MLADINA Trgovina

Petja Grafenauer  |  foto: Julien Wasser

11. 8. 2017  |  Mladina 32  |  Kultura

Stoletje pisoarja: Marcel Duchamp

Pred natanko sto leti je v galerijo prinesel v trgovini kupljeni pisoar in ga razglasil za kip z naslovom Fontana. Ta kip danes velja za najvplivnejšo umetnino 20. stoletja, njegov avtor pa za najvplivnejšega umetnika iz obdobja po drugi svetovni vojni.

Znani prizor partije šaha med Marcelom Duchampom in modelom Eve Babitz na njegovi prvi retrospektivni razstavi v Umetnostnem muzeju v Pasadeni leta 1963.

Znani prizor partije šaha med Marcelom Duchampom in modelom Eve Babitz na njegovi prvi retrospektivni razstavi v Umetnostnem muzeju v Pasadeni leta 1963.

Letos mineva natanko sto let, odkar bi si morali obiskovalci razstave Združenja neodvisnih umetnikov v newyorškem razstavišču Grand Central Palace med številnimi razstavljenimi umetninami ogledati tudi navaden bel pisoar. Ja, navaden bel pisoar, kakršne prodajajo v trgovinah s kopalniško opremo. A za pogled nanj so bili prikrajšani. Čeprav razstava ni bila žirirana in so povabljeni umetniki lahko razstavili karkoli, so organizatorji še pred odprtjem pisoar umaknili. Tako zelo škandalozen se jim je zdel. To je posoda za uriniranje, so bentili. To ni umetnost! To je škandal!

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.