Damjana Kolar

 |  Kultura

Rahločutna študija človeškega značaja

V Kinodvoru bo danes, 17. decembra ob 20.00 premiera filma Zimsko spanje, za katerega je režiser Nuri Bilge Ceylan letos prejel zlato palmo na festivalu v Cannesu. Rahločutna študija večplastnosti človeškega značaja, postavljena v slikovito kapadoško pokrajino, je navdihnjena s kratkimi zgodbami Antona Pavloviča Čehova.

Aydin je nekdanji igralec, ki vodi majhen hotel v odročni vasi v osrednji Anatoliji, v prostem času pa piše kolumno za lokalni časopis ter pripravlja knjigo o turškem gledališču. Z mlado ženo Nihal ima burno razmerje, nič bolj umirjeno pa ni življenje njegove nedavno ločene sestre Necle. Pozimi, ko turisti odidejo in pokrajino prekrije sneg, se hotel spremeni v zatočišče, a obenem tudi brezizhoden prostor, ki na dan prikliče speče napetosti in zamere.

Režiser Nuri Bilge Ceylan pravi, da je o projektu razmišljal petnajst let. "Navdihnile so me tri kratke zgodbe Čehova. Ne bom izdal, katere sem izbral, ker nočem usmerjati branja filma, a dobrim poznavalcem pisateljevega dela ne bo težko najti vira. V življenju podobne situacije doživljamo vsak dan in zdi se mi, kot bi bila zgodba napisana za Turčijo. Človek je človek, kamorkoli greš, a ne morem reči, da sem naredil film z neko specifično, jasno določeno temo. Rad snemam filme, ki jih lahko gledamo na različne načine in ki vzbujajo mešane občutke."

Nuri Bilge Ceylan sodi med najpomembnejša imena sodobnega avtorskega filma. Že njegov prvi film Zapredek se je leta 1995 kot prvi turški kratkometražec uvrstil v tekmovalni program festivala v Cannesu. Celovečerec Oddaljen je leta 2003 prejel veliko nagrado v Cannesu in kasneje postal najbolj nagrajevan film v zgodovini turške kinematografije. V Cannesu so bila nagrajena tudi vsa njegova naslednja dela: Podnebje je leta 2006 osvojilo nagrado FIPRESCI, Tri opice dve leti kasneje nagrado za najboljšo režijo, film Bilo je nekoč v Anatoliji pa veliko nagrado leta 2011.