Uredništvo

 |  Kultura

Pomemben kanal za omogočanje dialoga med Azijo in Evropo

Na desetem Bienalu Asia-Europe se bo predstavila tudi Slovenija

Informans  PROGRAMMATA::MOLEKULAR.

Informans PROGRAMMATA::MOLEKULAR

Umetniški center Art Istanbul Feshane bo od 29. oktobra do sredine decembra gostil nomadski 10. Bienale Asia-Europe "MEDIATIONS" z naslovom JAZ SEM DRUGI TI, TI SI DRUGI JAZ. Bienale v svoji deseti izdaji nadaljuje svojo izvorno misijo globalne predstavitve konceptualne in medijske umetnosti. Do sedaj je predstavil 727 umetnikov iz 33 evropskih in 34 azijskih držav. V petnajstih letih je postal pomemben kanal za omogočanje dialoga med Azijo in Evropo.

Izbor umetnikov je izraz prizadevanj 18 kustosov in kustodinj, predanih negovanju dinamičnih kulturnih izmenjav. Letošnje kolektivno kuratorstvo bo javnosti predstavilo vrsto umetniških del 150 umetnikov iz 38 držav. Kustodinja turškega dela bienala je Beral Madra.

Slovenija se bo na bienalu predstavila z informansom v vizualni artikulaciji Dunje Zupančič in režiji Aljoše Živadinova Zupančiča z naslovom PROGRAMMATA::MOLEKULAR. Informans bodo procesirali Nika Korenjak, Jurij Žavbi, Gregor Mesec in Aljoša Živadinov Zupančič, kot glas pa bo nastopil Ivan Lotrič.

Informans  PROGRAMMATA::MOLEKULAR.

Informans PROGRAMMATA::MOLEKULAR

Na predvečer otvoritve, ki je bila 29. oktobra, sta umetnike nagovorila župan Istanbula Emre Imamoğlu in direktor bienala Tomasz Wendland.

Tomasz Wendland je v svojem nagovoru povedal, da umetnost in kultura veljata za najpomembnejši v iskanju "resnice" in prepoznavnju "resničnosti". "Poudarjata intelektualne, formalne in estetske vrednote. Prikazovanje sodobnih umetniških vizualizacij v javni domeni služi kot katalizator za intelektualno in vizualno rast družbe ter neguje okolje za interpretacijo in ukvarjanje z bistvom relacijske estetike, da lahko posamezniki krepijo svoj kritični vpogled."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.