Uredništvo

 |  Kultura

»Treba je ločevati umetnika in njegovo delo«

IZJAVA DNEVA

"Ves čas trdim, da je treba ločevati umetnika in njegovo delo. Če bi bil Liffe večji festival, bi film spornega avtorja morda uvrstil v program, ne bi pa povabil režiserja, še posebej, če je to režiser, ki bi znal s svojo pojavnostjo in izjavami sprožiti nove kontroverze."

"Letos smo imeli manjši zaplet z ukrajinskim avtorjem kratkega filma. Naravnost nas je vprašal, če bomo na festivalu predvajali kak ruski film. Povedal sem mu, da bomo predvajali enega, a da je Moja mala nočna skrivnost prvenec mlade ruske režiserke, ki nima političnega sporočila. Kljub temu se je odločil, da svojega filma ne bo poslal v Ljubljano. Razumem njegovo odločitev, vendarle so v vojni, a sem mnenja, da filmu, če ni ideološke narave in je vreden prikazovanja, ne bom odrekel dobrodošlice."

(Programski direktor 34. festivala Liffe Simon Popek o tem, če nobenega filma ne bi zavrnili, ker je njegov avtor sporna osebnost; v intervjuju za MMC RTV Slovenija)

Simon Popek

Simon Popek
© Borut Peterlin

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.