• Sodišče ga je obsodilo, ker je to dovolil

    V zadevi razžalitve dveh novinark RTV Slovenija Mojce Pašek Šetinc in Eugenije Carl je kazenski postopek zoper Janeza Janšo, torej sojenje, trajal kar šest let, čeprav gre za enostavno kazensko zadevo, ki bi lahko bila zaključena v nekaj tednih ali mesecih. Vse aktivnosti obrambe so bile usmerjene v en sam cilj – da zadeva zastara, preden bi o njej lahko bilo pravnomočno odločeno.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    3. 6. 2022  |  Mladina 22  |  Hrvaška

    Lov na čarovnice

    Ta moški je resnični obraz Hrvaške: preteč, zlovešč, človek, ki bi si ga zlahka predstavljali med pazniki v taborišču ali na položaju upravnika kaznilnice, kjer kazen prestajajo najhujši kriminalci, s katerimi zna, kot je treba, ostro in neizprosno, opraviti le on. Je torej resnični obraz Hrvaške, brezčutne, primitivne, klerikalne skupnosti, katere najpomembnejši možje se radi in z orgazmičnim zadovoljstvom izživljajo nad najšibkejšimi družbenimi skupinami, predvsem nad ženskami. Toda v resnici ni paznik v zaporu, ne, zdravnik je, direktor največje hrvaške bolnišnice s 6000 zaposlenimi, član HDZ, predsednik partijskega odbora za zdravstvo, torej za področje, specializirano za »posebno« obravnavo žensk. Samec, o katerem govorimo, pa je poleg tega tudi ginekolog. To mu zagotavlja stalni užitek, ki ga občuti ob moči nad pacientkami, ko jim, zagledan v intimne dele njihovega telesa, zadovoljno naznani, da nosijo še enega malega Hrvata ali Hrvatico in da nikakor ne smejo splaviti.

  • Potrebujemo mirovniški zasuk

    Nakup vojaške opreme, Nato in odnos do ukrajinsko-ruske vojne bodo morda eni prvih kamnov spotike nove Golobove vlade, navznoter in navzven. Spet se je zapletlo pri orožju. Orožarske afere so stalnica nastanka in tridesetletnega razvoja naše države, vojska je zgrešen del njene identitete in suverenosti. Janševa vlada z omejenim mandatom hiti s podpisovanjem najdražje vojaške pogodbe, nova obljublja revizijo in morda tudi zaustavitev nakupa osemkolesnikov. Toda problem je globlji. Zadeva naš odnos do Nata, pa tudi do velikega militarističnega zasuka v EU. Zadeva politični razmislek o domači in tuji rabi slovenske vojske. Namesto Janševih »državniških« pozivov k militarizaciji EU in vojni v Ukrajini potrebujemo mirovniški zasuk, pogled z vidika žrtev vojne, preživelih in njihovih usod. Slovenska mednarodna kredibilnost se začenja onkraj zahodne hipokrizije in blasfemičnosti z vojno v Ukrajini. Toda ali lahko to drugačnost izrazita Šarec in Fajonova, do kod si bo upal Golob v vlogi želenega državnika drugačnega kova? Boxerji so izvrstni preizkusni kamen teh dilem in zadreg.

  • Od sovražnika do prijatelja

    Madžarski avtoritarni premier Viktor Orbán velja za enega najzvestejših zaveznikov Vladimirja Putina. Za ruskega predsednika je izjemno dragocen, ker je na oblasti v eni od držav članic Evropske unije. Številne opazovalce pri tej njegovi vlogi bega, da se Orbán za interese nekdanjega uslužbenca KGB zavzema s položaja premiera v državi, katere prebivalstvo so do leta 1989 videli kot žrtev sovjetske agresije.

  • DK, STA

    3. 6. 2022  |  Svet

    Ogorčenje več kot 50 držav, da Severna Koreja predseduje konferenci o razorožitvi

    Severna Koreja je v četrtek prevzela predsedovanje konferenci Združenih narodov za razorožitev. To je takoj naletelo na ogorčenje več kot 50 držav, med njimi ZDA, Velike Britanije, Južne Koreje in Avstralije, saj da Pjongjang dejansko spodkopava mednarodno pravo na tem področju.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    3. 6. 2022  |  Mladina 22  |  Dva leva

    Cockta libre

    Vremenska napoved obeta, da bosta poletje in jesen intenzivna in vroča. Politična pa, da bosta prav peklenska. Zato bo treba gasiti žejo. Sem med tistimi, ki poleti radi segajo po karibski mešanici ruma, limete in gaziranega podaljška z obilo ledu. Natančneje, po lokalni različici cuba libre, ki sem jo za svojo interno rabo poimenoval cockta libre. Pač, ker napitka ne mešam s coca-colo, ampak s cockto. Razlog je simbolne in praktične narave. Simbolne zato, ker je zadržana raba coca-cole pač svojevrstna demonstracija upora proti ameriškemu potrošniškemu in siceršnjemu kolonializmu. A ključni razlog je praktične narave. Tako kot je banalno in absurdno Italijanom prodajati kavo Sturbucks, je banalno nas Balkance z razvajenimi okusi prepričevati, da je coca-cola boljša od cockte. Tega Američani, tudi ameriški diplomati, ne razumejo ali nočejo razumeti. Se spomnite veleposlanika Johnnyja Younga, ki je bil nenehno v kratkem stiku z deželo gostiteljico? Med drugim se je v nekem pogovoru pridušal, da Coca-Cola dosega v Sloveniji slabe poslovne rezultate. To da je, poleg preveč rezerviranega odnosa do vabljenja oziroma siljenja v združbo voljnih ob napadu na Irak, še en dokaz protiameriškega sentimenta.

  • Bernard Nežmah

    3. 6. 2022  |  Mladina 22  |  Kultura

    Odšel je najbolj čaščeni, a neslišni

    Ko so po prvi vojni v Trstu prevzeli oblast fašisti, je v novi šoli komajda kaj razumel, saj ni znal italijansko, tako da so ga imeli za tepčka in se mu posmehovali. Veliko kasneje je razumel: »Zaradi fašizma imam uničenih deset let mladosti, moral sem postati nekdo drug.« Toda ko se je privadil italijanske kulture, je v krogu sošolcev v semenišču uporno srkal slovenski jezik: »Takrat sem bral Shakespeara v Župančičevem prevodu in iskal pomen posameznih besed, ki jih nisem razumel, ter sem jih zapisoval v zvezke in čakal, da bom srečal koga, ki bi mi jih znal razložiti.«

  • Stanka Prodnik

    3. 6. 2022  |  Mladina 22  |  Kultura  |  TV

    Nova paradna oddaja »generalnega vodstva« RTV Slovenija

    Dolgo smo ga čakali, ta paradni, pompozno napovedovani projekt nameščencev stranke SDS na TV Slovenija. In zdaj smo ga dočakali; dočakali smo oddajo Panorama, ki so jo izsilili, potem ko so ugotovili, da si obstoječega informativnega programa kljub vsem pritiskom nikoli ne bodo mogli do konca podrediti, zato so preprosto ustanovili nov, vzporeden informativni program na drugem programu. Opremili so ga z razkošnim proračunom, elitnim vsakodnevnim večernim terminom, novo sceno, novo grafično podobo in ogromnim številom na novo zaposlenih kadrov, predvsem mladih, med katerimi se vsi niti ne zavedajo, da so pristali v projektu, narejenem po okusu SDS; tisti, ki izkušnje že imajo, pa povečini prihajajo s Planet TV, televizije v lasti Orbánovega oligarha – torej naravnost iz SDS-ovega propagandnega stroja.

  • Damjana Kolar

    3. 6. 2022  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Ponujamo vam nekaj predlogov klubskega dogajanja.

  • Lara Paukovič

    3. 6. 2022  |  Mladina 22  |  Kultura

    Ukradena intima Pamele Anderson

    Na silvestrovo leta 1994 sta se Pamela Anderson, takrat predvsem hiperseksualizirano Playboyevo dekle in zvezda nadaljevanke Obalna straža, in Tommy Lee, bobnar skupine Mötley Crüe, v osemdesetih letih izjemno priljubljene glam metalske skupine, ki pa je bila v tistem času že v rahlem zatonu, spoznala v nočnem klubu. Samo nekaj mesecev pozneje sta se v Cancunu spustila v romanco in se po štirih dneh poročila – s tatuji imen drug drugega namesto prstanov. Slavna, bogata, privlačna, strastna, divja, nepremišljena in predvsem noro zaljubljena (vsaj na začetku je bilo videti tako) sta bila magnet za medije in oboževalce, zato so prežali na vsak njun korak. Kot jastrebi so planili tudi, ko se je čez dve leti v globinah interneta, tedaj precej neznanega in neraziskanega koncepta, pojavil intimen posnetek para, ki ga javnost ne bi smela nikoli videti.

  • Uredništvo

    2. 6. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: VZPOREDNA DRŽAVA

    Jutri izide nova Mladina! Fotografiji na naslovnici je ujel Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezonović. Več o vzporedni državi in tem, kako je tudi po volilnem porazu Janševa vlada še vedno masovno kadrovala in gradila svojo verzijo Slovenije, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 3. junija, dalje. #Mladina22

  • IK, STA

    2. 6. 2022  |  Politika

    Slovo Uroša Urbanije

    Nova vlada Roberta Goloba je na svoji prvi seji razrešila direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo in na njegovo mesto za vršilca dolžnosti imenovala Dragana Barbutovskega. Mandat Urbanije so med drugim zaznamovali neplačevanje javne službe STA in pristranske analize dela novinarjev RTVS.

  • IK, STA

    1. 6. 2022  |  Politika

    Janša predal premierske posle Golobu

    Po izvolitvi in zaprisegi vlade v DZ je dosedanji predsednik vlade Janez Janša svojemu nasledniku na premierskem stolčku Robertu Golobu predal vladne posle. 

  • STA

    2. 6. 2022  |  Politika

    »Kot ministrica bom naredila vse, da Slovenija dejavno prispeva h končanju vojne«

    Donedavni minister za zunanje zadeve Anže Logar je danes v Mladiki predal posle svoji naslednici Tanji Fajon. Nova šefica diplomacije je na skupni novinarski konferenci poudarila, da se bo zavzemala za tesnejše povezovanje z jedrnimi državami Evropske unije, in da bo podpirala nadaljnjo širitev EU in schengenskega območja.

  • STA

    2. 6. 2022  |  Svet

    Angela Merkel prekinila molk: »Solidarna sem z Ukrajino, ki jo je Rusija napadla«

    Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je v sredo v svojem prvem javnem govoru po šestih mesecih ruski napad na Ukrajino označila za očitno kršitev mednarodnega prava in globoko prelomnico v zgodovini Evrope po drugi svetovni vojni. Dejala je, da bodo posledice vojne daljnosežne, zlasti za Ukrajince, pa tudi za celino.

  • Uredništvo

    2. 6. 2022  |  Svet

    Lov na mlade džihadiste se je prelevil v loterijo

    Izšla je posebna številka Mladine TEROR. Marcel Štefančič, jr., Erik Valenčič in novinarji nemške revije Der Spiegel so opisali teror v 21. stoletju, od napada na Svetovno trgovinsko središče (WTC) v New Yorku 11. septembra 2001 do vojne v Ukrajini, ki še vedno traja. Kako se je lahko zgodilo, da je to stoletje že zdaj stoletje nasilja?

  • Danes je nov dan

    2. 6. 2022  |  Družba

    It’s complicated*

    Vsi smo že kdaj uporabili izgovor, da so stvari preveč kompleksne, da bi jih lahko razložili ali spremenili. Če ob tem še odvrnemo pozornost od dejanskega problema, lahko temu rečemo thinkwashing, kot pojav poimenuje E. Cummins.

  • Uredništvo

    2. 6. 2022  |  Politika

    »V pandemijah odločitev ne sprejemajo zdravniki, temveč politika«

    "Frustrirajoča mora biti izkušnja, kadar se strokovnjakinje in strokovnjaki zaletijo ob politično stvarnost. Ker dejstvo je: v pandemijah odločitev ne sprejemajo zdravnice in zdravniki, temveč politika. Vlada in državni zbor sprejemata ukrepe. Marsikdaj je treba poiskati kompromisno rešitev. V državah, kjer sta bila stroka in politika sposobni prisluhniti ena drugi, je tudi širša javnost bolj spoštovala predlagane ukrepe. In točno to je ključni dejavnik uspešnega obvladovanja in preprečevanja širjenja nalezljive bolezni. Neučinkovita je še tako znanstveno dovršena rešitev, če se ljudje požvižgajo nanjo."

  • Uredništvo

    2. 6. 2022  |  Politika

    »Putin igra na karto zviševanja cen energentov in hrane«

    "Zaradi energetske draginje se je med razpravo o naftnem embargu jasno pokazala ranljivost EU v času grozeče recesije. Tudi Putin gotovo igra na karto zviševanja cen energentov in hrane, ki bi lahko povzročalo krize tako v Evropi kot v sosednjih regijah, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. To lahko dobi vse jasnejše politične razsežnosti in s sprožitvijo prihoda večjega števila beguncev povzroči dodatne pretrese na stari celini."

  • DK, STA

    2. 6. 2022  |  Svet

    Odkrili največjo rastlino na svetu

    Ob zahodni avstralski obali so znanstveniki odkrili največjo znano rastlino na svetu, ki pokriva več kot 180 kvadratnih kilometrov površine. Z genetskim testiranjem so ugotovili, da je velika zaplata morske trave v resnici ena sama rastlina, stara pa je okoli 4500 let, piše britanski BBC.

  • Uredništvo

    2. 6. 2022  |  Kultura

    Prostor igre med intimnim in javnim

    V mariborskem razstavišču artKIT bodo, 2. junija ob 18. uri odprli samostojno razstavo Nike Rupnik z naslovom Prostor igre. Umetnica črpa likovno snov svoje umetniške prakse predvsem iz urbanega okolja, pri čemer mesto obravnava in upodablja kot začasno instalacijo, ki spominja na odrsko scenografijo.

  • Ljudmila Novak v nemilosti

    V trenutku, ko so vedno močnejša ugibanja, kdo se utegne podati v tekmo za položaj predsednika republike in se na levosredinskem polu izrisujejo imena, kot so Marta Kos, Nataša Pirc Musar, celo Miro Cerar in še nekatera druga, je situacija na desnici veliko bolj enigmatična. Zaenkrat vemo, da si kandidature močno želi Ernest Petrič, a si je s polomijo, imenovano Povežimo Slovenijo, močno poslabšal možnosti, zato bi mu lahko pri njegovih ambicijah pomagal le še žegen Janeza Janše.

  • STA

    1. 6. 2022  |  Politika

    V novi avstralski vladi tudi ministrica slovenskih korenin

    V Canberri je danes prisegla vlada novega avstralskega premierja Anthonyja Albaneseja. V njej deset od 22 ministrskih položajev zasedajo ženske, s čimer je Avstralija dobila vlado z najbolj uravnoteženo zastopanostjo spolov doslej. Vodenje ministrstva za okolje je prevzela Tanya Plibersek, ki ima slovenske korenine.

  • STA

    1. 6. 2022  |  Svet

    Sodelavko Pussy Riot aretirali tudi na Hrvaškem

    Po aretaciji v Sloveniji je sodelavko ruskega feminističnega kolektiva Pussy Riot Ajsoltan Nijazovo na mejnem prehodu Obrežje v ponedeljek aretirala še hrvaška policija. V nasprotju s postopkom v Sloveniji, kjer je sodnik odredil izpustitev, je hrvaški sodnik v torek zanjo odredil ekstradicijski pripor, poroča hrvaški časnik Večernji list.

  • STA

    1. 6. 2022  |  Družba

    »Če se bo vojna nadaljevala, bo energija samo še dražja, nikoli več cenejša«

    Da se vojna v Ukrajini nadaljuje, je neuspeh diplomacije, je v pogovoru za STA ob stotih dneh od začetka ruske invazije ocenil obramboslovec Vladimir Prebilič. Pritisk, ki ga Kijev izvaja na EU in Nato za zagotovitev pomoči, se mu ne zdi produktiven, podpora, ki jo Ukrajina prejema, pa je na dolgi rok nevzdržna.

  • STA

    1. 6. 2022  |  Svet

    Zelenski: »Opustitev ruske nafte bo pospešila prehod na obnovljive vire energije«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v torek zvečer ostro obsodil ruski napad na kemično tovarno v obleganem mestu Severodoneck na vzhodu Ukrajine in ga označil za "norost". Ruske sile namreč že več tednov stiskajo obroč okoli mesta, po poročanju britanskih obveščevalnih služb pa naj bi v zadnjih dneh zasedle že večino mesta.

  • STA

    1. 6. 2022  |  Svet

    »Cilj nemške vlade je, da Putin ne zmaga v vojni«

    Nemčija naj bi Ukrajini dobavila sodoben sistem protiletalske obrambe za boj proti ruskim silam, je v parlamentu danes dejal nemški kancler Olaf Scholz, ki je ob tem napovedal tudi dostavo sodobnega radarskega sistema Kijevu. V svojem nastopu je ponovil, da je cilj nemške vlade, da ruski predsednik Vladimir Putin ne zmaga v vojni.

  • STA

    31. 5. 2022  |  Politika

    Ministri in ministrice potrjeni

    Pristojni parlamentarni odbori so po današnjih zaslišanjih zeleno luč prižgali še zadnjim kandidatom za ministre, in sicer za kmetijstvo Ireni Šinko, za infrastrukturo Bojanu Kumru, za delo Luki Mescu, za kulturo Asti Vrečko in za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu. O listi ministrskih kandidatov bo DZ odločal na izredni seji v sredo.

  • STA

    31. 5. 2022  |  Svet

    Ukrajina preiskuje 15.000 primerov domnevnih vojnih zločinov

    Ukrajina preiskuje 15.000 primerov vojnih zločinov, ki naj bi jih zagrešile ruske sile od začetka vojne 24. februarja, je v Haagu sporočila ukrajinska generalna državna tožilka Irina Venediktova. Več tisoč takšnih primerov so Ukrajinci zabeležili tudi v regiji Donbas, kjer v zadnjih tednih potekajo najhujši boji.

  • DK, STA

    1. 6. 2022  |  Svet

    ZDA bodo Ukrajini poslale mobilne raketne sisteme

    Vlada ameriškega predsednika Josepha Bidna se je odločila, da bo Ukrajini, ki se sooča z okrepljeno agresijo ruskih sil na vzhodu države, poslala na pomoč raketne sisteme srednjega dosega. Uradna odločitev bo po poročanju ameriških medijev, ki se sklicujejo na vire v vladi, objavljena danes.