• V imenu koga?

    Vlada je v zadnji tretjini avgusta začela postopek proračunskega rebalansa za leto 2022, ki naj bi ga zaključila septembra. Fiskalni zapleti v drugi polovici leta so pričakovani. Poganjajo jih politične spremembe, dediščina stare vlade in nove krizne razmere. Vladni ukrepi na področju energetike, draginjskih dodatkov in obvladovanja stroškov podjetij zahtevajo dodatne finančne vire, poglabljajo zadolženost države. Njene fiskalne zmožnosti se zožujejo, zadolževanje postaja dražje in vse bolj problematično. Stanje državnega proračuna pa je zavajajoče. Po visokih primanjkljajih prejšnjih let imamo na polovici leta domala izravnan proračun. Toda razmere so bistveno drugačne in pravi pretresi šele prihajajo. Obdobje lahkotnih finančnih iluzij Janševe vlade bo zamenjal čas pravih fiskalnih zadreg in omejitev. Po stotih dneh Golobove vladavine je sporočilo preprosto. Vsako fiskalno podcenjevanje ekonomskih in razvojnih politik bo usodno, za vlado in za državo.

  • Jaša Bužinel  |  foto: Uroš Abram

    9. 9. 2022  |  Mladina 36  |  Kultura  |  Portret

    Raperka, plesalka in igralka, ki navdušuje doma in na tujem

    Pred nekaj dnevi je izšla plošča Improvised Colours, prvenec 23-letne ljubljanske raperke, plesalke in igralke Sahareye, rojene kot Sarah Al Saleh. Od lanskega poletja, ko se je prvič predstavila kot samostojna glasbena ustvarjalka z obilo karizme, je potrpežljivo nabirala odrsko kilometrino doma in na tujem – denimo v Zagrebu, Bratislavi, Talinu ... Z odmevnimi singli in impresivnimi videospoti zanje (še posebej denimo izstopa videospot Katarine Rešek - Kukle za hitič Otherside) je hitro razširila bazo oboževalcev onkraj ljubljanske kotline.

  • Damjana Kolar

    9. 9. 2022  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo tokrat izbrali za vas.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    9. 9. 2022  |  Mladina 36  |  Hrvaška

    Dane in Rada

    Šjor Dane je opravljal tehnične preglede vozil, žena Rada pa je marljivo prodajala sukanec in igle, pozneje sta v domači vasi zasadila oljčnik, da bi si zagotovila kak priboljšek k skromni pokojnini. Bila sta verna in to jima je lajšalo trdi vsakdanjik, prva sta prihajala k maši, Dane je tu in tam pokrpal vaško cerkev, Rada jo je pospravljala in pela na koru, skratka, bila sta predana vernika, božje zapovedi – saj veste: »Ne ubijaj«, »Ne kradi« in tako naprej – so bile njuno življenjsko vodilo. A ker je življenje humoreska, je Dane svoji cerkvi nenadoma podaril sto tisoč kun, vaškega župnika pa je začelo takoj glodati: »Ljubi bog, od kod vendar upokojencu toliko denarja?« Ni vedel, prav tako kot še marsikdo v hrvaški vladi ne, posebej ne premier, da je nekaj posameznikov iz državne naftne družbe leta in leta izsesavalo in končno izsesalo več kot milijardo kun, na čelu te mafijske združbe pa je bil prav Danetov in Radin sin, direktor plinskega sektorja INE, ki je na očetov bančni račun nakazal kar 500 milijonov kun, nekaj pa tudi na maminega. Tako sta Dane in Rada zajetno vsoto vložila v gradnjo stanovanjske stavbe v središču Šibenika. Aretacija je Daneta in juniorja presenetila, ko sta se ravno odpravljala v Švico, kamor sta nameravala prenesti milijone evrov, prigrabljenih v INI tako, da je združba med najhujšo energetsko krizo poceni kupovala hrvaški plin in ga prodajala po 20-krat višji ceni, pri tem pa »pokurila« kar 17 odstotkov domačih plinskih rezerv.

  • STA

    8. 9. 2022  |  Svet

    Umrla je britanska kraljica Elizabeta II. 

    Britanska kraljica Elizabeta II. se je danes poslovila po več kot 70 letih na prestolu. Potem ko so iz Buckinghamske palače sporočili, da je kraljica zaradi strahu za njeno zdravje pod nadzorom zdravnikov, je danes pri 96 letih umrla na dvorcu Balmoral na Škotskem, v zadnjih trenutkih pa je bilo ob njej tudi več članov kraljeve družine.

  • Uredništvo

    8. 9. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: POZOR! VISOKE CENE!

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić. Več o tem, kdo vse izkorišča energetsko krizo in do nerazumnih višin dviga cene elektrike in plina za uporabnike in podjetja, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 9. septembra, dalje. #Mladina36

  • IK, STA

    8. 9. 2022  |  Politika

    »Če bi se NSi želela popolnoma odlepiti od SDS, bi v boj poslala Ljudmilo Novak«

    Tekma za novega predsednika države se stopnjuje. Napoved Levice in NSi, da bosta vanjo vstopili s svojima kandidatoma, pa je smiselna in logična, meni komentatorka Tanja Starič. Gre namreč tudi za promocijo pred lokalnimi volitvami. A v boju za zmago podpora strank ne bo odločilna, pomembna bodo soočenja. Še vedno so možna tudi presenečenja, meni.

  • Uredništvo

    8. 9. 2022  |  Politika

    »Golobova vlada se prepriča, da ima denar za vsako kosilo, preden ga postreže državljanom«

    "Prejšnja (Janševa) vlada je ukrepe sprejemala hitro, a to bili so res rokohitrski ukrepi, ki so spregledali širšo sliko. Sedanja (Golobova) vlada se bolj zaveda stare ekonomske maksime, da zastonj kosila ni in se bolj prepriča, da ima denar za vsako kosilo, preden ga postreže državljanom."

  • Uredništvo

    8. 9. 2022  |  Politika

    Vladni stranki Gibanje Svoboda in SD sta brez predsedniškega kandidata

    "Po napovedi kandidatov strank NSi in Levica se bo povečal pritisk na Gibanje Svoboda in SD, ki sta brez svojega kandidata v predsedniški tekmi, prestižni za stranke. Jeseni bodo sledile za stranke pomembnejše lokalne volitve in referendumska sezona, predsedniška tekma pa je namenjena profilizaciji strank. Pri tem je treba dodati, da imamo v Sloveniji parlamentarni sistem s poudarjeno strankokracijo, izvoljeni predsedniški kandidat pa strankarsko izkaznico zamrzne, se od svoje stranke distancira in poskuša biti nestrankarski predsednik vseh Slovencev."

  • Danes je nov dan

    8. 9. 2022  |  Družba

    Samski in osamljeni

    Osamljenost je danes močno razširjena – še posebej med moškimi mlajših in srednjih let. Polje medsebojnih odnosov se spreminja, standardi za razmerja pa upravičeno višajo. Cele generacije moških, ki jih družina in družba niso navadile čustvene razpoložljivosti, se je morajo sedaj priučiti same.

  • »Jadranka Rebernik, kaj se je zgodilo s teboj? A ti je res tega treba? Žalostno.«

    Dogajanje v RTV Slovenija navijaško spremlja bodrenje Janševega medijskega imperija z vsemi sateliti vred, ki pričakovano navija za čim učinkovitejše rušenje in demontažo servisa. Nihče ne dvomi, da obstajajo dogovori in povezave med eksekutorji demontaže in naročniki, zato ne nepričakovano številni zapisi Bojana Požarja temeljijo na insajderskih informacijah iz RTV hiše, ki segajo do njenega vodstva.

  • STA

    7. 9. 2022  |  Politika

    Minister Mesec za obvezno božičnico

    Ministrstvo za delo načrtuje spremembe delovne zakonodaje, med drugim obvezno božičnico, je na torkovem posvetu Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije povedal minister Luka Mesec. O spremembah s področja evidentiranja delovnega časa pa je dejal, da ne bi bilo obvezno za vse. Novosti je napovedal še pri vodenju inšpektorata za delo.

  • STA

    7. 9. 2022  |  Politika

    Tudi Cigler Kralj bi bil rad predsednik

    V NSi so po dvodnevni klavzuri sprejeli odločitev, da bodo v predsedniško tekmo poslali vodjo poslancev Janeza Ciglerja Kralja. Po besedah predsednika stranke Mateja Tonina bo njihov kandidat, ki ga je soglasno podprl tudi izvršilni odbor stranke, glas delovnih ljudi, v kampanjo pa bo prinesel "več človečnosti, upanja in svežine".

  • STA

    7. 9. 2022  |  Politika

    Putin: »Pravijo, da Rusija energijo uporablja kot orožje. Kakšen nesmisel!«

    Rusija energije ne uporablja kot orožje proti Evropi, je danes v govoru na gospodarskem forumu v Vladivostoku zatrdil ruski predsednik Vladimir Putin. Kot največjo grožnjo svetovnemu miru je izpostavil sankcije, s katerimi skuša Zahod oslabiti in izolirati Rusijo, a mu to, tako Putin, ne uspeva. Moč Zahoda po njegovem slabi, prihodnost je v Aziji.

  • STA

    7. 9. 2022  |  Družba

    Zdravilo proti covidu že v Sloveniji

    Predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je v ponedeljek razkrila, da je v soboto eden od covidnih bolnikov že prejel zdravilo paxlovid. V UKC Ljubljana so namreč že prejeli 10 škatel tablet, sicer pa bo NIJZ zdravilo, ki je ta teden prišlo v Slovenijo, distribuiral bolnišnicam in lekarnam prihodnji teden.

  • STA

    7. 9. 2022  |  Družba

    Odstopil prvi mož UKC Ljubljana

    Generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič je danes odstopil, odločitve pa ne komentira, poroča Delo. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je Golobiča k odstopu pozval 23. avgusta in mu zanj dal 14 dni časa. Golobič je po ministrovem pozivu zapisal, da ne vidi razlogov za odstop, ministrov poziv pa dojema kot politično potezo.

  • STA

    7. 9. 2022  |  Svet

    Nemški parlament z minuto molka za »zagovornika miru, ki je svet spremenil na bolje«

    Poslanci nemškega bundestaga so danes z minuto molka počastili spomin na zadnjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova, ki je umrl prejšnji teden. Predsednica parlamenta Bärbel Bas ga je ob tem označila za "zagovornika miru, ki je svet spremenil na bolje", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • STA

    7. 9. 2022  |  Politika

    »Rusko izsiljevanje ne sme odvrniti Zahoda od tega, da ustavi Putina«

    Nova britanska premierka Liz Truss je v torek že opravila prve pogovore s tujimi voditelji. Najprej je govorila z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu zagotovila polno podporo, on pa jo je povabil na obisk v Kijev. Nato je prišel na vrsto predsednik ZDA Joe Biden, s katerim sta izpostavila pomen severnoirskega protokola.

  • STA

    7. 9. 2022  |  Politika

    Srbski zunanji minister: »V izjavah srbskega predsednika o Sloveniji ni bilo ničesar spornega«

    V izjavah srbskega predsednika Aleksandra Vučića ob obisku slovenskega predsednika Boruta Pahorja v Beogradu ni bilo ničesar spornega, je danes dejal srbski zunanji minister Nikola Selaković. S tem se je odzval na potezo slovenskega zunanjega ministrstva, ki je v ponedeljek na pogovor poklicalo veleposlanico Srbije v Sloveniji Zorano Vlatković.

  • STA

    7. 9. 2022  |  Politika

    Ameriška vlada Rusije ne namerava uvrstiti med podpornice terorizma

    Ameriška vlada Rusije ne namerava uvrstiti na seznam držav, ki financirajo terorizem, je v torek po mesecih ugibanj sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre. Predsednik ZDA Joe Biden je sicer že v ponedeljek v izjavi za novinarje nakazal, da Rusije ne namerava uvrstiti med države podpornice terorizma.

  • Uredništvo

    7. 9. 2022  |  Družba

    Samo v tem letu se je hrana podražila za 11 odstotkov, najbolj so se dvignile cene olja, masla, mleka in mesa

    "Če je za energetsko revščino še pretoplo, pa humanitarci že občutijo prehransko. Samo v tem letu se je hrana podražila že skoraj za enajst odstotkov, najbolj so se dvignile cene olja, kar za 40 odstotkov, pa masla, mleka in mesa za okoli dvajset odstotkov. Tisti, ki so že zdaj potrebovali pomoč, je zdaj potrebujejo še več, in tisti, ki so do zdaj lahko kupili ravno dovolj, po novem v trgovini dobijo premalo. Pri Slovenski filantropiji, kjer redno razdeljujejo viške hrane, ki jih trgovci umikajo s polic, že zaznavajo večje potrebe. Pred mariborsko pisarno je vsak torek, četrtek in petek ob 11. uri gneča. Po svoje pakete pridejo brezposelni, upokojenci, begunci, včasih tudi že zaposleni z minimalno plačo. Veliko jih je začelo prihajati prav v tem letu, saj s svojimi prihodki ne zmorejo več napolniti tiste nakupovalne vrečke, ki bi jim zadostovala. Prostovoljci so zato pripravili sezname upravičencev - in ker jih je toliko, lahko vsak od njih zdaj po svoj paket hrane pride le še enkrat tedensko. Pred covidom so lahko prihajali kadarkoli, saj jim je včasih celo kaj ostalo. Ti časi so mimo in pomoči bo treba razdeliti še več."

  • STA

    7. 9. 2022  |  Svet

    Pri Trumpu zasegli dokument, ki naj bi opisoval jedrske zmogljivosti ene od držav

    Med dokumenti, ki jih je ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) zasegel med preiskavo na posestvu nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je tudi eden, ki opisuje obrambne sposobnosti ene od držav, vključno z jedrskimi zmogljivostmi, pisanje časnika Washington Post povzemajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    7. 9. 2022  |  Družba

    »Nastopil je čas za postopno ukinitev simuliranih trgov električne energije«

    "Dvig cen zemeljskega plina je razkril, kaj vse gre lahko narobe, če simulirani trg vcepimo na naravni monopol. Videli smo lahko prav vse – kako zlahka proizvajalci na skrivaj sodelujejo pri fiksiranju veleprodajnih cen, kako začnejo državljani zaradi njihovih odvratno visokih dobičkov, zlasti tistih, ustvarjenih s prodajo električne energije iz obnovljivih virov, nasprotovati zeleni tranziciji, kako režim simuliranega trga ovira skupne nabave, po zaslugi katerih bi se lahko znižali izdatki revnejših držav za energijo, kako se maloprodajni trg električne energije spremeni v kazino, v katerem podjetja špekulirajo glede bodočih cen elektrike, kujejo dobičke v času ugodnih razmer in zahtevajo državno pomoč v težkih časih."

  • STA

    7. 9. 2022  |  Svet

    Rusija zahteva pojasnila glede poročila o ukrajinski jedrski elektrarni

    Rusija je od Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) zahtevala "pojasnila" glede njenega poročila o ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje. IAEA je sicer v poročilu pozvala k vzpostavitvi demilitariziranega območja na območju nuklearke, kar so v Kijevu pozdravili, medtem ko so v Moskvi precej zadržani.

  • STA

    7. 9. 2022  |  Kultura

    Znani so nominiranci za nagrado booker

    Znanih je šest nominirancev za angleško literarno nagrado booker. V izbor se je kot najstarejši avtor uvrstil britanski pisatelj Alan Garner s knjigo Treacle Walker. Nominirani so še avtorji iz Irske, ZDA, Zimbabveja in Šrilanke, vseh šest knjig pa po oceni žirije na prepričljiv način pripoveduje o pomembnih temah.

  • Danes je nov dan

    7. 9. 2022  |  Družba

    Gremo z vlakom?

    Kljub nekaj zapletom je trimesečni nemški eksperiment z uvedbo poceni javnega mestnega, primestnega in regionalnega prometa prinesel številne uspehe. Po ceni devet evrov na mesec je bilo skupaj prodanih 52 milijonov vozovnic, s čimer naj bi za 1,8 milijona ton zmanjšali onesnaženje z ogljikovim dioksidom, nekoliko pa zajezili tudi inflacijo

  • IK, STA

    6. 9. 2022  |  Politika

    Novinarji TV Slovenija v studiu TV Dnevnika tokrat v še večjem številu proti pritiskom vodstva

    Večji del sodelavcev Informativnega programa TV Slovenija se je zvečer v studiu televizijskega Dnevnika pridružil voditeljici in s tem izrazil protest proti pritiskom in grožnjam vodstva TVS in RTVS. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, si bodo še naprej prizadevali, da bo RTVS verodostojen, kakovosten in profesionalen javni medij.

  • »Ta človek drogira in posiljuje!«

    Primerjava, čeprav na prvi pogled nenavadna, je bila na mestu: afera Dušan Smodej, njeno jedro so gnusne spolne zlorabe mladih deklet, ki čakajo na sodni epilog, nam je pred oči pričarala garažno srhljivko iz leta 2010, v kateri so Sašo Baričeviča raztrgali psi. Osmišljena ni v sicer zelo ohlapni vsebinski sorodnosti obeh dogodkov, kajti obakrat je tema seksualno deviantno obnašanje, temveč drug razlog, sama zloraba zlorabe: razkrila nam je, kako deluje domača psihopolitika manipuliranja s kolektivnimi čustvi. Shema njenega delovanja vedno steče s pomočjo strankarskih in tem bližnjih tabloidnih ali rumenih medijev, povezanih s stranko SDS in njeno kvazimedijsko orbito, čeprav njene intenzivne učinke vedno znova radi podcenjujemo.

  • STA

    6. 9. 2022  |  Politika

    Ljudmila Novak ne bo kandidirala za predsednico republike

    Evropska poslanka NSi Ljudmila Novak se ne bo podala v tekmo za predsednico republike, so za STA potrdili v stranki. V NSi, ki v ponedeljek in danes zaseda na klavzuri, razprava o tem, koga bodo podprli v predsedniški tekmi, še teče. Med kandidati, ki bi jih lahko podprli, se omenja Janeza Pogorelca iz vrst NSi in predsednika DS Alojza Kovšco.

  • STA

    6. 9. 2022  |  Politika

    Slovenija zaradi izjav srbskega predsednika na pogovor povabila srbsko veleposlanico

    Ministrstvo za zunanje zadeve je včeraj v zvezi z izjavami srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki jih je izrekel v soboto na novinarski konferenci ob obisku predsednika Boruta Pahorja v Beogradu, na pogovor poklicalo veleposlanico Srbije v Sloveniji Zorano Vlatković, so sporočili iz MZZ.