|  Mladina 50  |  Kultura

Revolver

Razvedrilo, ne kultura - Vse bolj prihajajo na dan podrobnosti o telenoveli Strasti, ki jo za potrebe večje gledanosti Dnevnika predvaja javna televizija. Ne le, da je telenovela izrinila risanko in nekatere oddaje izobraževalnega in otroškega programa, obenem se je otepajo še vsa uredništva. Vodstvo TVS je želelo telenovelo namesto v razvedrilni umestiti v kulturno-umetniški program, a se je temu uprl njegov odgovorni urednik Jani Virk. Kot je zapisal v javnem pismu, v zadnjem obdobju celo tedenske nadaljevanke igranega žanra nastajajo v razvedrilnem programu TVS, zato je dnevno nadaljevanko še toliko bolj neokusno umeščati v kulturne programe. “Razen, če ne želimo s tem okrepiti varljive statistike o prisotnosti kulturnih programov na javni televiziji,” je dodal Virk.
Vodstvo TVS se je sicer ta teden sestalo z Gašperjem Mramorjem, pobudnikom peticije Daj risanke nazaj!, ki z več kot 4500 podpisi opozarja, da je sprememba termina risank zaradi vrinjenja telenovele pred Dnevnik posegla v ustaljene navade in življenjski ritem številnih slovenskih družin z majhnimi otroki. Kot da tega ne želi slišati, je vodstvo TVS po sestanku sporočilo, da je risanka zdaj bolj gledana kot prej. Risanke torej, kot kaže, ostajajo v novem terminu, dokončna odločitev pa bo znana pred božičem, ko bo TVS izvedla “neodvisno anketo na reprezentativnem vzorcu slovenskih staršev”. Medtem je situacijo spretno izkoristila POP TV. V decembru bodo namreč ob delavnikih otrokom pred informativno oddajo 24 ur ponudili risanko. Štartajo 15. decembra ob 18.45.

Koncerti 2009
- 9. februarja bo v klubu Inbox v Ljubljani nastopil finski bend The Rasmus, najbolj znan po hitu In the Shadows. Spomladi pa se po petih letih v Ljubljano vrača pevec Lenny Kravitz. Leta 2004 je skoraj brez glasu nastopil na stadionu za Bežigradom (naslednji koncert v Zagrebu je takrat celo odpovedal), 8. junija pa igral v Hali Tivoli.

Konec premora - Skupina Frozenchild se po daljši pavzi s koncertom, ki bo 13. decembra v Klubu Roxly v Ljubljani, vrača na glasbeno prizorišče, in sicer z novim/starim bobnarjem Borutom Zupančičem (Kyan Arain), ki je s skupino že sodeloval v letih 2002 in 2003.

Fotografija leta 2009
- Revija Emzin že petnajstič razpisuje natečaj za Fotografijo leta. Tema tokratnega anonimnega fotografskega natečaja je poljubna. Fotografije lahko pošljete do 19. januarja 2009 na naslov: Emzin, Metelkova 6/II, Ljubljana.

Ukradeni komad? - Rock kitarist Joe Satriani je vložil tožbo proti britanski zvezdniški glasbeni skupini Coldplay, ker naj bi bila njena uspešnica z letošnje plošče Viva la Vida plagiat njegove instrumentalne skladbe If I Could Fly iz leta 2004. Na spletni strani You Tube sta se medtem že pojavila oba komada zmiksana v enega in, kot kaže, je malo možnosti, da bi bila njuna podobnost naključna.

Glasbeni blog - Ekipi Blogosovih hišnih blogerjev, ki jo med drugim sestavljata urednik Blogosa Marko Crnkovič in Jonas Žnidaršič, se je z blogom GLASBAtorij pridružil tudi Tomica Šuljić, ki je na blogu prvič javno priznal, da je lastnik vzdevkov Elvis in dr.um, pod katerima recenzira koncerte in plošče tudi v Mladini.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.