|  Mladina 7  |  Kultura

Manja Zore, fotografinja

... o tem, zakaj se je lotila serije fotografij, na katerih je prikazala roke revmatičnih bolnikov in za katero je na Emzinovem natečaju Fotografija leta 2010 prejela nagrado za najboljšo reportažno fotografijo

“Projekta o pojavih revmatizma ter njegovem destruktivnem poseganju v življenja bolnikov sem se fotografsko lotila na pobudo revmatologa prof. dr. Matije Tomšiča z Inštituta za revmatologijo v Ljubljani. Od nekdaj me zanima sporočilnost govorice rok, saj so te poleg obraza najizrazitejši ter najbolj izpostavljen del človeškega telesa. Bolne in deformirane roke pa nosijo še drugačno, globlje in presunljivo sporočilo bolezni, ki prizadene več kot 10 odstotkov ljudi v Sloveniji.
Nastali opus fotografij posega v hibridnost umetniške in dokumentarne fotografije. Je moj poskus preseganja dokumentarnosti fotografije, saj je to temo z umetniškim jezikom laže razpreti v vsej travmatični kompleksnosti.
Fotografije so bile predstavljene ob svetovnem dnevu revmatikov oktobra 2009 v Državnem zboru RS ter v Cityparku v Ljubljani pod naslovom Umetnost življenja z revmatizmom. Kljub prizadevanjem, da bi tako širšo javnost opozorili na ta problem v zdravstvu, je bil odziv medijev porazen.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.