• Borut Mekina

    29. 6. 2017  |  Politika

    Sloveniji 80 odstotkov Piranskega zaliva

    Približno 80 odstotkov Piranskega zaliva predstavlja slovenske teritorialne vode, je pravkar odločilo arbitražno sodišče. Piranski zaliv je za časa Jugoslavije, predvsem pa po letu 1987 predstavljal notranje vode države, je sklenilo sodišče, Slovenija pa je sodišče prepričala, da je do 21. 6. 1991 večinoma izvrševala oblast v zalivu. Zaradi konfiguracije obale na rtu Savudrija, ki ne sledi siceršnjemu poteku obale, je sodišče mejo med slovenskimi, hrvaškimi in italijanskimi teritorialnimi vodami izven zaliva zarisalo deloma v korist Slovenije, torej južneje od standardne pravokotne premice, ki bi jo sicer sodišča moralo potegniti, v skladu z glavnim načelom Konvencije OZN o pomorskem pravu (UNCLOS).

  • Darja Kocbek

    29. 6. 2017  |  Svet

    Nemci bodo jutri najbrž uzakonili istospolne poroke

    Nemški parlament bo predvidoma jutri, v petek, glasoval o uzakonitvi porok za istospolne pare oziroma tako imenovanega zakona o poroki za vse. Kanclerka Angela Merkel je v tem tednu sporočila, da bodo poslanci njene krščansko demokratske stranke (CDU), ki je istospolnim porokam do zdaj nasprotovala, lahko glasovali po svoji vesti.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    29. 6. 2017  |  Mladina 26  |  Dva leva

    Nosil je rdečo zvezdo

    Stvari se spreminjajo. Za to poskrbi narava. Po osamosvojitvi so bili na čelu večine strank ljudje, ki so imeli za sabo uspešno ali manj uspešno partijsko kariero, postopoma pa so se umaknili generacijam, ki niso obremenjene z »rdečo preteklostjo«. Kar je dobro. Ne zato, ker bi bilo z »rdečo zvezdo« karkoli narobe, ampak ker jih občutek, da njihova nekdanja identiteta ni skladna s sedanjo, sili v neracionalna dejanja, ki ne obremenjujejo samo njih, ampak vse nas.

  • Uredništvo

    29. 6. 2017  |  Politika

    Tudi Janša je nosil rdečo zvezdo

    Preberite si kolumno Vlada Miheljaka Nosil je rdečo zvezdo.

  • IK, STA

    29. 6. 2017  |  Politika

    670 kilometrov meje med Slovenijo in Hrvaško

    Mejo med Hrvaško in Slovenijo bo danes dokončno določilo arbitražno sodišče. Predsednik sodišča Gilbert Guillaume bo sodbo javnosti predstavil v Haagu med 14. in 16. uro, mnogi so mnenja, da gre za zgodovinski dan. V Haagu bo razsodbi prisluhnilo 15 diplomatov (hrvaškega naj med njimi ne bi bilo), akreditiranih pa je približno 30 novinarjev. Meja je sicer v grobem že določena s sklepom Badinterjeve komisije iz leta 1991, da so meje nekdanjih jugoslovanskih republik lahko postale meje osamosvojenih držav. Skupna dolžina celotne slovenske državne meje je 1370 kilometrov, od tega levji delež, 670 kilometrov, pade na mejo s Hrvaško. S Hrvaško meji 32 slovenskih občin, ki imajo skupaj več kot 300.000 prebivalcev. 

  • Uredništvo

    4. 7. 2017  |  Družba

    Po Putinu in Trumpu je Slakonja upodobil tudi Angelo Merkel

    Klemen Slakonja je pod umetniškim vzdevkom The Mocking Bird Man na portalu YouTube končno predstavil že nekaj časa napovedano novo parodijo. Slednja je posvečena nemški kanclerki Angeli Merkel, ki je, po predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, prav tako dobila svojo skladbo. Ta nosi naslov Ruf mich Angela, prisluhnete pa ji lahko na tej povezavi

  • Damjana Kolar

    29. 6. 2017  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    V Plesnem teatru bo premiera plesno-glasbene predstave LakeLess v izvedbi Maše Kagao Knez in Murata. V MSUM bodo odprli razstavo Neposlušne, na kateri se predstavljajo Eulàlia Grau in Katalin Ladik ter skupina aktivistk iz Srbije Žene u crnom. V Cankarjevem domu bo potekal 58. Jazz Festival Ljubljana, v Kranju bo nastopila skupina Laibach, na Jazzlentu pa Omar Sosa Quarteto Afrocubano.

  • Darja Kocbek

    28. 6. 2017  |  Svet

    Corbyn presega razredno delitev in je grožnja za elito

    Včasih je veljalo, da levica nikoli ne bo pridobila na svojo stran srednjega razreda, zdaj je obtožena, da pridobiva na svojo stran preveč volivcev iz srednjega razreda. Štirje od desetih volivcev v Veliki Britaniji podpirajo manifest vodje laburistov Jeremyja Corbyna, ki je najbolj levičarski manifest laburistične stranke po letu 1983. Predvsem za tiste, ki svojo politiko gradijo na prepričanju, da bo levičarska politika povzročila splošni pogrom, so te socialistične ideje v nasprotju s politično gravitacijo. Od tod pojasnila, da so volivci laburistov napačni volivci, so preveč premožni, preveč srednjerazredni. Toda socializem ponuja emancipacijo tako za srednji kot delavski razred. To je dejansko edina zmagovita volilna koalicija laburistov, v Guardianu analizira Owen Jones.

  • Uredništvo

    28. 6. 2017  |  Kultura

    Idejni vodja Live Aida Bob Geldof nocoj na mariborskem Lentu

    Mariborski Festival Lent bo danes s koncertom legendarnega irskega glasbenika ter aktivista Boba Geldofa na osrednjem prizorišču na Trgu Leona Štuklja doživel enega od letošnjih vrhuncev. Geldof se v Sloveniji mudi že od nedelje. Projekt, za katerega je zaslužen, je zagotovo eden od vidnejših dobrodelnih dogodkov 20. stoletja. Gre za Band Aid, ki je združil številna znana glasbena imena, da so posnela skladbo Do They Know It's Christmas, ki je nato prerasla v megalomanski koncertni spektakel Live Aid, na katerem so na obeh straneh Atlantika (v Londonu in Filadelfiji) zbirali denar za lačne v Etiopiji. Po ocenah organizatorjev naj bi se takrat nabralo več kot 150 milijonov funtov, koncerta pa so prenašali v 150 državah po svetu z rekordno gledanostjo več kot 1,9 milijarde ljudi.

  • Vasja Jager

    23. 6. 2017  |  Mladina 25  |  Politika

    Jelinčičevi volilni neuspehi vendarle prinašajo (javna) sredstva

    Slovenska nacionalna stranka (SNS) že od izpada iz parlamenta leta 2011 životari na margini slovenske politike. A to ne moti njenega predsednika Zmaga Jelinčiča, da ne bi pred vsakimi volitvami znova napovedoval zmagoslavne vrnitve in odrešitve (bojda) po njegovi močni roki hrepenečega ljudstva. Histerija, ki se že pripravlja pred letošnjimi predsedniškimi in nato v 2018 še lokalnimi in parlamentarnimi volitvami, je za Jelinčiča idealna priložnost za novo dvigovanje prahu.

  • Damjana Kolar

    28. 6. 2017  |  Kultura

    Lublana je urbana

    V Ljubljani bo 30. junija in 1. julija potekal Festival urbane kulture Slovenija, ki bo obiskovalcem ponudil pestro dogajanje na desetih različnih prizoriščih, na katerih bo nastopilo več kot 30 domačih in tujih izvajalcev. Med drugimi bodo na festivalu na nastopili Jazzanova s pevcem Paulom Randolphom, Booka Shade Live, Frank Benbini in nova domača house-jazz-funk-fusion zasedba Icon. Obeta se tudi praznovanje Mednarodnega dneva reaggae glasbe v Parku Tivoli, s čimer se  bomo pridružili 35 mestom po svetu. Za pestro dogajanje bodo poskrbeli Roots in Session, Rockers Dub Master Sound System, Dr. Bancho in drugi.

  • Darja Kocbek

    27. 6. 2017  |  Svet

    Ko je posel pomembnejši od človekovih pravic

    Nevladni organizaciji Germanwatch in Misereor opozarjata, da nemška podjetja v državah v razvoju ne spoštujejo človekovih pravic. To so pokazali rezultati študije Globalno energetsko gospodarstvo in človekove pravice – nemška podjetja in politika na preizkušnji. Podjetja, kot so Siemens, EnBW, Voith in bančna skupina KfW, po teh podatkih sodelujejo pri projektih, s katerimi investitorji in vlade kršijo ali ogrožajo človekove pravice. Nevladne organizacije pozivajo nemško vlado, naj takšne kršitve prepreči, poroča Deutsche Welle.

  • Uredništvo, STA

    27. 6. 2017  |  Družba

    Kaj današnje spremembe na hrvaški meji pomenijo za voznike?

    Hrvaška je danes začela uporabljati schengenski informacijski sistem. S tem bosta Slovenija in Hrvaška lahko izvajali izmenično ciljno usmerjeno mejno kontrolo pri državljanih EU tako, da bo Slovenija kontrolirala osebe na vstopu v Slovenijo, Hrvaška pa osebe na vstopu v Hrvaško.

  • Damjana Kolar

    27. 6. 2017  |  Kultura

    Mutirani ljudje in živali 

    V mariborskem razstavišču Kibla Portal bodo 29. junija ob 19.00 odprli razstavo avstralske vizualne umetnice Patricie Piccinini z naslovom Zavest/Consiousness, ki združuje elemente likovnega z znanostjo, se povezuje z aktualnimi raziskovanji na področju biotehnologij in genskega inženiringa ter to skozi svojo lastno, specifično in prepoznavno avtorsko poetiko združuje v celovito umetnino. Na pregledni razstavi bodo predstavljena vsa področja njenega delovanja - od risb in slik, skulptur in objektov - do instalacij, video umetnosti in digitalnih odtisov. V petek, 30. junija ob 17.00 bo potekalo javno vodstvo po razstavi, v soboto, 1. julija ob 19.00 pa pogovor in druženje z umetnico.

  • Uredništvo

    27. 6. 2017  |  Kultura

    Simbolika rdeče zvezde

    Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo v četrtek, 29. junija od 21.00 dalje potekala prireditev z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo, na kateri bo Svetlana Makarovič z več kot sto glasbeniki uprizorila koncert, ki bo poudarjal simboliko rdeče zvezde. Ta ji ne pomeni simbola totalitarizma, temveč simbol združevanja, svobode, upora. 

  • Darja Kocbek

    26. 6. 2017  |  Svet

    Zaščite pred soncem ne potrebujemo le ljudje, ampak tudi jabolka

    Vemo, da preveč sonca škodi. Toda zaščite pred opeklinami od sonca ne potrebujejo le ljudje. Opekline postajajo vse večji problem za pridelovalce jabolk v Južni Afriki. »Če je samo 10 odstotkov sadežev v pošiljki opečenih od sonca, ti avtomatsko postanejo sadje tretje kategorije,« je za BBC povedal Andre Cloete, direktor farme Klein Ezeljacht v Južni Afriki. Cena za takšna jabolka je slaba, saj jih večinoma predelajo v sok, kar se pridelovalcem najmanj izplača. Cloete ocenjuje, da je tretjina letošnjega pridelka rdečih jabolk opečena, pri zelenih jabolkih ta delež znaša celo 60 odstotkov.

  • Damjana Kolar

    26. 6. 2017  |  Kultura

    Jarmuschev poklon skupini The Stooges

    Na Kinodvorišču v atriju Slovenskih železnic bo 27. junija ob 21.30 premiera glasbenega dokumentarca Gimme Danger, v katerem se režiser Jim Jarmusch pokloni eni najbolj vplivnih rock skupin vseh časov, The Stooges z Iggyjem Popom na čelu, ki je leta 2008 nastopila tudi v ljubljanski Hali Tivoli. Eksplozivni in vedno duhoviti motor skupine, legendarni Iggy Pop, nas v filmu skupaj s kolegi popelje po poteh in stranpoteh skupine, ki je zasejala seme punka in alternativnega rocka, Iggyjev dolgoletni prijatelj in sopotnik Jim Jarmusch pa njihovo pripoved podpre z zabavno mešanico različnega avdiovizualnega gradiva.

  • Uredništvo

    26. 6. 2017  |  Kultura

    Cenzura razstave o Kurdih v Siriji

    V petek, 12. maja 2017 so v mariborski Galeriji EPEKA po le tednu dni od odprtja, predčasno zaprli razstavo fotografij z naslovom Vojna in WWW: Kurdi v Siriji in spletna omrežja, ki naj bi bila sicer na ogled do 9. junija. Do zaprtja razstave je prišlo po intervenciji Veleposlaništva Republike Turčije v Sloveniji pri vodstvu EPEKA, ki se je intervenciji in obtožbam, da gre pri razstavi za promocijo prepovedanih terorističnih skupin, uklonilo, ne da bi preverilo resničnost in pomen teh navedb ter brez posvetovanja z avtorji razstave. "Predčasno zaprtje razstave predstavlja nedopustno cenzuro in odkrit pritisk nedemokratičnega, avtoritarnega režima na svobodo izražanja in umetniškega ustvarjanja, zato so se avtorji razstave Jan Babnik, Uroš Abram in Iza Pevec odločili, da v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova od 27. junija dalje predstavijo izbrano spletno in časopisno dokumentacijo o tej cenzuri.

  • IK, STA

    25. 6. 2017  |  Politika

    Levico bo vodil Luka Mesec

    Člani kongresa, na katerem sta se IDS in Trs včeraj združila v stranko Levica, so za koordinatorja stranke potrdili dosedanjega vodjo IDS in vodjo poslancev ZL Luko Mesca. Mesec je bil edini kandidat za ta položaj, v nagovoru zbranim pa je poudaril nov začetek. Za njegovo namestnico so izvolili poslanko in dosedanjo predsednico Trsa Violeto Tomić.

  • Uredništvo

    26. 6. 2017  |  Svet

    Corbyn na Glastonbury privabil skoraj toliko ljudi kot Rolling Stonesi 

    Govoru vodje laburistov Jeremyja Corbyna na Glastonburyju, najodmevnejšem glasbenem festivalu v Veliki Britaniji, lahko v celoti prisluhnete na videoposnetku. Množica, ki se je zbrala na govoru britanskega politika, je po podatkih organizatorjev festivala največja po nastopu skupine The Rolling Stones leta 2013, ko je Glastonbury obiskalo več kot 135.000 ljudi. Letos so na festivalu nastopila velika glasbena imena, kot so Radiohead, Foo Fighters in Ed Sheeran.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    23. 6. 2017  |  Mladina 25  |  Uvodnik

    Velika sramota

    Od uvedbe enotnega plačnega sistema v slovenskem javnem sektorju je preteklo že skoraj deset let. Leta 2008 je tik pred volitvami – z vsaj blago računico, da bo to vplivalo na izid volitev – takratna vlada sprejela nov plačni sistem ministra Gregorja Viranta, ki je povišal velik del plač v javnem sektorju, hkrati pa v dolgoletno nemilost in revščino pahnil tiste, ki so bili za politiko dovolj nepomembni, za katere politiki ne takrat ne kasneje ni bilo res mar – čistilke, kuharice, tajnice, pomočnice vzgojiteljic, hišnike in druge, ki opravljajo poklice s plačnega dna. Nobena vlada ni odpravila teh krivic, ne Pahorjeva, ne naslednja Janševa, ne vlada Alenke Bratušek in tudi sedanja Cerarjeva prav na tej točki zavlačuje in menca.

  • Grega Repovž

    23. 6. 2017  |  Mladina 25  |  Družba

    Vse, kar ste želeli vedeti

    Ob petkih so mesta in vasi polna dostavnikov. Potekajo priprave na vsakotedenski običaj, kombiji ves dan vozijo od skladišč do odjemalcev. Prav zato, ker je petek. Zagotoviti je treba zadostne količine alkohola, spet namreč prihaja vikend. Alkohol je zakonita droga. Dovoljena droga. Le dovolj star moraš biti – da ga lahko kupiš.

  • Marjan Horvat

    23. 6. 2017  |  Mladina 25  |  Politika

    Andrej Rozman Roza, predsedniški kandidat

    Minulo sredo je kandidaturo za predsednika Slovenije, volitve bodo letos novembra, napovedal književnik, prevajalec in gledališčnik Andrej Rozman Roza. Mojster pisne in žive besede, prejemnik najpomembnejših nagrad za književnost, pravi, da se je v boj za predsedniški stolček vključil, da bi vrnil funkcijo najvišjega državnika tistemu, ki mu pripada: ljudstvu. Če so se politične stranke oddaljile od ljudi in v resnici ne zastopajo interesov večine, bi se moral po Rozmanu vsaj predsednik jasno postaviti na stran ljudi in spregovoriti o njihovih resničnih težavah, strahovih in upanjih. Za zgled ustrezne predsedniške drže ponuja v premislek ravnanje pokojnega predsednika Janeza Drnovška, ki je leta 2006 domačine Ambrusa, ki so tik pred božičem zahtevali izselitev Romov, retorično vprašal: »A ste vi ljudje? Ali kaj ste?« Po Rozmanu se je Drnovšek »iz politika spet prelevil v človeka. S svojo spremembo je na novo opredelil predsedniško funkcijo in nakazal, kako bi moral ravnati predsednik,« zlasti takrat, ko so ogroženi pripadniki najranljivejših družbenih skupin.

  • Jure Trampuš

    23. 6. 2017  |  Mladina 25  |  Politika

    Zeleno za levo

    Združena levica, konglomerat štirih političnih skupin, treh strank in ene vstajniške, bo 24. junija – zgolj po naključju tik pred dnevom državnosti – prenehala delovati kot koalicija.

  • Vasja Jager

    23. 6. 2017  |  Mladina 25  |  Politika

    Akademska aristokracija

    Enaindvajsetega marca je Slovenija po več letih spet dobila delujoči fiskalni svet, ko je državni zbor na tajnem glasovanju z veliko večino podprl njegovo ustanovitev. Za predsednika je bil izvoljen mariborski ekonomist Davorin Kračun, nekdanji minister (v devetdesetih je vodil kar tri različne resorje), veleposlanik v ZDA in profesor na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti (EPF). Že dobre tri tedne zatem je fiskalni svet, katerega osnovna naloga je »spremljanje izvajanja fiskalnega pravila«, razvpitega varčevalnega standarda, ki smo ga vpisali celo v ustavo, izdal svoje prvo mnenje; v njem je ocenil Program stabilnosti javnih financ, ki ga država vsako leto pošlje v pregled Evropski komisiji v Bruselj.

  • Vesna Teržan

    23. 6. 2017  |  Družba

    »Pomembna je kritična distanca«

    Predmete naše bivalne kulture (predvsem 20. in 21. stoletja) hranijo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki je pred dobrimi sedmimi leti zamenjal lastnika, iz mestne inštitucije postal državna, skupaj z gradom Fužine, kjer muzej domuje. Muzej je Ljubljanska mestna skupščina ustanovila leta 1972 kot Arhitekturni muzej Ljubljana, a zares je zaživel šele kot MAO in šele, ko je leta 2010 njegov direktor postal arhitekt Matevž Čelik (1971). Kmalu po diplomi je Čelik opozoril nase kot arhitekturni kritik in ustanovitelj Zavoda za prostorsko kulturo ter spletnega portala Trajekt.

  • Damjana Kolar

    23. 6. 2017  |  Kultura

    REJVikend

    V Ambasado Gavioli prihaja Paul van Dyk, pionir berlinske scene in ena največjih ikon plesne elektronike, družbo pa mu bosta delala Haim Lev & Guy Malka alias Outsiders iz Izraela, ki sodita med najbolj prodorne predstavnike sodobne psihadelije. Za domačo podporo bodo poskrbeli Calixta, Electrode, Reaky in Ambiental Performances. V K4 bo zaključek prve sezone večerov SOLVD, na katerem bo nastopil Sakro, predstavnik novega vala mehiškega house podmladka.

  • Igor Jurekovič

    22. 6. 2017  |  Svet

    Oslabljeni britanski konservativci se spuščajo v kaotično koalicijo

    Od izrednih parlamentarnih volitev v Veliki Britaniji sta minila dobra dva tedna. Premierka Theresa May jih je spomladi sklicala, »da bi utrdila svoj mandat pred pogajanji z Evropsko unijo«. Ožji, zaprt krog političnih svetovalcev je začrtal kampanjo, ki je temeljila na vodstvenih razlikah Therese May in predsednika laburistov Jeremya Corbyna. Konservativci naj bi na pram laburistov nudili »trdno in trajno« vlado, »glas za konservativce je glas proti kaotični koaliciji laburistov in Škotskih nacionalistov« so vztrajno ponavljali konservativci. Pod taktirko konservativcev so najbolj brani britanski tabloidi vodjo laburistov označili za simpatizerja teroristične Irske republikanske armade (IRA), ter osebno napadli njegove najbližje sodelavce, predvsem notranjo ministrico v senci, Dianne Abbot.

  • Uredništvo

    22. 6. 2017  |  Politika

    Odbor Evropskega parlamenta podpira šifriranje

    Osnutek predlaga regulacijo, po kateri bi vpeljali obvezno šifriranje za vse komunikacije (t.i. »end-to-end encryption«) za zaščito zasebnosti državljanov Evropske unije. Ta je namreč ena izmed temeljnih pravic, pravico do osebne zasebnosti vključuje sedmi člen Listine o temeljnih pravicah državljanov EU, po mnenju omenjenega odbora pa pod to spada tudi zasebnost komunikacij.