Dora Trček

 |  Mladina 47  |  Kultura

Ko ostane le še preživetveni nagon

Z režijskim debijem Mie Skrbinac je na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana zaživela lutkovna priredba slovitega romana Šolski zvezek Agote Kristof 

Lutki dvojčkov, ki se znajdeta v primežu vojne ter v boju za preživetje krepita svoje telo in duha, animirata Voranc Boh (levo) in Mia Skrbinac (desno), ki je tudi režiserka predstave.

Lutki dvojčkov, ki se znajdeta v primežu vojne ter v boju za preživetje krepita svoje telo in duha, animirata Voranc Boh (levo) in Mia Skrbinac (desno), ki je tudi režiserka predstave.
© Borut Bučinel

Roman Šolski zvezek je eno pretresljivejših del iz kanona sodobnega evropskega romana. »Veliko otrok je pri ljudeh, ki jih prej niso poznali. Delati morajo na njivah in v vinogradih; ljudje, ki skrbijo zanje, niso zmeraj prijazni z njimi. Veliki otroci napadajo majhne. Vzamejo jim vse, kar imajo v žepih, včasih celo obleko. Tepejo jih, posebno tiste, ki so od drugod. Majhne otroke od tukaj branijo mame in nikoli ne grejo sami ven,« je v njem med drugim zapisala na Madžarskem rojena pisateljica Agota Kristof (1935–2011) in nas popeljala v kruti svet, v katerem iz pekla nasilja niso izvzeti niti najmlajši. Te dni pa je roman Šolski zvezek na oder Lutkovnega gledališča Ljubljana postavila Mia Skrbinac. Doslej smo jo poznali predvsem kot gledališko in filmsko igralko; nase je opozorila denimo z vlogo v kratkem filmu Sestre Katarine Bogdanović (prej Rešek) - Kukle, ki je slavil na največjem festivalu kratkega filma na svetu v Clermont-Ferrandu in po katerem nastaja celovečerec Fantasy. Lutkovna predstava Šolski zvezek je njen režijski debi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.