• Borut Mekina

    8. 12. 2023  |  Mladina 49  |  Svet

    Ambiciozni in dvolični

    V generalni skupščini OZN v New Yorku je bil 22. november eden najsrečnejših dni za nerazvite. Na ta dan so države na pobudo afriških držav izglasovale resolucijo, v skladu s katero se bo OZN morala začeti ukvarjati z vzpostavitvijo pravične svetovne davčne ureditve. Po veljavnih pravilih se namreč največje globalne in internetne multinacionalke uspešno izogibajo plačevanju davkov oziroma imajo od njih koristi le najrazvitejše države. V organizaciji OECD se že 60 let trudijo, da bi vzpostavili pravičnejšo ureditev. Zadnji poskus je iz leta 2021, ko se je v okviru OECD doslej 140 držav odločilo za pravičnejšo obdavčitev multinacionalnih družb in pravilo, da morajo tehnološki velikani plačevati več davkov tam, kjer ustvarjajo prihodke. Prvi del je uspel – tudi Slovenija je ta mesec po hitrem postopku sprejela zakon o minimalnem davku – hudo pa se zapleta pri drugem delu, to je, da morajo recimo Google, Amazon, Facebook več davkov plačati tam, kjer ustvarjajo prihodke.

  • Uredništvo

    8. 12. 2023  |  Svet

    Gaza / Množične aretacije moških

    Iz Gaze prihajajo posnetki množičnih aretacij moških. Izraelska vojska je več deset moških prisilila, da so se slekli do spodnjega perila in s prevezanimi očmi in zavezanimi rokami klečali na tleh. Nato so jih odpeljali na neznano lokacijo.

  • Uredništvo

    8. 12. 2023  |  Družba

    »Leva sredina počasi izginja s političnega prizorišča«

    "Leva sredina počasi izginja s političnega prizorišča. Zapeljivci vedno pogosteje prepričujejo volilce, da jim grozi velika nevarnost in da edino oni lahko ponudijo prave rešitve za vse težave. Oboroženi vojaki varujejo evropska mesta in meje, človekove pravice za nekatere veljajo bolj, za druge manj. Družbene empatije do migrantov skoraj ni in vsaka govorica o odprtju novega centra za prebežnike ali pa azilnega doma sproža val zgroženih reakcij. Jasno in glasno sporočilo je, da se je treba braniti, tudi pri nas doma. Pojavljajo se govorice, da nismo več varna država in da se je celo treba oboroževati. Legalno."

  • N'toko

    N'toko

    8. 12. 2023  |  Mladina 49  |  Žive meje

    Komentar / Wildersov svet

    Prejšnji teden je evropski politični prostor pretresla novica o preobratu na nizozemskih volitvah, kjer je na presenečenje vseh slavil skrajni desničar, provokator in rasist Geert Wilders. Etablirane stranke širom po Uniji so komaj zajele sapo po vzponu brexitovcev v Veliki Britaniji, AfD v Nemčiji, Marine Le Pen v Franciji in seveda Trumpa čez lužo, pa je tu že novi desničarski outsider s teatralično frizuro, ki pretresa evropski status quo. Wildersova zmaga je politikom oznanila, da se z vztrajnim poudarjanjem kulturnega boja in gonjo proti migrantom še vedno pride zelo daleč. Ne le da je s hujskaštvom dosegel ušesa volivcev, pokazalo se je tudi, da lahko migracije delujejo kot strelovod za vse druge tesnobe, ki so se zadnja leta nakopičile v ljudeh. Ko govori o izgonu tujcev, v resnici kritizira Unijo, njene ekonomske politike, vojno v Ukrajini, neučinkovite podnebne ukrepe … Pri njegovih volivcih so bile migracije šele na šestem mestu med skrbmi, dejansko pa so bile uporabljene kot skupni imenovalec vseh teženj po varnosti in stabilnosti. Tako je po spletu naključij čudaški provokator deloval kot resen reformator, ki naj bi od znotraj spremenil zatohle evropske institucije.

  • Vanja Pirc

    8. 12. 2023  |  Mladina 49  |  Kultura

    Gremo spet v Šiško!

    Decembrski kulturni program v prestolnici je spet tako pester, da še ni čisto jasno, kdaj točno se nam bo zadnji mesec v letu sploh uspelo naspati. Vseeno pa smo na seznam prireditev, ki jih ne gre zamuditi, tudi tokrat dodali še eno: prednovoletno zabavo, ki jo Mladina pripravlja skupaj z večnim pajdašem, ljubljanskim Kinom Šiška. Dvojec je v dobrem desetletju pripravil že vrsto nepozabnih prednovoletnih žurov, tokratnega pa se ni lotil sam; Mladina bo poskrbela za program afterja v mali dvorani Kina Šiška, soorganizator osrednjega programa na velikem odru pa bo vse opaznejši ajdovski kolektiv Ale v Pale.

  • STA

    8. 12. 2023  |  Svet

    »Kandidiral bom za predsednika Ruske federacije«

    Ruski predsednik Vladimir Putin je danes pričakovano napovedal, da se bo marca na volitvah potegoval za še en predsedniški mandat. To bi mu omogočilo obstanek na oblasti najmanj do leta 2030, saj si bo po pričakovanjih brez težav zagotovil peti mandat.

  • Uredništvo

    8. 12. 2023  |  Politika

    »Janša krvavo potrebuje Logarja, da naredi koalicijo«

    "Razprava o motivih za domnevni spor niti ni pomembna, saj nas v vsakem primeru čaka velika koalicija med Janšo in Logarjem, če bo prišlo do volitev in če bo seveda kateri od njiju zmagal, kar se pa v tem hipu zdi zelo verjetno. Zaostrovanje konflikta na koncu ne bo zaostrovanje, ki bi imelo negativne posledice, ker bosta v vsakem primeru na koncu sodelovala. Zakaj to vemo? Ker Janša krvavo potrebuje Logarja, da naredi koalicijo. Po drugi strani pa Logar ves čas prisega na sodelovanje in dialog. Kako lahko nekdo, ki stavi na ideologijo sodelovanja, na koncu zavrne Janšo? Seveda ga ne more. Poleg tega je njegov zvesti sodelavec že 23 let."

  • Matic Gorenc

    8. 12. 2023  |  Mladina 49  |  Družba

    Nova parkirišča

    Ljubljana bo z novimi gradbenimi projekti pri glavni železniški postaji nekaj parkirišč izgubila, a bo dobila dvakrat več novih. Mnogi strokovnjaki se sprašujejo, ali je smotrno na tako centralni lokaciji povečevati število parkirnih mest in s tem privabljati v središče prestolnice še več prometa, v katerem se duši že sedaj.

  • Komentar / Realnost

    Podnebna konferenca COP 28 v Dubaju ponavlja že ustaljen politični ritual. Na eni strani klavrno potrditev naraščajočih izpustov in globalnega segrevanja, na drugi pa parado hipokrizije obljub o blažitvi podnebnih sprememb in prilagajanjih nanje. Podnebne spremembe so nedvomno osrednji globalni problem sodobnega sveta, Evropa se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja. Leti 2022 in 2023 veljata za najtoplejši v zadnjih stoletjih. Tveganja in škode dramatično naraščajo, možnosti za doseganje želenih podnebnih ciljev do sredine stoletja pa se zapirajo. Toda v vedno bolj problematični svetovni ureditvi je podnebna diplomacija edina prava politična platforma sodelovanja. Podnebna odgovornost je večja pri razvitih kot manj razvitih državah, globalna neenakost je tudi tukaj problem. COP 28 ga rešuje z novim finančnim skladom za pomoč pri podnebnem prilagajanju revnejših držav. Hkrati pa prav COP 28 do konca razgalja lažno politično podobo in nemoč boja glede podnebnih sprememb. Slovenija je del te zgodbe, pri oceni škod podnebnih sprememb je na vrhu EU. Dokaz več o bridkem koncu dosedanjih sprenevedanj.

  • Vesna Teržan

    8. 12. 2023  |  Mladina 49  |  Kultura

    Punk, glas neodvisnosti in kritičnosti

    Kako današnji mladi generaciji TikToka, Instagrama, Facebooka in drugih družabnih omrežij razložiti, kaj je bil punk in zakaj se je sploh zgodil? Delni odgovor bi lahko našli na Wikipediji, kjer piše, da je bil punkrock protiinstitucionalno glasbeno gibanje, ki je vztrajalo od leta 1976 pa približno do konca osemdesetih let 20. stoletja. Angleški izraz punk pomeni gnil, ničvreden, tudi nesramen. Uporna britanska mladina si ga je nadela, da bi jasno pokazala razliko in že s samopoimenovanjem nakazala, da ima dovolj zlagane in spolitizirane utvare o lepoti in sreči, medtem ko je družbo stiskala za vrat neoliberalna thatcherjanska politika z nespametnimi rezi v gospodarstvo in z rastočo inflacijo. Delavski razred je »cagal« pod težo Margaretinih ukrepov. Punkerji so pokazali, da imajo dovolj družbene mimikrije, ki so jo uprizarjali politika, uradne družbene institucije in njihovi podaljški v takratnih medijih. Z gnevom so pljunili na obstoječo kapitalistično družbeno ureditev in postavili svoje vrednote, ustvarili drugačno glasbo in samosvoj estetski izraz ter zahtevali pravičnejšo družbo, v kateri bodo tudi oni imeli prihodnost.

  • Damjana Kolar

    8. 12. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.

  • Uredništvo

    6. 12. 2023  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / VELIKI UP KAPITALA

    V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 8. decembra, dalje, preverite, zakaj naj bi človek, ki celotno politično kariero sledi Janezu Janši in ga podpira, predstavljal alternativo? Več o Anžetu Logarju, velikemu upu kapitala, preberite v petkovi Mladini. Fotografijo na naslovnici je zakrivil Luka Dakskobler, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić.

  • Domišljen spin okoli ovadbe, ki je nihče ni prejel?

    Komu natančno koristi poročanje zadnjih dni, da sta bivša notranja ministrica in prvi policist ovadena? Zlahka si predstavljamo, da njima ne. Toda začetni val informacij je zamenjal nov, za načrtovalce zgodbe manj prijeten. »Na Posebnem oddelku SDT-ja nismo prejeli kazenske ovadbe Sove zoper imenovani osebi,« so navedli na tamkajšnjem oddelku.

  • STA

    6. 12. 2023  |  Politika

    Primer Logar / »Svojih korenin ne more zatajiti nihče«

    Ob oceni SDS, da njihov poslanec Anže Logar ustanavlja stranko, in njegovem zanikanju slednjega, v koaliciji zadržano spremljajo dogajanje na desnici. Ali gre zgolj za predstavo za javnost, je vprašanje za politične komentatorje, poudarja Luka Mesec iz Levice. Svojih korenin ne more zatajiti nihče, meni šef poslancev Svobode Borut Sajovic.

  • Uredništvo

    6. 12. 2023  |  Družba

    »Korona je res naredila veliko škodo vsem vejam medicine«

    "Korona je res naredila veliko škodo, pa ne samo ortopediji, temveč vsem vejam medicine, katerih naloga je izboljševanje kakovosti življenje. Zaradi težav s hrbtom bolnik ne bo umrl, bo pa zaradi nezdravljenja kakovost njegovega življenja močno padla. V času korone se je tako zmanjšala oskrba pacientov, zmanjšala se je dostopnost implantatov, pa tudi razvoj svetovne industrije na tem področju. Ni (bilo) mogoče dobiti določenih materialov, pripomočkov. Ravno nedavno smo imeli primer implantata, ki je zelo primeren za zelo majhen nabor ljudi z določeno patologijo. Dejansko so ga nehali proizvajati. Tako se moramo zdaj znajti drugače."

  • Uredništvo

    6. 12. 2023  |  Politika

    Janša o Logarju / »Če se bo to kljub vsemu zgodilo, gre za zavajanje javnosti«

    "Če poslanec Anže Logar ne bo ustanovil nove stranke v roku enega leta in nas o tem "pravočasno" obvestil, kot je napovedal, potem ni nobenega problema. Do konca mandata bo spoštoval voljo volivcev, ki so ga na listi SDS izvolili, delali bomo skupaj, sile se ne bodo drobile in vsi bomo veseli. Če pa se bo to kljub vsemu zgodilo, se Logarjevo sporočilo ne bo dobro postaralo oziroma se bo izkazalo, da gre zgolj za zavajanje javnosti."

  • Uredništvo

    6. 12. 2023  |  Družba

    Je energetika zaradi želje po omejevanju vpliva na okolje pred precejšnjimi spremembami?

    V članku z naslovom Slovenska energetska dilema, ki ga najdete v posebni številki Mladine VRELI PLANET, dr. Marko Kovač z Instituta Jožef Stefan  piše o tem, da so zadnjih nekaj let razprave o energetiki postale del našega vsakdanjika in zdi se, da ima vsak svoje mnenje, kako rešiti težave. "Količina konferenc, posvetovanj in omemb energetike na družbenih omrežjih je tolikšna, da če bi od vsake od njih dobili kako mega- ali morda kilovatno uro, potrebe po novih elektrarnah niti ne bi bilo."

  • STA

    7. 12. 2023  |  Svet

    V Rusiji bodo predsedniške volitve potekale 17. marca

    Zgornji dom ruskega parlamenta je danes kot datum naslednjih predsedniških volitev določil 17. marec. Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi kmalu uradno napovedal svojo kandidaturo. Po pričakovanjih si bo brez težav zagotovil peti mandat in s tem podaljšal svojo vladavino vsaj do leta 2030, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    7. 12. 2023  |  Svet

    Vrhovni sodniki Trumpu ne bi prepovedali ponovne predsedniške kandidature

    Vrhovni sodniki ameriške zvezne države Kolorado so v sredo prisluhnili argumentom obeh strani v tožbi skupine volivcev, ki zahteva, da se bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu ne dovoli vnovična predsedniška kandidatura, ker da je s spodbujanjem napada na kongres pozival k uporu. Sodniki so nakazali, da predlogu niso naklonjeni.

  • STA

    6. 12. 2023  |  Svet

    Revija Time za osebnost leta izbrala Taylor Swift

    Ameriška revija Time je danes za osebnost leta 2023 izbrala ameriško pop zvezdnico Taylor Swift in jo označila za junakinjo svoje zgodbe. Revija je izpostavila, da je glasbenica svetovna ikona, ki je podrla številne rekorde in mnogim prinesla veselje.

  • STA

    7. 12. 2023  |  Družba

    Letos mineva 270 let od izobraževanja babic na Slovenskem

    Na vpis babištva na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva so se odzvali tudi pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Kot so izpostavili, letos mineva 270 let od izobraževanja babic na Slovenskem.

  • Uredništvo

    7. 12. 2023  |  Kultura

    Iščejo se mladi glasbeni profesionalci 

    S pobudo New Faces 2024 regionalna glasbena scena že drugo leto zapored išče deset najbolj pronicljivih mladih glasbenih profesionalcev. Prijave in nominacije so odprte do 11. decembra.

  • DK, STA

    6. 12. 2023  |  Kultura

    Kako močno lahko mnenje in sodbe okolice vplivajo na naše individualne odločitve?

    V Slovenskem mladinskem gledališču bo v soboto, 9. decembra, ob 19. uri premiera predstave Argonavti. Besedilo je po navdihu istoimenske knjige Maggie Nelson in na podlagi pogovorov z anonimnimi sogovorniki napisal Tomasz Spiewak, za režijo pa je poskrbel Michal Borczuch.

  • STA

    6. 12. 2023  |  Politika

    SDS / »Logar ustanavlja svojo stranko«

    V stranki SDS ocenjujejo, da ni več nikakršnega dvoma, da njihov poslanec Anže Logar ustanavlja svojo stranko. Njegove izključitve iz stranke ali poslanske skupine ne predlagajo, a njegove nastope odslej štejejo za stališča stranke v nastajanju. Ta nastaja s pomočjo kapacitet SDS in prinaša "škodljivo drobljenje sil", v času, ki terja združevanje, menijo.

  • STA

    6. 12. 2023  |  Politika

    Logar / »Obžalujem odločitev stranke SDS, ki ji pripadam že več kot 23 let«

    Poslanec SDS Anže Logar je po sporočilu SDS, da ni več dvoma o ustanavljanju njegove stranke, zapisal, da glede političnega udejstvovanja izven stranke SDS ni sprejel nobene odločitve. Distanciranje SDS od njegovih nastopov pa je označil za prekomerno in nesorazmerno. "Če želimo kot družba napredovati, bomo morali sodelovati," je prepričan.

  • STA

    6. 12. 2023  |  Družba

    Unicef / »Slovenija je naredila največji napredek pri zmanjševanju revščine otrok«

    Slovenija je v zadnjem desetletju med 39 državami EU in OECD naredila največji napredek pri zmanjševanju števila otrok, ki živijo pod pragom revščine, kaže v torek objavljeno poročilo Unicefovega raziskovalnega centra Innocenti. V državah, ki jih zajema poročilo, je sicer do konca leta 2021 v revščini živel vsak peti otrok.

  • STA

    5. 12. 2023  |  Politika

    Tanja Fajon / »Slovenija še naprej obsoja rusko agresijo v Ukrajini«

    Predaja akreditivnega pisma nove slovenske veleposlanice Darje Bavdaž Kuret ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu je povsem običajen postopek, ki ne spreminja ničesar, je danes izjavila zunanja ministrica Tanja Fajon. Poudarila je, da Slovenija še naprej obsoja rusko agresijo v Ukrajini, Kijevu pa bo stala ob strani, dokler bo to potrebno.

  • STA

    6. 12. 2023  |  Družba

    Gripa v Sloveniji / Število cepljenih v letošnji sezoni že presega 100.000

    Od začetka sezonskega cepljenja proti gripi 1. oktobra do danes se je v pri nas cepilo 100.090 ljudi. Za primerjavo, v lanski sezoni se je proti gripi cepilo 129.148 ljudi. Cepiva je trenutno na voljo v zadostnih količinah, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Največ cepljenih je starejših od 65 let.

  • STA

    5. 12. 2023  |  Svet

    Sodišče EU / »Prepovedi potovanj, testiranja in karantene med zdravstveno krizo so zakonite«

    V času pandemije lahko država članica EU prepove nenujna potovanja v druge članice, ki veljajo za območja z visokim tveganjem, je danes razsodilo Sodišče EU. Dodalo je, da lahko država ljudem ob vstopu na njeno ozemlje odredi opravo presejalnih testov in karanteno, vendar morajo biti ta pravila jasna, natančna, nediskriminatorna in sorazmerna.

  • STA

    6. 12. 2023  |  Svet

    Erdogan / »Izrael bo v tem primeru plačal ceno, od katere si ne bi mogel opomoči«

    Če bo Izrael pripadnike palestinskega gibanja Hamas preganjal na ozemlju Turčije, bodo zanj sledile resne posledice, je danes posvaril turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Izrael bo v tem primeru plačal ceno, od katere si ne bi mogel opomoči, je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.