• Damjana Kolar

    2. 9. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Izbor dogodkov za petek in soboto.

  • Darja Kocbek

    1. 9. 2016  |  Politika

    Prekinitev pogajanj o sporazumu z ZDA je jalova, če bo uveljavljen sporazum s Kanado

    Francoska vlada bo ta mesec Evropsko komisijo pozvala k ustavitvi pogajanj med EU in ZDA o trgovinskem sporazumu (TTIP), je napovedal državni sekretar na francoskem ministrstvu za trgovino Matthias Fekl. Pred njim je pogajanja za »de facto propadla« označil nemški podkancler in gospodarski minister Sigmar Gabriel. Evropska komisija ob tem zatrjuje, da ima soglasen mandat vseh 28 članic EU, torej tudi Slovenije, za nadaljevanje pogajanj, ki jih želi zaključiti do konca leta.

  • Monika Čvorak

    1. 9. 2016  |  Svet

    Resnična cena varovanja narave

    Območje naravnega rezervata Central Kalahari v osrednji Bocvani je še stoletja dom in starodavno lovišče avtohtonega plemena San. Toda zdaj jim grozi izgon, poroča Guardian. Bocvanski minister za divje živali Tsekedi Khama (brat predsednika Iana Khame) je namreč pred kratkim uvedel zakon, po katerem lahko oblasti ustrelijo divje lovce na licu mesta, če jih zalotijo pri lovu. Zdaj nad rezervatom letijo močno oboroženi helikopterji, po njem pa se sprehajajo varnostniki. Ukrep, ki ga podpirajo tudi mnogi okoljevarstveniki, naj bi po besedah ministra omejil divji lov in tako ohromil ilegalno trgovino z divjimi živalmi, ki jo tako Evropa kot Združene države Amerike vidita kot katastrofalno za biodiverziteto teh območij. Toda tam, kjer lovi pleme San, ni ogroženih vrst, kot sta denimo slon ali nosorog. Ukrep je tako zadnji izmed mnogih, ki jih je bocvanska vlada sprejela v svoji tihi vojni nad plemenom, enim najranljivejših na svetu. Toda Bocvana ni edina, ki se je pod pretvezo okoljevarstva spravila nad avtohtono prebivalstvo - podobni primeri se vrstijo po celem svetu.

  • Uredništvo

    1. 9. 2016  |  Politika

    Danes protest proti napotitvi slovenskih vojakov na rusko mejo

    Danes ob 17.uri bo pred Ministrstvom za obrambo protest proti napotitvi slovenskih vojakov v okviru misije NATA v Ukrajino. Več o protestu na tej povezavi. 

  • Damjana Kolar

    1. 9. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Izbor dogodkov od 1. do 4. septembra.

  • Tjaša Kosar

    1. 9. 2016  |  Družba

    Povej mi, kako lahko preživiš takšne zime brez alkohola in pomirjeval

    Dobimo se pri Robbovem vodnjaku, a ga kot znamenitost nismo niti omenili. Skupina sedmih Erasmusovih študentov iz Nemčije, Litve, Nizozemske in ZDA, ki so prišli na začasen študij v Ljubljano, ni prišla na turističen ogled “najlepšega mesta na svetu”, pač pa so se preko Fakultete za družbene vede (FDV) ali Facebooka prijavili na ogled Nevid(e)ne Ljubljane. Ta poteka v angleščini. V slovenskem jeziku se zaenkrat dogajajo še bolj potiho, saj so izkušnje najprej želeli pridobiti z manjšimi ciljnimi skupinami otrok iz osnovnih in srednjih šol, fakultet, ki se tako ali drugače dotikajo tega področja. Kot dopolnitev k študijskemu delu. Imeli pa so tudi že skupine iz podjetij, mi povedo pri Kraljih ulice, znanega društva za pomoč in samopomoč brezdomcem, pod okriljem katerega se odvijajo te "ture".

  • Kdor ne skače, ni Sloven’c

    Narodno-zabavno oddajo Slovenski pozdrav, ki se na male zaslone spet vrača jeseni, najbrž poznate. Tudi če je ne gledate, veste, da obstaja. Tam nekje – med tistimi dežniki, v tisti oštariji in z istimi slabimi šalami o taščah. Oddaje tega formata so trend, ki ga je začela Raketa pod kozolcem in nadaljeval Na zdravje! Narodno-zabavno glasbo je treba pač nekam stlačiti tudi na nacionalki, ker je ljudska, pravijo, in ker si tega ljudje želijo, vztrajajo. In ker pač moramo ob nečem vriskat, jodlat in na vse pretege kričat »Kdor ne skače, ni Sloven’c«. Znotraj produkcije Slovenskega pozdrava pa že dobro leto nastaja tudi polurna tedenska lestvica desetih narodno-zabavnih videospotov, naslovljena preprosto 10 domačih. Slednja naj bi predstavljala aktualno videoprodukcijo na področju tega žanra. Je ta torej prišel kaj dlje od senikov, gasilskih veselic in statičnih kadrov ansamblov nekje v gorah?

  • Monika Čvorak

    31. 8. 2016  |  Družba

    Osvoboditi bradavičke za ženske pravice

    Te dni so v okviru mednarodnega dneva »zgoraj brez« (International Topless Day) v 60 mestih po celem svetu potekale parade, v katerih so bili udeleženci – zgoraj brez. S tem so želeli opozoriti na pogosto institucionalizirano spolno diskriminacijo, saj je v mnogih delih sveta ženskam prepovedano razkriti prsi, medtem ko za moške to ne velja.

  • IK, STA

    31. 8. 2016  |  Politika

    Po izključitvi Marjana Podobnika z izstopom iz SLS grozi tudi njegov brat Janez

    Po odločitvi razsodišča SLS, da iz stranke izključijo nekdanjega predsednika Marjana Podobnika, so po poročanju Dela in Dnevnika svoje izstope napovedali še nekdanji minister in vodja poslanskega kluba SLS Jakob Presečnik, nekdanji poslanec  Stanislav Brenčič in nekdanji predsednik DZ Janez Podobnik. Slednji je za Dnevnik dejal, da je izključitev njegovega brata "škodljiva" za prihodnost SLS.

  • Klemen Košak

    31. 8. 2016  |  Ekonomija

    V Sloveniji je več kot tisoč ponudnikov, ki iščejo stranke prek Airbnb-ja

    Težave s stanovanji in stanovanjsko politiko v Sloveniji so tako velike, da bi jih morali reševati že veliko pred pojavom Airbnb-ja. Airbnb je spletna platforma, ki omogoča, kar prej ni bilo izvedljivo. Zdaj lahko turisti najdejo prenočišče v stanovanjskih blokih, torej ceneje kot v hotelu, lastniki stanovanj v blokih pa lahko služijo s turisti bolj kot s stalnimi najemniki. Airbnb pa je hkrati ustvaril nekaj novih težav.

  • IK, STA

    31. 8. 2016  |  Družba

    Jutri svoja vrata odpira tudi 11 zasebnih šol

    Z novim šolskim letom bo poleg 453 osnovnih in 111 srednjih javnih šol svoja vrata odprlo tudi 11 zasebnih šol, med njimi pet osnovnih in šest srednjih. Država lahko javni program v zasebni šoli financira v višini 100 ali 85 odstotkov, za ustanovitev pa mora šola izpolnjevati predpisane pogoje.

  • Damjana Kolar

    31. 8. 2016  |  Kultura

    Tretja edicija združenih festivalov Performa & Platforma

    Tudi letos svoje moči združujeta 21. Festival sodobnih performativnih praks Performa (v produkciji MKC Maribor) in 10. Platforma sodobnega plesa (v produkciji Plesne izbe Maribor), ki bosta med 31. avgustom in 4. septembrom poskrbeli za pestro petdnevno dogajanje na različnih lokacijah v Mariboru.

  • Izak Košir

    30. 8. 2016  |  Družba

    Jelena Aščić nov obraz Tednika, urednik oddaje ostaja avtor besedila himne SDS

    Informativno tedensko oddajo Tednik na Televiziji Slovenija bo od ponedeljka, 5. septembra, vodila Jelena Aščić. Dolgoletni voditelj oddaje Janko Šopar se namreč po 566 oddajah poslavlja z voditeljskega mesta. Tednik, ki je na programu Televizije Slovenija že 33 let, ostaja mozaična oddaja. Prvi Tednik je bil na sporedu 6. januarja 1983, takratne zgodbe pa so spremljale gospodarsko, kulturno in politično dogajanje v nekdanji Jugoslaviji ter kasneje njen razpad.

  • Darja Kocbek

    30. 8. 2016  |  Družba

    Proizvodi iz pravične trgovine imajo vse več kupcev

    Promet od prodaje proizvodov iz pravične trgovine je lani v Nemčiji z 1,14 milijarde evrov dosegel nov rekord. Eden od razlogov za to so nove skupine kupcev, ki vse pogosteje segajo po teh izdelkih, v svojem letnem poročilu ugotavlja Forum Fairer Handel, ki je združenje pravične trgovine v Nemčiji.

  • Uredništvo

    30. 8. 2016  |  Družba

    Muslimanka v heavy metal bendu

    Al Jazeera Plus je objavil videozgodbo o Gisele Marie, ženski, ki je pred leti prestopila v islam. To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi v nikab odeta glasbenica podirala stereotipe in igrala kitaro v heavy metal bendu. Svojo elekrično sopotnico je poimenovala Polka, skupina v kateri trga strune pa se imenuje Eden Seed

  • Božo Repe

    30. 8. 2016  |  Družba

    Sina Otona Župančiča so domobranci iz maščevanja poslali v Dachau

    Gotovo je, tako kot vsak od nas, v življenju dvomil tudi Oton Župančič. Že Samogovori o tem povedo dovolj. A njegova odločitev za narodnoosvobodilni boj in njegova tedanja poezija sta zgodovinsko jasni, pošteni in pogumni.

  • Marjan Horvat

    30. 8. 2016  |  Družba

    Tuje delavce bodo potrebovali povsod v Evropi. Tudi v Sloveniji.

    Zahodnoevropske države jih spodbujajo, vzhodno- in srednjeevropske (tudi Slovenija) pa se ne zavedajo problema pomanjkanja delavcev čez desetletje ali dve. »Ko govorimo o migrantih v nemškem gospodarstvu, imamo pogosto še vedno v mislih kiosk s hitro prehrano ali kitajsko restavracijo. Vendar podatki kažejo, da se bomo morali od teh klišejev posloviti,« pravi Amando Garcia Schmidt, eden izmed avtorjev študije o prispevku migrantov v nemškem gospodarstvu, ki jo je v teh dneh predstavila nemška fundacija Bertelsmann.

  • Damjana Kolar

    30. 8. 2016  |  Kultura

    Prvi skupni dogodek Galerijske četrti Šiška

    Center in Galerija P74, Kino Šiška, GalerijaGallery, Galerija Photon, Galerija Vodnikove domačije in Univerzalni atelje uličnih umetnosti so se povezali v Galerijsko četrt Šiška, s katero vzpostavljajo skupno identiteto fizičnega in kulturnega prostora Šiške in ga ponujajo uporabnikom. Prvi skupni večer bo 1. septembra, ko bodo odprli kar štiri razstave.

  • IK

    29. 8. 2016  |  Politika

    Podobnika končno vrgli iz stranke SLS

    "Na podlagi podanih argumentov smo ugodili pritožbi Izvršilnega odbora SLS. Marjan Podobnik je z današnjim dnem izključen," je odločilo razsodišče stranke SLS. Predsednik stranke Marko Zidanšek je dejal, da glede na podporo, izraženo v zadnjih mesecih, pričakujejo normalno delovanje stranke ter dodal, da se bodo osredotočili na "rešitve za Slovenijo".

  • Uredništvo

    29. 8. 2016  |  Politika

    Je Janšev zaupnik mislil, da je Martin Krpan res živel?

    "Turki so 1x že bili pred Dunajem. Takrat ga je ubranil Martin Krpan. Ob ravnanju @vladaRS se verjetno obrača v grobu," je tvitnil Božo Predalič, vidni član stranke SDS in eden od ključnih zaupnikov Janeza Janše. Predaliča so nato številni tviteraši opominili, da Martin Krpan ni bil resnična oseba, temveč pravljični junak.

  • Darja Kocbek

    29. 8. 2016  |  Družba

    Zakaj Amerika ne najde pravega lažnivca 

    Levičarski in desničarski Američani živijo v ločenih svetovih. Informirajo se iz ločenih virov. Politizirani mediji in spletne strani svojim uporabnikom podajajo resnico, ki se s tisto iz nasprotnega tabora komajda ujema. Že besedišče uporabljajo različno. Eni želijo »priseljencem brez dokumentov« olajšati »pot do državljanstva«, drugi rohnijo proti »amnestiji« za »ilegelne tujce«. Kar je za ene »davek na dediščino, je za druge »davek na smrt«. Levičarji obljubljajo »varnost z orožjem«, desničarji se borijo proti »nadzoru posesti orožja«. V spopadu med kandidatko demokratske stranke za predsednico ZDA Hillary Clinton in kandidatom republikanske stranke Donaldom Trumpom polarizacija dobiva nove razsežnosti. Državljani nimajo več skupnega imenovalca za ugotavljanje, kaj je resnica in kaj laž.

  • Monika Čvorak

    29. 8. 2016  |  Svet

    Flakka, nova ubijalska droga?

    Pred dvema tednoma je Austin Harrouff, 19-letni študent z unvierze Florida State, vstal in odkorakal z večerje s svojim očetom. Po več kot petih kilometrih pešačenja je zagledal par srednjih let, ki je sedel v svoji garaži. Harrouff ju je napadel z žepnim nožem in razbito steklenico ter ju umoril. Soseda, ki jima je poskušal pomagati, je trikrat zabodel v hrbet. Ko so prispeli policisti, so zagledali nagnusen prizor: najstnik je grizel obraz in trebuh moškega - svoje žrtve. Tudi spil je nekaj jedkih kemikalij, ki jih je imel par v garaži. Ko so ga policisti poskušali obvladati, je po njihovem pričevanju renčal kot žival in se upiral z "nadnaravno močjo". Oblasti še čakajo na rezultate preiskav, toda domnevajo, da je Harrouff vzel flakko, novo drogo, ki postaja v ZDA vedno bolj priljubljena. 

  • Telekom znova prevzema Planet TV

    Telekom Slovenija in grška Antenna Group sta v četrtek sklenila dogovor o dokapitalizaciji družbe Antenna TV SL, ki je izdajatelj televizijskega programa Planet TV in je od 20. julija v prisilni poravnavi.

  • Staš Zgonik

    29. 8. 2016  |  Družba

    Nihče nima pravice udariti naših otrok. Razen staršev samih?

    »Ali ni bolje za otroka, ki ima večidel kratek spomin, za njegove nerodnosti kratko malo našeškati, kakor pa, da se mu dolgo pridiguje, kar se počasi privadi, ali kakor pravijo, da se mu ušesa ogladijo?« Tako se je leta 1862 v časniku Učiteljski tovariš spraševal Andrej Praprotnik, eden najuglednejših slovenskih osnovnošolskih učiteljev svoje dobe. »Šiba ne škoduje otrokom, ampak se njihovi naravi prilega. Da se le prepogosto ne rabi, ne škoduje nič, marveč veliko koristi.«

  • Damjana Kolar

    29. 8. 2016  |  Kultura

    Vojna drama o moralnem spopadu načel in pravil 

    Od 1. septembra dalje bo v ljubljanskem Kinodvoru na ogled film Vojna, danskega režiserja in scenarista Tobiasa Lindholma, ki govori o človeških odločitvah in brezizhodnih situacijah, ki jih prinaša vojna v Afganistanu.  Gre za vojno dramo o moralnem spopadu načel in pravil, pa tudi o usodnih posledicah odločanja v okoliščinah, kjer nobena odločitev ni enoznačno pravilna ali napačna. Letošnji nominiranec za oskarja za najboljši tujejezični film.

  • IK, STA

    29. 8. 2016  |  Svet

    Skrajno desni Wilders bi zaprl mošeje in prepovedal Koran

    Nizozemski skrajno desni politik Geert Wilders, ki ima po javnomnenjskih anketah trenutno največjo podporo za zmago na parlamentarnih volitvah prihodnje leto, je zatrdil, da bo, če bo izvoljen, zaprl mošeje in prepovedal Koran.

  • IK, STA

    29. 8. 2016  |  Kultura

    Prince posthumno odpira svoj dom

    Princeovo posestvo Paisley Park bodo 6. oktobra, pol leta po njegovi smrti, odprli za javnost. Po besedah glasbenikove sestre Tyke Nelson si je tudi on to vselej želel. Prince naj bi aprila umrl zaradi prevelikega odmerka opioidov, pred dnevi pa so se pojavila namigovanja, da je zaužil ponarejena protibolečinska zdravila.

  • Izak Košir, STA

    28. 8. 2016  |  Kultura

    103 leta Borisa Pahorja: "Upanje je v svetu, ki bo v ospredje postavil človeka"

    Zagovornik zamejcev, pričevalec zgodovine, pisatelj in mislec Boris Pahor je konec tedna praznoval 103. rojstni dan. Ob jubileju so v Konzorciju predstavili njegovo najnovejšo knjigo V imenu dialoga, sestavljeno iz dnevniških zapisov, navedb starejšega datuma, citatov in pisem. Po predstavitvi je Pahorja na slavnostnem kosilu gostil tudi predsednik vlade Miro Cerar. 

  • IK, STA

    27. 8. 2016  |  Družba

    WhatsApp bo podatke o uporabnikih delil s Facebookom

    Mobilna aplikacija za neposredno sporočanje WhatsApp bo podatke o svojih uporabnikih začela deliti s svojim matičnim podjetjem Facebook. Največje družabno omrežje je WhatsApp kupilo leta 2014

  • Damjana Kolar

    27. 8. 2016  |  Kultura

    Telo, ki presega samo sebe

    Med 1. in 3. septembrom bo Murska Sobota prizorišče mednarodnega festivala Front@ sodobnega plesa, ki bo enajsto leto zapored gostil vrhunske tuje in domače plesne predstave. Letošnji festival bo potekal pod sloganom "toliko talenta," saj je tokratni festivalski pogled usmerjen na telo, ki presega samo sebe, nastopajoči pa so v svojem izrazu nepopustljivi in občudovanja vredni.