KC, STA

 |  Kultura

Slovenski uspeh na 35. tržaškem filmskem festivalu

Slovenski filmski ustvarjalci še naprej dvigujejo raven filmske umetnosti in produkcije

Na včerajšnjem zaključenem 35. Tržaškem filmskem festivalu je slovenska filmska produkcija požela izjemne uspehe, pri čemer so tri nagrade romale v roke slovenskih ustvarjalcev. Med nagrajenimi se je izkazal celovečerni dokumentarni prvenec Maje Doroteje Prelog z naslovom "Cent'anni" (Sto let), ki je v produkciji Roka Bička prejel nagrado občinstva za najboljši dokumentarni film.

Film "Sto let" je nastal kot večnacionalna koprodukcija, združujejoč slovenske, poljske, italijanske, srbske in avstrijske filmske mojstre. Stvaritev spremlja zgodbo Blaža, ki se po preboleli hudi bolezni odpravi na zahtevno kolesarsko turo čez najslavnejše vzpone Gira d'Italia. Navdihujoča zgodba o premagovanju bolezni je bila nagrajena z nagrado občinstva.

Uspehom slovenskih filmskih ustvarjalcev se je nadaljeval, saj je nagrado PAG, ki jo podeljuje mlada žirija med 18. in 35. letom starosti, prejel tudi kratki film "Morje med nama" režiserja Luna Sevnika. Film se poglobi v kompleksne odnose, še posebej v odnos med očetom in sinom. "Kratek, vendar intenziven prizor, ki gledalčev pogled ujame preko globokih pogledov, znotraj konfliktnega odnosa z očetom, ki doseže prepričljiv vrhunec, v tišini zlorab, ki se velikokrat utopijo v morju," so zapisali v žiriji.

Dodatno priznanje je odšlo v roke italijansko-slovenski koprodukciji "Lala" režiserke Ludovice Falese, pri katerem je iz Slovenije sodeloval producent Miha Černec. Film, ki odraža meje med igranim in dokumentarnim filmom, se osredotoča na življenje mladega romskega dekleta in problematiko migrantov pri vključevanju v normalno življenje v italijanski prestolnici. Žirija je pri motivaciji nagrade pojasnila, da je režiserka z zrcaljenjem kodeksov fikcije in dokumentarnega filma uspela približati vsakdanje življenje. "Lala" zrcali kodekse fikcije in dokumentarnega filma v izvirni vaji bližine življenja, ki je na trenutke nerodna in nepravilna. Ravno ta nekonformnost dela film Ludovice Fales tako dragocen in mu omogoča, da na nepričakovan način aktivira naš gledalski pogled.

Na zadnjem večeru letošnjega festivala si je publika ogledala celovečerni film, ki je bil letos nominiran za oskarje kot najboljši tuji film, ki ga je prejela poljsko-britanska produkcija "The Zone of Interest" (Območje zanimanja). Slovenski filmski ustvarjalci še naprej dvigujejo raven filmske umetnosti, kar je še en dokaz, da se slovenski film uveljavlja na mednarodnem prizorišču. Tržaški filmski festival je postal oder za izjemne dosežke in odličnost srednje in vzhodno evropskega filma.

3xWMpkamn7c

ai7kJq9X7v4

IRXPz5wi-f0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.