• Borut Mekina

    24. 5. 2024  |  Mladina 21  |  Politika

    Preobrazba

    Prvega zdravnika, samostojnega podjetnika, smo v Sloveniji dobili jeseni 1991. To je bil travmatolog in kirurg Franc Koglot, ki ga starejše prebivalke in prebivalci poznajo kot znamenitega zdravnika jugoslovanske smučarske reprezentance. Za seboj ima res bogato kariero. Šestinpetdeset let dela v medicini, več kot 1000 operacij in kakšnih 40 tisoč pregledov. Koglot, ki je letos dopolnil 80 let, še vedno dela: prostovoljno v ambulanti svoje žene, fiziatrinje, pomaga z nasveti. Zakaj je postal zdravnik in podjetnik in kakšno je danes njegovo mnenje o privatizaciji zdravstva? Koglot pravi, da je medicina zanj najlepši poklic, in če bi lahko, bi operiral zastonj. Ni bil pravi podjetnik, nam je povedal, podjetje je ustanovil zaradi svetovanja: »Ves čas sem bil zaposlen v šempetrski bolnišnici in nikjer drugje se nisem ukvarjal s kirurgijo.« Denar zanj tudi nikoli ni bilo vodilo. Ko je zdravniško kariero začel, se spominja, naj bi bilo razmerje med plačo čistilke in zdravniško plačo 1 : 2, kar nikogar ni motilo. Svojim naslednikom, mladim zdravnikom, pa svetuje, naj jih nikar ne vodi pohlep.

  • STA

    23. 5. 2024  |  Politika

    Priznanje Palestine / »Jaz si želim, da to opravimo čim prej«

    Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes povedala, da ne vidi razloga za odlašanje s priznanjem Palestine. Kot je dejala novinarjem pred sejo vlade, je Slovenija že sprožila postopek za priznanje, na zunanjem ministrstvu pa imajo pripravljen tudi sklep, ki ga lahko dajo na dnevni red, kadar koli se bo vlada odločila.

  • Zakaj Slovenija še vedno ni priznala Palestine?

    Slovenija še vedno ni priznala Palestine in tudi ni pojasnila, zakaj njen odlog ali v čem je sprožila kakršne koli konkretne postopke glede priznanja. Ponosno pa pozdravlja Španijo, Irsko in Norveško, ki bodo to storile 28. maja. Še več, posredno daje vedeti, da je to njen uspeh. Smo prav slišali, da se s tem hvali?

  • Uredništvo

    22. 5. 2024  |  Politika

    »Slovenija naj Palestino prizna v naslednjih tednih«

    "Nisem tako ortodoksen, da bi govoril o čim prej. Naj izvedejo ustrezen postopek in Palestino priznajo v naslednjih tednih. Mislim, da je čas za to zrel. Za rešitev na temelju principa dveh držav so vsi pomembni dejavniki na svetu, Palestino je priznalo že 143 držav. Zdaj se bo v EU to število še povečalo. Gibanje je obnovil ameriški predsednik Joe Biden, ki je lani novembra v Washington Postu objavil obširen komentar, v katerem je razložil, kako si rešitev na temelju principa dveh držav predstavljajo v ZDA. Oni mislijo, da bi bilo treba začeti pogajanja, ki bi jih končali s sporazumom, na podlagi katerega bi izvedli priznanje. To je ameriški pristop. Velika večina držav pa meni, da je boljše pohiteti s priznanjem, s čimer bi postavili temelje za resna pogajanja, ker bi se pogajala država z državo. Zdaj tega ni in zato bi uspeh na morebitnih pogajanjih težje dosegli.

  • STA

    22. 5. 2024  |  Politika

    Slovenija bo za šest mesecev podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko

    Slovenija bo še za šest mesecev oziroma do 21. decembra podaljšala nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, je danes sporočil notranji minister Boštjan Poklukar. Dejal je, da bo nadzor še naprej ciljno usmerjen z namenom preprečevanja kriminalitete ter s čim manj vpliva na lokalno prebivalstvo.

  • STA

    22. 5. 2024  |  Politika

    Ustavno sodišče zavrglo pobudo Fidesa / Opravljanje zdravniške službe v času stavke

    Ustavno sodišče je zavrglo pobudo zdravniškega sindikata Fides in zdravnika Milenka Stankovića za oceno ustavnosti odloka, ki določa zdravniške storitve v času aktualne stavke zdravnikov. Ocenilo je, da pobudnika ne izkazujeta pravnega interesa za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka.

  • STA

    22. 5. 2024  |  Politika

    »Vlada naj preveri, ali je na ladji v Luki Koper orožje, namenjeno v Izrael«

    Stranka Levica v poslanski pobudi poziva vlado, naj preveri točnost španskih navedb glede ladje Borkum, ki je na poti proti Luki Koper, saj da bi bilo lahko na njej orožje, namenjeno v Izrael. Želijo si ustreznega preverjanja tovora in preprečitev tovorjenja kakršnegakoli orožja v Izrael s pomočjo slovenske logistične infrastrukture.

  • STA

    22. 5. 2024  |  Politika

    Golob / »Pozdravljam napoved Španije, Irske in Norveške o priznanju Palestine«

    Premier Robert Golob je danes pozdravil napoved kolegov iz Španije, Irske in Norveške, da bodo te države 28. maja priznale Palestino. Spomnil je, da je Slovenija nedavno začela proces priznanja Palestine, v katerem so izrazili pričakovanja, ki jih ima do Palestincev in Izraela, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

  • JAVNO PISMO

    21. 5. 2024  |  Politika

    Ne vojaškemu tovoru za genocid

    Izrael že več kot 7 mesecev izvaja genocid nad Palestinkami in Palestinci. V sredo, 22. 5., bo v Luko Koper priplula ladja Borkum, ki naj bi prevažala vojaški tovor, namenjen izraelskim oboroženim silam. 

  • STA

    21. 5. 2024  |  Politika

    »To so zgodbe slovenskih državljanov, ne migrantov«

    V Levici v luči posnetkov z grožnjami migrantom, v katerih zamaskirani moški izpostavljajo varovanje deklet, opozarjajo na širši problem nasilja nad ženskami. Deležne so ga tako v družini, na delovnem mestu in v lokalnem okolju, na vsak primer tovrstnega nasilja pa se morajo ne glede na storilca pristojne institucije ustrezno odzvati, so poudarili.

  • Tomaž Lavrič

    21. 5. 2024  |  Politika

    »V vojski lahko postaneš kvečjemu kreten«

  • STA

    21. 5. 2024  |  Politika

    »Storjen je bil pomemben prvi korak, svetovna javnost pa bo spremljala nadaljevanje«

    Nekdanji predsednik republike Danilo Türk meni, da je bila poteza glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), ki je zahteval izdajo nalogov za priprtje vodij Izraela in Hamasa zaradi suma vojnih zločinov v Izraelu in Gazi, pričakovana in nujna. Od obravnave teh hudih zločinov je namreč odvisna verodostojnost ICC, je poudaril za STA.

  • Uredništvo

    21. 5. 2024  |  Politika

    Ljudmila Novak / »Moja vzornica je Marija Terezija«

    "V svetu imamo kar nekaj močnih voditeljic. Moja vzornica je Marija Terezija. Vedno znova naletim na njene zasluge. Nazadnje sem slišala, da so prve babice uvedli v času Marije Terezije. Zakaj je bila taka? Ker je bila mama, ker ni gledala samo nase, ker je videla življenje širše, ker je razmišljala o tem, kako bi njeno ljudstvo dobro živelo, zato je sprejemala take odločitve. Fascinira me denimo, da ko pridem v Moravče ali kako drugo vas, so ob cesti drevoredi hrušk. To je bila njena ideja, da so furmani lahko sadeže pobirali in se na poti z njimi malce okrepčali. Ukvarjala se je s svojimi otroki, velik poudarek je dajala njihovi izobrazbi in jih potem tudi dobro poročila, na vse konce, da bi lažje ohranjala svoj imperij. Imela je torej neko vizijo."

  • STA

    21. 5. 2024  |  Politika

    Ustavno sodišče zavrnilo zadržanje izvedbe referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

    Ustavno sodišče je na seji zavrnilo tudi predlog za začasno zadržanje izvrševanja odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga skupaj z zahtevo za oceno ustavnosti odloka vložili v SDS in NSi. Obenem je sklenilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno, so sporočili z ustavnega sodišča.

  • Uredništvo

    21. 5. 2024  |  Politika

    Milan Kučan / »Na volitve grem zato, da podprem ljudi, ki premorejo ta pogum«

    V članku z naslovom Prihodnja podoba celine, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE podnaslovljene BIČANJE EVROPE, prvi predsednik republike Milan Kučan piše o tem, da se bo mandat novih evropskih poslancev prekril z obdobjem, ko po svetu poteka toliko vojn, kot jih ni še nikoli doslej. Ena poteka tudi v Evropi.

  • STA

    21. 5. 2024  |  Politika

    Slovenija še naprej zahteva takojšen konec izraelske vojaške operacije v Gazi

    Slovenija še naprej zahteva takojšen konec izraelske vojaške operacije v Gazi, je v ponedeljek v Varnostnem svetu dejal slovenski veleposlanik Samuel Žbogar. Zasedanje o položaju na Bližnjem vzhodu s poudarkom na Gazi je bilo sklicano na pobudo Slovenije in Alžirije. Predstavnica ZN je razmere v enklavi opisala kot katastrofalno nočno moro.

  • STA

    21. 5. 2024  |  Politika

    Evropske volitve / Najmlajša kandidatka je stara 24 let, najstarejši kandidat pa 79

    Državna volilna komisija (DVK) je objavila statistiko kandidatov za evropske volitve glede na njihovo starost in izobrazbo. Najmlajša kandidatka je stara 24 let, najstarejši kandidat pa 79. Največ kandidatov je starih med 46 in 61 let. Skoraj polovica kandidatov ima visokošolsko izobrazbo 2. stopnje, en kandidat pa je brez izobrazbe.

  • STA

    20. 5. 2024  |  Politika

    Steber sramu / Seksizem in evropske volitve

    Ženski lobi Slovenije v imenu zagovorniške skupine Za pravične evropske volitve za ženske poziva vse, ki sodelujejo na junijskih volitvah, naj na elektronski naslov lobija pošiljajo vse primere seksistične, sovražne ali podcenjevalne obravnave kandidatk zaradi spola v kampanji. Po volitvah bodo primere objavili na stebru sramu, so napovedali.

  • STA

    20. 5. 2024  |  Politika

    Slovenija odločno podpira delo Mednarodnega kazenskega sodišča

    Zločine, storjene v Izraelu in Palestini od 7. oktobra lani, je treba preganjati neodvisno in nepristransko, ne glede na storilce, je sporočilo zunanje ministrstvo. V odzivu na zahtevo tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča za izdajo naloga za prijetje voditeljev Izraela in Hamasa je pozdravilo napredek pri preiskavi razmer v Palestini.

  • STA

    20. 5. 2024  |  Politika

    Robert Golob navedbe Branka Grimsa označil za »popolne izmišljotine«

    Italija za jesen pripravlja nove ukrepe, s katerimi bodo zaostrili nadzor na meji s Slovenijo, je danes v poslanskem vprašanju glede migracij premierju Robertu Golobu zatrdil Branko Grims (SDS). Predsednik vlade je te navedbe označil za "popolne izmišljotine", zatrdil, da so razmere pod nadzorom, opoziciji pa očital strašenje ljudi.

  • STA

    20. 5. 2024  |  Politika

    »Na volitvah izberite možnosti, ki ohranjajo mir, protifašizem in protinacizem«

    V Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja (ZZB NOB) Slovenije pozivajo k udeležbi na junijskih volitvah v evropski parlament. Volivce pozivajo, da na volitvah izberejo možnosti, ki ohranjajo mir in krepijo izvorne temelje EU, protifašizem in protinacizem in ki krepijo demokracijo, vladavino prava in človekove pravice.

  • STA

    20. 5. 2024  |  Politika

    Aniti Ogulin zlati red za zasluge

    Predsednica republike Nataša Pirc Musar je Aniti Ogulin v znak hvaležnosti in spoštovanja za njeno življenjsko delo, predano prostovoljstvu in pomoči potrebnim ljudem, s katerim je neizbrisljivo zaznamovala slovensko družbo, podelila državno odlikovanje zlati red za zasluge.

  • Uredništvo

    19. 5. 2024  |  Politika

    Alternative / Bičanje Evrope

    V posebni številki Mladine, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, so svoja stališča pred evropskimi volitvami ubesedile priznane osebnosti s področja politike, družbe in izobraževanja. Prispevke v novih Mladininih ALTERNATIVAH, ki so podnaslovljene BIČANJE EVROPE, pišejo direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, zgodovinarka Manca G. Renko, sociolog Rudi Rizman, filozofinja Lea Kuhar, zgodovinar Božo Repe, literarna kritičarka in pisateljica Ana Schnabl, penolog Dragan Petrovec, filozof Peter Klepec, pisateljica Nataša Kramberger, sociolog Roman Kuhar, pravnik in diplomat Matjaž Gruden, novinar Endre Bojtár in pisatelj Dino Pešut.

  • Uredništvo

    19. 5. 2024  |  Politika

    »Najbolj nenavadna kampanja za predsednika stranke v zgodovini političnih strank«

    "Če je Logar od začetka (se pravi od 'srebrne medalje' na predsedniških volitvah) načrtoval kandidaturo za predsednika SDS, potem je to bila najbolj nenavadna kampanja za predsednika stranke v zgodovini političnih strank. In ne le strank. Kdor hoče kandidirati na najvišje mesto v določeni organizaciji, skuša navadno izkazati veliko lojalnost tej organizaciji. Logar pa je – sicer počasi in brez pompa – začel korak za korakom rezati svoje vezi s stranko. Odstop z mesta predsednika sveta SDS gotovo ni signaliziral, da si želi močnejšega angažmaja v življenju stranke: še zlasti ker je bila ta njegova funkcija na udaru kritikov in skeptikov, ki so se posmehovali 'nestrankarski' naravi njegove kandidature za predsednika republike. Kot bi, z enoletno zamudo, hotel reči: zdaj pa gre zares, zdaj pa bom res prerezal popkovino."

  • Golob poziva voditelje EU, da priznajo Palestino, sam pa je še vedno ni

    Premier Robert Golob je v pogovoru za ameriško televizijo CNN dejal, da je v pismu voditelje držav članic EU pozval, naj se pridružijo procesu priznavanja Palestine, poroča MMC RTV Slovenija in še nekateri domači mediji. Je s tem apelom kaj narobe ali bi ga morali biti zgolj veseli?

  • Uredništvo

    17. 5. 2024  |  Politika

    »Skrajni čas bi že bil, da vlada neha slovensko zdravništvo obravnavati kot enakopravnega partnerja«

    "Skrajni čas bi že bil, da vlada neha slovensko zdravništvo obravnavati kot 'enakopravnega partnerja'. Ker to ni. Vlada mu je nadrejena. Vlada sprejema zakone, ki jih moramo upoštevati vsi državljani. Tudi slovensko zdravništvo. Karkoli že si o zakonih mislimo. Sicer smo sankcionirani."

  • Uredništvo

    17. 5. 2024  |  Politika

    »V Gazi za zdaj ni kančka upanja za civilno prebivalstvo«

    "Nič ne kaže na skorajšnji konec vojaške operacije v Gazi, o mirovnem sporazumu ni ne duha ne sluha, mirovna pogajanja se bodo morda nadaljevala v nekaj tednih, Razmere so izjemno težke. Še posebej v Gazi, kjer za zdaj ni kančka upanja za civilno prebivalstvo. Razmere se pravzaprav poslabšujejo. Mejni prehod Rafa ostaja zaprt, nič ne kaže, da bi se vojaška operacija končala oziroma da ne bi prešla v naslednjo fazo. V Rafi prisilno razseljujejo palestinsko prebivalstvo, gre za kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Tudi pogajanja za premirje in izpustitev talcev v Kairu so zastala. Ostaja nam le pritisk mednarodne skupnosti, še posebej na vlado Benjamina Netanjahuja, ki nadaljuje vojaške operacije."

  • Luka Volk

    17. 5. 2024  |  Mladina 20  |  Politika

    Namesto lipe / Spomenik slovenske osamosvojitve bo stal na Trgu republike

    Na dan razglasitve neodvisnosti in državne suverenosti Republike Slovenije, 26. junija 1991, so slovenski politični veljaki na Trgu republike pred slovenskim parlamentom posadili lipo. Blagoslovil jo je tedanji metropolit Alojzij Šuštar, skupaj z evangeličanskim pastorjem, vendar naj bi mu nekdo izklopil mikrofon, »tako da simbolična slovenska osamosvojitvena lipa tega blagoslova ni slišala«, če gre verjeti besedam, ki jih je nekoč izrekel Janez Janša. Morda se prav v tem skriva razlog, zakaj je tako slabo uspevala, bila je vidno osušena, ves čas je nihala med življenjem in smrtjo.

  • Borut Mekina

    17. 5. 2024  |  Mladina 20  |  Politika

    Bravo, Logar?

    Poljski intelektualec Adam Michnik, disident v času komunizma, je pred ducatom let v pogovoru za Mladino politiko v vzhodnoevropskih tranzicijskih državah razdelil na normalno in noro. Predlagal je, naj analitiki pri nas političnih strank ne delijo na podlagi zahodnoevropskih pojmov, kot sta levica in desnica, ampak na stranke, ki živijo znotraj ustavnih okvirov, in na revolucionarne stranke, na »živalski svet«, ki ustavo krši. Tako je to delitev opisal na primeru Poljske: »Normalna Poljska razpravlja. Zavzema se za višje ali nižje davke, je za uvedbo evra ali proti njej. Nenormalni del Poljske pa trdi, da so komunisti zavzeli državo in ob pomoči ruskega KGB ubili njihovega bivšega predsednika Lecha Kaczyńskega,« je pripovedoval. Ta nora skupina ljudi torej »spretno izkorišča populizem, nacionalizem, ksenofobijo, klerikalizem in si prizadeva za avtoritarno državo«.

  • STA

    16. 5. 2024  |  Politika

    Tanja Fajon / »S priznanjem Palestine lahko pokažemo Izraelu, da je precej izoliran v tem, kar počne«

    Države na Bližnjem vzhodu so zaskrbljene zaradi vojne v Gazi, pa tudi zaradi zastoja v pogajanjih o premirju, je po zaključku bližnjevzhodne turneje v sredo za STA dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. S politiki, s katerimi se je sestala, so se strinjali, da je treba stopnjevati pritisk na Izrael in ZDA za končanje konflikta v Gazi.