STA

 |  Kultura

Karlovy Vary / Kdo je prejel glavno nagrado?

Filmski festival v Karlovyh Varyh je eden najstarejših in najuglednejših na svetu

Film Blagine lekcije govori o upokojeni učiteljici Blagi, ki postane žrtev telefonske prevare in izgubi vse svoje prihranke.

Film Blagine lekcije govori o upokojeni učiteljici Blagi, ki postane žrtev telefonske prevare in izgubi vse svoje prihranke.

Ma 57. mednarodnem filmskem festivalu v Karlovyh Varyh na Češkem je kristalni globus za najboljši film v soboto zvečer prejel film bolgarsko-nemške koprodukcije Blagine lekcije v režiji Stefana Komandareva. Obenem so glavno igralko filma Eli Skorčevo na festivalu izbrali za najboljšo igralko, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Film Blagine lekcije govori o upokojeni učiteljici Blagi, ki postane žrtev telefonske prevare in izgubi vse svoje prihranke. Da bi svojega nedavno preminulega moža dostojno pokopala, se mora sama zateči k nemoralnim sredstvom. Glavna nagrada filmskega festivala v Karlovyh Varyh je vredna približno 22.800 evrov.

ZYV7IHZrvY4

Nagrado za najboljšega igralca je prejel Herbert Nordum za vlogo v švedski komediji Hipnoza, ki je prejela še dve nagradi: nagrado združenja evropskih kinematografov in nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov Fipresci.

Posebno nagrado žirije je prejela nemško-iranska filmska drama Prazne mreže režiserja Behrooza Karamizadeja, v katerem se mladi Amir odpravi iskat denar za kupnino, da bi se lahko poročil s svojim dekletom, ki prihaja iz precej bolj premožnega okolja kot je sam. Posebna nagrada je vredna okoli 13.700 evrov.

Nagrado za najboljšo režijo je prejel iransko-britanski režiser Nabak Jalal za film Fremont, posebno omembo žirije pa dokumentarni film Ples na robu vulkana libanonskega avtorja Cyrila Arisa.

Za hollywoodski glamur je ob koncu festivala letos poskrbela ameriška igralka Robin Wright. Zvezdnica Hiše iz kart je prejela častno nagrado predsednika festivala. Že ob odprtju so s kristalnim globusom za umetniški prispevek k svetovni kinematografiji počastili zvezdnika Gladiatorja Russella Crowa.

Filmski festival v Karlovyh Varyh, zdraviliškem mestu na zahodu Češke, je eden najstarejših na svetu. Po podatkih organizatorjev so letos za 445 filmskih projekcij prodali več kot 123.500 vstopnic.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.