STA

 |  Kultura

»Moj cilj je ustvariti muzej za današnje ljudi«

Dunajska Albertina velja za enega najpomembnejših muzejev v Evropi

Muzej Albertina na Dunaju

Muzej Albertina na Dunaju
© Wikipedia

Nemški umetnostni zgodovinar Ralph Gleis bo od 1. januarja 2025 novi generalni direktor dunajskega muzeja Albertina, je nedavno sporočila avstrijska državna sekretarka za kulturo Andrea Mayer. 49-letni Gleis je trenutno na čelu berlinske Stare narodne galerije, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Gleis bo v Albertini nasledil avstrijskega umetnostnega zgodovinarja Klausa Albrechta Schröderja, ki se po 25 letih na čelu dunajskega muzeja ni več potegoval za nov mandat.

Kot je povedala državna sekretarka Andrea Mayer, je Gleis med drugim prepričal z idejami za nagovarjanje novega občinstva. Novi direktor Albertine velja za strokovnjaka za klasični modernizem in umetnost 19. stoletja.

Gleis je poudaril, da želi z vizionarsko silo dati nove impulze, s katerimi bi še povečali prepoznavnost dunajskega muzeja. "Moramo se vprašati, kako lahko Albertina v prihodnosti deluje trajnostno in hkrati ostane magnet za množice," je dodal in napovedal, da bo na več ravneh stavil tudi na mednarodno sodelovanje.

Prav z dolgoročnimi partnerstvi namerava novi direktor Albertine zmanjšati finančne izdatke in optimizirati vire za razstavne projekte. "Moj cilj je ustvariti muzej za današnje ljudi z vprašanji današnjega dne," je še povedal.

Dunajska Albertina s svojo izjemno grafično zbirko velja za enega najpomembnejših muzejev v Evropi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.