• Uredništvo

    24. 12. 2023  |  Svet

    »Trump ni vzrok za krizo v Ameriki, temveč je njen simptom in posledica krize«

    "Trump ni vzrok za krizo v Ameriki, temveč je njen simptom in posledica krize. Biden upočasnjuje proces, ki poteka že nekaj časa, vendar ga ne more ustaviti, ker je precej star in staromoden glede izvajanja ameriške politike in situacije v ameriški družbi. Kriza pa se ne bo končala, ne glede na to, kdo bo izvoljen na prihodnjih volitvah. Ne bo mogel rešiti vseh težav. Če bo zmagal Trump, bo ameriške demokracije verjetno konec. Če bo Biden zmagal, bodo desničarji še naprej napadali ameriško demokracijo, vztrajali bodo pri konfliktu, nasilju, ampak se mi zdi, da bomo imeli še nekaj časa, da najdemo način, da proces ustavimo. Vendar verjamem, da se ta konflikt, ta spopad, ta revolucionarni fašistični duh v Ameriki, ki ga izraža republikanska stranka, ne more ustaviti s političnim procesom. Nepolitični proces pa lahko vsebuje nasilje, kot plima, ki dviguje vse ladje, se to že nekaj časa dogaja, rast nasilja in pešanje politične in splošne infrastrukture. V podaljšanem obdobju krize mehanizmi oblasti bodo vse šibkejši in stanje se bo slabšalo."

  • Uredništvo

    23. 12. 2023  |  Svet

    »Biden je zapozneli odmev ameriške demokracije, ki odhaja«

    "V času prvega Trumpovega mandata smo upali, da je to anomalija, ki bo odpravljena s prihodom Joeja Bidna. Zdaj pa se kaže, da je bil to morda odgovor na stanje ameriške družbe in da je Biden pravzaprav zapozneli odmev časa ameriške družbe, ameriške demokracije, ki odhaja. Trump in njemu podobni politiki pa so podoba časa, ki prihaja. In ta čas ni naklonjen multilateralizmu." 

  • Uredništvo

    22. 12. 2023  |  Svet

    »Doba imperijev se je že zdavnaj končala«

    "Putin vedno znova razglaša, da obstoj Ukrajine ni zgodovinsko utemeljen, saj je sestavljena iz ozemelj, ki so bila dolgo del ruskega imperija. Toda podobno je mogoče reči tudi za današnje države v Evropi. Mnoge so bile prej povezane v otomansko, avstro-ogrsko ali rusko cesarstvo. Tudi globalno gledano je velika večina od 193 držav, ki so članice ZN, pridobila neodvisnost šele po drugi svetovni vojni. V zgodovinskem obdobju, s katerim se ukvarja Putin, mnoge od teh držav niso obstajale niti v človeški domišljiji."

  • STA

    22. 12. 2023  |  Svet

    Hamas / Pred prekinitvijo spopadov ne nameravajo izpustiti talcev

    Skrajno palestinsko gibanje Hamas je v četrtek sporočilo, da zajetih talcev ne namerava izpustiti, dokler ne bo Izrael pristal na popolno ustavitev spopadov na območju Gaze. Vojaško krilo gibanja pa je opozorilo, da je izraelski cilj uničenja Hamasa obsojen na propad in da nadaljevanje izraelske ofenzive talcev ne bo pripeljalo domov.

  • Dora Trček

    22. 12. 2023  |  Mladina 51  |  Svet

    Evrovizijski bojkot?

    Islandsko združenje skladateljev in avtorjev besedil (FTT), ki zastopa glasbene ustvarjalce, je obsodilo sodelovanje Izraela na Evroviziji 2024 in na družbenem omrežju Facebook objavilo izjavo, v kateri je islandsko javno radiotelevizijo RÚV pozvalo, naj se vzdrži sodelovanja na prihajajoči prireditvi. Pri tem je zapisalo, da je dolžnost vseh »postaviti se po robu vojni ter pobojem civilistov in nedolžnih otrok«. Prav tako po družbenih omrežjih že dlje kroži peticija s podobnim pozivom, ki jo je podpisalo že več sto islandskih glasbenikov. Kljub temu je RÚV za zdaj še odločena, da bo Islandija na evrovizijskem tekmovanju sodelovala.

  • Jure Trampuš

    22. 12. 2023  |  Mladina 51  |  Svet

    Stvari se v katoliški cerkvi spreminjajo prepočasi, da bi lahko verjeli v njeno iskrenost

    Te dni je završalo, ko so iz Vatikana sporočili, da duhovniki po novem lahko blagoslavljajo istospolne pare. Revolucionarni preobrat? Odprta cerkev? Nič od tega, papež je odobril le blagoslov zveze. V sporočilu za javnost je Sveti sedež jasno zapisal, da »blagoslova istospolnih parov ne bo mogoče opravljati s kakršnimikoli oblačili, kretnjami ali besedami, ki so primerni za poroko«. Cerkev dodaja, da ne sme »prepovedati bližine cerkve ljudem v katerikoli situaciji, v kateri bi lahko prosili za božjo pomoč s preprostim blagoslovom,« a blagoslov istospolnih parov ne spreminja cerkvenega nauka o zakonski zvezi. Ta je jasen. Poroka je v cerkvi in pred bogom dovoljena samo med žensko in moškim. S stališča ustavne enakosti je to diskriminatorno, s stališča katoliškega nauka pa pričakovano. Sporočilo iz Vatikana ni revolucija, le dokaz, da so po mnenju katoliške cerkve istospolni pari manj vredni od raznospolnih.

  • Doba vojn

    Ko je Hamas napadel Izrael, je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazil željo, da bi odpotoval tja in pokazal solidarnost – tako kot je to storil ameriški predsednik Joe Biden. In tako kot je to storila predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. In tako kot je to storil grški premier Kiriakos Micotakis. Toda zgodilo se je nekaj nepričakovanega – izraelski premier Benjamin Netanjahu ga je »vljudno« zavrnil, rekoč: »Zdajle ni primeren trenutek.« Kar je bilo kakopak ponižujoče – Zelenski je judovskega rodu. Zakaj ga je Netanjahu zavrnil? Ker skrivaj navija za Rusijo? Ker je nasedel konspirološki mantri ruskega zunanjega ministra Lavrova, češ da je Zelenski Jud, ki sovraži Jude, ker da so »najbolj goreči antisemiti prav Judje« (»Hitler je imel tudi judovsko kri«)? Ker se boji posledic protiruskih izjav? Ker v Putinovih očeh noče ustvarjati vtisa, da Rusija dela Ukrajini to, kar je Hamas naredil Izraelu? Ker sosednjo Sirijo vojaško podpira Rusija, pa je ni dobro jeziti? Ker bi Zelenskemu težko zagotovili varnost? Ker med njim in Zelenskim ni bilo kemije, navsezadnje, tudi sam Netanjahu ni nikoli obiskal Ukrajine? Morda, morda in še enkrat morda. A to so le špekulacije.

  • Zakaj se oglasom za športne stave ne moremo izogniti?

    Športna loterija je pred leti kot slogan za oglaševanje izbrala moto: "Šport je velik biznis, imejte še vi kaj od njega." Kljub temu, da je od uporabe te marketinške parole minilo že nekaj obratov zemlje okoli sonca, to še ne pomeni, da šport ni več velik biznis. Nak, šport je namreč danes še večji biznis, kot je bil pred desetletjem, ko smo ta slogan lahko zasledili na skoraj vsakem stavnem mestu. Ponudba predvsem spletnih športnih stav je v zadnjih letih doživela pravi preporod. In tudi zato praktično ni športnega dogodka, kjer ne bi uspeli zaslediti reklame za stavnice in spletna mesta, ki ponujajo igre na srečo.

  • STA

    21. 12. 2023  |  Svet

    ZDA žugajo Madžarski / »Ta zakon ni v skladu z našimi skupnimi demokratičnimi vrednotami«

    Ameriški State Department je v sredo izrazil zaskrbljenost zaradi novega madžarskega zakona o obrambi nacionalne suverenosti, ki po oceni ZDA vladi daje drakonska pooblastila za morebitno ustrahovanje in kaznovanje tistih, ki imajo drugačna stališča od vladajoče stranke Fidesz.

  • STA

    20. 12. 2023  |  Svet

    Biden / »Povsem jasno je. Vse ste videli.«

    Ameriški predsednik Joe Biden se je v Milwaukeeju na kratko odzval na odločitev vrhovnega sodišča države Kolorado, ki je nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu odvzelo možnost ponovne predsedniške kandidature zaradi podpiranja upora proti državi. Kot je dejal, ni nobenega dvoma, da je Trump to res storil, poročajo mediji.

  • STA

    20. 12. 2023  |  Svet

    Usoda Pornhuba v Evropi

    Evropska komisija je danes na seznam zelo velikih spletnih platform, za katere v skladu z aktom o digitalnih storitvah (DSA) veljajo strožja pravila, dodala pornografske spletne strani Pornhub, XVideos in Stripchat. Za vse je komisija ugotovila, da imajo v EU več kot 45 milijonov uporabnikov mesečno in bodo sedaj podvržene okrepljenemu nadzoru.

  • STA

    20. 12. 2023  |  Svet

    Putin / »Ukrajina se ob podpori tujih obveščevalnih služb poslužuje terorističnih metod«

    Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da je treba preprečiti vse poskuse tujih obveščevalnih služb, ki želijo s pomočjo Ukrajini destabilizirati politične in družbene razmere v Rusiji. Opozoril je, da se Ukrajina poslužuje terorističnih metod in pozval k ostremu odzivu na ravnanja tujih obveščevalnih služb, ki Ukrajino podpirajo.

  • STA

    20. 12. 2023  |  Svet

    »Boljša zaščita zunanjih meja in več solidarnosti za prosilce za azil«

    Pogajalci Sveta EU, v katerem so zastopane članice, in Evropskega parlamenta so danes po približno 18 urah pogajanj dosegli politični dogovor o evropskem paktu o migracijah in azilu, so sporočili iz španskega predsedstva Svetu EU in Evropskega parlamenta. EU bo s paktom, ki ga bodo morali še dokončno potrditi, celovito uredila upravljanje migracij.

  • STA

    20. 12. 2023  |  Svet

    Von der Leyen / »O tem, kdo lahko pride v EU in kdo lahko ostane, bodo odločali Evropejci, in ne tihotapci«

    Migracijski pakt, o katerem sta se danes dogovorila Svet EU in Evropski parlament, prinaša učinkovit evropski odgovor na evropski izziv, je v odzivu na dogovor zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Dodala je, da bo pakt omogočil delitev odgovornosti in solidarnost med državami članicami.

  • STA

    20. 12. 2023  |  Svet

    Trumpa odstranili s predsedniških glasovnic

    Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Kolorado je v torek tesno s štirimi glasovi proti trem sklenilo, da Donald Trump leta 2024 ne bo mogel kandidirati za predsednika ZDA v Koloradu, ker je pozival privržence k napadu na kongres 6. januarja 2021. Sodišče je uveljavitev odločitve zadržalo do konca pričakovane pritožbe pred vrhovnim sodiščem ZDA.

  • STA

    19. 12. 2023  |  Svet

    Sarajevo je mesto z najbolj onesnaženim zrakom na svetu

    Sarajevo je po onesnaženosti zraka danes na vrhu seznama najbolj onesnaženih mest na svetu, ki ga pripravlja švicarsko podjetje IQAir. Indeks onesnaženosti zraka je dopoldne po podatkih portala IQAir znašal 239, kar ga uvršča v kategorijo zelo nezdravega zraka. Popoldne je nato narasel na 360, kar pomeni, da je zrak postal življenjsko nevaren.

  • STA

    19. 12. 2023  |  Svet

    »Ukrajinska vojska želi mobilizirati do pol milijona ljudi«

    Ukrajinska vojska želi mobilizirati več sto tisoč Ukrajincev za bojevanje proti ruski invaziji, je na današnji letni novinarski konferenci dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem je zatrdil, da je Ukrajina dosegla veliko zmago proti Rusiji v Črnem morju, poleg tega pa dodal, da nihče ne ve, kako dolgo bo vojna še trajala.

  • Uredništvo

    19. 12. 2023  |  Svet

    »Hamas je mogoče demobilizirati samo s pomočjo diplomacije«

    "Hamas je mogoče demobilizirati samo s pomočjo diplomacije. Izrael in ZDA morata končano spoštovati mednarodno pravo, sprejeti suvereno državo Palestino, ki obstaja ob Izraelu, ter pozdraviti Palestino kot 194. članico ZN. ZDA ne smejo več oboroževati Izraela, da lahko izvaja etnično čiščenje v Gazi, hkrati ne smejo več zagovarjati njegovih nebrzdanih kršitev človekovih pravic na Zahodnem bregu. Šestinpetdeset let po njegovi nezakoniti okupaciji palestinskih ozemelj in desetletja po začetku gradenj nezakonitih naselbin na okupiranih območjih, se mora Izrael končno umakniti od tam."

  • STA

    19. 12. 2023  |  Svet

    »Še nikoli doslej nista nemška vojska ali Nemčija imeli stalno nameščenih enot zunaj Nemčije«

    Nemčija in Litva, ki sta partnerici v okviru zveze Nato, sta se dogovorili, da bo Nemčija v tej baltski državi vzpostavila novo bojno brigado s približno 4800 pripadniki, ki bo v celoti operativna do leta 2027. Nemški obrambni minister Boris Pistorius je v ponedeljek podpis dogovora označil za zgodovinski trenutek.

  • STA

    19. 12. 2023  |  Svet

    Testiranje rakete kot svarilo za ZDA

    Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je najnovejše testiranje medcelinske rakete označil za jasno svarilo ZDA in njenim zaveznikom. Testiranje rakete v ponedeljek naj bi pokazalo sposobnosti jedrskih strateških sil Severne Koreje, so danes poročali severnokorejski mediji.

  • STA 

    18. 12. 2023  |  Svet

    ZDA / »Še naprej bomo Izraelu zagotavljali opremo, ki jo potrebuje za obrambo svoje države«

    Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je danes na srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem v Tel Avivu pozval k dostavi humanitarne pomoči civilnemu prebivalstvu na območju Gaze. Obenem je poudaril, da bodo ZDA še naprej Izraelu dobavljale orožje, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    18. 12. 2023  |  Svet

    Protesti v Beogradu / Shod za ponovno izvedbo volitev

    Dan po predčasnih volitvah v Srbiji nocoj v Beogradu poteka množičen shod opozicije. Ta pred stavbo republiške volilne komisije zahteva ponovno izvedbo beograjskih volitev, ki so bile po njihovem mnenju neregularne. Dva vidna predstavnika opozicijske liste Srbija proti nasilju sta ob tem napovedala gladovno stavko.

  • STA

    18. 12. 2023  |  Svet

    Slovenija zavrgla okoli dva milijona cepiv proti covidu-19

    Članice EU so zavrgle najmanj 215 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19, ki so jih kupile na vrhuncu pandemije, kar je davkoplačevalce stalo štiri milijarde evrov, razkriva analiza, ki jo je opravil bruseljski spletni bilten Politico. Slovenija je glede na analizo zavrgla malo manj kot dva milijona odmerkov oz. 0,94 na prebivalca.

  • STA

    18. 12. 2023  |  Svet

    Dovoljenja za bivanje in delo za 30.000 migrantov

    Grška vlada namerava okoli 30.000 migrantom, ki so "nezakonito" vstopili v državo, izdati dovoljenja za bivanje in delo. V ta namen je danes parlamentu posredovala predlog spremembe ustrezne zakonodaje. Kot je pojasnil grški minister za delo Adonis Georgiadis, se je vlada za to odločila zaradi pomanjkanja delovne sile, zlasti v kmetijstvu.

  • STA

    18. 12. 2023  |  Svet

    Kje je Navalni?

    Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni, za katerim se je pred dvema tednoma izgubila vsak sled, se danes znova ni pojavil na napovedani sodni obravnavi. Sodnik v Vladimirski regiji je zato do razjasnitve tega, kje se nahaja, prekinil postopek, je sporočila ekipa Navalnega, ki med drugim prestaja 19-letno kazen zaradi spodbujanja ekstremizma.

  • STA

    18. 12. 2023  |  Svet

    »ZDA bi morale prenehati podpirati separatistične sile, ki si prizadevajo na silo doseči neodvisnost Tajvana«

    Na kitajskem zunanjem ministrstvu so danes napovedali, da bo Kitajska sprejele protiukrepe proti vsem podjetjem, ki bodo vpletena v prodajo orožja Tajvanu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Peking je izdal opozorilo po tem, ko je ameriški State Department nedavno potrdil paket vojaške pomoči za Tajvan v višini 300 milijonov dolarjev.

  • STA

    18. 12. 2023  |  Svet

    Trump / »Priseljenci, ki vstopajo v ZDA, zastrupljajo kri naše države«

    Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je konec tedna razburil javnost s svojimi izjavami, da priseljenci v ZDA zastrupljajo ameriško kri. Na predvolilnem nastopu je poleg tega hvalil ruskega predsednika Vladimirja Putina ter madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana, poročajo ameriški mediji.

  • STA

    18. 12. 2023  |  Svet

    Gaza / V izraelskih napadih na begunsko taborišče ubitih 110 Palestincev

    V izraelskih napadih na begunsko taborišče Džabalija na severu Gaze je bilo v nedeljo ubitih 110 Palestincev, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, ki ga vodi skrajno palestinsko gibanje Hamas, in dodalo, da je več deset ljudi ujetih pod ruševinami. Izraelska vojska trdi, da na območju napada teroristično infrastrukturo Hamasa.

  • STA

    18. 12. 2023  |  Svet

    Severna Koreja izstrelila dve balistični raketi

    Severna Koreja je v nedeljo izstrelila balistično raketo kratkega dosega, davi pa še raketo dolgega dosega, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na navedbe južnokorejske vojske in japonske vlade. Obe raketi sta padli v Japonsko morje. Pjongjang je pred tem ostro kritiziral tesnejše jedrsko sodelovanje med ZDA in Južno Korejo.

  • STA

    18. 12. 2023  |  Svet

    Prisluškovalna naprava v poveljniškem štabu ukrajinske vojske

    V enem od prostorov v štabu ukrajinske vojske, ki naj bi jih v prihodnosti uporabljal vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni, je ukrajinska varnostna služba v nedeljo našla prisluškovalno napravo, ki pa ni delovala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.