Damjana Kolar

 |  Kultura

Kamfest - festival z razgledom

Sea + Air

Sea + Air

Na osmih različnih prizoriščih v Kamniku bo med 12. in 20. avgustom potekal 13. Kamfest, ki po besedah organizatorja KD Priden možic velja za največji poletni kulturni festival v širši regiji. V devetih dneh se bo odvilo več kot 100 različnih dogodkov - od koncertov ter gledaliških predstav za otroke in odrasle, pa vse do uličnih predstav, filmskih projekcij in športnih dogodkov.

Glavni oder na Malem gradu bo gostil znane domače in tuje izvajalce. Festival bo odprl grško-nemški indie rock dvojec Sea + Air, ki ga sestavljata Daniel Benjam in Eleni Zafiriadou. Gre za njun drug nastop na Kamfestu. V naslednjih dneh se bodo zvrstili še nastopi domačega hip hop tria Matter, blues zasedbe Prismojeni profesorji bluesa, Katalene, Janija Kovačiča in Ane Pupedan. Na največjem kamfestovskem odru bodo prvič nastopili tudi novomeški Dan D, zaključni koncert pa bo v znamenju hrvaške punk rock zasedbe Hladno pivo.

s0lhuVL-jqs

Na Večernem odru (parkirišče pri Kavarni Veronika) bodo prišli na svoj račun ljubitelji alternativne glasbe (elektro, noise rock, hip hop, alter rock, grunge poezija). Tako bodo med drugim nastopili: elektro dvojec Liamere, raper Smaal Tokk, noise rock zasedba Nikki Louder in alter rock zasedba Na lepem prijazni. 

EbhaE5VGS3M

Grad Zaprice je v okviru Kamfesta lani prvič dobil stalni glasbeni oder. V letu 2015 so glasbeni sladokusci lahko prisluhnili mešanici jazz in etno izrazov, letos pa bo program tukaj povsem jazzovski, zato se oder po novem imenuje Jazz Zaprice. Na osmih koncertih se bodo med drugim predstavili Marko Brdnik in Uroš Rakovec, Dre Hočevar, Jošt Drašler in Maja Osojnik.

bIZ32JDJNQE

Kino-gledališki program se bo letos ekskluzivno odvijal v Keršmančevem parku. Gre za park ki ga je pred petimi leti revitaliziral prav festival Kamfest s pomočjo lokalnih arhitektov in prostovoljcev iz različnih evropskih držav. Nekoč ne preveč privlačen park so prav preko otroškega programa Kamfesta prvič spoznali številni Kamničani, od tedaj pa je nepogrešljiv del festivala. Letos se pod krošnje dreves ob Kamniški Bistrici poleg programa za družine seli tudi program Odra v parku. Gre za večere kina pod zvezdami, kjer bodo predvajali filme Čisto nova zaveza, Idila, Šiška Deluxe, stand up (Desti brat stand up komedije special) in improvizacijske komedije (KD Iglu Maestro), klasičnega gledališča in slam poezije (Pest besed), vrhunec pa bo oder doživel s predstavo Zijaha A. Sokolovića Rođenja - Kobajagi donijela me roda, ki bo staršem olajšala odgovarjanje na vprašanja otrok, kako so nastali, od kod so prišli, ne da bi se jim bilo treba zatekati k zgodbam o štorklji. 

Če bo Keršmančev park poskrbel za najmlajše in najstarejše, pa bo dogajanje v Parku Evropa namenjeno "vmesni generaciji." Park mladih je namreč projekt, ki ga pripravljajo tri kamniška mladinska društva - KUD KUFR, KulKura ter Študentski klub Kamnik. V okviru programa parka se bodo odvila številna športna in družabna tekmovanja ter druženja, za glasbeno ozadje pa bo poskrbel žlahtni izbor slovenskih DJ-ev. Že tretje leto bo v okviru Kamfesta potekal tudi Festival piva in okusov (19. in 20. avgusta), na katerem se bodo predstavile pivovarne iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Češke, Nemčije in Belgije.

Podrobnejši program si lahko ogledate na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.