STA

 |  Kultura

Novi Avatar po svetu zaslužil že 955 milijonov dolarjev

Od tega v ZDA 293,2 milijona dolarjev, na Kitajskem 104,5 milijona, v Franciji pa 60,5 milijona dolarjev

Avatar: Pot vode

Avatar: Pot vode
© IMDb

Ameriški film Avatar: Pot vode režiserja Jamesa Camerona je do torka po svetovnih kinodvoranah zaslužil 955 milijonov dolarjev. Od tega v ZDA 293,2 milijona dolarjev, na Kitajskem 104,5 milijona, v Franciji pa 60,5 milijona dolarjev.

Kljub snežnemu neurju, ki je konec minulega tedna zajelo ZDA, je Avatar v ameriških kinodvoranah zaslužil 95,5 milijona dolarjev, od tega v nedeljo 29,5 in v ponedeljek 31,5 milijona dolarjev.

Avatar: Pot vode sedaj po zaslužku v 11 dneh predvajanj zaostaja v ZDA le še za filmom Top Gun Maverick, ki si je v 11 dneh poletja nabral 308 milijonov dolarjev. Rekorder po zaslužku čez božični vikend ostaja film Rogue One - Zgodba vojne zvezd, ki je leta 2016 dobil 96 milijonov dolarjev.

d9MyW72ELq0

Bo pa nadaljevanje vesoljske pravljice Avatar iz leta 2009 do konca tedna po zaslužku preseglo milijardo dolarjev, januarja pa predvidoma 1,5 milijarde dolarjev in bo šele četrti film po pandemiji covida-19, ki mu je uspelo preseči milijardo dolarjev. To je uspelo filmom Spider-Man: Daleč od doma, Top Gun: Maverick in Jurski svet: Prevlada.

Dobitnik oskarja Cameron je v zadnjem intervjuju za revijo Esquire Middle East povedal, da je na koncu snemanja osebno iz filma izrezal za okrog deset minut prizorov nasilja s strelnim orožjem, ker se v ameriških filmih preveč streljajo oziroma na nek način poveličujejo orožje.

"Konflikt seveda mora biti. Nasilje in akcija sta ena in ista zadeva. To je dilema za vsakega filmarja in sam vem, da sem akcijski filmar," je dejal Kanadčan, ki se je po več letih življenja v ZDA leta 2012 preselil na Novo Zelandijo.

2qR_fuFY6lc

sQhEee97dhQ

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.