STA

 |  Kultura

Sundance / Znani so nagrajenci filmskega festivala

Veliko nagrado žirije za najboljšo ameriško produkcijo je na letošnjem filmskem festivalu Sundance prejela družinska drama In The Summers

Film In The Summers pripoveduje o zapletenem odnosu med sestrama in njunim nestanovitnim očetom

Film In The Summers pripoveduje o zapletenem odnosu med sestrama in njunim nestanovitnim očetom

Veliko nagrado žirije za najboljšo ameriško produkcijo je na letošnjem filmskem festivalu Sundance prejela družinska drama In The Summers v režiji Alessandre Lacorazza, film Sujo v režiji Astrid Rondero in Fernande Valadez pa je prejel veliko nagrado žirije za najboljši mednarodni celovečerec. Najboljši ameriški dokumentarec je Porcelain War v režiji Slave Leontyeva, najboljši mednarodni dokumentarni film norveški A New Kind of Wilderness v režiji Silje Evensmo Jacobsen.

Film In The Summers pripoveduje o zapletenem odnosu med sestrama in njunim nestanovitnim očetom. Kot je v utemeljitvi med drugim zapisala žirija, se jim je "film prikradel, kot se prikradejo številni odlični filmi", ko so "pristali v zadnjem kadru, so vedeli, da so doživeli nekaj resnično očarljivega". Žirija je tudi izrazila upanje, da bo film "našel občinstvo, ki si ga zasluži".

Film Sujo, ki je koprodukcija ZDA, Mehike in Francije, pripoveduje zgodbo štiriletnega dečka Suja, ki mu ubijejo očeta, strelca v kartelu. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da gre za "osupljiv film, ki je ustvaril svoj lasten edinstven filmski besednjak - o otroštvu, ki se je rodilo ob nasilju, a ga je varoval objem žensk, neznancev in družine".

Film In The Summers pripoveduje o zapletenem odnosu med sestrama in njunim nestanovitnim očetom. Kot je v utemeljitvi med drugim zapisala žirija, se jim je "film prikradel, kot se prikradejo številni odlični filmi", ko so "pristali v zadnjem kadru, so vedeli, da so doživeli nekaj resnično očarljivega".

Dokumentarni film Porcelain War prinaša zgodbo treh umetnikov, ki se borijo v vojni v Ukrajini. Norveški film A New Kind of Wilderness pripoveduje o družini, ki živi izolirano v gozdu in se mora po nesreči vrniti v civilizacijo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Nagrado občinstva za najboljšo ameriško produkcijo je prejel film Didi, nagrado občinstva za najboljši ameriški dokumentarec pa film Daughters. Nagrado občinstva za najboljši mednarodni celovečerec je prejel film Girls Will Be Girls, nagrado občinstva za najboljši mednarodni dokumentarec pa film Ibelin.

Letošnji, 40. festival Sundance se je sklenil v nedeljo. Na festivalu, ki slavi neodvisno pripovedovanje filmskih zgodb, so prikazali približno 80 celovečernih filmov iz 24 držav.

WH-fvIZLg8I

hFSIb5w2ALg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.