Damjana Kolar

 |  Kultura

Pravljice za odrasle in otroke

Od 19. do 21. marca bo v Cankarjevem domu, Slovenskem etnografskem muzeju in Kinodvoru potekal 18. pripovedovalski festival Pravljice danes, osrednja pripovedovalska prireditev v Sloveniji, ki bistveno oblikuje razvoj pripovedovalske umetnosti pri nas. Osnovni vodili festivala sta vsa leta enaki: nastopajoči poslušalcem ponujajo zgodbe, ki jih prosto pripovedujejo, predstavljene pripovedi pa izvirajo iz različnih ljudskih izročil. 

Začetki festivala segajo v leto 1998, ko je pravljičarka, pisateljica in pesnica Anja Štefan zasnovala dogodek, imenovan Pravljični maraton in k sodelovanju leto za letom vabila igralce, knjižničarje, ilustratorje, pisatelje, ljudske pripovedovalce … in jih usmerjala k pripovedovanju zgodb iz domačega in tujega ljudskega izročila. Dogodki so bili namenjeni predvsem otrokom. Leta 2004 se je Pravljični maraton, ki je dotlej potekal le v Cankarjevem domu, preoblikoval v pripovedovalski festival Pravljice danes in se razširil še v druge kulturne ustanove v Ljubljani in po Sloveniji.

Celotni dogodek je "nastal iz prepričanja, da se je tudi današnjega človeka mogoče dotakniti z zgodbo, ki je "samo" povedana, če je to storjeno dobro in če je vsebina poslušanja vredna." Vse številnejši poslušalci to prepričanje z vsakim letom potrjujejo. Poleg tega, da festival poudarja pripovedno izročilo naših prednikov, obenem stremi tudi k negovanju sposobnosti pripovedovanja danes, med ljudmi nasploh. Zato vsako leto išče in sooblikuje nove pripovedovalce.

Programske vsebine festivala Pravljice danes so: pripovedovalske predstave za otroke, pripovedovalski večeri za odrasle, nastop tujega gosta, izobraževalni program ter spremljevalni program, ki bo po vsej Sloveniji potekal do 28. marca. Letošnji festival je posvečen nedavno preminulemu akademiku dr. Milku Matičetovemu (1919-2014), ki je velik del življenja posvetil zbiranju in raziskovanju ljudskih pripovedi. Zavedal se je, da živi v času, ko staro pripovedno izročilo izumira in da ga kmalu ne bo več. V njegovi zapuščini se skrivajo najdragocenejši ohranjeni primerki slovenskega ljudskega pripovedništva.