Damjana Kolar

 |  Kultura

Brutalna zgodba o odraščanju v svetu gluhonemih

Celovečerni prvenec Pleme ukrajinskega režiserja Miroslava Slabošpickega, ki je osupnil kritike na lanskem festivalu v Cannesu, kjer je prejel glavno nagrado v sklopu Teden kritike, bo od 23. julija dalje na ogled v ljubljanskem Kinodvoru. Film, posnet z gluhimi neprofesionalnimi igralci, ki se med seboj pogovarjajo izključno v znakovnem jeziku, je brutalna zgodba o odraščanju, v kateri govorica teles pove več kot katerakoli beseda.

Film prikazuje zgodbo gluhonemega najstnika Sergeja, ki ga vpišejo v internat s prilagojenim programom za gluhoneme. V novi šoli se sreča z mrežo Plemena, ki ga potegne v mračno podzemlje organiziranega kriminala in prostitucije. Sergej sodeluje pri nekaj organiziranih ropih in tako uspešno napreduje na hierarhični lestvici kriminalne organizacije. Ko spozna Ano, eno od šefovih priležnic, kmalu nevedé prekrši vsa nenapisana pravila Plemena.

Že med pripravami na snemanje kratkega filma Gluhota, se je režiser povezal z vodilnimi v ukrajinskih društvih gluhih. Spoznal je tudi vodje neformalne skupnosti, ki so mu razkrili svoj izolirani svet, njegovo delovanje in rituale. "Film Pleme v celoti temelji na mojih šolskih spominih in na tistem, kar so mi povedali moji svetovalci iz sveta gluhih. S svojo navidezno preprostostjo in nasiljem govori o zelo mladih ljudeh. In ti so sposobni silno močnih, čistih čustev: sovraštva, besa, jeze, obupa. Da bi izrazili te občutke, ne potrebujejo besed.

Film vidim kot humanistično zgodbo o ljubezni in iniciaciji–zgodbo o vstopu v odraslost v krutem svetu. Znakovna govorica je podobna plesu, baletu, pantomimi, gledališču kabuki. Obenem pa v njej ni nobene grotesknosti–ljudje se na ta način resnično sporazumevajo. Poleg tega bo sodeč po nedavnem razvoju v medicini znakovna govorica v prihodnosti postala mrtev jezik. Meni se zdi fascinantna in to navdušenje sem si zares želel deliti z občinstvom," je zapisal režiser Miroslav Slabošpicki.