Damjana Kolar

 |  Kultura

Fantastični filmi in vino v Prlekiji

Ljutomer bo od 14. do 18. julija prizorišče 11. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina, ki ga je revija MovieMaker uvrstila med pet najboljših žanrskih festivalov na svetu. V petih dneh bodo prikazali 30 celovečernih igranih filmov, 8 dokumentarnih celovečernih filmov, 9 glasbenih dokumentarcev in 28 kratkometražnih filmov iz 24 držav.

Poleg filmskih projekcij najnovejših fantastičnih in grozljivih filmov, retrospektive izbranih kultnih mojstrovin, bodo potekali tudi pogovori z gosti, razstave, delavnice, koncerti ter degustacije vrhunskih vin. Otvoritev festivala bo pospremila simbolična vinska cesta, odprtje razstav fotografa Boruta Krajnca in ilustratorja Jana Hadžića ter film Številka 55 v režiji Kristijana Milića.

Programski direktor festivala Tomaž Horvat je na letošnjem festivalu posebej izpostavil predpremiero prve prave slovenske grozljivke Idila v režiji Tomaža Gorkiča. Po besedah ustvarjalcev gre za slovensko žanrsko sceno prelomen film, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Prepričljivi liki, čudovita fotografija, srhljiva glasbena podlaga, nihilistična mrakobnost in seveda osupljivi, pri nas še nevideni prizori grozljivega nasilja (za katere je poskrbela Grossmannovemu občinstvu dobro znana ekipa Mad Squirrel FX iz Beograda) so glavne odlike filma, ki vas bo pošteno spekel po grlu in ki ga noben resen ljubitelj žanra ne sme zamuditi.

Med gosti festivala bodo nemški igralec Udo Kier, letošnji nagrajenec za življenjsko delo, v Južni Afriki rojeni scenarist in režiser Richard Stanley, ki bo predsedoval žiriji za celovečerne filme, britanski skladatelj filmske glasbe Simon Boswell, Ljutomer pa bosta obiskala tudi režiserja Jorg Buttgereit in Andreas Marschall. V okviru posebnega sklopa ob 110-letnici slovenskega filma na festival prideta tudi Badjurova nagrajenca Mako Sajko in Jože Pogačnik. 

Filmi v tekmovalnih programih se bodo potegovali za nagrade Hudi maček (najboljši celovečerni film), Melies d’argent (najboljši evropski fantastični kratki film/nagrada Evropske federacije festivalov fantastičnega filma), Slakov hudi maček (najboljši kratki film), Hrupni maček (najboljši glasbeni dokumentarec), vina pa za nagrado Vinski šampion Hudi maček.

V glasbenem programu bodo poleg legendarnih Pankrtov, nastopili še Dickless Tracy, Kaotic Bullets, NakaJima in Surf Truckerz. Spremljevalni program bo vključeval še znanstveni simpozij Slovenski film v sliki, glasbi in besedi, ki bo 14. in 15. julija potekal v Domu kulture Ljutomer, izšel pa bo tudi zbornik Na filmskem vrtu-filmsko stoletje v Ljutomeru. Festival se bo zaključil s tradicionalno Zombi parado.