Uredništvo

 |  Kultura

»Tudi 30 let po padcu komunizma je razmišljanje še vedno enako«

IZJAVA DNEVA

"Res je, da so bile vezi med Vzhodom in Zahodom 50 let prekinjene, toda tudi 30 let po padcu komunizma je razmišljanje še vedno enako. Še vedno smo v položaju, ko čutimo nelagodnost, ko čutimo, da prihajamo iz manjvredne družbe in da ne pripadamo državi z veliko zgodovino. Skratka, da nismo tako pomembni. In veliko napetosti, s katerimi se spopada Evropa, izvira iz tega občutka, ki ga imajo ljudje. Veliko tega, kar se je zgodilo v zadnjih letih v Evropi in svetu, se lahko pojasni s tega vidika in želel sem povedati zgodbo o tem."

"Upam, da to ni zgodba o vasi v Transilvaniji, temveč je zgodba o vseh nas, je zgodba o težavah pri komuniciranju med ljudmi. Hkrati je tudi zgodba o razliki med uradno resnico in posameznikovo resnico. Živimo v konceptu Evrope, ki naj bi delila enake vrednote, kar je lep cilj, a nismo še tam. Realnost je drugačna. Razkol med ciljem in realnostjo je še zelo velik, zmanjševati ga moramo, to pa lahko storimo tako, da pustimo ljudem, da povedo, kako čutijo."

(Romunski režiser Cristian Mungiu o filmu MRI prikazuje posledice globalizacije za majhno skupnost v Transilvaniji, navajeno tradicionalnega življenja; v intervjuju za MMC RTV Slovenija)

eDZepu2KjOg

Prizor iz filma MRI

Prizor iz filma MRI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.