• Uredništvo

    27. 12. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine: OSEBNOST LETA 2018

    Ne zamudite zadnje letošnje številke Mladine, v kateri smo za vas, poleg rednih rubrik in aktualnih političnih, družbenih in kulturnih tem, uredili tudi pregled iztekajočega se leta! #Mladina52 

  • Damjana Kolar

    27. 12. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo opero za mlade Všeč si mi, ki želi z aktualno begunsko tematiko preko umetnosti mlado občinstvo senzibilizirati tudi za pereča družbena vprašanja, otvoritev projekta Staša Vrenka z naslovom Zanke v prenosu, v katerem nadaljuje z obravnavo strojnih in programskih procesov snemanja, shranjevanja, obdelave in posredovanja zvoka, gostovanje avstralskega sodobnega cirkusa Circa Contemporary Circus s predstavo Ta čudovita bitja, koncert skupine Bossa de Novo.

  • Darja Kocbek

    24. 12. 2018  |  Družba

    Primer novinarja, ki si je izmišljeval zgodbe, je lekcija za medije

    Mladi poročevalec, novinarski zvezdnik, nekdo, ki je poskušal poseči v kolesje zgodovine, je dejansko slepar in ponarejevalec. Claas Relotius, tako mu je ime, je priznal, da je v svojih reportažah prirejal dialoge, si izmišljal sogovornike, ponarejal dejstva. Ugledni nemški tednik Der Spiegel, njegov zdaj že nekdanji delodajalec, to afero označuje kot »najnižjo točko svoje 70-letne zgodovine«. Claas je ogrozil vrednote, ki jih uteleša Spiegel: temeljite preiskave, kakovostno pisanje, dejstva, ki so trdna kot skala. Članke Spiegla objavljamo tudi v tiskani Mladini, poudariti pa moramo, da v vseh teh letih nismo nikoli objavili nobenega članka omenjenega novinarja Claasa Relotiusa. Medij Spiegel svojo zgodbo nadaljuje brez "gnilega jabolka", proti nekdanjemu sodelavcu Relotiusu pa je že napovedal tudi kazensko ovadbo.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    21. 12. 2018  |  Mladina 51  |  Uvodnik

    Srečen božič, gospod Brščič!

    Ta teden je Siol.net objavil novico, da bo moral Bernard Brščič, pomemben nastopač iz kroga SDS, nekdanji član kabineta Janeza Janše, ki v javnosti nastopa z izjavami, v katerih zanika holokavst in širi sovraštvo do beguncev, istospolnih, muslimanov, žensk in drugih skupin prebivalstva, na zagovor k delodajalcu. Brščič je zaposlen v državnem Elesu. A k Elesu se bomo še vrnili.

  • Damjana Kolar

    24. 12. 2018  |  Kultura

    Transspolno dekle, ki si želi postati balerina 

    Od 1. januarja 2019 dalje bo v Cankarjevem domu v Ljubljani na ogled film Dekle, prvenec belgijskega režiserja Lukasa Dhonta, ki je v Cannesu dobil nagrado za najboljši prvenec in nagrado Fipresci Evropske filmske akademije za odkritje leta 2018. Gre za portret odločnega dekleta, ki mu do izpolnitve sanj o baletni karieri stoji na poti le ena ovira: njeno telo.

  • Izak Košir

    21. 12. 2018  |  Družba

    Radio Mladina: Kakšni so partnerski odnosi leta 2018? Kaj je poliamorija, kako je s poroko?

    Več pa si lahko preberete v 51. številki Mladine, in sicer v članku z naslovom Ljubezen >> http://www.mladina.si/188761/ljubezen/ #Mladina51 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/547718922&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Uredništvo

    21. 12. 2018  |  Družba

    Posebna številka Mladine o Jezusu

    Od danes naprej boste lahko na prodajnih policah in v naši spletni trgovini kupili posebno številko Mladine o Jezusu, ki je izšla v sklopu ZGODOVINA. Strokovnjaki, novinarji in zgodovinarji so na 80 straneh detajlno analizirali čas Jezusovega življenja. Besedila so vredna vaše pozornosti, saj prispevajo tudi k razumevanju današnje družbe, časa in prostora. 

  • Lara Paukovič  |  foto: Uroš Abram

    21. 12. 2018  |  Mladina 51  |  Družba

    Ljubezen

    Miša, 25-letna študentka Filozofske fakultete v Ljubljani, ki je na izmenjavi v Berlinu, je na Tinderju pred časom spoznala Thomasa. Nedolžno dopisovanje in flirtanje je, ko sta ugotovila, da imata kar nekaj skupnih zanimanj, preraslo v bolj poglobljene pogovore. Začela sta se celo dogovarjati, da se bosta lotila skupnega umetniškega projekta. »Zaradi projekta sva se nato tudi sestala, da bi se o zasnovi pogovorila na štiri oči. Vendar je ’sestanek’ trajal šest ur in od tega je bilo projektu namenjenih kakšnih deset minut. Res sva se nepopisno ujela. Sledilo je še nekaj srečanj, med katerimi se je občutek naklonjenosti med nama počasi krepil,« pripoveduje Miša. Postajalo je jasno, da odnosa nobeden od njiju ne želi ohraniti zgolj na prijateljski ravni, in nekako takrat je Thomas Miši povedal, da je pravzaprav poročen. Z ženo sicer nista v »običajnem« zakonu, ampak imata odprto zvezo: ona je že približno tri leta v razmerju s še enim moškim, kar pa nikakor ne vpliva na njen zakon s Thomasom ali pozornost, ki jo namenja njuni triinpolletni hčerki. Tudi Thomas ima seveda proste roke, da si išče še druge partnerice (ali partnerje), vendar do Miše ni naletel na nobenega človeka, s katerim bi se želel vezati.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    21. 12. 2018  |  Mladina 51  |  Politika

    Samo Fakin, minister za zdravje: Morda sem malo samovšečen, a ni nas veliko, ki poznamo globino problema

    Bivša zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc se je zdravstva lotila s temeljito, leto dni trajajočo analizo, ki so ji sledile velike reforme najpomembnejših zdravstvenih zakonov. Njen naslednik, Samo Fakin, se bo področja očitno lotil z drugega konca. Osredotočil se bo na vodenje zdravstvenih institucij – poskušal bo povečati odgovornost direktorjev. To je razumljivo: Kolarjeva je bila dobra poznavalka financ in sistemskih rešitev, Fakinu pa je bližja praksa. Je zdravnik iz Trbovelj, ki je nato vodil celjsko bolnišnico, še dlje časa, kar devet let, pa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Za zdaj so s Fakinom vsi deležniki zadovoljni, ne vemo pa še, zakaj: ker se reform še ni lotil ali ker morda ne bo dregnil v nevralgično točko zdravstvenih interesov, to je v zakon o zdravstvenem zavarovanju.

  • Igor Jurekovič

    21. 12. 2018  |  Mladina 51  |  Politika

    SDS proti papežu

    Med 164 državami podpisnicami marakeške deklaracije oziroma dogovora ZN o varnih, urejenih in zakonitih migracijah je tudi Vatikan. V imenu Svetega sedeža je dogovor podpisal državni tajnik kardinal Pietro Parolin in ob podpisu dejal: »Veselimo se udejanjanja dogovora in obljube o trajnostni, prostovoljni in dostojanstveni migraciji.« Dogovor je označil za »pomemben napredek pri skupni mednarodni odgovornosti za skrb in solidarnost«. Dodal je, da je bil dokument podpisan v ključnem trenutku, saj smo v zadnjih letih ugotovili, da neustrezni odzivi na izzive migracij vodijo v krizo. V tej pa lahko »migrante vidimo kot grožnjo in ne kot brate in sestre, ki potrebujejo našo solidarnost in zadovoljitev osnovnih potreb«.

  • Lara Paukovič

    21. 12. 2018  |  Mladina 51  |  Politika

    »A ta baba sploh zna streljati?«

    Slovenska vlada je na čelo policije in vojske pred kratkim postavila ženski. Pred mesecem je Alenka Ermenc postala načelnica generalštaba slovenske vojske, zdaj pa je bila za generalno direktorico policije imenovana Tatjana Bobnar.

  • Damjana Kolar

    21. 12. 2018  |  Kultura

    Predbožični REJVikend

    V Kurzschlussu bo potekalo praznovanje 6. rojstnega dneva, v okviru katerega bodo med drugim nastopili DJ Umek, Todd Terry in The Shapeshifters, v Gala halo prihaja britanski DJ in producent Kode9, eden od pionirjev dubstepa ter ustanovitelj in idejni vodja ene najpomembnejših neodvisnih založb Hyperdub, v K4 pa mlada beograjska DJ-ka Nevena Jeremic.

  • N'toko

    N'toko

    21. 12. 2018  |  Mladina 51  |  Žive meje

    Ulica v nizkem štartu

    Sodeč po mirnem predprazničnem vzdušju in medijski tišini si človek v Sloveniji težko predstavlja, da te dni poteka ena najhujših evropskih političnih kriz zadnjih let. Da je Francija že tretji teden v ognju in da gre Madžarska hitro po isti poti, da Velika Britanija preživlja pretres za pretresom, da se v Italiji ob sprejemu proračuna prav tako obetajo turbulence. Medtem je Ukrajina razglasila vojno stanje, v Španiji pa se še ni polegel prah katalonske krize. Že res, da nam TV-dnevniki in časopisi med novicami iz tujine o teh dogodkih poročajo, a se vsa ta žerjavica, solzivec in jeza zdijo milijone kilometrov daleč. Prav nobenega znaka ni, da bi se pri nas lahko ulice kaj kmalu vnele ali da bi bila oblast kakorkoli ogrožena.

  • Uredništvo

    19. 12. 2018  |  Družba

    Preprosto do Mladininih plačljivih vsebin

    Če ste na spletni Mladini naleteli na članek, ki je zaklenjen, in bi ga radi prebrali, pa vam trenutno ni do nakupa celotne številke, boste lahko to zdaj storili za ceno zgolj enega evra. Nov sistem, ki smo ga uvedli za naše bralce, bo nakup posameznega članka omogočal prek Monete, storitve PayPal in različnih plačilnih kartic.

  • Darja Kocbek

    20. 12. 2018  |  Družba

    Prepad med centrom in periferijo v EU

    Zadnji tedni so šok za elito v Franciji. Protesti rumenih jopičev so dali glas članom francoske družbe, ki pogosto niso upoštevani. Med tistimi, ki to gibanje podpirajo, je tudi igralka in aktivistka Pamela Anderson, ki je postala odločna borka proti varčevalnim ukrepom. V svojih sporočilih poudarja širši pomen protestov v Franciji. Ti so boj 99 odstotkov ljudi, ki imajo dovolj neenakosti, proti politiki, ki jo predstavlja francoski predsednik Emmanuel Macron. To ne velja le za Francijo, ampak za cel svet. Napisala je tudi, da prezira nasilje, a kaj je »nasilje vseh teh ljudi in požgani avtomobili v primerjavi s strukturnim nasiljem francoske in globalnih elit«. David Broder je v publikaciji Jacobin objavil pogovor s Pamelo Anderson in hrvaškim filozofom Srećkom Horvatom. Jutri bomo v novi Mladini intervju objavili v slovenščini.

  • Uredništvo

    20. 12. 2018  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Več o ljubezni leta 2018 si preberite v novi številki Mladine, ki izide 21. decembra. #Mladina51

  • Lara Paukovič

    20. 12. 2018  |  Kultura

    Slovenski pesnik pred svojim časom

    Pesnik, pisatelj in esejist Jure Detela (1951–1992) je bil gotovo ena najzanimivejših literarnih figur, ki so v Sloveniji delovale v osemdesetih letih, vendar ga je takrat poznalo in bralo bolj malo ljudi. Šele v zadnjih letih Detelova poezija pridobiva veljavo, gotovo tudi zahvaljujoč pesniku, prevajalcu in umetnostnemu zgodovinarju Miklavžu Komelju, ki je dolga leta preučeval njegov opus in zapuščino ter tudi uredil zbirko Zbrane pesmi, ki je izšla letos pri Beletrini in v kateri so prvič zbrane vse Detelove pesmi, verzni fragmenti in osnutki – po kronološkem vrstnem redu.

  • Damjana Kolar

    20. 12. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo dogodek Prenos veščin, na katerem bodo gostili mednarodno uveljavljeno oblikovalko nakita, modnih dodatkov in pohištva Laro Bohinc, informans Dragana Živadinova, Dunje Zupančič in Mihe Turšiča Kozmizem::2001 / Černigoj / Zajec, 5. Noč kratkih filmov, ki bo potekala v Slovenski kinoteki in petnajstih dvoranah Art kino mreže po Sloveniji, prvi sejem avtorskih koledarjev z naslovom "Maš čas?", na katerem bo svojo koledarsko produkcijo predstavilo 19 slovenskih oblikovalcev in ilustratorjev.

  • Darja Kocbek

    19. 12. 2018  |  Družba

    Tudi v Evropi bomo morali začeti kupovati vse več električnih avtomobilov

    Novi avtomobili bodo v EU leta 2030 smeli povzročiti za 37,5 odstotka manj izpustov kot leta 2021. Tako so se dogovorili pogajalci držav članic, evropskega parlamenta in evropske komisije. Proizvajalci avtomobilov so že pohiteli s kritikami, da so nove zahteve pretirane in nerealne. Ta dogovor je pomemben tudi za Slovenijo, saj številna slovenska podjetja proizvajajo dele za avtomobile.

  • Uredništvo

    19. 12. 2018  |  Politika

    "Če bi bil tak dogovor mogoč, bi bil mogoč tudi novi LDS"

    Pobuda, da stranke koalicijskega trojčka (LMŠ, SMC in SAB) na evropskih volitvah nastopijo skupaj, je prišla iz samega vrha Alde (Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo). Sestanek, ki ga je na temo sklical premier Marjan Šarec, se zaradi različnih obveznosti predsednikov strank, še ni zgodil. Čeprav je članica Alde poleg SMC, LMŠ in SAB tudi stranka Desus pa ta k pogovorom ni povabljena. Poslanec Desusa v Evropskem parlamentu Ivan Vajgl tudi dvomi v uspešnost dogovora. "Če bi bil tak dogovor mogoč, bi bil mogoč tudi novi LDS," meni Vajgl

  • Damjana Kolar

    19. 12. 2018  |  Kultura

    Vrhunsko pripravljena telesa

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo med 28. in 31. decembrom gostovala avstralska skupina Circa Contemporary Circus s plesno-cirkuškim spektaklom Ta čudovita bitja. Circa sodi v sam vrh skupin, ki jih uvrščamo v t. i. sodobni cirkus, v katerem namesto številnih rekvizitov, bleščeče scenografije in živali glavno igrajo ljudje. Njihova vrhunsko pripravljena telesa so v predstavi prignana do točke, na kateri se združujeta tako ples, akrobacija kot tudi cirkuški elementi. Ustanovljena je bila leta 2004, sedež ima v avstralskem Brisbanu, že od začetka pa jo umetniško vodi Yaron Lifschitz.

  • Uredništvo

    19. 12. 2018  |  Kultura

    Nočem, da gre moj ljubimec na delo

    Nocoj ob 19. uri bo v Kulturnem centru Tobačna 001 odprtje razstave z naslovom Nočem, da gre moj ljubimec na delo. Gre za konceptualno postavitev črnogorskega umetnika Danteja Buuja, ki v svoji praksi združuje fotografijo, besedila, video, vezenine in performans. Njegova dela raziskujejo tradicionalne vloge spolov in nanje vezane stereotipe kot tudi identitete, ki postajajo v času digitalne dobe vse bolj fluidne.

  • Darja Kocbek

    18. 12. 2018  |  Politika

    Evropo je težko razstaviti ter obenem ohraniti in reformirati

    Če je brexit dokaz, da izstop iz EU ni sprehod po parku, ki so ga obljubljali evroskeptiki, težave, s katerimi se sooča francoski predsednik Emmanuel Macron, dokazujejo, da je slepa zvestoba Evropi enako nerealistična. Janis Varoufakis v Guardianu pojasnjuje, da razlog tiči v tem, da je Evropo težko razstaviti ter obenem ohraniti in reformirati.

  • Izak Košir

    14. 12. 2018  |  Mladina 50  |  Družba

    Izobčeni skrajneži

    Na spletnem portalu Islam.si je bil prejšnji teden objavljen zapis z naslovom Homoseksualnost – nemoralna spolna usmerjenost. V besedilu je nepodpisani avtor občevanje med dvema osebama istega spola označil za »največjo perverzijo« in dodal, da »homoseksualnost uničuje moralo in dostojanstvo med ljudmi«. V nestrpnem besedilu se je avtor obregnil tudi ob to, da je bila homoseksualnost v prejšnjem stoletju pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) izbrisana s seznama duševnih bolezni in za to okrivil »pritisk množice ljudi« ter se vprašal, zakaj potem s tega seznama ne umaknejo tudi shizofrenije in aidsa.

  • Damjana Kolar

    18. 12. 2018  |  Kultura

    Učenje onkraj programskih smernic in enoznačnih preverjanj znanj

    V Galeriji Škuc v Ljubljani bo od 19. decembra do 20. januarja na ogled skupinska razstava z naslovom Otroci / Kids, ki se nanaša na delo Franca Purga iz leta 2002, ki je nastalo med njegovim rezidenčnim bivanjem v Belfastu in New Yorku. Umetnik je usmeril pozornost in pogled kamere na presunljivo nasilno igro skupine otrok z obrobja mesta. Ulica jim predstavlja prostor učenja, otroci pa s posegom v realno okolje in poskusom spreminjanja le-tega oblikujejo sebi lastne izkušnje in pomene, a hkrati z igro razkrivajo lasten položaj v družbeni strukturi. Umetnik v njihovo aktivnost ne posega, z opazovanjem spoznava skupinsko obliko interakcije znotraj kompleksne socialne situacije. Kustosinja razstave je Maja Hodošček.

  • IK, STA

    17. 12. 2018  |  Politika

    Podpora Šarčevi vlade raste, premier in njegova stranka pa po priljubljenosti ostajata na 2. mestu 

    Javnomnenjska raziskava Vox populi je pokazala, da delo vlade Marjana Šarca kot uspešno ocenjuje 49,9 odstotka vprašanih. Med strankami se je na drugem mestu pred SD ponovno znašla LMŠ z 12,8 odstotka podpore, na vrhu lestvice pa z nekoliko večjo podporo kot novembra ostaja SDS, ki bi jo volilo 18,7 odstotka vprašanih.

  • Darja Kocbek

    17. 12. 2018  |  Svet

    Še vedno bodo tiskali poceni evre za premožne

    Evropska centralna banka (ECB) je odločila, da bo z letom 2019 ukinila program za odkup obveznic, prek katerega je od marca 2015 dala na trg za 2600 milijard sveže natisnjenih evrov, so sporočili v četrtek po zadnji seji sveta guvernerjev v letošnjem letu. Koliko denarja je 2600 milijard dejansko, si ni lahko predstavljati, na spletni strani Deutsche Welle piše Hardy Graupner. Ta predstava najbrž ni nič lažja ob vedenju, da bi z njim lahko pokrili stroške 12 tisoč ločitev zvezdniških zakonskih parov v ZDA ali bi dobili 30 milijard evrov obresti, če bi ga dali v banko z enoodstotno obrestno mero. Zaslužki špekulantov in premožnih, ki so od tega poceni denarja imeli največ koristi, so seveda bili neprimerno višji.

  • Dominik Šik Vukovič

    17. 12. 2018  |  Družba

    Kolesarski brexit

    V kolesarskem svetu se je dolgo šušljalo, da obstaja velika verjetnost, da se bo po desetletju končala uspešna zgodba, ki so jo ustvarjali pri britanski ekipi Sky (Team Sky). Iz najuspešnejše kolesarske ekipe zadnjega desetletja so sporočili, da se po koncu prihajajoče kolesarske sezone telekomunikacijski gigant Sky umika z mesta glavnega pokrovitelja. V kolesarstvu so ekipe namreč tradicionalno poimenovane po glavnem pokrovitelju, ki zagotovi finance. Smo priča kolesarskemu brexitu?

  • Damjana Kolar

    17. 12. 2018  |  Kultura

    Spletke na dvoru angleške kraljice 

    Od 19. do 30. decembra bo v Cankarjevem domu v Ljubljani na ogled angleška kostumska drama Najljubša v režiji grškega eksecentrika Yorgosa Lanthimosa, ki je na filmskem festivalu v Benetkah osvojila veliko nagrado žirije, Olivia Colman pa je prejela nagrado za najboljšo igralko. Zgodovinska drama govori o spletkah na angleškem kraljevem dvoru na začetku 18. stoletja.