Saša Eržen

 |  Mladina 7  |  Kultura

Kontra grafiti

Umetnost v mestni umazaniji

/media/www/slike.old/mladina/phudo07.jpg

© Arhiv Mladine

Napis “Operi me!” na umazanem avtu je prapočetek vrste grafitov, ki jo je uradno iznašel Anglež Paul Curtis z vzdevkom Moose; kot najstnik je med streženjem v restavraciji na steni opazil madež in ga zdrgnil s krpo, nato pa ugotovil, da je očiščeni del tako kontrastno bel, da bi moral obdelati še vso preostalo steno. Zadnje desetletje Curtis z odstranjevanjem umazanije s pomočjo drgnjenja ali visokotlačnega čistilca v različnih mestih ustvarja podobe in sporočila - v okviru svoje firme Symbollix tudi oglaševalska - na javnih površinah, kot so pločniki, predori, fasade, ograje in prometni znaki. Klasični grafiti z barvo “umažejo” javno površino, tile pa jo ravno nasprotno očistijo umazanije, zato se jih je prijelo poimenovanje reverse graffiti, obratni, kontra grafiti. S časom izginejo, če jih seveda prej ne odstranijo, saj so povsem zmedli oblasti, ki celo kontra grafite praviloma razumejo kot vandalizem, pa čeprav gre za vrnitev površine v njeno izvorno, brezmadežno stanje. Njihov potencial so zavohali oglaševalci, zato se je na primer mestni svet Curtisovega rodnega Leedsa letos vdal in na nekaterih mestnih pločnikih dovolil 12-mesečno poskusno oglaševanje s pomočjo kontra grafitov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.