STA

 |  Kultura

Reproduktivne pravice

V Ljubljani bo do 20 maja na ogled razstava z naslovom Reproduktivne pravice: O zdravju, spolnosti in enakosti žensk

Zagovorniki pravice do splava na shodu v Ljubljani

Zagovorniki pravice do splava na shodu v Ljubljani
© Janez Zalaznik

V Ljubljani bodo danes popoldne odprli razstavo z naslovom Reproduktivne pravice: O zdravju, spolnosti in enakosti žensk. Opozorila bo na ključne mejnike v zgodovini reproduktivnih pravic v Sloveniji, kot so med drugim splav, kontracepcija, umetna oploditev, spolna vzgoja in starševstvo, so sporočili iz Mirovnega inštituta.

Razstavo, ki so jo pripravili na Mirovnem inštitutu in oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, si bo mogoče do 20. maja ogledati na več lokacijah v Ljubljani, in sicer pri Figovcu, Šestici, na Dalmatinovi/Miklošičevi ulici, Trgu Ajdovščina/Metalki ter Trgu Ajdovščina/Hotelu Union. Pripravili so jo v okviru projekta Fierce, ki ga financira program Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje Evropa.

Kot so navedli na Mirovnem inštitutu, so reproduktivne pravice osrednjega pomena za doseganje enakosti spolov v sodobnih družbah. Vključujejo pravico do zadovoljujočega in varnega spolnega življenja ter pravico, da se posameznice in posamezniki brez strahu, diskriminacije ali nasilja odločajo o svojem telesu, zdravstvenem varstvu in možnosti rojevanja otrok.

Poglavitno vlogo v boju za ohranjanje in širjenje reproduktivnih pravic so skozi zgodovino odigrala feministična gibanja. Letos mineva 50 let od sprejetja jugoslovanske ustave, ki je kot prva na svetu opredelila pravico do svobodnega odločanja o rojstvih otrok.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.