Damjana Kolar

 |  Kultura

Refleksija različnosti

Jastog (režija: Yorgos Lanthimos)

Jastog (režija: Yorgos Lanthimos)

V idiličnem istrskem mestecu Motovun bo med 25. in 29. julijem potekal Motovun Film Festival, ki je letos postal polnoleten. V glavnem programu bodo predvajali 22 filmov, katerih rdeča nit je refleksija različnosti. Po besedah direktorja festivala Igorja Mirkovića so v glavni program uvrstili filme iz Evrope in drugih držav, saj želijo s tem pokazati, kako različna, geografsko in estetsko, je lahko svetovna kinematografija. Iz Slovenije bo v programu kratkih filmov prikazan film Luči mesta v režiji Klemna Dvornika.

Novost letošnje izdaje je, da so v glavni festivalski program poleg nekaterih izbrancev festivalov uvrstili filme, za katere na večjih evropskih filmskih festivalih niso pokazali pretiranega zanimanja; med njimi sta Poštarjeve bele noči Andreja Končalovskega in hrvaški film Zenit v režiji Daliborja Matanića, ki je nastal v koprodukciji s Slovenijo in Srbijo.

V Motovunu bodo prvič ponudili program za televizijske serije, ki v zadnjih letih dosegajo izjemno popularnost (Oblast, Most) in so trenutno po Mirkovićevih besedah najvitalnejše področje filmske produkcije. Fokus festivala bo letos na francoskih filmih, ki bodo zastopani v vseh festivalskih programih. Francoskemu filmu bodo poklonili tudi z retrospektivo, ki so jo poimenovali Brutalni Francozi in bo posvečena avtorjem novega francoskega ekstremizma, kot sta Francois Ozon in Leos Carax.

Poklonili se bodo tudi 20-letnici danske Dogme, z izborom kultnih filmov, ki so nastali v sklopu gibanja Dogma 95, katerega predstavnika sta Lars Von Trier in Thomas Vinterberg. Program Bog pomagaj! bo ponudil izbor dokumentarcev na temo verskega fanatizma, program Motovunski kratki pa prinaša izbor 20 filmov, med katerimi bo tudi Dvornikov Luči mesta.

Častno festivalsko nagrado 50 let, ki jo organizatorji poklanjajo ustvarjalcem, ki so pol stoletja svojega dela posvetili filmu, bo prejel dolgoletni umetniški direktor festivala in režiser Rajko Grlić. V sklopu festivala bodo najboljšemu filmu iz glavnega programa podelili propeler Motovuna, mednarodna žirija bo podelila nagrado FIPRESCI, lanski nagrajenec pa bo izbral tudi zmagovalni film v kategoriji kratkometražcev.

Bogat bo tudi glasbeni program, v katerem se obetajo koncerti islandskega multiinstrumentalista Kjartana Sveinssona (Sigur Ros), ki se bo tokrat predstavil z ekskluzivnim klavirskim koncertom, beograjske skupine Repetitor, francoske punk/reggae/hip-hop skupine Joke in romskega orkestra Džambo Agušev.