Stanka Prodnik

 |  Mladina 19  |  Kultura  |  TV

TV komentar / Vse zamujene priložnosti

Da bi kdo odpovedal Pesem Evrovizije, ker danes v dveh članicah tega pevskega kluba poteka vojna? Ne, seveda ne.

Tudi slovenska pevka Raiven je zamudila priložnost za protest. Ga bo izvedla v finalu?

Tudi slovenska pevka Raiven je zamudila priložnost za protest. Ga bo izvedla v finalu?
© Sarah Louise Bennett/EBU

Naj začnemo kar s citatom staroste slovenske organizacije Pesmi Evrovizije, Miše Molk, besede je izrekla v torkovi oddaji Odmevi: »Evrovizija je zelo težko izločena iz aktualnega družbenega dogajanja. Eurosong nikoli ni bil popolnoma apolitičen. Vedno se je v besedilih zaznalo nekaj ideologije. Tokrat mislim, da se je EBU malce sprenevedal in je raje posegel v besedilo izraelske skladbe, imel pa je možnost in priložnost, da Izrael izloči s tekmovanja.« Drži. Miša Molk je že s to izjavo povedala vse. A je tudi nadaljevala in do konca, a nežno zabila žeblje v to krsto evropskega televizijskega sprenevedanja: »Zakaj? S tem bi opozorili, da smo proti nasilju, proti vojni, in to bi zelo veliko pomenilo za Evropo. Ampak EBU se tako ni odločil. Mislim, da gre za dvoličnost. Tudi če letos prireditve ne bi bilo, bi to preživeli, v Gazi bo pa preživelo vedno manj ljudi.« Da, točno za to gre. Če letos ne bi bilo prireditve, bi vsi mi Evropejci – preživeli. Nikomur se ne bi nič zgodilo, nikomur od tistih, ki v tej prireditvi uživamo – nekateri tudi zgolj zato, ker sta nam všeč barvitost in robnost celotne prireditve, ki je pač na trenutke tako cenena in neumna, da je v tem že nekakšen presežek –, ne bi popolnoma nič manjkalo. Kot da pač enkrat nisi šel na svojo najljubšo zabavo.

Sporočilo bi bilo lahko preprosto: v imenu miru. Nič več ne bi bilo treba reči. Ne bi bilo treba reči niti »v imenu Palestine«. Zgolj v imenu miru. Miru v Palestini. In miru v Ukrajini. Bilo bi lepo sporočilo. S tem bi evropska zveza televizij pokazala, da ima vrednote. Ampak tega niso storili. Nič niso storili. Zaradi visoke gledanosti? Zaradi tega, ker zabave pač ne bomo odpovedali? Res?

Vsi so zamudili to priložnost. Vsaka pevka in pevec, ki je vseeno nastopil na tem zabavnem dogodku – zgolj to je Pesem Evrovizije, zabaven dogodek, nič več –, vsi nastopajoči so zamudili tisto edino priložnost v življenju, da bi presegli svoje drobne interese in zablesteli neprimerno bolj – namreč zablesteli s svojim protestom. Tudi slovenska pevka je zamudila to priložnost. Ker ji je vseeno, ker živimo v svetu jazjazjaz, kjer je jaz vedno na prvem mestu. Kakšne neumnosti smo brali o tem, kako na nastopajoče ne gre pritiskati z zahtevami, naj ne sodelujejo tokrat na Evroviziji. Zakaj ne? Za njih splošne vrednote, spoštovanje življenja ne veljajo? Priložnosti pa niso zamudili le nastopajoči. Zamudile so jo tudi vse nacionalne televizijske hiše. Ker niso rekle, da bodo letos Pesem Evrovizije preskočile. Tudi slovenska. V imenu miru. Ker Palestince, nad katerimi izraelska vlada izvaja genocid, lahko naš pišmeuhovski odnos do njihovih smrti boli. Ali pa zato, ker je EBU pred dvema letoma že izključila Rusijo.

Miša Molk včasih res preseneti. In tokrat je. S svojo preprostostjo. Ja, vsi bi preživeli, če letos prireditve ne bi bilo. Niti las se nam ne bi skrivil. Ne bi bolelo. In hkrati bi bila to velika gesta.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.