MLADINA Trgovina

Marcel Štefančič jr.

19. 5. 2017  |  Mladina 20  |  Kultura  |  Film

Osmi potnik: Zaveza

Alien: Covenant, 2017, Ridley Scott

za

Prihod.

Dlje, ko gremo v vesolje, bližje smo svojemu izvoru, sporoča Osmi potnik: Zaveza. Vprašanje je le: kdo nas je ustvaril? Smo se razvili iz alienov? Ali so se alieni razvili iz nas? Zakaj potem sobivamo? Evolucijsko naključje? Vesoljska ladja Covenant, ki leta 2104 pelje koloniste in človeške embrie na rajski planet Origae-6 (novi dom človeštva), po sončnem viharju, ki posadko prebudi iz kriohiberniranja, prestreže signal, znak življenja, ki prihaja z bližnjega planeta. To je seveda ponudba, ki jo je nemogoče zavrniti: posadka, ki jo vodita Billy Crudup in Katherine Waterston, se na tem planetu, idealnem za piknike in pohajkovanje (»country road«), sooči z razbitinami vesoljske ladje Prometej, katakombami, nekropolisom in alieni, ki so videti kot abortirani fetusi, android Walter (Michael Fassbender) pa z Davidom (Michael Fassbender), svojim zlobnim androidnim dvojčkom, ekspresivnim produktom človeškega inženiringa (in Michelangela, se razume). Kdo je hujši – nečloveški alien ali človeška kreacija? In ja: kdo je ustvaril aliene?

Osmi potnik: Zaveza je nadaljevanje Prometeja in predzgodba onega prvega, originalnega Osmega potnika (1979), ki ni puščal nobenega dvoma, da je hladno, indiferentno vesolje, ki nas obdaja, popolna pošast. Vprašanje je bilo le: kako je nastal alien, ki terorizira vesoljsko ladjo Nostromo? Je nastal iz niča? Če je nastal iz niča, zakaj potem žre ljudi, ne pa niča? Zaveza, ki daje agorafobiji in paleomeditaciji prednost pred klavstrofobijo, skuša pojasniti oba misterija, kaj se je zgodilo s Prometejem in kako je nastal alien, toda dlje ko gre v vesolje, bližje je Bibliji, ultimativni grozljivki. Upajmo, da franšizo na koncu vendarle čaka Bog – to bi bila grozljivka! To bi bila kozmična klavnica! To bi bil spektakel terorja in nihilizma! In če bo šla še dlje v vesolje, bomo morda celo izvedeli, kdo je ustvaril Boga.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.