Uredništvo

 |  Kultura

»Z govorico telesa lahko poveš več kot s samo besedo«

IZJAVA DNEVA

"Kljub temu da kot plesalec in koreograf seveda verjamem, da z govorico telesa lahko poveš več kot s samo besedo in da je v tem moč naše umetnosti, to včasih ni dovolj. Metafora, ki jo lahko ustvarimo skozi ples, pomaga, vendar ni dovolj. Se pravi, da moram do literarnega dela in tudi do plesalcev pristopiti kot dramski režiser. In od plesalcev tudi pričakujem odnos do literarne vsebine, kakršnega imajo po navadi igralci."

"Pogosto se srečam z izjavo, da sem eden redkih koreografov, ki še pripoveduje zgodbe, vendarle to niso moje zgodbe. To so zgodbe junakov, ki se ob vsakem novem branju znova rodijo - in tako se znajdejo tudi v mojih predstavah kot posledica mojega razumevanja njihovega obstoja. Predstava postane prostor, v katerem sobivata ideja in gledalec, ta prostor je izkušnja, ki nima ne preteklosti in ne prihodnosti, je avtentičen trenutek, ki po navadi ne traja več kot dve dejanji."

(Koreograf in vodja Baleta SNG Maribor Edward Clug v intervjuju za Večerovo prilogo V soboto o tem, da ni samo vrhunski koreograf, ampak tudi režiser)

Edward Clug

Edward Clug
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.