Izak Košir

 |  Mladina 24  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Tone Kralj

Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja (1941–1945), Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Ljubljana

Do 10/12

Težko pričakovano razstavo so poimenovali po doslej javnosti še nikoli predstavljeni sliki Toneta Kralja Panem et circenses (Kruha in iger), ki so jo, delno prekrito, pred leti odkrili na hrbtni strani njegove slike z naslovom Streljanje talcev 13. 10. 1942. Zdaj si bomo novo odkrito delo slikarja, grafika, risarja, ilustratorja in kiparja lahko ogledali prvič, sicer pa se razstava osredotoča na dela, ustvarjena v času druge svetovne vojne in po njej ter razkriva tankočutno, pronicljivo in drzno osebnost, ki je s čopičem, tušem ali dletom zapisovala realnost svojega okolja in se nanjo kritično odzivala. Razstavo spremljajo Kraljevi osebni komentarji k slikam in strokovne interpretacije umetnin.

Susan Meiselas: Mediacije, Galerija Jakopič. Ljubljana

Odprtje 20/06 ob 18. uri

V Ljubljani bo razstavljala Susan Meiselas, ena najbolj družbeno angažiranih in ozaveščenih fotografinj na svetu, članica priznane agencije Magnum Photos ter predsednica fundacije Magnum. Razstava se osredotoča na edinstveno delovno metodo Susan Meiselas, ki združuje fotografijo, video, zvok in instalacijo ter raziskuje različne časovne lestvice in konflikte, od osebnih do geopolitičnih.

After party Parade ponosa, Monokel, Tiffany + K4, Ljubljana

17/06 ob 22. uri

V soboto bo v Ljubljani potekala že tradicionalna Parada ponosa, ki bo s povorko po ulicah krenila ob 18. uri z Metelkove in se bo ob 19. uri ustavila na Kongresnem trgu, kjer bodo sledili govori in kulturni oziroma koncertni program (med drugim bo nastopila Masayah). Kasneje, po 22. uri, bodo za uradni after party poskrbeli v klubih Monokel in Tiffany, ki ga bo zavzel kolektiv Ustanova, mavrično rajanje pa se bo prav takrat začelo tudi v klubu K4, v katerem bodo v okviru večerov Roza nastopili didžeji Lara Lens, Kezz, Lun ter State of Soul, Anima in Timi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.