|  Kultura

Jože Trontelj novi predsednik UO Prešernovega sklada

Jože Tontelj

Jože Tontelj
© Borut Krajnc

Člani Upravnega odbora (UO) Prešernovega sklada so se danes sestali na konstitutivni seji, na kateri so za predsednika izvolili akademika Jožeta Trontlja, predsednika Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Seje se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

Turk je na seji dejal, da nagrade, ki jih vsako leto podeljujejo za uspehe posameznikov in organizacij, povezujejo narodni in državni ponos. "Za priznanja v kulturi velja to še najbolj, saj je kultura kot prva začela uveljavljati slovensko identiteto in res veliko tega, kar imamo danes, temelji na delu, ki so ga v prejšnjih dveh stoletjih razvili kulturni delavci, umetniki, ustvarjalci pogosto v zelo težkih razmerah, sredi neprijaznega in včasih celo sovražnega okolja," je dodal.

Turk je spomnil na vlogo kulturnih delavcev pri osamosvojitvi Slovenije in prav ta prispevek kulture k narodni identiteti je po njegovih besedah eden izmed razlogov, da smo Slovenci eden redkih narodov v Evropi, ki ima v koledarju kulturni praznik, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, je minister

Ministrstvo je po Turkovih besedah letos prvič v šolskem koledarju formalno zavezalo vse šole, da v učni program oziroma program dogodkov vključijo Prešernovo proslavo, saj so čutili dolžnost, da država to zavezo uradno zapiše in s tem "vzpostavi nit, ki bo Slovence vodila skozi življenje, z naravno povezavo s svojo kulturo".

Podeljevanje Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada, najvišjih priznanj Republike Slovenije za dosežke v umetnosti, vrednoti vrhunsko ustvarjalnost, postavlja merila zanjo in jo spodbuja. Prav zato ima UO Prešernovega sklada pomembno vlogo v slovenskem kulturnem prostoru, saj s podelitvijo nagrad ne samo nagrajuje, ampak tudi spodbuja ustvarjalce k uspešnejšemu delovanju na njihovih področjih ustvarjanja, poleg tega pa sodeluje tudi pri proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, je še dejal minister.

Za nove člane UO Prešernovega sklada s štiriletnim mandatom so bili s sklepom DZ 26. septembra imenovani Janez Bogataj, Srečo Dragan, Kajetan Gantar, Jože Horvat, Slavko Hren, Andrej Inkret, Janko Kos, Lado Kralj, Jože Kušar, Lojze Lebič, Katja Pegan, Alenka Puhar, Hugo Šekoranja, Rudi Španzel in Jože Trontelj.

Prejšnjemu UO Prešernovega sklada je predsedoval Jaroslav Skrušny. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.