Uredništvo

 |  Kultura

Ideja bivanja v oblaku

Znanstvenofantastična plesna predstava Softwareness

© Kino Šiška

V Kinu Šiška bo danes, ob 20.00 premiera znanstvenofantastične plesne predstave Softwareness, zasnovane na ideji bivanja v oblaku.ki je nastala v produkciji Zavoda NEST ter koprodukciji Nomad Dance Academy Slovenija in Kina Šiška.

"Občutno izpodbija konvencionalno dojemanje resničnosti in ponuja vpogled v prihodnost, kjer človeštvo v fantaziji oblaka najde uteho, vznemirjenje in celo obup. Oblak predstavlja virtualni prostor za shranjevanje, kot npr. iCloud. V oblaku je vse le informacija. Uprizoritev pod drobnogled postavlja logiko virtualnega prostora ter obenem razkriva, kako njegovo delovanje vpliva na logiko strukturiranja plesa," so zapisali v Kinu Šiška.

Kako bi bilo, če bi se naložili v virtualni prostor, kot datoteka? Kaj se dogaja s telesom, medtem ko so misli vpete v oblak? Kaj bi se zgodilo, če bi naša čutila in zavest naložili v namišljeno shrambo? Bi se to izkazalo kot nekaj povsem odtujenega, nekaj kar zanemarja bistvo, ali bi se od te izkušnje lahko učili? Na kakšen način lahko izvajamo ples, ki je zgolj informacija, ter kakšne principe gibanja spodbuja?

Ustvarjalke telo in njegov fizični zapis jemljejo kot medij za prenos informacij. Zanima jih, kako podatkovno dojemanje telesa vpliva na razvoj gibalnih potencialov. Kljub popolni fizični predanosti so le informacija in se ne ukvarjajo z ničemer drugim kot z zgolj samo informacijo, a ne trivialno informacijo, ki jo lahko izračunamo, ampak informacijo o sami obliki ali obstoju. Prav tako se osredotočajo na informacije, ki se prenašajo preko dotika. Iz enega sistema v drugega, iz enega telesa na drugega. Navdihnjene s funkcijami v oblaku odkrivajo drugačen pristop do telesa, plesa in koreografije. Izgubljajo običajno občutje za čas in prostor z namenom, da bi samo plesale v virtualnem…

"Projekt kot v sanjah uprizarja soobstoj stvarnega in navideznega ter nam s tem omogoča uvid v prihodnost, ki je prikrito že med nami. Podajamo se na potovanje po nežno zavedajočem vesolju ter dopuščamo, da ples podatkov in zvok informacijskega sveta skozi prebujeno zaznavo odstrani mreno z naših domnevno neuporabnih čutil," so še zapisali v Kinu Šiška.

Koncept: Julija Pečnikar, ples: Alja Branc, Sara Janašković, Julija Pečnikar, glasba: Balázs Pattantyús, Bálint Pattantyús, kostumi: Sara Brundula (oblikovanje in izvedba), Neža Dapčevič (zasnova), oblikovanje luči: Borut Bučinel, grafično oblikovanje: Bálint Pattantyús, video in fotografija: Tin Silvaši Meštrović, mentorstvo: Patrik Kelemen, strokovno svetovanje: Marten Spangberg, Denes Tornyi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.