STA

 |  Kultura

Enimation / Radovednost do drugačnosti in strpnost

Na 12. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma, ki bo potekal do 12. novembra v Mariboru, bo predvajanih 80 filmov

ss

Po besedah programske vodje festivala Hane Repše je raznolikost in strpnost tema, ki jo je potrebno izpostavljati spet in spet, če želimo v družbi sobivati kakovostno.
© Enimation

V Mariboru se danes začenja 12. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation. Letos je na festival, ki predstavlja filmsko produkcijo otrok in mladih z vsega sveta, prispelo 733 filmov iz 73 držav, izmed katerih je strokovna žirija izbrala 80 filmov za tekmovalni program. Letošnja izpostavljena tema je raznolikost in strpnost.

Po besedah programske vodje festivala Hane Repše gre za temo, ki jo je potrebno izpostavljati spet in spet, če želimo v družbi sobivati kakovostno. "Spodbuditi želimo radovednost do drugačnosti in krepiti strpnost, spodbujati sodelovanje in skupno delo ne glede na predsodke. Film nas povezuje," je prepričana.

Poudarila je, da film zelo redko nastaja kot individualni izdelek. "Šele ekipno delo, raznolikost znanj in jasen skupni cilj ga pripelje do končne izvedbe," je povedala.

"Spodbuditi želimo radovednost do drugačnosti in krepiti strpnost, spodbujati sodelovanje in skupno delo ne glede na predsodke. Film nas povezuje."

Hana Repše,
vodja festivala Enimation

Do konca tega tedna bodo izbrani animirani, igrani, dokumentarni in eksperimentalni filmi na ogled na projekcijah v Vetrinjskem dvoru, zatem pa do 20. novembra na Facebook strani festivala.

Slovesno odprtje festivala bo v Lutkovnem gledališču Maribor v četrtek, ko bodo na ogled zmagovalni filmi YCN award, ki jih vsako leto izbere mednarodna mreža Youth Cinema Network. Zaključek pa bo v nedeljo v Vetrinjskem dvoru, kjer bodo poleg zmagovalnih filmov festivala v posameznih starostnih kategorijah predstavili tudi zmagovalce natečaja 100 ljudi 100 čudi, ki ga pripravlja Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor.

Spremljevalni program nadaljuje tradicijo s programom Sveži filmarji, kjer se bodo udeleženci srečali s filmskim raziskovanjem, obarvanim z žanrsko zvrstjo trilerja.

Programski sklop Festival v Fokusu izpostavlja partnerski festival iz Irana - Mednarodni festival kratkega filma Madrese, ki poteka vzporedno z Enimation. S kratkimi animiranimi filmi se bo predstavil programski vodja festivala in mentor delavnic za otroke in mlade Mohammad Reza Cheshomi.

Na ogled bo med drugim tudi letna produkcija Film Smoothie, ki ga v sklopu delavnic in izobraževanj izvaja Filmsko društvo Film Factory. Skupaj s spremljevalnim programom bo tako na festivalu na ogled več kot sto kratkih filmov.

Izobraževalni program bo letos v znamenju Revije Ekran, ki praznuje 60. jubilej. Ob tej priložnosti bodo sodelavke revije prvič predstavile filmsko-kritiško delavnico Do zadnje besede tudi v Maribor. V koraku s časom ta ne bo osredotočena le na pisano besedo, ampak predvsem na priljubljeno spletno medijsko formo filmskega podkasta.

Ekran prinaša v Maribor tudi jubilejno razstavo Kader - sekvenca - revija: 60 let oblikovanja revije Ekran, ki bo na ogled v Vetrinjskem dvoru.

Festival Enimation nastaja v produkciji Društva za razvoj filmske kulture s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Fundacije Sonda in Narodnega doma Maribor.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.