• DK, STA

    25. 12. 2021  |  Svet

    Zaradi omikrona preložili podelitev častnih oskarjev

    Vsakoletno podelitev nagrad guvernerjev, kjer osebno izročijo častne oskarje, so iz strahu pred širjenjem nove različice koronavirusa omikron preložili. Podelitev je bila predvidena 15. januarja, ameriška filmska akademija pa bo novi datum še sporočila. Častne kipce bodo prejeli Samuel L. Jackson, Danny Glover, Liv Ullmann in Elaine May.

  • Pandemija še vedno lomasti po športu

    Vrstice športnih novic v zadnjih tednih redno polnijo tudi vesti, ki so povezane predvsem z dogajanjem v zvezi s pandemijo. Novi virusni sev in posamezni izbruhi v določenih športnih kolektivih so privedli tudi do odpovedi posameznih tekem. Izvidi pozitivnih testov pa pomembno vplivajo tudi na kompetitivno ravnotežje med moštvi v raznih panogah. V nadaljevanju si bomo ogledali nekaj primerov.

  • Uredništvo

    24. 12. 2021  |  Družba

    Kaj nam bo letos odnesel hudiček?

    Uredništvo in sodelavci Mladine vam želimo vesele božične praznike in vse dobro v novem letu!

  • Bergant se Logarju ni upiral

    Oddaja Odmevi poskuša po novem biti zabavna, celo zabavljaška. Ne gre le za humorne dovtipe, ki jih je običajno poln voditelj Igor E. Bergant in s katerimi največkrat začini njen konec, včerajšnja je pokazala nekaj dodatne bizarne tabloidnosti: že v začetni špici so nam v grafiki ponujali podpis v najavi dveh prispevkov, ki so ju podnaslovili kot »LOGAR 1« in »LOGAR 2«, kasneje pa so v uvod dodali še »KANDIDAT 1« in »KANDIDAT(KA) 2«.

  • Uredništvo

    24. 12. 2021  |  Politika

    Petkovi protivladni protesti se bodo nadaljevali vsaj do volitev

    V Protestni ljudski skupščini, ki sodeluje pri petkovih protivladnih protestih, so nam pojasnili, da bodo s shodi nadaljevali vsaj do volitev. V času pred volitvami pa se bodo v povezavi z iniciativo civilne družbe Glas Ljudstva ponovno razširili tudi po celi Sloveniji. "Ker parlamentarna demokracija pri nas ne deluje več, seveda nimamo iluzij, da bi katerega izmed članov koalicije predčasno srečala pamet. Je pa zelo pomembno, da tudi na ulicah opozarjamo na vse nesprejemljive poteze s katerimi ta vlada postreže vsak teden, da v imenu 70 odstotkov populacije izrazimo odločno nasprotovanje in predvsem, da že zdaj mobiliziramo rekordno udeležbo na volitvah," so dejali petkovi protestniki in protestnice. 

  • DK, STA

    24. 12. 2021  |  Politika

    Na Dnevih cepljenja opravili več kot 76.500 cepljenj

    V Sloveniji so med Dnevi cepljenja opravili 76.544 cepljenj proti covidu-19, je danes povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Ocenjuje, da so z akcijo prihranili približno 2000 hospitalizacij, 500 sprejemov v enote intenzivne terapije in 300 smrti. Ob tem se je zahvalil vsem državljanom za odziv in pomoč pri obvladovanju epidemije covida-19.

  • DK, STA

    24. 12. 2021  |  Svet

    Gorbačov: »ZDA po razpadu Sovjetske zveze postale arogantne in samozavestne«

    Zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov je danes dejal, da so ZDA po razpadu Sovjetske zveze, do katerega je prišlo pred 30 leti, postale "arogantne in samozavestne". To pa je privedlo tudi do širjenja zveze Nato, je poudaril.

  • Uredništvo

    24. 12. 2021  |  Politika

    Ko je Bojana Beović dejala, da je nedopustno, da ima blagajničarka enako plačo kot medicinska sestra

    Februarja je nova predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović v intervjuju za STA dejala, da ne gre pozabiti na težave v kadrovsko podhranjeni zdravstveni negi in da je klinični center v zadnjih letih izgubil na stotine medicinskih sester.

  • Uredništvo

    24. 12. 2021  |  Družba

    Ko je bil intervju prevelik za Mišo Molk

    Decembra je Stanka Prodnik pisala o intervjuju Miše Molk z igralko Mio Skrbinac na TV Slovenija. "Ne vemo, kaj je Mišo Molk vodilo k temu, da je v studio povabila igralko in žrtev spolnega napada Mio Skrbinac. Morda se je z njo (najprej) celo solidarizirala, morda se ji je zdelo razkritje spolnega nadlegovanja profesorja Matjaža Tribušona, ki sicer še čaka sodni epilog, žgečkljiva in televizična tema. Izpovedi žrtev so nekaj, kar ima gledanost, odmevnost, odkrivanje družbenih temnin je nekaj, čemur se gledalci ne znamo upretii," je zapisala Prodnik.

  • Uredništvo

    24. 12. 2021  |  Politika

    Ko bi moral Janša razpisati predčasne volitve

    Januarja je Boris Vezjak napisal komentar o tem, da se premier počasi bliža meji, ko bo samemu sebi moral predlagati, da odstopi. "V prvem merjenju Vox populi v letošnjem letu je Janševa vlada imela najnižjo podporo doslej. Njeno delo kot neuspešno ocenjuje več kot 60 odstotkov vprašanih, kot uspešno pa jo ocenjuje le še 29 odstotkov," je zapisal Vezjak.

  • Uredništvo

    24. 12. 2021  |  Družba

    »Brez Vzhodne Nemčije ni več mogoče razumeti Zahoda«

    "Dokler smo mislili, da živimo po zahodnoevropskih standardih, nikomur ni padlo na pamet, da bi policija lahko organizatorjem političnih manifestacij zaračunala batine in ograje pred parlamentom na Trgu nebeškega miru v Ljubljani. Tožba proti Jaši Jenullu je dokument, da smo s sanjami o pripadnosti našemu skupnemu evropskemu projektu v tem političnem ciklusu končali. Angela Merkel se je pravilno poslovila z vzhodnonemško pesmijo Pozabil si prinesti barvni film Nine Hagen. Brez Vzhodne Nemčije ni več mogoče razumeti Zahoda."

  • Uredništvo

    24. 12. 2021  |  Družba

    Problem celotnega sistema Slovenije kot pravne države

    "Načelo neodvisnosti sodstva, vključno s spoštovanjem avtoritete sodstva, je ob upoštevanju načela delitve oblasti neločljivo povezano z varovanjem pravne države. Odnos nosilcev političnih oblasti, ki ta načela spodkopava, spodkopava temelje načela pravne države, kar ne sme biti razumljeno kot zgolj problem ustavnega sodišča, ampak kot problem celotnega sistema Slovenije kot pravne države."

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

    »Pri nas je integriteta nadstandard«

    Protikorupcijska komisija je minuli teden proti predsedniku vlade Janezu Janši uvedla preiskavo, v kateri bodo ugotavljali, ali je Janša letos poleti pri imenovanju svojega odvetnika Francija Matoza na čelo predsednika uprave slabe banke (DUTB) kršil protikorupcijsko zakonodajo. Natančneje, določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki urejajo nasprotje interesov. Je to le vrh ledene gore? Odgovarja dr. Robert Šumi, ki komisijo vodi od aprila lani. Pred tem je bil od leta 2007 zaposlen na generalni policijski upravi, kjer je v nekem drugem obdobju Slovenije vodil tudi delovno skupino za krepitev integritete policistov.

  • Izak Košir

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

    Ogledalo

    Na Trgu republike v Ljubljani se je pred stavbo slovenskega parlamenta v ponedeljek, 20. decembra, pojavilo veliko platno s podobami pripadnikov posebnih policijskih enot. Upodobitve grozečih policistov so bile postavljene tako kot kipi, ki krasijo pročelje parlamentarne stavbe in sta jih leta 1959 izdelala akademska kiparja Karel Putrih in Zdenko Kalin. Njune figure na petih granitnih pilastrih simbolno prikazujejo življenje, letošnji »rimejk« pa upodablja policijsko nasilje na protestih pod tretjo Janševo vlado – prikazuje torej današnjo Slovenijo.

  • Luka Volk

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

    Dober namen, nezakonita izvedba

    Če ste se, drugače od nekaterih, prejšnji teden odločili odpreti vladno pošto, ste verjetno prejeli prav posebno pismo. Predsednik vlade Janez Janša se je v teh turbulentnih časih tik pred božičnimi prazniki odločil nagovoriti državljane. »Ljudje smo različni in polno je dogodkov, ravnanj in stvari, pri katerih se delimo po vseh mogočih merilih. A nevarnost bolezni, ki ogroža vse, naj ne bo med njimi. Bodimo svobodni, vendar odgovorni in solidarni. Čas je, da v boju s covidom-19 stopimo skupaj in držimo skupaj,« je zapisal in državljane pozval k cepljenju.

  • Jure Trampuš

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

    Kultura je dekla politike

    Nacionalni programi za kulturo so navadno zahtevno branje, strategije, sistemske rešitve, načrtovanje, uravnoteževanje različnih interesov, ki se spopadajo v kulturi in kulturni politiki. Slovenija je kljub drugačnim zakonskim določilom do zdaj sprejela le tri takšne dokumente, prvi je nastal v času ministrice Andreje Rihtar, drugi v času prvega ministrovanja Vaska Simonitija, tretji v času ministra Uroša Grilca. Zdaj je Simoniti pripravil svoj drugi nacionalni program, sprejela ga je vlada, čaka ga še parlamentarna obravnava.

  • Na STA vznemirjeni zaradi posegov vlade v nastajanje novic

    Dnevnik je v sredo, članek podpisuje Uroš Škerl Kramberger, opisal dogajanje na Slovenski tiskovni agenciji: Janševa vlada jo je skoraj celo leto finančno izčrpavala, da bi si jo podredila, po odhodu direktorja Bojana Veselinoviča pa našla nekaj volje in denarja, da končno poravna svoje obveznosti. V času, ko se je Računsko sodišče lotilo izvedbe revizije, in sicer na vladi, vladnem uradu za komuniciranje (Ukomu) in STA obenem, da bi preučilo smotrnost poslovanja, s tem pa tudi, ali vlada zagotavlja pogoje za učinkovito opravljanje javne službe glede informiranja o dogodkih v državi in po svetu, so na strani Ukoma v pogajanja vključili Romano Logar, sicer dolgoletno direktorico SDK in tesno zaveznico Janeza Janše. Zdi se, da želi STA pod direktorovanjem Igorja Kadunca izboljšati odnose z Ukomom, da bi s tem iztržila podpis nove letne pogodbe zase.

  • Luka Volk

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Družba

    Dobronamerni Urbanija

    Vladni urad za komuniciranje (Ukom) z Urošem Urbanijo na čelu je vodstvu RTV Slovenija v preteklih dveh mesecih poslal tri dokumente. V njih je navedel pripombe glede vodenja oddaj, kot so Dnevnik, Studio city, Slovenska kronika, Dogodki in odmevi ter Poročila ob 17. uri. Šlo naj bi za analizo, ki naj bi televiziji »pomagala pri nadaljnjih aktivnostih«. Dokumenti oddajam očitajo vse od postavljanja napačnih vprašanj do izbire napačnih gostov. Tako za oddajo Studio city, v kateri sta gostovala Spomenka in Tine Hribar, zapišejo, da bi se namesto njiju v njej lahko pojavil Jože Možina.

  • Monika Weiss

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

    Demontaža ministrske funkcije

    Minister za okolje Andrej Vizjak (SDS) je prejšnji petek prestal nezaupnico in ostaja na položaju. Vendar pa se z več njegovimi potezami spet ukvarja Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Hkrati vse več zaposlenih ministrstva in bivših zaposlenih svari: »Ministrstvo je demontirano.« Sprašujejo se, kaj delajo institucije, zlasti KPK.

  • Jure Trampuš

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

    Odlikovani Rode

    Francu Rodetu, najglasnejšemu, najprodornejšemu, najkardinalnejšemu slovenskemu duhovniku moderne dobe, intelektualcu in svetovljanu, bo prihodnji teden predsednik republike Borut Pahor podelil državno odlikovanje zlati red za zasluge. Razlog je preprost, Pahor bo Rodeta odlikoval »za življenjsko delo in zasluge za osamosvojitev Republike Slovenije in njeno uveljavitev v svetu ter za spodbujanje kulture medverskega dialoga«. Poleg njega bosta državno odlikovanje, sicer nižjega reda, dobila še evangeličanski škof Geza Filo in mufti islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus.

  • STA

    23. 12. 2021  |  Družba

    Jerala: »Omikron bo zelo verjetno našel vsakega, ki še ni cepljen«

    Različica koronavirusa omikron ima tako močno potenco, da bo najbrž našla vsakega, ki še ni cepljen, je v spletnem pogovoru, ki so ga posneli v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu, opozoril strokovnjak Roman Jerala. V Sloveniji naj bi imeli januarja visoko število okuženih, že cepljeni pa naj bi prestali blažjo obliko bolezni, je dodal.

  • Stanka Prodnik

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Kultura  |  TV

    Podcenjevanje gledalk in gledalcev

    Tisto, česar se zdaj, ko so urejanje TV Slovenija na veselje in po navodilih SDS prevzeli Vesna Zadravec, Jadranka Rebernik in Valentin Areh, najbolj veselimo, so absurdne situacije, do katerih bo prihajalo, ko bo ta trojček poskušal streči željam in muhavosti na Gregorčičevi in Trstenjakovi ulici. So sicer uborne duše, ampak to, kar jih čaka, bo tudi zanje težko (zapisanega ne razumeti kot sočustvovanje z njimi).

  • Petja Grafenauer  |  foto: Borut Krajnc

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Kultura

    To smo dovolili

    Umetnina je vedno izraz individuuma, a močno vezana na čas, prostor, družbo, kapital, politiko, poetiko in življenjske razmere, v katerih nastaja. Predvsem pa še več pove o gledalcih, tistih, ki smo v nekem trenutku prednjo postavljeni. Kadar je kakovostna, govori tudi o pogledu nas samih vase in svoje okolje ob pomoči umetnosti. Si zmoremo odstreti oči in se soočiti z umetniškim projektom Politika 2.0 Boruta Krajnca?

  • Peter Petrovčič

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Svet

    Evropsko azilno pravo!?

    »Ljudje na meji se znajdejo med dvema ognjema. Obtičijo na zaprtem območju na beloruski meji z EU, kjer trpijo lakoto in so izpostavljeni nepredstavljivi surovosti beloruskih sil, ki jih vedno znova silijo na Poljsko. Poljska vojska jih sistematično vrača. Obe strani igrata kruto igro s človeškimi življenji,« je pred dnevi dejala Jennifer Foster, raziskovalka organizacije Amnesty International za pravice beguncev in migrantov.

  • Monika Weiss

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Družba

    Kaj če bi višje zneske s položnic krili s presežnimi dobički energetike?

    Toplotna energija je bila novembra kar za 55,2 odstotka dražja kot novembra lani in humanitarne organizacije vse glasneje pozivajo vlado – in celo predsednika države –, da je takojšnje ukrepanje zoper energetsko revščino res nujno, dokument Slovenskega državnega holdinga (SDH), te dni pripravljen za vlado, pa razkriva drugo plat zgodbe.

  • STA

    23. 12. 2021  |  Svet

    AstraZeneca: »Tretji odmerek našega cepiva poveča količino protiteles proti omikronu«

    "Tretji, poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca "znatno" poveča količino protiteles proti koronavirusni različici omikron," je danes sporočilo britansko podjetje AstraZeneca. 

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Kolumna

    Vrabec ali golob

    Vzorec iskanja novih obrazov se kar noče izpeti. To potrjuje tudi – za zdaj samo v anketah – meteorski vzpon Roberta Goloba v sam vrh političnih strank in osebnosti. Naš ta čas najbolj vroči in pravzaprav edini res štrleči novi obraz je v ospredje porinilo dejstvo, da ga je s položaja direktorja podjetja GEN-I odstavila oblast. Lepa ironija, če si bo Janša tako sam pomagal skopati politični grob.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Dva leva

    Novi sev: sredina

    Kako spraviti kompleksni družbeni trenutek v definicijo. Težko. A včasih se posreči. Lenin je na vseruskem partijskem kongresu (22. 12. 1920) družbeno in državno perspektivo definiral s krilatico, da je komunizem sovjetska oblast plus elektrifikacija države. Janša, nekdanji partijski gardist, se tega gotovo spomni. Ugotovil je, da če še tako uspešno vzpostavi janšistično oblast, mora vseeno imeti nadzor tudi nad distribucijo idej in energije. Tako ni grobo posegel samo v sfero ključnih medijev, ampak celo dobesedno v distribucijo elektrike. In s tem ustvaril Goloba. Golob ne bi bil vstopil (nazaj) v politiko, če bi ga Janša pustil pri miru. Že zgolj napovedani vstop pa je povzročil tektonske premike v razmerju celotne palete strank in tudi v sami opoziciji. Zato očitna rezerviranost strank Kula do napovedanega Golobovega vstopa na politično sceno. A akterji nesojene koalicije Kul niso dojeli, da jim je ne le sobivanje, ampak sodelovanje z Golobom usojeno. Podobne težave ima Golob. Ne skriva previdnega odnosa, skoraj distance do štirih strank Kula. Toda tudi njegova perspektiva je usodno povezana s koalicijo Kul. V normalnih časih, v normalnih spopadih bi vsaj med koncepti, kakršne najbrž (za zdaj bolj ko ne ugibamo na podlagi posameznih izjav) zagovarja Golob, in koncepti Levice – pa verjetno tudi SD – bila jasna pozicija hladne vojne. Golob pač ni levičar. A vsekakor ni desničar; vsaj ne v smislu sedanje politične prakse obstoječe oblasti. Brez dvoma potencialni udeleženci potencialne antijanšistične fronte nimajo veliko skupnega. Imajo pa vsaj eno skupno točko – janšizem. In zdaj se morajo ne le stranke Kula, ampak tudi Golob odločiti, ali je janšizem takšnem problem, da so se pripravljeni vsaj do neke stopnje odreči siceršnji kompeticiji.

  • Lara Paukovič

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Svet

    Slovo pionirske borke

    »Očitno je, da si je veliko žensk prilastilo pojem feminizma, tako da služi njihovim lastnim potrebam, posebej belopolte ženske, ki so v ospredju tega gibanja, toda raje, kot da bi vdano sprejela to prilastitev, sem se odločila, da si ta pojem vzamem nazaj, da se osredotočim na dejstvo, da biti ’feministka’ v vsakem avtentičnem smislu te besede pomeni želeti si, da se vsi ljudje, moški in ženske, osvobodijo seksističnih spolnih vzorcev, dominacije in zatiranja,« je bell hooks leta 1981 zapisala v knjigi Ain’t I A Woman: Black Women and Feminism (Mar nisem ženska: Temnopolte ženske in feminizem), danes enem najpomembnejših feminističnih del, v katerem je preučevala učinek rasizma in seksizma na temnopolte ženske, gibanje za državljanske pravice in feministična gibanja od pridobitve volilne pravice do sedemdesetih let.