• Dejan Pušenjak

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Družba

    Kako se oblast vmešava v medije?

    V ponedeljek, 3. aprila 2006, pride odgovorni urednik Jančič prvič k Delovi sobotni prilogi, na prvi sestanek z redakcijo. Tadeja Zupan Arsov zrihta kavo in rogljičke, vsi novinarji čakamo lepo postrojeni, Ervin nas vljudno predstavlja, Jančič sedi in nervozno kadi (takrat se je še kadilo v nekaterih pisarnah, na t. i. svobodnih ozemljih) ter komaj čaka, da prevzame besedo. V prvem stavku začne jecljajoče mešati, no, ene zamenjave so že bile, to ste videli, druge spremembe še bodo, z Dejanom sem nameraval po tem sestanku sesti in se zmeniti, da bi šel v Maribor, v dopisništvo, pokrivat lokalne volitve … Prilepi me na stol. O čem ta tip govori? Ervin skoči pokonci. Čakaj malo – kot odgovorni urednik si prvič prišel na obisk v to redakcijo in na prvem sestanku si nam prišel povedat, da nam boš razšraufal redakcijo, vpraša.

  • IK, STA

    27. 2. 2021  |  Politika

    Evropa ob prejetju Janševega pisma: »Svoboda medijev je steber naših demokracij«

    V Evropski komisiji so potrdili, da so prejeli pismo premierja Janeza Janše z vabilom na obisk v Slovenijo, da se prepričajo o stanju demokracije in položaju medijev. Ob tem so poudarili, da je svoboda medijev steber demokracije in da je primeren okvir za oceno položaja medijev njihovo letno poročilo o vladavini prava.

  • IK, STA

    27. 2. 2021  |  Politika

    Tonin ima za zgled Poljsko

    Minister za obrambo Matej Tonin se je v okviru dvodnevnega obiska na Poljskem včeraj sešel s poljskim kolegom Mariuszom Blaszczakom. "Poljska predstavlja Sloveniji zgled na področju modernizacije in kadrovske popolnitve vojske, ki ga nameravamo uporabiti pri krepitvi in modernizaciji slovenske vojske," je po pogovorih dejal Tonin.

  • Uredništvo

    27. 2. 2021  |  Politika

    »Vzhodna Evropa ni nadarjena za svobodo in samostojnost«

    "Vzhodna Evropa je v zadnjih sto letih trikrat poražena. Prvič, ko je nesrečno izbrala socializme in komunizme tik pred zlato dobo kapitalizma. Drugič, ko je socializme in komunizme zamenjala za kapitalizem, ravno ko je ta začel gniti pri korenini. Tretjič, ko kljub svoji bogati zapuščini socializmov in komunizmov ni bila sposobna počlovečiti kapitalizma. Ni naključje, da novi fašizmi vznikajo v Vzhodni Evropi: to je od nekdaj očetnjava socialnih eksperimentov. To, kar Poljska, Madžarska in Slovenija postajajo, je samouresničujoča se prerokba, vračajo se tja, kamor v očeh zahodnih prijateljev historično sodijo: na periferijo, v samoizolacijo in imitacijo. Poljska, Madžarska in Slovenija se šopirijo, a jadra jim z vetrom spet polnijo drugi: putinizem, kitajski realkapitalizem, bolsonarizem, štiri navdihujoča leta trumpizma. Vzhodna Evropa ni nadarjena za svobodo in samostojnost."

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Uvodnik

    Za! muzej osamosvojitve

    Morda na straneh Mladine zveni res čudno – a Janeza Janšo in njegovo vlado je v nečem, kar smo doslej trdo zavračali, treba podpreti: namreč v nameri, da se postavi muzej osamosvojitve. Že ko so ugledni zgodovinarji pripravili posebno izdajo Mladine Osemdeseta, se je pokazalo, kako selektiven je naš spomin in kako so tudi najnatančnejšim kronistom iz glave ušla zgodovinska dejstva. Oziroma še natančneje rečeno: kako zlahka so jih politiki z desne strani slovenskega političnega pola zameglili, ko so nenehno ponavljali svoja alternativna oziroma potvorjena dejstva.

  • Lara Paukovič  |  foto: Uroš Abram

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Družba

    »V vladajočih vidim grdo podobo komunizma«

    Dušan Merc je pisatelj, pa tudi nekdanji ravnatelj OŠ Prule, ki so ga decembra lani ponovno potrdili za predsednika Društva slovenskih pisateljev. Vodi ga od leta 2019, ko je predčasno odstopila prejšnja predsednica Aksinja Kermauner. Zaradi državotvorne vloge društva pri nastajanju slovenske države je bil Merc vključen v častni odbor za počastitev 30. obletnice osamosvojitve, a je društvo odstopilo od sodelovanja, pri tem pa javnosti poslalo pismo, v katerem člani upravnega odbora poudarjajo, da vlada Janeza Janše z omejevanjem svobode govora in dostopa do ustreznih informacij maje temelje demokracije in s tem ogroža tudi slovenske povezave z demokratično in svobodno Evropo.

  • Nazaj v socializem

    Slovenijo bo v socializem prej pripeljal Janez Janša kot pa levica. Morda pa smo se že preselili nazaj v socializem.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Družba

    »Lojalna sem idejam, ne političnim strankam«

    Jana Javornik Skrbinšek, ki sicer živi in dela v Veliki Britaniji, se je v Slovenijo začasno vrnila zaradi službe. Prišla je z Univerze v Leedsu, sodeluje pa predvsem s švedsko univerzo v Stockholmu. V preteklosti smo jo poznali tudi kot urednico slovenskih poročil o človekovem razvoju. Javornikova je tudi ena od treh generalnih direktoric na ministrtvu za visoko šolstvo, ki jo je ministrica, skupaj z državnim sekretarjem Juretom Gašparičem, prejšnji teden brez pojasnil odpustila. Odpuščena je bila na podlagi določbe, ki vladi v prvem letu dovoljuje odpuščanje politično nekompatibilnih kadrov. Kakšni kadri so torej nekompatibilni?

  • Uredništvo

    27. 2. 2021  |  Kultura

    Slovenija na filmskem festivalu v Berlinu

    71. mednarodni filmski festival v Berlinu bo letos potekal hibridno, v dveh delih – od 1. do 5. marca bo potekala spletna predstavitev uradnega programa za predstavnike filmske industrije, v živo pa si bodo obiskovalci izbrane filme lahko ogledali od 9. do 20. junija. V sklop 19. edicije Berlinale Talents, ki odkriva nove filmske avtorje, so se uvrstili trije Slovenci: producentka Nina Robnik ter scenarista in režiserja Darko Štante in Urban Zorko. Izbrani so bili izmed 3.000 prijavljenih iz 65 držav, slogan letošnje edicije pa so Sanje.

  • Damjana Kolar

    27. 2. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Žvižgači

    Na TV Slovenija 1 bo nocoj ob 22.55 na ogled film Žvižgači v režiji romunskega novovalovca Corneliuja Porumboiuja. Gre za izvirno interpretacijo žanra kriminalke, ki ji je režiser dodal ščepec komedije, a tudi nezgrešljivi pečat romunskega novega vala.

  • Izak Košir

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Politika

    Ob službo zaradi Thompsona

    Srečko Đurov je bil pred kratkim razrešen s položaja načelnika Upravne enote Maribor. Razlog za razrešitev je, kot pravi, povsem jasen – odločitev za prepoved izvedbe koncerta spornega hrvaškega pevca Thompsona. Notranje ministrstvo pod vodstvom Aleša Hojsa je junija lani to prepoved odpravilo. V Janševi SDS Thompsonov nastop v Sloveniji soglasno podpirajo, in to čeprav so v Evropski uniji (EU) v preteklosti prepovedali več njegovih nastopov v Avstriji, Nemčiji in Švici. To dokazujejo odgovori Interpola Bern (Švica), Interpola Dunaj (Avstrija) in Interpola Wiesbaden (Nemčija), kjer so bili njegovi koncerti prepovedani zaradi možnosti izvrševanja kaznivih dejanj, povzročanja nasilja in kršitev javnega reda.

  • STA

    27. 2. 2021  |  Politika

    TV Slovenija bo nocoj premierno predstavila pesem za letošnjo Evrovizijo

    TV Slovenija bo nocoj na prvem programu premierno predstavila skladbo, ki bo zastopala državo na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije. Izvedla jo bo Ana Soklič, ki lani s pesmijo Voda na Nizozemsko ni odpotovala, ker je tekmovanje prvič v zgodovini odpadlo zaradi epidemije covida-19. Evrovizija bo maja v Rotterdamu.

  • Uredništvo

    26. 2. 2021  |  Politika

    Janja Sluga (SMC): »Vlada bi morala na čelo Ukoma postaviti osebo, ki bi bila dovolj zrela«

    "V času, ko smo si v Sloveniji prizadevali za uresničitev enega zgodovinskega sna, je to bistveno oteževala agencija Tanjug, ki je takrat zelo nepristransko poročala, ponarejala novice in tako naprej. Ravno zaradi te situacije se je nekaj entuziastov spomnilo in ustanovilo neodvisen informacijski vir, ki je k uresničitvi samostojnosti bistveno pripomogel. STA je na teh temeljih delovala kot objektiven vir poročanja, kot nekdo, ki je našim državljankam in državljanom vedno zagotavljal objektivne novice, hkrati pa uresničeval tudi visoka merila novinarskega poročanja."

  • Grega Repovž

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Politika

    Starost pred ustavnimi sodniki

    Da za nasmehi ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja ob napovedi, da bodo s »stimuliranjem« predčasnega upokojevanja delavcev z že izpolnjenimi osnovnimi oziroma minimalnimi pogoji za upokojitev, ki so ga seveda vnesli v enega od protikoronskih zakonov (kot da ne gre za temelj upokojitvene in zaposlitvene zakonodaje), dejansko stoji načrt, kako zaposliti člane koalicijskih strank in njihove sorodnike (veliko iz SDS, malo iz NSi, čisto malo iz SMC pa kakšnega sina ali vnuka iz DeSUS), se je izkazalo takoj januarja. Informativne izračune za posamezne delavce so na pokojninskem zavodu naročili le iz javne uprave, zlasti ministrstva so bila dejavna. Vodstva zasebnih podjetij, ki so si že tudi mela roke, ker se bodo brez resnih stroškov »znebila« delavcev, ki so sicer dali celotno življenjsko dobo podjetju, zdaj pa so zaradi prispevkov malce dražji, so se morala obrisati pod nosom. Hitro so ugotovila, da so predvidene odpravnine tako visoke, da je bolje, če delavce obdržijo na delovnih mestih. No, nesorazmerne odpravnine in s tem molk predčasno upokojenih si koalicija lahko privošči, saj bo strošek poravnan iz javnih sredstev, v zameno pa si je obetala zaposlitev svojih. Za to ni nobena cena previsoka.

  • Staš Zgonik

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Družba

    Dilema prvega odmerka

    Vsa trenutno odobrena cepiva proti koronavirusni bolezni zahtevajo cepljenje z dvema odmerkoma v razmiku nekaj tednov. Drugi odmerek naj bi telo spet spomnil na obrambo pred virusom in zagotovil močnejši imunski odziv ob morebitni izpostavljenosti.

  • IK, STA

    26. 2. 2021  |  Politika

    Janša: »V Sloveniji imamo težave s stanjem demokracije«

    Premier Janez Janša je predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen poslal pismo z vabilom, naj komisija oblikuje skupino za ugotavljanje dejstev, ki naj v najkrajšem možnem času obišče Slovenijo in se prepriča o stanju demokracije, vladavine prava, neodvisnosti sodstva in svobode ter pluralnosti medijev pri nas.

  • Monika Weiss

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Politika

    Reševanje ministra P.

    »Je Milan Krek že pojasnil, da se pravne osebe ne morejo okužiti, zato je logično, da so bile gostilne ves čas odprte za podjetja?« Tako je novinar Primož Cirman na twitterju strnil nadaljevanko, ki so jo na temo (ne) obratovanja gostinskih lokalov prejšnji teden uprizarjali odgovorni. Ponujena razlaga bi bila, če bi bila izrečena na kateri od uradnih novinarskih konferenc, povsem enako prepričljiva kot vse uradne razlage, bila pa bi manj žaljiva do javnosti, zlasti do gostincev.

  • Luka Volk

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Družba

    Tviteraš na pogojni

    Nekoč priljubljen avtomobilistični novinar in urednik Martin Česenj je zadnjih nekaj let širši javnosti znan predvsem po žaljivih in sovražno naravnanih tvitih. V njih je med drugim pozival k postrelitvi beguncev in »naslednikov komunističnih morilcev«, pogosto pa je obračunaval tudi z vsemi drugače mislečimi. Okrajno sodišče v Kopru mu je zdaj zaradi teh zapisov izreklo sodbo, s katero ga je obsodilo na pogojno šestmesečno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let.

  • Luka Volk

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Družba

    Begunec, ki pomaga brezdomcem

    Zgodba Mohameda al Buraia je zgodba o človeku, ki je izgubil tako rekoč vse, a mu je kljub temu uspelo ohraniti empatijo do vseh pomoči potrebnih in potisnjenih na rob. Sam pravi, da si želi vračati družbi, ki mu je omogočila varno in mirno življenje, zato deluje kot prostovoljec Rdečega križa pri Kraljih ulice. Tam, kdaj pa tudi na terenu, s prijateljem Tinetom vsak ponedeljek in četrtek brezdomcem zagotavljata osnovno zdravstveno oskrbo, najpogosteje čiščenje in povijanje ran, spet drugič pa se z njimi tudi samo preprosto – pogovarjata.

  • N'toko

    N'toko

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Žive meje

    Doba Karla Erjavca

    Ponedeljek, 15. februarja 2021, se ne bo z ničimer zapisal v zgodovino. Mnogi so že po dveh tednih pozabili na antiklimaktičen zaključek sage o nezaupnici, na koalicijo KUL in nesojenega mandatarja Karla Erjavca. Ko boste brali to kolumno, bo ideja o premieru Erjavcu najbrž le še megleni spomin, neka čudna fantazija, za katero niste povsem prepričani, ali je sploh kdaj bila mišljena resno. »Predsednik vlade Kah’l … ta bi bila hecna!« A naj protijanševska Slovenija še tako hiti pozabljati svoje nerodno epizodo z večnim ministrom, je bila ideja o Erjavcu kot rešitelju države še do 15. februarja mišljena povsem resno. Mediji so ji namenjali tisoče prispevkov, politiki in intelektualci so zanjo zastavljali svoja imena, aktivisti so bili zanjo aretirani in oglobljeni. Tudi sam sem potihem držal pesti zanj. Preden torej preženemo travmo 15. februarja v kolektivno podzavest, se velja še enkrat zazreti vanjo in se vprašati, zakaj smo se znašli v ljubezenskem razmerju s Karlom. Sicer bomo morda kmalu spet v podobni zagati.

  • Gregor Kocijančič

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Družba

    »Boljša ureditev od sedanje je ekosocializem«

    V ljubljanskem projektnem prostoru Aksioma se je prejšnji teden začela serija javnih prireditev, na katerih se svetovno znani misleci pogovarjajo o žgočih vprašanjih, povezanih s posledicami brezbrižnosti do podnebne krize. Pogovori v duhu časa potekajo prek spleta in jih bodo enkrat na mesec pripravljali do novembra, vodi in kurira pa jih Marta Peirano, španska novinarka in pisateljica, ki se posveča temam, povezanim z odnosom med tehnologijo in močjo. Serija javnih razprav, imenovana (Re)programiranje – Strategije za samoregeneracijo, se je začela s pogovorom med Peiranovo in enim najpomembnejših avtorjev znanstvenofantastičnih romanov, ameriškim pisateljem Kimom Stanleyjem Robinsonom. New Yorker ga je okronal za »enega najpomembnejših političnih pisateljev, ki danes ustvarjajo v Ameriki«, v reviji L. A. Times Review of Books so zapisali, da je »zadnji veliki utopični vizionar«, The Atlantic pa je njegovo delo opisal kot »zlati standard realističnega, visoko pismenega znanstvenofantastičnega pisanja«.

  • Lara Paukovič  |  foto: Uroš Abram

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Kultura  |  Portret

    Pisateljica, ki prevprašuje družbena razmerja moči 

    Med fotografijami, ki so med nedavno zasedbo Avtonomne tovarne Rog preplavile splet, je bila tudi tista, na kateri Vesno Lemaić, pisateljico, aktivistko in sodelavko Roga (rojeno leta 1981), trpajo v marico. Ko so Rog leta 2016 poskusili zrušiti prvič, ji ga je skupaj z ostalimi uporabniki uspelo ubraniti. Tokrat je eden zadnjih branikov alternativne kulture v Ljubljani padel. »Rog smo leta 2016 ubranili tudi zato, ker policija ni stopila na stran zasebnih varnostnih služb. Policisti so takrat ravnali nevtralno. Zdaj pa je bilo vse drugače. Jasno je bilo, da policisti v protiizgredniški opremi delujejo v vnaprej načrtovani akciji. Naših prijav niso upoštevali, njihov edini odgovor so bili ’pepper sprej’ in lisice,« pravi. Vklenili so jo in odpeljali na policijsko postajo, kjer jo je najbolj šokiralo to, da jo je policistka pretipala ob okrvavljeni steni. »Očitno jim ni uspelo sproti pobrisati sledi svojega nasilja.«

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Kolumna

    Nova stranka?

    Potem ko je nezaupnica Janševi vladi klavrno propadla, je prvotni nesojeni mandatar opozicije Jože P. Damijan prišel na dan z napovedjo nove sredinske stranke. Za Kul je rekel, da lahko nekoliko omili Janševo mrcvarjenje Slovenije, a da je to njegov skrajni domet. Tudi o njegovih kadrih nima dobrega mnenja.

  • Staš Zgonik

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Politika

    Slovenija bi lahko postala pomembna proizvajalka medicinske konoplje

    Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je prejšnji teden na twitterju napovedal ustanovitev posebne ’projektne skupine za področje medicinske konoplje’. Njena naloga naj bi bila pripraviti celovito ureditev tega področja, regulacijo, nadzor in makroekonomske izračune. »Naslednji korak je ureditev pogojev za pridelavo in predelavo konoplje za medicinske namene,« je zapisal Počivalšek in dodal, da je to prednostna naloga stranke SMC in pomembna rešitev za manj razvite regije. »Ureditev pridelave in rabe konoplje v medicinske ter industrijske namene« je tudi ena od točk iz koalicijske pogodbe Janševe vlade.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Dva leva

    Janša ante portas

    Tako. Janšev avtoritarni krog je počasi sklenjen. Če je bil doslej osredotočen predvsem na notranjo javnost in notranjo politiko, je najprej s čestitko Trumpu in eksplicitnim zaničevanjem Bidna, sedaj pa še z veliko bolj občutljivo in morda celo bolj konsekventno temo, namreč bruhanjem stereotipov in predsodkov do islama, postal vseevropski problem. Seveda Janša ni prvi in ni edini evropski politik, ki stresa antiislamske sentimente, je pa prvi, ki eksplicitno odpira verske boje kot (bodoči) formalni in simbolni reprezentant Evropske unije in njenih vrednot. Dobro. Janša je seveda naša sramota in naša odgovornost. A vse bolj postaja ne le evropska tema, ampak tudi zla podoba združene Evrope; njen drugi obraz.

  • Pia Nikolič

    26. 2. 2021  |  Mladina 8  |  Svet

    Svoboda ali kralj?

    V Španiji so prejšnji teden zaradi aretacije raperja Pabla Haséla, ki je danes obraz gibanja za svobodo govora, izbruhnili množični protesti. Dvaintridesetletnega rimoklepača s pravim imenom Pablo Rivadulla Duro so aretirali, ker se v ponedeljek ni zglasil v zaporu, kot mu je na podlagi obsodbe iz leta 2018 odredilo sodišče. Obsojen je bil zaradi poveličevanja terorističnih skupin in žaljenja monarhije v svojih pesmih in na družabnih omrežjih. Med hujšimi kršitvami naj bi bili zapisi s twitterja, v katerih je prejšnjega kralja Juana Carlosa I. oklical za mafijskega šefa, španske sodnike primerjal z nacisti in o zdajšnjem kralju Filipu VI. pisal kot o zajedavcu. Sporna naj bi bila tudi besedila pesmi, v katerih naj bi bil izražal podporo skrajnim levičarskim in terorističnim skupinam. S tem naj bi bil podpiral delovanje danes uradno že razpuščene baskovske separatistične organizacije ETA, antifašistične odporniške organizacije za ustanovitev socialistične republike Španije GRAPO in dolgo nedelujočo katalonsko nacionalistično separatistično organizacijo Terra Lliure ter Frakcijo Rdeče armade.

  • Lara Paukovič

    25. 2. 2021  |  Politika

    Inštitut premagal vlado 

    V članku, ki bo izšel v jutrišnji Mladini, smo pisali o tem, da je Inštitut 8. marec pred dobrim tednom pričel s 60-dnevnim zbiranjem podpisov za redefinicijo kaznivega dejanja posilstva v model Ja pomeni ja in da jim manjka le še nekaj deset podpisov do cilja, ki ga potrebujejo, da bo predlog zakona vložen v državni zbor – 5000 podpisov. A le v nekaj urah se je zgodil presenetljiv preobrat. Inštitutu je res uspelo zbrati 5000 overjenih spletnih podpisov (ob tem so elektronski podpisi, ki potrebujejo še overitev na upravni enoti, šele od tam so poslani na naslov inštituta, do njih prihajali z zamikom), vendar jih je prehitela vlada, ki je na seji nenadno določila besedilo predloga novele kazenskega zakonika in ga poslala v državni zbor. To je še toliko bolj nenavadno, ker so imeli na ministrstvu za pravosodje že prej več kot dovolj časa, da bi posodobili zakonodajo na tem področju – Inštitut 8. marec že vsaj dve leti opozarja, da je trenutna zakonodaja neustrezna in ravno zaradi neodzivnosti ministrstva so se odločili sami vzeti zadevo v svoje roke.

  • Izak Košir

    25. 2. 2021  |  Politika

    Strankarska tiskovna agencija

    Ena od agend aktualne Janševe vlade je, da si skuša podrediti javne medije, kot sta Slovenska tiskovna agencija (STA) in RTV Slovenija. Ker ji prevzem prve zaenkrat ni uspel, je krog največje vladne stranke SDS pred nekaj dnevi ustanovil svojo tiskovno agencijo. Poimenovali so jo Nacionalna tiskovna agencija (NTA), kar se sicer sliši legitimno, a v resnici ne gre za državno institucijo, na kar namiguje prva beseda v imenu, temveč za zasebni projekt Aleša Ernecla. Slednji, ki se pri NTA podpisuje kot glavni urednik, je član SDS in kolumnist prav tako strankarskega spletnega portala Nova24TV. Na spletni strani NTA je zapisal, gre za medijski projekt, ki si je za dolgoročni cilj zadal "ne samo zamenjati ugrabljeno STA, temveč postati nacionalna tiskovna agencija globalnih razsežnosti", za slogan svojega agencije pa je izbral besede "neodvisnost, nepristranskost, transparentnost."

  • Uredništvo

    25. 2. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: STRAHOVLADA

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta ustvarila Borut Krajnc (fotografija) in Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje), avtor skulpture ni znan. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od 26. februarja dalje, si lahko preberete več o samovoljnih potezav predsednika vlade Janeza Janše ter o načrtu množičnega sankcioniranja protestnikov in odpuščanja kritičnih strokovnjakov. Priskrbite si svoj izvod nove Mladinine številke! #Mladina8