Damjana Kolar

 |  Kultura

Če je umetnost, je umetnost za vse!

© Sunčan Stone

V Gledališču Glej bo danes, 7. maja ob 20.00 ljubljanska premiera predstave Novo mesto-Readymade, ki je nastala v koprodukciji z APT Novo mesto. Izhodišče avtorskega projekta režiserja Mareta Bulca in ekipe soustvarjalcev je avtobiografski roman Mirana Jarca Novo mesto iz leta 1932, ki ga bodo komentirali, nadgrajevali in razpirali z aktualnimi, sodobnimi premisleki in intervencijami.

"Miran Jarc v romanu Novo mesto, ki se odvija v času prve svetovne vojne, opisuje sebe in svoje umetniške sodobnike, predstavnike "novomeške pomladi": kako preživljajo mladost, se zaljubljajo, pišejo, ustvarjajo in predvsem debatirajo. V istem obdobju na drugem koncu sveta Marcel Duchamp spremeni zgodovino umetnosti z vpeljavo readymada. Sto let kasneje so v predstavi Novo mesto–Readymade združeni različni novomeški in drugi gledališki umetniki. Tako kot v Jarčevem romanu gre tudi v uprizoritvi za dialog med sodobniki; za oplajanje in navzkrižno učenje med umetniki različnih profilov. Vsi udeleženci v procesu so nastopajoči v predstavi, skupaj ujeti v vzkliku: "Če je umetnost, je umetnost za vse!,"  je zapisal Mare Bulc.

Kot režiser je želel v predstavi združiti predvsem aktualne novomeške umetnike današnjega časa, ki bodo kot soustvarjalci predstave, prevzeli tudi igralsko-performativne naloge; nastopajoči bodo igrali tako sebe kot enega izmed likov romana. Novo mesto-Readymade je po predstavi Gremo vsi! že drugi projekt Mareta Bulca, v katerem nastopajo ustvarjalci, ki niso profesionalni igralci. Tako bodo tokrat skupaj na odru stali ustvarjalci, ki so sicer povezani s predstavo, a ponavadi ostajajo v ozadju. Poleg režiserja Mareta Bulca, še igralec Grega Zorc, dramaturginja Andreja Kopač, glasbenika Miha Blažič-N'toko in Jaka Berger, koreografinja Jana Menger ter scenograf Damir Leventić.