DK, STA

 |  Kultura

»Zgodba nogometnega huliganstva, čefurjev v Ljubljani in balkanskega trapa«

Skini mi se s kursa je "ena takšna simpatična družinska predstava, za mami prijetna glasba, za očija igralke v mini krilcih, za otroke pa gledališče mask in lutkovne domišljije"

© Asiana Jurca Avci

V Mini teatru bodo danes ob 20.00 premierno uprizorili predstavo Skini mi se s kursa v režiji Matjaža Pograjca, ki se podpisuje tudi pod koncept in dramaturgijo predstave po motivih Othella Williama Shakespeara. Predstava bo po režiserjevih napovedih razkrila prvinske strasti v Shakespearovi igri.

Zgodba Othella je preprosta. Othello, vojak, za svojega poročnika ne izbere Jaga, bojnega tovariša, temveč moža, ki "nima pojma o zasnovi bitke nič več ko baba," Cassia. Jagova prizadetost je razumljiva, ne zaradi poklicnega »izdajstva«, marveč predvsem zaradi zavisti. Cassiu zavida položaj poročnika, vendar je njegov gnev usmerjen predvsem v Othella, kar priča o tem, da njemu, uspešnemu eksotičnemu vojaku z lepo ženo, Desdemono, zavidaše bolj. Zato Jago spletkari, laže, krade in ubija; Othello verjame, Desdemona pa nasrka.

"To ne bo več prelepa klasika o ljubosumju ali patološki ljubezni, temveč zgodba nogometnega huliganstva, čefurjev v Ljubljani in balkanskega trapa s travarico za počez. To bo ena takšna simpatična družinska predstava, za mami prijetna glasba, za očija igralke v mini krilcih, za otroke pa gledališče mask in lutkovne domišljije."

Matjaž Pograjc,
režiser

"Tragedija, kot je Othello, v svoji preprostosti širokogrudno vabi k temu, da besedilne luknje teksta zakrpamo sami in s tem odpremo prostor divji svobodi naše interpretacije. Kar bo nastalo, morda ni res in morda ni tisto, kar je mislil Shakespeare, vendar bo zato predstava postala plod naše interpretativne samovolje, upajoč na to da, bodo naše blodnje tako spretno zlagane kot njegove in da bodo bolj resnične in predvsem bolj sodobne. Zato bo naša predstava vulgarna, nasilna in razburljiva, ker bo razkrila prvinske strasti v Shakespearovi igri: paranojo, seks in umore, ki so trdno zakoreninjeni v nemirnem 21. stoletju," je o predstavi zapisal režiser.

© Asiana Jurca Avci

"To ne bo več prelepa klasika o ljubosumju ali patološki ljubezni, temveč zgodba nogometnega huliganstva, čefurjev v Ljubljani in balkanskega trapa s travarico za počez. To bo ena takšna simpatična družinska predstava, za mami prijetna glasba, za očija igralke v mini krilcih, za otroke pa gledališče mask in lutkovne domišljije," je še zapisal Pograjc.

V predstavi igrajo Klara Kastelec, Rada Kovačević, Jurica Marčec in Kristina Tini Rozman. Prevod besedila je pripravil Milan Jesih. V  ekipi sodelujejo še koreograf Branko Potočan, scenograf Sandi Mikluž, kostumografinja Nataša Recer, Matjaž Pograjc in Kristina Tini Rozman sta pripravila izbor glasbe, pod likovno podobo se podpisuje Polona Pačnik, pod oblikovanje svetlobe in videa pa prav tako Matjaž Pograjc.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.