• Borut Mekina

    5. 10. 2018  |  Mladina 40  |  Politika

    Madžari so v medije SDS doslej investirali že 2,4 milijona evrov

    Mesec dni pred lokalnimi volitvami so po Sloveniji začeli delovati nenavadni lokalni spletni portali. V drugem največjem izmed njih, namenjenem Mariboru, naj bi bil za vsebino odgovoren Mitja Grmovšek, kot piše v razvidu medijev, ki ga vodi ministrstvo za kulturo. Na portalu ponujajo intervju s poslancem SDS Dejanom Kalohom, s poslancem SDS Marijanom Pojbičem, z Markom Remsom, predsednikom občinskega odbora SDS Duplek, pa z Renejem Pernekom, mladim športnikom, ki je sodeloval na športnih igrah SDS … A čeprav je Grmovšek sam podpisan pod intervjuji, objavljenimi v mediju, katerega odgovorni urednik naj bi bil, sam pravi, da ne ve, kako je portal nastal in kdo ga ureja.

  • Ksenija Horvat  |  foto: Uroš Abram

    5. 10. 2018  |  Mladina 40  |  Družba

    Velibor Čolić, pisatelj: Naša generacija ne bo nikoli razumela, kje in kdaj so nas nalagali

    Velibor Čolić se je leta 1964 rodil v Odžaku, mladost pa je preživel v Modriči v BiH. Leta 1992 je v Franciji zaprosil za status begunca. Čeprav je takrat znal le tri francoske besede: Jean, Paul in Sartre, je danes eden najprepoznavnejših in najpogosteje nagrajevanih frankofonskih avtorjev. Pri založbi Goga je pred kratkim izšel njegov roman Sarajevski omnibus. Gre za literarizirani portret Sarajeva in Čolićev poskus, da bi v zgodovino mesta, katerega prebivalci so veliko večino zadnjih petih stoletij živeli v mirnem sožitju, zapisal tudi tiste, ki so mesto gradili, ne le rušili. Roman Manuel d’exil (Priročnik za pregnanstvo, op. av.) je logično nadaljevanje in obravnava žgočo temo begunstva in pregnanstva, kajti »pregnanstvo je množičen pojav, a zelo individualna travma«. Prav zdaj za založbo Galimard, ki velja za Rolls Royce svetovnega založništva, piše hommage ženskam, potuje po Evropi in reflektira, kar vidi kot njene glavne težave: revščino, populizem in revizionizem.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    5. 10. 2018  |  Mladina 40  |  Dva leva

    Domovina, Bog, Ljubljana

    Židovstvo hoče zasužnjiti ves svet. Zasužnjiti bi ga moglo, če bi narode tudi gospodarsko uničilo. Zato je pognalo narode v vojno, da se uničujejo in s tem služijo židovskim koristim. Najzvestejši izvrševalec židovskih ukazov sta komunizem in liberalna demokracija. Obe ideji so ustvarili židje za nežidovske narode. Tudi slovenski narod hoče židovstvo z moralnim razkrojem in obubožanjem spraviti na kolena.
    — Glasilo Slovensko domobranstvo leta 1944 o svetovni židovski zaroti (Citirano po Wikipediji)

  • Majda Vrhovnik

    5. 10. 2018  |  Mladina 40  |  Družba

    Prava družina in prava ženska po meri Jana Plestenjaka

    Jana Plestenjaka najbrž poznate. Četudi ne poznate niti ene njegove pesmi, ga poznate iz rumenih medijev, kjer se najpogosteje pojavlja. Tam najraje govori o ženskah. Njegovo glasbo, čeprav moramo priznati, da je pri delu poslušalstva priljubljena, bi težko označili za vrhunsko, poglobljeno umetniško delo, a nekaterim je všeč. S pripadnostjo mainstreamovski estradi pa pride tudi odgovornost, saj so ti ljudje nenehno javno izpostavljeni, zapiše se vsaka njihova beseda. V slovenskem glasbenem prostoru sicer pogrešamo pop pevce, ki bi za trenutek pozabili na populizem in se zavzeli za človekove pravice, podpisali kakšno pomembno peticijo in ne želeli zgolj in vsem ugajati.

  • Damjana Kolar

    5. 10. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 se bo v okviru Roza večera predstavila Marina Perazić, legendarna pevka Denis & Denis, ki bo vrtela stare in nove hite in v živo zapela nekaj svojih največjih uspešnic, družbo pa ji bo delal prekaljeni italijanski maček Maurizio Urbani, ki je svojo glasbeno kariero začel leta 1977. V Cvetličarni pa se lahko udeležite 5. ECO Festivala - Hard Techno Specials.

  • Darja Kocbek

    4. 10. 2018  |  Družba

    Štiridnevni delovni teden za enako plačo

    Novozelandsko finančno in nepremičninsko podjetje Perpetual Guardian je uradno uvedlo štiridnevni delovni teden in zaposlenim ohranilo enake plače, kot so jih imeli, ko so delali pet dni na teden. Tako imajo petke ob enaki plači proste, poroča die Zeit. Pred nekaj meseci so v Perpetual Guardian krajši delovni teden uvedli poskusno. Strokovno so ta poskus spremljali strokovnjaki Auckland Business School.

  • Uredništvo

    4. 10. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Oblikovanje naslovnice je delo Iviana Kana Mujezinovića, fotografija pa iz je uradnega arhiva Bele hiše.

  • Damjana Kolar

    4. 10. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo skupinsko razstavo z naslovom Navdihujoča racionalnost - Kratek pregled razvoja znanstvene ilustracije na Slovenskem, 24. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk (performans Lucy McCormick Trojna grožnja ter koncert švedske rap izvajalke Gnučči), otvoritev 4. trienala mladih umetnikov - Premiera 2018, premiero predstave še ni naslova po dramskem besedilu Simone Semenič in v režiji Tomija Janežiča.

  • Jure Trampuš

    3. 10. 2018  |  Politika

    Intervju, ki ga ni bilo

    Mladina je o Generaciji Identitete pisala večkrat. O njih smo pisali še preden se je pojavil njihov manifest, še preden jih je na poslanskih klopeh reklamiral Žan Mahnič.

  • Uredništvo

    3. 10. 2018  |  Družba

    Vsaka druga ženska je žrtev psihičnega nasilja in vsaka četrta ženska je žrtev fizičnega nasilja

    Enajsti mednarodni natečaj Plaktivat se dotika ene najbolj razširjenih in skritih oblik kršitev človekovih pravic, nasilja nad ženskami. Natečaj z naslovom »NI OPRAVIČILA« je v sodelovanju z Društvom SOS telefon pripravil TAM-TAM inštitut. Prijave so odprte do 2. novembra 2018. Sodelovanje je brezplačno, zmagovalni plakat pa bo na očeh celotni Sloveniji, saj bo javno predstavljen na 500 TAM-TAM plakatnih mestih ter prijavljen v tekmovalne dele festivalov Slovenski oglaševalski festival SOF in Bienale slovenskega oblikovanja Brumen.

  • Darja Kocbek

    3. 10. 2018  |  Svet

    Podkupnine za Siemensove aparate

    Prodaja medicinskih aparatov nemškega koncerna Siemens na Kitajskem je bila leta podmazana s podkupninami. To izhaja iz več kot 40 sodb kitajskih kazenskih sodišč, ki so jih pridobili pri časopisu Süddeutsche Zeitung. Tako rekoč v vseh primerih so posredniki podkupovali pristojne v bolnišnicah, da so ti kupili Siemensove aparate, kot so recimo tomografi za odkrivanje raka. Podkupovali niso samo z denarjem, ampak tudi z darili, kot so ure, oblačila, kamere, celo nepremičnine.

  • Damjana Kolar

    3. 10. 2018  |  Kultura

    Nazaj k umetniku

    V mariborskem razstavišču Kibla Portal bodo 5. oktobra ob 19.00 odprli mednarodno interdisciplinarno razstavo z naslovom Osebno / Personal, na kateri bo predstavljenih več kot 100 del štiridesetih domačih in tujih umetnikov. Gre za tretjo iz serije razstav štiriletnega projekta Risk Change / Tvegaj spremembo (2016-2020), ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije.

  • IK, STA

    2. 10. 2018  |  Družba

    Tudi v Sloveniji poostreno nad Airbnb na črno

    Čeprav je finančna uprava (FURS) pred koncem lanskega leta vnaprej napovedala poostren nadzor pri vseh, ki oddajajo nepremičnine v turistični najem, še prej pa jim dala možnost samoprijave, je kršiteljev očitno še veliko. Do konca avgusta je namreč iz naslova ugotovljenih kršitev pri sobodajalcih izrekla za skupaj 237.000 evrov glob.

  • Uredništvo

    2. 10. 2018  |  Družba

    "Morali bi biti bolj prestrašeni, da bodo vaše službe prevzeli roboti in ne Afričani, Sirci, Kitajci"

    "Medtem ko so številni zastrašujoči dogodki od mene geografsko daleč stran, sem med gibanjem v lastnem okolju v zadnjih nekaj tednih ugotovil, kako močno so vplivali tudi na moj osebni prostor. Spremljanje novic močno vpliva na vse nas, kjer koli smo, zato bi se rad opredelil do rasizma," je besedilo, ki ga je objavil na svoji spletni strani in na Facebooku, začel kanadsko-irski glasbenik Morgan Finlay, izkušeni kantavtor, ki je pred kratkim nastopil tudi v naši prestolnici. Na turneji po Evropi je bil namreč priča kar nekaj rasističnim opazkam, predvsem v vzhodni Nemčiji in tudi po nastopu v Ljubljani, kjer ga je eden od obiskovalcev svaril pred vdorom tujcev v Evropo. 

  • Damjana Kolar

    2. 10. 2018  |  Kultura

    Raznolikost in širina sodobne stripovske ustvarjalnosti

    Med 2. in 14. oktobrom bo na različnih prizoriščih v Ljubljani ter v Kranju in Kopru potekal Festival stripa Tinta, ki letos v središče postavlja raznolikost in širino sodobne stripovske ustvarjalnosti. Festival ponuja vpogled v pisano bero najnovejših domačih stripovskih izdaj, zasleduje pa tudi živahno dogajanje in trende na bližnjih stripovskih scenah. Ob boku preverjenih stripovskih klasikov predstavlja sveža imena in projekte, ki prestopajo stripovske okvire ter vstopajo v živahen dialog z različnimi sočasnimi umetniškimi praksami.

  • IK, STA

    1. 10. 2018  |  Politika

    To je kandidat SDS, ki želi biti župan Ljubljane

    Poslanec SDS Anže Logar, ki je tudi ljubljanski mestni svetnik, bo, kot kaže, kandidiral za ljubljanskega župana in na prihajajočih lokalnih volitvah izzval aktualnega župana Ljubljane Zorana Jankovića. "Na lotu lahko zadeneš samo, če kupiš srečko. Ljubljano imaš priložnost izboljšati samo, če kandidiraš za župana. Torej kandidiram," je zapisal na Facebooku.

  • Darja Kocbek

    1. 10. 2018  |  Svet

    Ko zavarovalnice vedo preveč

    Ena najstarejših življenjskih zavarovalnic v ZDA John Hancock je pred kratkim objavila, da bo ukinila klasične police za življenjska zavarovanja in prodajala samo še interaktivne police, ki ji bodo omogočale, da bo lahko prek elektronskih naprav in pametnih telefonov zbirala podatke, koliko zavarovanec telovadi in kako zdrav je. Prvo interaktivno polico so po poročanju Reutersa v tej zavarovalnici prodali leta 2015. Takšne police so že dobro uveljavljene v Južni Afriki in Veliki Britaniji.

  • Damjana Kolar

    1. 10. 2018  |  Kultura

    Ljubezenska zgodba para v času hladne vojne, ki zasenči vse druge

    V okviru praznovanja 10. letnice Kinodvora bo danes, 1. oktobra ob 20.00 premiera romantične drame Hladna vojna v režiji oskarjevca Pawla Pavlikovskega, ki se pet let po uspehu filma Ida vrača s strastno ljubezensko zgodbo, ki se v obdobju hladne vojne v petdesetih letih odvija na Poljskem, v Berlinu, Jugoslaviji in Parizu. Film, ki je v Cannesu prejel nagrado za najboljšo režijo, je posvečen režiserjevima staršema in navdihnjen z njuno življenjsko zgodbo.

  • Uredništvo

    1. 10. 2018  |  Kultura

    Tri ženske proti stereotipom, mačizmu in šovinizmu

    V Kinu Šiška Ljubljana bo 3. oktobra ob 20.00 premiera plesno - glasbene predstave Deblas / Boginje treh ustvarjalk Urške Centa, Katje Šulc in Kukle, ki za izhodišče jemlje romsko žensko in jo prenaša v naš kulturni prostor, dotika pa se tudi položaja ženske nasploh.

  • IK, STA

    30. 9. 2018  |  Politika

    Janša z Madžari sklenil posel za več kot 100 tisoč evrov

    SDS je za 112.000 evrov prodala 14-odstotni delež v Novih obzorjih slovenskemu podjetju Ripost, ki je v lasti Madžara Petra Schatza in je bil že prej večinski lastnik založbe. SDS je tako svoj delež v podjetju Nova obzorja, ki izdaja revijo Demokracija in spletni tabloid Škandal24, zmanjšala z dobrih 44 na dobrih 30 odstotkov, poroča Dnevnik.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    28. 9. 2018  |  Mladina 39  |  Uvodnik

    Discipliniranje vlade

    Domnevno gospodarski interesi še naprej poskušajo disciplinirati vlado. Proti njej se je postavil tudi – od prejšnje garniture podedovani – fiskalni svet, ki je razglasil vsebino koalicijske pogodbe za malodane napad na javne finance. Lotiti se koalicijske pogodbe je že samo po sebi nenavadno dejanje, a fiskalni svet se pri tem ravnanju sklicuje na ravnanje istoimenskih svetov po Evropi, na primer nizozemskega fiskalnega sveta, ki pregleduje tako programe strank kot koalicijske pogodbe (pri čemer je nizozemska družba popolnoma drugačna od slovenske). Seveda bi temu lahko prikimali, če bi fiskalni svet to nalogo opravil v celoti: se torej lotil najprej programov političnih strank, nato pa še koalicijske pogodbe. A tega trojica, ki jo vodi dr. Davorin Kračun, ni naredila.

  • Izak Košir

    28. 9. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Slovenija spet med zadnjimi, tokrat po krivdi naših ministrov

    Novinar Mladine Borut Mekina pojasnjuje, zakaj so slovenski ministri med najslabšimi v bruseljskem boju za nacionalne interese. Pogovor je nastal na podlagi članka Ljubezen ni dovolj >> #Mladina39 #podcast

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/506427852&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • IK, STA

    30. 9. 2018  |  Politika

    Podobnik po 18 letih znova predsednik SLS

    Marjan Podobnik se z izvolitvijo za predsednika SLS po 18 letih vzponov in padcev vrača na čelo stranke, ki jo je soustanovil. Položaj so mu zaupali v upanju, da bo stranko, ki je po njegovem odhodu z vrha vse bolj tonila, vrnil na pota stare slave.

  • Borut Mekina

    28. 9. 2018  |  Mladina 39  |  Politika

    Ljubezen ni dovolj

    Kako se slovenski politiki v Bruslju borijo za nacionalne interese? Sodeč po sagi o zaščiti terana, boju za uveljavitev arbitraže ali zavzemanju za slovenskega davkoplačevalca, ki pri privatizaciji NLB ne sme biti vnovič oškodovan, je ta boj brezkompromisen, brezobziren, požrtvovalen in zaradi šibkega vpliva Slovenije žal pogosto tudi tragičen. Tak je pogled iz Ljubljane. Pogled iz Bruslja je malce drugačen: slovenski ministri v povprečju in v primerjavi s svojimi evropskimi kolegi ostajajo doma in se ne udeležujejo niti najpomembnejših sestankov, na katerih EU snuje svoje politike.

  • Staš Zgonik  |  foto: Uroš Abram

    28. 9. 2018  |  Mladina 39  |  Družba

    "Podatki so nova nafta. Kdor ima dostop do podatkov, lahko rešuje probleme."

    Marko Grobelnik je na Institut Jožef Stefan, kjer domuje njegov Laboratorij za umetno inteligenco, ob dogovorjeni uri prišel še vidno utrujen. Dan prej se je namreč vrnil z ene od rednih službenih poti v ZDA, kjer se je sestal s predstavniki poslovnega medija Bloomberg, ki se že več let zanaša na v Sloveniji razvite rešitve za avtomatizirano zaznavo relevantnih svetovnih dogodkov.

  • Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

    28. 9. 2018  |  Mladina 39  |  Kultura

    Pero Lovšin: Izvor vseh bolezni sveta je v nepravični razdelitvi bogastva

    Ni naključje, da je Peter Lovšin (letnik 1955) ob začetku pogovora, z njim smo se prejšnji petek sestali na Gradu Kodeljevo v Ljubljani, poudaril, da je »osebna izkaznica« vsakega glasbenika najprej njegova glasba – plošče, ki jih ustvari, koncerti, ki jih odigra ... Šele potem so tu tekstualni ali video zapisi o njem, kajti druge umetniške forme s prikazom njegovega dela in življenja ne morejo scela zajeti bistva glasbenega umetniškega izraza.

  • Damjana Kolar

    28. 9. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo jesensko sezono SOLVD odprl Alex.Do iz techno družine Dystopian, poleg njega pa še Evident, Alex Ranerro, Mornik in Trulson, v Koncertni dvorani Rog pa se bodo v okviru Festivala Sonica predstavili: Actress aka Darren Cunningham, Lee Gamble, NinaBelle/Warrego Valles in Christian Kroupa/Alleged Witches.

  • Uredništvo

    28. 9. 2018  |  Družba

    Kako je izgledala vaša parcela leta 1825?

    Po principu Googlovih zemljevidov lahko vpišete svoj naslov in pogledate, kako je izgledala vaša (ali katera koli druga) parcela leta 1825. Kliknite na to spletno povezavo. 

  • Peter Petrovčič

    28. 9. 2018  |  Mladina 39  |  Družba

    Sovražni govor kot verska svoboda

    Pred tedni se je začelo sojenje glavnemu tajniku slovenske škofovske konference Tadeju Strehovcu, ker je na svoji spletni strani kul.si objavil članek, v katerem anonimni pisec napada zagovornike pravice do splava, jih zmerja z morilci in jim očita pripadnost kulturi smrti. Zdaj so Strehovcu podporo izrekli v Akademskem društvu pravnik – združenju mladih katoliških pravnikov.