standarda, ki ga imamo danes, zagotovo ne bi prišli tako hitro, kot smo. To seveda ne pomeni, da bi morali biti s tem zadovoljni, nikakor. A tudi od žensk v politiki ne moremo pričakovati čudežev, so namreč del sistema, ki ga ob vsakih volitvah kreiramo tudi sami."

  • STA

    25. 6. 2024  |  Politika

    Slovenija praznuje 33 let samostojnosti

    Slovenija praznuje dan državnosti in s tem obeležuje 33 let od osamosvojitve, ko je takratna skupščina sprejela ključne osamosvojitvene dokumente. Večina slovesnosti in osrednja državna proslava so potekale že v ponedeljek, danes pa svoja vrata odpira tudi predsedniška palača, kjer bo obiskovalce pozdravila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

  • STA

    24. 6. 2024  |  Politika

    Vox populi / Vladi očitek predvsem glede razmer v zdravstvu

    Rezultati junijske javnomnenjske raziskave Vox populi za Dnevnik kažejo, da bi največ, 23,8 odstotka glasov prejela SDS. Gibanje Svoboda bi izbralo 14,6 odstotka vprašanih. Sledijo SD, NSi in Levica. Delo vlade je sicer kot neuspešno ocenilo 62,4 odstotka vprašanih. Najbolj utemeljen pa je po mnenju vprašanih očitek o slabih razmerah v zdravstvu.

  • STA

    24. 6. 2024  |  Politika

    Afera Litijska / Končana revizija nakupa stavbe 

    Služba za notranjo revizijo na pravosodnem ministrstvu je 14. junija končala revizijo nakupa stavbe na Litijski, so za STA potrdili na ministrstvu. Vodja službe Suzana Hötzl jo je predala aktualni ministrici Andreji Katič in vršilki dolžnosti generalnega sekretarja Saši Renko. Vsebino revizije bodo komentirali v tem tednu, so napovedali.

  • STA

    24. 6. 2024  |  Politika

    Varnostni sporazum med Slovenijo in Ukrajino

    Varnostni sporazum z Ukrajino je še v fazi usklajevanja, saj so imeli v Kijevu zadržke glede osnutka, ker ni vključeval konkretnih zavez, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je sicer napovedala, da bo ta teden v Kijevu podpisala omenjeni sporazum, vendar je zaradi časovnih ovir to malo verjetno.