|  Kultura

Filmski teden Evrope

Fant s kolesom

Fant s kolesom
© kinodvor.org

V Kinodvoru se bo ob 21. uri s projekcijo filma Fant s kolesom belgijskih cineastov Jeana Pierra in Luca Dardenna začel četrti Filmski teden Evrope. V devetih kinematografih po Sloveniji bodo do 12. maja brezplačne projekcije 16 uspešnic evropske filmske produkcije. Poudarek bo na kinematografiji Danske, ki do konca junija predseduje Svetu EU.

Projekcije bodo na sporedu v kinematografih v Ljubljani, Mariboru, Sežani, Radovljici, Izoli, Slovenj Gradcu, Celju, Novi Gorici in Velenju. Na ogled bodo danski (ko)produkcijski filmi Boljši svet (2010) režiserke Susanne Bier, Submarino (2010) Thomasa Vinterberga, Božji bojevnik (2009) Nicolasa Windinga Refna in evropski film leta 2011 - Melanholija Larsa von Trierja.

Na ogled bodo še Avgustovsko kosilo (2009), Masaker (2011), Le Havre (2010), Hiša pravljic (2009), Ilegalen (2010), Delta (2008), 35 šilc ruma (2008), R (2010) ter Sneg na Kilimandžaru (2011). Na sporedu bo tudi slovenski film Circus Fantasticus (2010) režiserja in scenarista Janeza Burgerja.

"Dejstvo je, da se Evropejci med seboj slabo poznamo in s filmom se lahko najbolj približamo državljanom. Evropski film po naših izkušnjah nima visokega kroženja po kinodvoranah držav članic. Zato se nam zdi vsaka iniciativa, ki pomaga pripeljati evropske filme do evropskih državljanov, zelo pomembna in to je eden izmed glavnih namenov Filmskega tedna Evrope," je za STA dejala vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Nataša Goršek Mencin.

Ob projekcijah bodo potekali pogovori in ustvarjalne delavnice. Gledalci se bo seznanili z življenji zapornikov, migrantov in tujih delavcev - iz prve roke. Med festivalom bodo v Hiši EU na nabrežju ob Ljubljanici 9. maja obeležili dan Evrope v znamenju letošnjega evropskega leta aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.